Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Visoki Rokav / Poldov rovt (Vrata) - Visoki Rokav (preko Velikega Oltarja (po grebenu))

Poldov rovt (Vrata) - Visoki Rokav (preko Velikega Oltarja (po grebenu))

Natisni
Izhodišče: Poldov rovt (Vrata) (941 m)
Ime poti: preko Velikega Oltarja (po grebenu)
Čas hoje: 9 h
Zahtevnost: zelo zahtevno brezpotje
Višinska razlika: 1705 m
Višinska razlika po poti: 1705 m
Zemljevid: Triglav 1:25.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, cepin, dereze, svetilka
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze, svetilka
Ogledov: 19.158
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 11
Število komentarjev: 15
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Mojstrano, nato pa sledimo oznakam za dolino Vrata. V nadaljevanju se peljemo skozi dolino Vrat, kakih 200 metrov pred oznako ceste 10 km, pa bomo na desni opazili možic in kolovoz, kjer se prične opisana pot.
Opis poti:
Usmerimo se na kolovoz, ki pelje v gozd in nato mimo manjše hiše, kjer nadaljujemo rahlo v levo na peš pot. Skozi gozd se vzpenjamo rahlo v levo proti Rdečem potoku. Malo pred potokom se desno odcepi pot čez Brinje (postavljen možic, na drevesu pa je vklesan nekakšen obraz in črka L). Pot nas nato pripelje do struge potoka. Tu gre pot po desni strani (levi breg) navzgor nato pa kmalu preči potok na levo stran. Pot se vzpenja po dolinici vse dokler nam poti ne zapre manjša stena, kjer ponavadi naletimo tudi na studenček. Pot gre od tu desno in se po naravnem prehodu strmo vzpne. Rahlo izpostavljeno ni zavarovano. Smo nad majhnim slapom (če je voda). Tu pridemo iz gozda in se vzpnemo čez nekaj melišč. Pot čez melišče pa ni udobna saj neurja in plazovi vsako leto pot uničijo. Pot kmalu zavije rahlo v desno in se za kratek čas vzpne po travnatem pobočju. Sledi ponovno vzpon ob meliščih in kmalu pridemo do bivaka na Jezerih, ki ga bomo opazili na naši levi. Tu lahko prespimo ali pa le vedrimo v primeru nevihte. Tu se svet zravna. Pogled na Triglav pa je od tu zelo lep.
Pot od tu naprej počasi izginja vendar ji še lahko sledimo. Hodimo po travniku imenovanem Na Jezerih (včasih naj bi bilo tu jezero). Pot se tu obrne rahlo proti desni. Naravnost pred nami vidimo Dovški Križ. Naša pot pa gre v steno nekoliko levo od Dovškega Križa. Poiščemo pot, ki gre v strma pobočja. Pot ni težko najti saj so ob poti postavljeni možici. Tu postane pot precej zahtevna. Najprej se strmo vzpnemo po skalnatem pobočju, nato pa sledi izpostavljeno prečenje v levo brez vseh varoval. V mokrem velika nevarnost zdrsa. Ko premagamo ta skalnat skok pridemo na greben. Tu gremo levo in se nekoliko spustimo na sedlo Grlo. Pridemo na melišča pod Oltarjem po katerih se začnemo vzpenjati. Zagledamo izrazito grapo (naravnost) in se usmerimo proti njej. Sledimo možicem, ki nas usmerijo nekoliko levo od grape. Pobočje postaja vse bolj strmo in tudi rahlo krušljivo. Proti vrhu se ponovno usmerimo proti desni, tako da dosežemo glavni greben točno nad škrbino. Tu nadaljujemo nekaj metrov po severni strani grebena, nato pa se ponovno povzpnemo na greben. Sledi samo še nekaj metrov hoje po izpostavljenem grebenu do vrha. Od glavnega vrha se usmerimo po grebenu proti Visokemu rokavu. Do škrbine se skalnim skokom umikamo na levo, V škrbino se spustimo po vrvi(30m). Od škrbine naprej se držimo desno od glavnega grebena, smo v vršni zgradbi VR in vse okoli nas je ena velika podrtija. Pot do plate nam nakazujejo možici, ki so kar pogosto postavljeni. Ko najdemo zadnjega možica se usmerimo prečno proti predzadnjemu roglju. Tu pridemo do ključnega dela vzpona, gladka plata(10m, III.) Iz vrha roglja se spustimo po drobljivem svetu v škrbino med zadnjim in predzadnjim rogljom, čakata nas še dva raztežaja izredno drobljivega sveta in končno stojimo na VR. Ni potrebno poudarjati da je grebensko prečenje alpinistični vzpon s težavnostnimi mesti do III., greben je prepaden, krušljiv in izredno izpostavljen, obvezna je kompletna alpinistična oprema, najbolje se je na VR podati z nekom, ki je gor že bil, še bolje pa v spremstvu GV-ja. Vzpon na Oltar je zelo zahtevno brezpotje s plezanjem do 2. stopnje. Zelo priporočljiva je uporaba varovanja.
Kljub številnim možicem, ki nam pomagajo iskati lažje prehode pa je orientacija še vedno zahtevna.
zemljevid poti - Visoki Rokav
Ob poti: Bivak na Jezerih (2118m), Grlo (2429m), Veliki Oltar (2621m)
Priporočamo: podobni izleti
Slike:
Poldov rovt (Vrata) - Visoki Rokav1
Poldov rovt (Vrata) - Visoki Rokav2
Poldov rovt (Vrata) - Visoki Rokav3
Poldov rovt (Vrata) - Visoki Rokav4
Poldov rovt (Vrata) - Visoki Rokav5
Poldov rovt (Vrata) - Visoki Rokav6
Poldov rovt (Vrata) - Visoki Rokav7
Poldov rovt (Vrata) - Visoki Rokav8
Poldov rovt (Vrata) - Visoki Rokav9
Poldov rovt (Vrata) - Visoki Rokav10
Poldov rovt (Vrata) - Visoki Rokav11
Diskusija o izletu Poldov rovt (Vrata) - Visoki Rokav (preko Velikega Oltarja (po grebenu))
klm19. 10. 2010
odlična tura!!!!
kroca7. 08. 2012
Ali načrtuje katera skupina z GV prehoditi turo Poldov rovt-Visoki rokav preko Velikega Oltarja v avgustu,kateri bi se lahko priključil?
fuga15. 08. 2012
Ravnokar bil gor. Kar zahtevna tura. K sreči sva se s kolegom odločila za to varianto in ne obratno, sicer bi se najbrž kar obrnila. Rokavov ozebnik je skoraj nerazpoznaven, sama malta, brozga snega in peska, eno samo podiranje. Bolje je v jeseni, ko je malo pomrznjeno. Za abzajlanje je pa dober, le vrv bom moral vreči v pralni stroj.
JusAvgustin26. 06. 2013
Napišem še tukaj. Najprimernejši čas za obisk VR... Sedaj, ko je sneg v Rokavskem ozebniku je optimalno. Seveda so dereze in cepin obvezna oprema na taki turi. Najtežja mesta so opremljena, naprej je pa potrebna previdnost na tej podrtiji. Zame najlepši pristop je še vedno preko Velikega Oltarja. Iz vrha po grebenu, nato do nakazane grede v vzhodnem pobočju, ki nas privede do škrbine, od tam pa po Z strani do druge! izrazite grape, ki prereže vršno zgradbo Rokava. Malo uporabljen, alternativen pristop. Od tam po skrotju na vrh, čez kratko mesto III. tež. stopnje. Prvič sva s soplezalcem zastavila kar po grebenu, kar je pa izrazito nepriporočljivo in izredno izpostavljeno. Klini za spust iz Rokava v ozebnik so, prav tako za spust po ozebniku in v škrbino. Na grebenu je pa klinov malo, smer se ne oddaljuje dosti od grebenske rezi. Na taki turi nekaj železja nikoli ne škoduje imeti s seboj! Pa srečno!
tilenko23. 07. 2014
Opravil grebensko prečenje v obratni smeri in sicer Poldov rovt - Visoki rokav - Oltar in nato mimo bivaka v dolino. Orientacija je kar zahtevna.
JusAvgustin23. 07. 2014
BRAVO!!!mežikanje
darinka41. 05. 2015
Kdaj ,misliš ,bo letos , ko je manj snega ,primeren čas za vzpon na V Oltar ? lp
ljubitelj gora1. 05. 2015
Tule je bolj točen opis dveh poti http://www.hribi.net/gora/veliki_oltar/1/7 Kdaj bo primeren čas, vrjetno čez kak mesec in pol.
ljubitelj gora1. 05. 2015
..manjka še ena pot, čez brinje, ki jo pod mojo povezavo ni, najdeš jo tule: http://www.hribi.net/izlet/poldov__rovt_vrata_splevta_cez_brinje/1/1062/1780
JusAvgustin1. 05. 2015
Dvomim, da jih bo šlo veliko tukaj čez...
darinka41. 05. 2015
Koliko vas gre običajno poleti ?
ljubitelj gora1. 05. 2015
Še kar hodjo, ena slika z vrha Velike martuljške Ponce na pohodnike, ki so na Velikem Oltarju: http://shrani.si/f/2N/Kc/215yum2Z/img7341.jpg
ljubitelj gora2. 05. 2015
Darinka4, ampak samo do Velikega Oltarja.
darinka42. 05. 2015
Ja samo do V Oltarja, ne nameravam drugam lp.
andrejp24. 08. 2016
mogoče kdo ve kakšno je stanje v ozebniku, sneg?
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki