Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Debela peč / Planina Zajavornik - Debela peč

Planina Zajavornik - Debela peč

Natisni
Izhodišče: Planina Zajavornik (1292 m)
Širina/Dolžina: 46,3629°N 13,9491°E
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 722 m
Višinska razlika po poti: 722 m
Zemljevid: TNP 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 75.405
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 43
Število komentarjev: 24
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti sledimo v smeri Bleda, tam pa nas v semaforiziranem križišču oznake za Pokljuko usmerijo desno. Tej cesti, ki nas v spodnjem delu pelje skozi nekaj vasi in se pozneje začne strmeje vzpenjati sledimo do Mrzlega Studenca (planina, ki se nahaja dobrih 50 m za križiščem, kjer se levo navzdol odcepi cesta v Bohinj). Sredi omenjene planine se z glavne ceste v desno odcepi cesta, ki pelje do Medvedove konte, spomenika Pri Rupah in planine Zajavornik. Tu zavijemo desno in cesti v naslednjih križiščih sledimo v smeri planine Zajavornik. Cesta nas nato pripelje do parkirišča v bližini planine Zajavornik.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na peš pot v smeri Blejske koče. Pot, ki se sprva zložno vzpenja skozi smrekov gozd nekoliko višje preči gozdno cesto, za katero se nam kmalu z leve strani priključi pot od spomenika NOB (Pri Rupah). Precej široka pot, ki ves čas poteka v objemu smrekovih gozdov, pa nas višje pripelje do naslednjega razpotja, kjer nadaljujemo levo v smeri Lipance (desno Medvedova konta). Vzpon nadaljujemo po zelo širokem kolovozu, ki nas v rahlem vzponu v nekaj minutah pripelje do pašnega območja planine Lipanca. Tu pot zavije desno in nas v zmernem vzponu vodi ob desnem spodnjem robu omenjene planine. Sledi prečenje travnatega pobočja in pot, ki nas ponovno pripelje v gozd naredi pri spominski plošči NOB ostri desni ovinek, za katerim pridemo do pastirske in planinske koče na planini Lipanca.
S planine nadaljujemo desno po sprva slabo vidni in slabše markirani poti, ki nas po krajšem vzponu pripelje na zgornji rob planine, kjer je tudi manjše razpotje. Nadaljujemo rahlo levo v smeri "Lipanski vrh, Brda in Debela peč" po poti, ki po desni strani obide večjo vrtačo. Le malo naprej se z "glavne" poti odcepi pot proti Lipanskem vrhu.
Nadaljujemo rahlo desno v smeri Debele peči po poti, ki se postopoma začne vse strmeje vzpenjati. Ko prehodimo ta nekoliko bolj strm del poti pridemo na naslednje razpotje, kjer nadaljujemo naravnost v smeri Debele peči (levo Lipanska vrata in Brda). Nadaljujemo po zložni poti, s katere se že po nekaj nadaljnjih korakih v desno odcepi pot na planino Klek. Dobro označena pot nato po levi strani obide zanimiv vrh imenovan Spodnja Brda (1844 m) in se za tem začne strmeje vzpenjati po vse manj poraščenih pobočjih. Ko pridemo na prostran greben strmina popusti in pot zavije desno, kjer obide z rušjem porasel Okroglež. Sledi 10 minutno prečenje proti vzhodu, ki se konča ob vršnem vznožju Debele peči. Tu se pot strmo vzpne in nas po nadaljnjih 10 minutah pripelje na razgleden vrh.
Izhodišče - Blejska koča 1:00, Blejska koča - Debela peč 1:30.
zemljevid poti - Debela peč
Ob poti: Blejska koča na Lipanci (1630m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Zajavornik - Debela peč1
Planina Zajavornik - Debela peč2
Planina Zajavornik - Debela peč3
Planina Zajavornik - Debela peč4
Planina Zajavornik - Debela peč5
Planina Zajavornik - Debela peč6
Planina Zajavornik - Debela peč7
Planina Zajavornik - Debela peč8
Planina Zajavornik - Debela peč9
Planina Zajavornik - Debela peč10
Planina Zajavornik - Debela peč11
Planina Zajavornik - Debela peč12
Planina Zajavornik - Debela peč13
Planina Zajavornik - Debela peč14
Planina Zajavornik - Debela peč15
Planina Zajavornik - Debela peč16
Planina Zajavornik - Debela peč17
Planina Zajavornik - Debela peč18
Planina Zajavornik - Debela peč19
Planina Zajavornik - Debela peč20
Planina Zajavornik - Debela peč21
Planina Zajavornik - Debela peč22
Planina Zajavornik - Debela peč23
Planina Zajavornik - Debela peč24
Planina Zajavornik - Debela peč25
Planina Zajavornik - Debela peč26
Planina Zajavornik - Debela peč27
Planina Zajavornik - Debela peč28
Planina Zajavornik - Debela peč29
Planina Zajavornik - Debela peč30
Planina Zajavornik - Debela peč31
Planina Zajavornik - Debela peč32
Planina Zajavornik - Debela peč33
Planina Zajavornik - Debela peč34
Planina Zajavornik - Debela peč35
Planina Zajavornik - Debela peč36
Planina Zajavornik - Debela peč37
Planina Zajavornik - Debela peč38
Planina Zajavornik - Debela peč39
Planina Zajavornik - Debela peč40
Planina Zajavornik - Debela peč41
Planina Zajavornik - Debela peč42
Planina Zajavornik - Debela peč43
Diskusija o izletu Planina Zajavornik - Debela peč
mojcej'7227. 06. 2010
Včeraj smo se v dveh skupincah odpravili na Lipanco (Blejsko kočo). V prvi skupini smo odšli varianto iz odcepa pri Šport hotelu na Pokljuki ter dalje proti Planini Zajavornik na planino Lipanca, se tam malo oddahnili in nato naprej na Debelo peč (skupaj 3 ure v eno smer). Druga skupinca je imela tudi dva 9-letnika, ki sta prehodila varianto izpod planine Lipanca na Vrh Lipance in dol na Blejsko kočo.
Vreme super, ker za vzpon ni žgalo sonce, za sestop pa so nas razveselili sončni žarki, ki so na plan zvabili tudi kače (opažen je bil rjav in črn gad). V Blejski koči sta bili od hrane na razpolago le goveja juhca z ribano kašo in kranjske klobase. Izlet bomo sigurno ponovili še kdaj, saj je pot izredno lepa, polna rožic in s krasnimi razgledi (jasno se je videlo do doma na Kredarici, pa Triglav, Rjavec in Rjavino, steno nad Krmo in v ozadju Škrlatico ...) heart-breaking za vse tiste, ki bi šli - pa iz različnih vzrokov ne morejo.
matej_s28. 12. 2010
Zdravo,

Z društvom se v čet. odpravljamo na Debelo Peč.

1. Zanima me, ali je Blejska koča odprta?
2. Je na poti na Debelo Peč nevarnost plazov, zdrsov itd? So potrebne dereze, cepin?
3. Ali se da do izhodišča pri spomeniku NOB oz. Pl. Zajavnornik priti z avtom (je spluženo)?

Lp,

Matej
viharnik28. 12. 2010
Blejska koča je odprta čez vse leto in oskrbovana s pijačo in jedačo,lahko se prespi ob predhodni najavi.
Zgornji del kot je opisal turni smučar,domačin Rok,je ponekod poledenel,nekje so tudi klože.Dereze in cepin je obvezna oprema za v gore pozimi,ne glede če pride prav na poti ali ne.
Cesta do spomenika je lepo prevozna tudi za osebna vozila.Sedaj omogoča tudi krožen promet z izhodiščem na glavno cesto 1km pred Rudnim poljem.
matej_s28. 12. 2010
Pa plazovi - objavljena je sicer 3 stopnja, vendar me zanima ali je teren na turi na Debelo Peč na splošno plazovit ali je naklon premajhen in nevarnosti ni?

HVALA za info.

Matej
viharnik28. 12. 2010
Na tem območju viskokega grebena Pokljuke najprej splazi Na Debeli peči in pod Lipanskimi vratci po grapi,včasih tudi nekaj malega na strmejši stopnji nad Blejsko kočo proti Mrežcam cca.na 1730m,nad prvo izravnavo.Sedaj je snega premalo za kak resneši plaz na tej višini,drugje po gorah pa je nevarnost 3st.in ni za hojo kar tako,če ne poznaš poti in izkušnje s snegom(klože,opasti),pravilne uporabe tehničnih sredstev ter gibanja v zimskih razmerah.
biso28. 12. 2010
...in vse to, kar svetuje viharnik, naj bi obvladal nekdo (vodnik) iz skupine, ki se v zimske gore odpravlja z društvom.
Matej, a v društvu nimate ustrezno usposobljenega vodnika, ki bi vedel (ali vsaj moral vedeti), kakšna tura vas čaka?
Očitno ne, glede na tvoja vprašanja.


matej_s28. 12. 2010
Zdravo,

Uradnega (verificiranega) vodnika sicer nimamo. Vendar veliko hodimo v gore - letos cca 40-50 razpisanih tur. Od zelo enostavnih, do zahtevnih ferratnih vzponov npr. na Prisojnik, Stol iz AU, Krn itd... - poleti

Smo bili prejšnji teden tudi na tečaju zimskega gorništva na Vršiču/Mojstrovka, kjer je predaval in zadeve v praksi razložil profesionalni gorski vodnik/reševalec z licenco, tako da se teh stvari ne lotevamo na pamet.

Res pa je, da zimskih izkušenj nimamo (na Debelo Peč pozimi še nismo šli), tudi opreme bo treba še kar nekaj nabavit ...

Zato pa raje vprašam vas, ki imate izkušnje/znanje, zato, da bo zadeva kar se da varna in užitek na poti toliko večji nasmeh

In informacije iz prve roke od nekoga ki je pred kratkim hodil po poti so najbolj dragocene ....

Hvala za odg.
ernestz29. 01. 2011
Danes sva bila s kolegom na debeli peči.
Precej pihalo, malček znežilo, gosta megla, 0% razgleda.

Snežna odeja stabilna, ni potrebno derez ali cepinov (se toliko udira), samo zadnjih cca. 80m potrebno malo zabijati čevlje.

Gaz malčk shojena, miniaturno gazenje (če nimaš psov). Drugač cela gruča šla zraven na Brda, tako da je tam verjetno vse še bolje.

Danes sva bila prva (včeraj noben vpisan, predvčerajšnjim vpisan eden), za nami sta se dva še odpravila, vendar sta obupala zaradi vremena.

S kolegom sva odsmučala nazaj proti B. koči, uživancija. Sneg kolikor toliko pomrznjen, drži, klože minimalne. Mala opast se je delala na vrhu, vendar nič resnega.

Razen vremena, super turca. Fino pa imeti navigacijo - predvsem v glavi (zaradi megle in relativno slabe shojenosti - vsaj danes).
ernestz29. 01. 2011
Kaj sem jaz truplo napisal: seveda je priporočeno imeti dereze in cepin(e). vsaj v nahrbtniku!mežikanje
Parkeljc11. 03. 2011
Včeraj sem se odpravil mimo Blejske koče na Okroglež in Debelo peč, nato pa še na Brda. Pot je lepa in uhojena. Na pol poti do Lipance srečam tri zgovorna brhka dekleta, ki se na ta dan, verjetno zaradi "praznika mučencev" odpravijo od svojih mučencev..velik nasmeh. Okoli poldneva prične močneje pihati, a le po navedenih vrhovih. Do izhodišča pridem v dobrih 45 min.
5Xum8. 05. 2011
Ne vem kam spada ta pritožba, ampak "planina Zajavornik" je povsod na Pokljuki, pa tudi na zemljevidu Julijskih Alp, označena kot planina Javornik.
mazo11. 04. 2016
lp,mi kdo lahko pomaga,mam namen obiskat debelo pec in bliznje vrhove.ce pozna kdo krozno pot?
sla12. 04. 2016
Jaz bi ti predlagala, da začneš pri smučišču na Rudnem polju in greš po spodnji poti do planine Lipanca. Od tam na Debelo peč in potem bolj ali manj po grebenu na Brda, Lipanski vrh, Mrežce, Okroglež, Mali Draški vrh, Viševnik in dol do smučišča.
mazo12. 04. 2016
super hvala,kaj ves kako je sedaj tam z snegu,je to prehojeno
sla13. 04. 2016
Tam je verjetno ponekod še precej snega, to so pač smučarski tereni. Raje še malo počakaj, da ga pobere.
primozg20. 11. 2017
V soboto po tej poti. Zjutraj samo posamezne stopinje, nazaj pa že (skoraj) lepa gaz. Opis in slike na https://gorskimoz.wordpress.com/2017/11/20/zimska-debela-pec/
karlin6. 12. 2017
Danes prehodil to pot- je zgažena, na vrhu malo vetrovno, razgledi pa božanski. Kar veselo pot pod noge nasmeh
Farki8126. 12. 2018
Kdo ve, ali je cesta do izhodišča (parkirišče v bližini planine Zajavornik) prevozna?
POLJANC27. 12. 2018
Priporočam vam da parkirate pred Šport hotelom. Potem pa peš čez pl. Javornik. Nimaš nobenih problemov z poledico ali parkiranjem. Lp in varno hojo.
jbs27. 12. 2018
V soboto je bila lepo prevozna, sicer nekoliko ledena. Z zimskimi gumami je šlo brez težav.
ermate21. 02. 2019
Ima kdo informacije kakšno je parkirišče na izhodišču?
seba133722. 02. 2019
Parkirišče je ok, izgleda zelo podobno kot na prvi sliki zgoraj
sAleska24. 02. 2019
V soboto, 23.2. bili na Mrežicah. Sprva šli z avtom od Mrzlega studenca po cesti proti Medvedovi konti a smo obrnili. Cesta je en sam led. Če ti v klancu pride kdo naoroti, je tvegano. Šli smo potem do Šport hotela. Glavna cesta povsem suha, brez snega. Cesta do pl.Javornik tudi povsem ledena, a z derezicami gre krasno. Parkirišče na izhodišču za Debelo peč je orav tako en sam led.
felix25. 02. 2022 10:49:40
Zanima me, če je cesta do planine Javornik prevozna in če je pot na Debelo peč shojena?
Hvala in lp.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki