Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Matajur / Matajur / Montemaggiore - Matajur (mimo Doma na Matajure)

Matajur / Montemaggiore - Matajur (mimo Doma na Matajure)

Natisni
Izhodišče: Matajur / Montemaggiore (950 m)
Ime poti: mimo Doma na Matajure
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 692 m
Višinska razlika po poti: 692 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): dereze
Avtor: SuzanaM
Ogledov: 15.165
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 60
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Po italijanski strani:
Iz Goriške smeri se peljemo po regionalni cesti proti Vidmu / Udine do odcepa za Krmin / Cormons. V krožišču na prvem izvozu zavijemo proti Krminu / Cormons in Čedadu / Cividale in zapeljemo pod podvozom in nato takoj zavijemo levo. V večjem in nerodnem križišču v Krminu zavijemo desno proti Čedadu / Cividale del Friuli. Z vožnjo nadaljujemo skozi več krajev po skrbno obdelani furlanski ravnici, od koder se nam ob dobri vidljivosti naš cilj Matajur ob boku Krna sprva kaže na naši desni strani, od Čedada pa naravnost pred nami. V Čedadu prispemo v semaforizirano križišče poleg stavbe, v kateri je najprej lekarna (farmacia) in nato banka. V križišču zavijemo ostro desno (naravnost pred nami vhod v stari del mesta in veliko brezplačno parkirišče). Do znamenitega Hudičevega mostu je le par minut hoje.
Pot nadaljujemo do manjšega krožišča, pred katerim je več smernih tabel, med njimi tudi rjava tabla za Kolovrat. Od tu naprej sledimo oznakam za Kolovrat. Ob reki Nadiži se peljemo proti kraju Špeter Slovenov / San Pietro al Natisone. Približno 1 km pred Špetrom prispemo do križišča v kraju Ponte San Quirino. Tu zavijemo desno (naravnost Špeter), levo čez most pa Čedad po drugem bregu reke Nadiže, po kateri nas iz Čedada pripelje pot, ki jo lahko najdete na Google Maps. Še naprej sledimo oznakam za Kolovrat, vendar le še približno 1,5 km, kjer se desno odcepi cesta za Kolovrat in nekdanji mejni prehod Solarij / Solarie. Mi nadaljujemo naravnost do večjega kraja Sauodnja / Savogna, tudi centra istoimenske občine. Tu zavijemo desno čez most in nadaljujemo po glavni cesti. Lahko bi šli tudi za mostom levo navzgor, vendar je pot zelo strma in ozka. Na mostu vidimo tudi rdeče table za Rifugio Pelizzo. Pot se prične kmalu serpentinasto vzpenjati (cca. 3 km in 6 ostrih ovinkov). Na vrhu pridemo do naslednjega odcepa, kjer zavijemo levo proti vasi Matajur/Montemaggiore in Rifugio Pelizzo. Naravnost pred nami vas Čepletišče (Cepletischis) in še približno 6 km do Livka. Od križišča nas do vasi Matajur loči še približno 5,5 km zmerno vzpenjajoče se dvopasovne ceste, do Rufugio Pelizzo pa 9 km.
b) Po slovenski strani:
S ceste Tolmin - Kobarid, se v kraju Idrsko v levo (iz smeri Kobarida desno) odcepi strma dvopasovna cesta proti vasi Livek (približno 5 km). Tu nadaljujemo po vse ožji cesti v Italijo. Na drugi strani meje se cesta prične rahlo spuščati, pri vasi Polava se cesta zopet razširi in se rahlo vzpne proti vasi Čepletišče / Cepletischis. Od tu se spustimo proti križišču (0,5 km), kjer nadaljujemo desno v smeri vasi Matajur / Montemaggiore in Rifugio Pelizzo. Naravnost Sauodnja / Savogna. Od Livka do vasi Matajur je približno 10 km, do Rifugo Pelizzo pa 13.
Opis poti:
Parkiramo ob cesti nad vasjo Matajur. V snežnih razmerah je tu tudi zapora ceste. Planinske table nas usmerijo desno navzgor mimo vikend hiške proti Matajurju in planini Gosnach. Po zelo kratkem vzponu prečimo cesto, kjer nas planinska tabla usmeri naravnost skozi gozd proti Matajurju in Domu na Matajure . Po nekaj korakih zavijemo levo in se pričnemo še kar strmo, nato pa blago vzpenjati proti planini Gosnach. Pot poteka delno po gozdu, delno preči travnata pobočja, s katerih se nam že prikažejo lepi razgledi do morja. Pod večjo belo domačijo, ki jo uzremo na svoji desni strani, se gozd povsem razredči. Kmalu prispemo do opuščenega Rifugia Gosnach, od kjer se nam v lepem vremenu odprejo prvi razgledi proti Dolomitom. Od tu se prične pot vedno bolj vzpenjati po jugozahodnih travnatih pobočjih Matajurja. Pred sabo ves čas vidimo Dom na Matajure in vrh Matajurja. Po dobri uri hoje pridemo do pričetka Maršinske planine / Malge di Mersino na kateri se nam odpre prekrasen razgled od Dolomitov do Kaninskega pogorja. Z desne strani se na tem mestu priključi pot od Rifugio Pelizzo.

Ljubitelji strmih vzponov se tu podajo naravnost navzgor proti Domu na Matajure (približno 30 min), ljubitelji razgledov pa nadaljujejo naprej po kolovozu, ki vodi proti hiškam, ki jih vidimo pred sabo. Pot se zmerno vzpenja pod zahodnimi pobočji Matajurja. Nad hiškami se kolovoz položi in nas v par minutah pripelje do naslednje skupine kamnitih hišk pri umetnem jezercu. Od tu se nam razgledi razširijo še proti Julijskim Alpam. Kolovoz se nadaljuje proti sedlu pod severnimi pobočji Matajurja, do koder lahko pridemo tudi po poti iz Avse (namesto da se usmerimo na Beneško pot, nadaljujemo naravnost pod severnimi pobočji Matajurja v smeri Sedlo-Meršinska smer). S sedla se vzpne najstrmejša označena pot na Matajur, ki je nezahtevna v kopnih razmerah, v snežnih razmerah pa terja veliko previdnosti in ustrezno opremo.

Od jezerca nas pri kamnitih hiškah lesen smerokaz usmeri na stezo, ki se desno navzgor v nekaj ovinkih vzpne proti koči slovenske Planinske družine Benečije – Dom na Matajure. Kočo dosežemo po približno 15-ih minutah zmernega vzpona. Od Doma na Matajure nas do vrha Matajurja, na katerem stoji cerkvica, loči še 15 minut blagega vzpona po širokem zahodnem grebenu.

Pot iz vasi Matajur je aktualna predvsem pozimi, ko je zaprta cesta do Rifugio Pelizzo. Poleti je zaradi odprte južne lege zelo vroča in je primerna le za zelo zgodnje jutranje ure. Od začetka Maršinske planine naprej proti jezercu je pot bolj zračna in sveža, pozimi pa navadno ni shojena (ali se udira ali pa je pomrznjeno – zato obvezne krplje oziroma dereze).

Pot do Maršinske planine lahko skrajšamo tako, da se z avtom pripeljemo do Rifugio Pelizzo. Od tu v zmernem vzponu prečimo južna pobočja Matajurja in v približno pol ure dosežemo začetek planine.

Z vrha Matajurja se lahko do vasi Matajur oz. Rifugia Pelizzo odpravimo:
- kar naravnost navzdol po nekdanjem smučišču do Rifugio Pelizzo in naprej po cesti do vasi Matajur,
- po severnem grebenu do Maršinske planine (pot po grebenu navzdol ni priporočljiva v snežnih razmerah),
- po zahodnem grebenu do Doma na Matajure in od tu do Rifugia Pelizzo,
- pa vzhodnem grebenu (Beneška pot), kjer na koncu grebena namesto proti Livku zavijemo desno v smeri Masseris, Cepletischis, Rifugio, nadalje nas pot pripelje na kolovoz (stara pot z Livka). Po nekaj metrih nas smerna tabla usmeri desno proti Rifugio Pelizzo. Pot se spušča sprva čez planino, nato pa skozi gozd. Iz gozda pridemo pri hiši pod observatorijem. Če imamo avto pri Rifugio Pelizzo, se moramo povzpeti rahlo navzgor, sicer pa se spustimo po travnatem pobočju proti cesti za vas Matajur.
zemljevid poti - Matajur
Ob poti: Jezerce na Maršinski planini (1437m), Dom na Matajure (1545m), Rifugio Pelizzo (1320m)
Priporočamo: podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Matajur / Montemaggiore - Matajur1
Matajur / Montemaggiore - Matajur2
Matajur / Montemaggiore - Matajur3
Matajur / Montemaggiore - Matajur4
Matajur / Montemaggiore - Matajur5
Matajur / Montemaggiore - Matajur6
Matajur / Montemaggiore - Matajur7
Matajur / Montemaggiore - Matajur8
Matajur / Montemaggiore - Matajur9
Matajur / Montemaggiore - Matajur10
Matajur / Montemaggiore - Matajur11
Matajur / Montemaggiore - Matajur12
Matajur / Montemaggiore - Matajur13
Matajur / Montemaggiore - Matajur14
Matajur / Montemaggiore - Matajur15
Matajur / Montemaggiore - Matajur16
Matajur / Montemaggiore - Matajur17
Matajur / Montemaggiore - Matajur18
Matajur / Montemaggiore - Matajur19
Matajur / Montemaggiore - Matajur20
Matajur / Montemaggiore - Matajur21
Matajur / Montemaggiore - Matajur22
Matajur / Montemaggiore - Matajur23
Matajur / Montemaggiore - Matajur24
Matajur / Montemaggiore - Matajur25
Matajur / Montemaggiore - Matajur26
Matajur / Montemaggiore - Matajur27
Matajur / Montemaggiore - Matajur28
Matajur / Montemaggiore - Matajur29
Matajur / Montemaggiore - Matajur30
Matajur / Montemaggiore - Matajur31
Matajur / Montemaggiore - Matajur32
Matajur / Montemaggiore - Matajur33
Matajur / Montemaggiore - Matajur34
Matajur / Montemaggiore - Matajur35
Matajur / Montemaggiore - Matajur36
Matajur / Montemaggiore - Matajur37
Matajur / Montemaggiore - Matajur38
Matajur / Montemaggiore - Matajur39
Matajur / Montemaggiore - Matajur40
Matajur / Montemaggiore - Matajur41
Matajur / Montemaggiore - Matajur42
Matajur / Montemaggiore - Matajur43
Matajur / Montemaggiore - Matajur44
Matajur / Montemaggiore - Matajur45
Matajur / Montemaggiore - Matajur46
Matajur / Montemaggiore - Matajur47
Matajur / Montemaggiore - Matajur48
Matajur / Montemaggiore - Matajur49
Matajur / Montemaggiore - Matajur50
Matajur / Montemaggiore - Matajur51
Matajur / Montemaggiore - Matajur52
Matajur / Montemaggiore - Matajur53
Matajur / Montemaggiore - Matajur54
Matajur / Montemaggiore - Matajur55
Matajur / Montemaggiore - Matajur56
Matajur / Montemaggiore - Matajur57
Matajur / Montemaggiore - Matajur58
Matajur / Montemaggiore - Matajur59
Matajur / Montemaggiore - Matajur60
Diskusija o izletu Matajur / Montemaggiore - Matajur (mimo Doma na Matajure)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki