Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Vogel / Ski hotel Vogel - Vogel (pod pobočji Orlovih glav)

Ski hotel Vogel - Vogel (pod pobočji Orlovih glav)

Natisni
Izhodišče: Ski hotel Vogel (1540 m)
Širina/Dolžina: 46,2758°N 13,8358°E
Ime poti: pod pobočji Orlovih glav
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 382 m
Višinska razlika po poti: 550 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 25.002
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 23
Število komentarjev: 9
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo proti Bledu in naprej proti Bohinjski Bistrici. Z vožnjo nadaljujemo proti Bohinjskemu jezeru (Ribčev laz), pri katerem pridemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost po levi (južni) strani jezera v smeri Ukanca in slapa Savice. Tej cesti sledimo do spodnje postaje nihalke na Vogel, nato kupimo karto in se z žičnico odpeljemo do zgornje postaje, ki je izhodišče za našo turo.
Opis poti:
Ko stopimo iz zgornje postaje žičnice se usmerimo desno proti planinski koči Merjasec. Le to dosežemo po 100m hoje.
Pri koči se usmerimo na pot v smeri Vogla, Šije in Rodice. Pot se najprej začne rahlo spuščati po smučarski progi, nato pa nas pripelje na neizrazito sedelce, kjer se desno odcepi pot k Zlatorogu. Nadaljujemo levo po slabši cesti, kjer ni oznak, na markacije pa naletimo nekoliko naprej. Kolovozna cesta se začne vzpenjati in se obrača rahlo desno. Nekoliko naprej ima kolovoz križišče a se levi strmi in desni zložni hitro združita. Nato na desni strani zagledamo križ, kjer se slabša cesta zravna in nas pripelje na razpotje poti na manjši planotici.
Usmerimo se naravnost v smeri Šije in nadaljujemo rahlo navzgor še naprej po transportno reševalni cesti. Nekoliko naprej nas oznake za Vogel in Šijo usmerijo desno na peš pot, katera nas kmalu pripelje do mesta, kjer prečimo smučarsko progo. Tu je tudi razpotje, kjer se usmerimo desno v smeri Komne. Leva pot gre na Šijo in Vogel pod pobočji Šije.
Naša pot sedaj brez večjih vzponov in spustov preči pobočja pod Orlovimi glavami. Pot pa nas kmalu pripelje na neoznačeno razpotje, kjer se usmerimo desno na spodnjo pot. Pot naprej še vedno preči pobočja, nato pa se začno spuščati in zavije nekoliko desno tako, da dobimo občutek, da gremo narobe. A na mestu, kjer smo že skoraj prepričani, da smo narobe se priključimo poti od zgornje postaje dvosedežnice Zadnji Vogel. Usmerimo se levo in se še nekoliko spustimo. Pot nato ujame pravi ritem in se začne rahlo vzpenjati. Malo naprej pridemo na razpotje, kjer nas smerokaz za Vogel usmeri levo navzgor. Pot se tu začne vzpenjati in nas čez melišče pripelje na Škrbino, ki je najnižja točka med Primorsko in Gorenjsko od Mangarta do Črne Prsti (če Vršiča ne štejemo).
Na Škrbini, kjer se nam priključi pot pod pobočji Šije se nam odpre pogled na Primorsko. Nadaljujemo desno po grebenu, ki je izpostavljen strmo navzgor. Sledi najtežji del poti, prečimo kratko a prepadno poličko brez varoval. Naprej prečimo grapo, nato pa težave izginejo. Pod vršnim pobočjem Vogla prečimo melišče, nato pa se pot vzpne po travnatih pobočjih do sedla med Voglom in Vrhom Krnic. Od sedla do vrha sledi še pet minut hoje po razglednem nezahtevnem grebenu.
zemljevid poti - Vogel
Ob poti: Planinska koča Merjasec (1535m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Črna prst, Vrh Krnic
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Ski hotel Vogel - Vogel1
Ski hotel Vogel - Vogel2
Ski hotel Vogel - Vogel3
Ski hotel Vogel - Vogel4
Ski hotel Vogel - Vogel5
Ski hotel Vogel - Vogel6
Ski hotel Vogel - Vogel7
Ski hotel Vogel - Vogel8
Ski hotel Vogel - Vogel9
Ski hotel Vogel - Vogel10
Ski hotel Vogel - Vogel11
Ski hotel Vogel - Vogel12
Ski hotel Vogel - Vogel13
Ski hotel Vogel - Vogel14
Ski hotel Vogel - Vogel15
Ski hotel Vogel - Vogel16
Ski hotel Vogel - Vogel17
Ski hotel Vogel - Vogel18
Ski hotel Vogel - Vogel19
Ski hotel Vogel - Vogel20
Ski hotel Vogel - Vogel21
Ski hotel Vogel - Vogel22
Ski hotel Vogel - Vogel23
Diskusija o izletu Ski hotel Vogel - Vogel (pod pobočji Orlovih glav)
Lady31. 07. 2009
Pozdravljeni... samo eno vprašanje... se da iz spodnje postaje nihalke peš priti do zgornje postaje nihalke tudi iz te smeri? Ali se to da le iz planine storeča raven? nasmeh
Fazo1. 08. 2009
Sodeč po karti, se da pridet od hotela zlatorog do žagarjevega grabna in planine zadnji vogel, od tam pa na zgornjo postajo.
viharnik1. 08. 2009
Pride se lepo na Vogel tudi od hotela Bellevue pri jezeru,čez Voglovo jelovico,potem pa še varianta od postaje Ukanc direkt gor po lovski čez Mirnjak.Za zadnjo ne vem,v kakšnem stanju je pot,je pa najtežja,prečka težke grape-za povprašat domačine?Vse poti so kar dolge in trajajo po Žagarju 2,5h,postaja ukanc 2,5h,Hotel bellevue pa 3h.
salvinia14. 07. 2011
Danes sem bila na Voglu in nikjer nisem našla žiga za transverzalo.
A kdo ve kje se ga da dobiti in ali ga dajo tudi za nazaj (ker zdaj sem pač že doma) nasmeh
tisa15. 07. 2011
Salvinia, čudi me, da žiga ni več na vrhu. Pred leti, ko sem bila gor je še bil. No, dobiš ga na planini Razor. Upam, da ti bo oskrbnik verjel in ti "poklonil" žig za nazaj velik nasmehmežikanje Pa srečno in lepo pozdravljena.
GregorC2. 08. 2014
Danes sem obiskal Vogel po tej poti, vračal pa sem se čez sedlo Šija. Pot je normalno prehodna in brez posebnosti. Oznake ob poti so v odličnem stanju, prav tako tudi žig na vrhu.
SuzanaM1. 10. 2014
Na najbolj izpostavljenem delu pot čez greben in poličko je pot že tri leta odlično zavarovana. Dobro je urejen tudi strm prehod proti Šiji, ki je bil še bolj zoprn od izpostavljene poličke pod vrhom Vogla.

Več v besedi in sliki:
http://www.hribi.net/trenutnerazmere.asp?slo=1&gorovjeid=1&id=5349
SuzanaM1. 10. 2014
Pot so zavarovali leta 2012, torej pred dvemi leti.
Barentoter24. 10. 2014
Pozdravljeni, ali je že kdo bil na vrhu Vogla odkar je zapadel sneg. Me zanima ali ga je bolj za vzorec, ali se potrebuje zimsko opremo? Hvala.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki