Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Julijske Alpe / Črna prst / Polje - Črna prst

Polje - Črna prst

Natisni
Izhodišče: Polje (523 m)
Širina/Dolžina: 46,2695°N 13,9128°E
Čas hoje: 3 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1321 m
Višinska razlika po poti: 1335 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 10.596
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 49
Število komentarjev: 12
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Bledu in Bohinjski Bistrici. Iz Bohinjske Bistrice nadaljujemo po glavni cesti proti Bohinjskemu jezeru, mi pa za vasjo Kamnje postanemo pozorni, saj bomo na desni strani, le nekaj metrov pred začetkom vasi Polje, parkirali na parkirišču ob reki Savi Bohinjki.
Opis poti:
S parkirišča najprej previdno prečimo cesto, nato pa kratek čas nadaljujemo ob glavni cesti proti Polju. Ko prispemo v Polje, nadaljujemo levo na lokalno cesto, po kateri se hitro sprehodimo do manjšega križišča, ob katerem opazimo prve planinske oznake za Orožnovo kočo, planino Osredki in Črno prst. Nadaljujemo v omenjeni smeri ter v nadaljevanju hodimo po ožji asfaltni cesti, ki nas v rahlem vzponu pripelje do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo po spodnji desni cesti (levo Bohinjska Bistrica). Pot naprej nas pripelje do začetka vasi Žlan ter nekoliko naprej še do središča omenjene vasi. Nad vasjo se asfalt konča in makadamska cesta nas pripelje do nekakšnega obračališča in korita z vodo (do sem lahko pridemo tudi z avtom, to nam pot skrajša za približno 20 minut).
Od korita nadaljujemo levo, kjer najprej preko manjšega mostička prečimo bližnji potoček, nato pa se pričnemo zmerno vzpenjati ob robu prostranega pašnika. Malo višje prečimo pašno ograjo, tako da preidemo na notranjo stran pašnika. V nadaljevanju se vzpenjamo čez prostran pašnik, nas pa pot večinoma vodi skozi zelo redek gozd. Višje zapustimo pašnik, pot pa preide v strnjen gozd. V nadaljevanju prečimo erozijsko zelo načet kolovoz, nato pa se kratek čas vzpenjamo ob manjšem hudourniškem potoku. Pot naprej se vzpne do slabše gozdne ceste, po kateri nekaj časa nadaljujemo vzpon. Ko prispemo do križišča, kjer se priključimo širši makadamski cesti (cesta, ki vodi od Raven proti planini Storeča raven) ji sledimo v levo ter se po njej celo nekoliko spustimo (ko dosežemo cesto ne nadaljujemo naravnost na vzpenjajoč kolovoz, na katerega deloma zavajajoče kaže planinska smerna tabla). Po krajšem spustu, pa se v desno odcepi markiran kolovoz.
Pot nadaljujemo po rahlo zaraščenem kolovozu, ki nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na označeno razpotje.
Nadaljujemo naravnost (levo Črna prst mimo Orožnove koče in planina za Liscem) po kolovozu, ki nas višje pripelje v manjšo dolinico po kateri se povzpnemo do naslednje gozdne ceste. Ko stopimo na cesto nadaljujemo nekaj korakov v levo, nato pa nas planinska tabla za Črno prst usmeri desno v gozd, kjer se začne strmo vzpenjati. Pot nekoliko višje preči zaraščeno jaso (praprot in malinovje) in se nato vrne v gozd, kjer se nadaljuje vse do planine Osredki.
S planine na kateri se nahajata dve manjši leseni koči (ena je preurejena v bivak) nadaljujemo po levi strani napajalne mlake, po slabše vidni poti, ki se začne zmerno vzpenjati med grmičevjem in posameznimi drevesi. Še naprej slabo vidna pot, ki pa je dobro markirana nas višje pripelje na nekoliko večji travnik ob robu katerega opazimo naslednjo mlako. Pot se nato vse strmeje vzpenja in se počasi obrača proti levi. Na vrhu vzpona stopimo na manjši preval, za katerim pot zavije desno in se prečno vzpne. Sledi še nekaj minut vzpona po pobočju poraslim z rušjem in pot nas pripelje na glavni greben Spodnjih Bohinjskih gora.
Nadaljujemo levo (desno Rodica) in razmeroma zložni poti, ki poteka po razglednem grebenu sledimo do Črne prsti, ki jo dosežemo po 10 minutah nadaljnje hoje.
zemljevid poti - Črna prst
Ob poti: Žlan (600m), Planina Osredki (1400m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Četrt, Črna prst, Konjski vrh, Poljanski vrh, Matajurski vrh, Rodica
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Polje - Črna prst1
Polje - Črna prst2
Polje - Črna prst3
Polje - Črna prst4
Polje - Črna prst5
Polje - Črna prst6
Polje - Črna prst7
Polje - Črna prst8
Polje - Črna prst9
Polje - Črna prst10
Polje - Črna prst11
Polje - Črna prst12
Polje - Črna prst13
Polje - Črna prst14
Polje - Črna prst15
Polje - Črna prst16
Polje - Črna prst17
Polje - Črna prst18
Polje - Črna prst19
Polje - Črna prst20
Polje - Črna prst21
Polje - Črna prst22
Polje - Črna prst23
Polje - Črna prst24
Polje - Črna prst25
Polje - Črna prst26
Polje - Črna prst27
Polje - Črna prst28
Polje - Črna prst29
Polje - Črna prst30
Polje - Črna prst31
Polje - Črna prst32
Polje - Črna prst33
Polje - Črna prst34
Polje - Črna prst35
Polje - Črna prst36
Polje - Črna prst37
Polje - Črna prst38
Polje - Črna prst39
Polje - Črna prst40
Polje - Črna prst41
Polje - Črna prst42
Polje - Črna prst43
Polje - Črna prst44
Polje - Črna prst45
Polje - Črna prst46
Polje - Črna prst47
Polje - Črna prst48
Polje - Črna prst49
Diskusija o izletu Polje - Črna prst
Gost16. 08. 2012
To pot sem prehodil včeraj. Rad bi opozoril na sliko 24. Tu komaj vidna zaraščena stezica zavije v levo. Sam sem prav tako kot moji predhodniki šel po kolovozu naravnost(usmerjevalna tabla je res obrnjena malo nerodno) .Vidi se namreč da je pot po kolovozu in naprej kar dobro shojena , vendar se kmalu nato v bregu konča.Nekdo je sicer postavil nekaj možicev vendar ti ne pomagajo dosti.
Od tu naprej ni nobenih večjih zank, pot je sicer zaraščena ampak dobro vidna.S Črne prsti sem se odpravil na Rodico in nato čez Suho planino v dolino. Malo pred Bohinjem se odcepi gozdna cesta ,ki te po obronku pripelje nazaj na izhodišče.
main16. 08. 2012
Od 24 slike naprej do ceste praktično ni označeno. Vsa šla prejšnji mesec po tej poti. Kljub zemljevidu in garminu sva po pol ure komaj našla zgornjo cesto. Pot je bila tudi slabo shojena tako, da sva iskala zlomljene bilke in premaknjene kamenčke po poti. Pot je slabo sledljiva, ponekod popolnoma preraščena z mladim drevjem in polna listja. Po tej poti sva se vračala iz Rodice čez Suho nazaj na zgornjo cesto pod Črno prstjo. Previdno, sploh če se bliža noč. LP
smatjaz25. 06. 2013
main, si pa precej dober, midva s sinom sva zgrešila že pri sliki št 10 !!! Ker je vse tako razrito zaradi spravila lesa v dolino, da izgleda da so vse poti prave !!! Markacijski odsek bi se lahko bolj potrudil v spodnjem delu.Sreča da sva si pot vnesla v GPS in sva jo našla po prečenju gozda izven poti. Višje je pot dobro označena, težava je le skozi gozd, kjer pa tudi občasno GPS zataji (zato tudi nisva vnesla sledi). Drugače pa fantastičen izlet še posebno če se podaljša do Rodice, kjer naju je na žalost ujelo slabo vreme in sva sestopila v Ribčev laz, drugače bi se pa povzpela še na Vogel in sestopila z gondolsko žičnico.coolzmeden
smatjaz25. 06. 2013
Ja,ja,ja pri sliki 24 pa že drugič !!!
iUnknown29. 08. 2015
Mogoče kdo ve, če je tam na parkirišču pri Bohinjki (tisto, ki je najprej omenjeno) kakšen parkomat oz. kako se tam parkira, da ti bohinjci ne zaračunajo kakšne kazni?
Kako je pa tam pri obračališču nad vasjo Žlan?
istrumel29. 08. 2015
To parkirišče ni plačljivo. Da boš siguren pojdi na an Bohinj in klikni kartca gost Bohinja ,kjer so lepo označena plačljiva parkirišča.Si že razmišljal o poti od Mencingerjeve koče mimo Orožnove in nazaj čez planino za Črno goro ,je dosti lepša in bolj zanimiva pot(parking zastonj).
istrumel29. 08. 2015
stran Bohinj je mišljeno
iUnknown29. 08. 2015
Hvala za info. To pot bi namenoma zelel v vasi Polje, ker imam namen narediti krozno pot in sicer iz Polja na Crno prst, potem pa po grebenu do Suhe planine in potem iz Suhe planine direktno dol do Polja.

Nazadnje, ko sem sel podobno pot sem avto sicer pustil v Ribcevem lazu pri jezeru. Ampak takrat sem se vracal iz Komne in mi je bilo tam bolj prirocno.
istrumel30. 08. 2015
Dolga tura. Ni mi znana pot iz suhe do Polja pa že 10let letni dopust preživljam v teh koncih.
iUnknown30. 08. 2015
Po zemljevidu PZS Julijske Alpe, nisem pa se sel tam, je pot vrisana iz ceste, ki gre od parkirisca za Suho planina pri Javorje do Laski Rovt / Ribcev Laz. Ko se po cesti pride do Repnicev graben, je tam vrisana pot desno za Laski rovt in Polje.

Po zemljevidu na hribi.net je pa ta pot tudi ze pri ostrem ovinku iste ceste, ko je prej omenjena cesta najbolj vzhodneje, in se tam prikljuci poti, ki pride iz Planina Poljana.

Med drugim se mi gre zato, da te poti niso vrisane na openstreetmap.org. Zato jih jaz prehodim, da dobim GPX trace in jih potem vrisem na zemljevid.
istrumel30. 08. 2015
Lepo.Iz Laškega rovta sem že šla na Rodico in jo poznam. Vem da je veliko poti,ki se jih da prehodit in niso označene , a jaz se raje držim markiranih poti.Bo pa dobrodošlo,če bo kak nov zemljevid z novimi potmi saj sem v desetih letih že skoraj vse prehodila in je vedno dobrodošlo kaj novega.srečno pot.
marepn95518. 10. 2022 20:15:00
Včeraj sem zjutraj 5:00 uri parkiral pri skakalnicah nad vasjo Polje "na črno", ko sem se vrnil je bilo z avtom k sreči vse o.k. (parkirišče pred vasjo ob novem mostu dovoljuje parkiranje samo za dve uri). Potem sem se usmeril skozi vas Žlan in na koncu vasi levo v gozd in uspel najti markacije (skozi vas sem našu samo eno markacijo na koncu vasi sem se na srečo odloču za levo). Nadaljeval čez planino Osredki , kjer se nahaja prijeten bivak (pot mi je lepša-bolj odprta od poti mimo Oražnove koče) in potem na greben, kjer je razpotje levo Črna prst 15 min, desno Rodica in Vogel. Na grebenu me je ogrelo sonce in sem se preoblekel v kratko, privoščil sem si malico in čudovite razglede. Nadaljeval čez Rodico do Šije in nato spust do Viharnika na štrudlj in radler. Nadaljeval v smeri Bellvija in Ribčevega laza. Nato še cca. 3 km po cesti do skakalnic in krog je bil zaključen. Še malo statistike: celotno trajanje poti s postanki 10 ur 10 min, 31 km 1940 višincev. Čudovit dan, čudoviti razgledi skratka dan presežkov, na koncu utrujen vendar zadovoljen z opravljeno potjo.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki