Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Kamnek / Tržič - Kamnek (Radetzky-jeva pot)

Tržič - Kamnek (Radetzky-jeva pot)

Natisni
Izhodišče: Tržič (530 m)
Širina/Dolžina: 46,3647°N 14,3103°E
Ime poti: Radetzky-jeva pot
Čas hoje: 1 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 343 m
Višinska razlika po poti: 343 m
Zemljevid: Storžič in Košuta, 1: 25.000, PZS
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Avtor: Kriška
Ogledov: 16.839
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 28
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Tržič in v križišču pred restavracijo Raj zavijemo levo preko mosta v stari del mesta (Trg Svobode). Peljemo se po ozki ulici naravnost do cerkve, ki jo obidemo rahlo v levo še naprej po isti cesti. Kmalu zatem vidimo napis "Pizzerija" in na naši desni se odcepi pot skozi velika, stara dvoriščna vrata v breg nad nami. Peljemo mimo napisa "parkirišče za goste pizzerije" še nekaj metrov do parkirišča pod gradom, kjer parkiramo.
Opis poti:
S parkirišča se po makadamski poti usmerimo na nekaj metrov oddaljen greben vzpetine, na kateri smo parkirali. Na grebenu se nam odpre lep razgled na Tržič pod nami, nekaj korakov v desno pa je na steno pritrjena tabla, kjer si lahko preberemo zgodovino gradiča, ki je bil nekoč last grofa Radetzkyja (njemu je posvečen Straussov "Radetzky marš", ki ga lahko slišimo na vsakem novoletnem koncertu Dunajskih filharmonikov). Za začetek naše poti pa se na tem razgledišču usmerimo v levo in se začnemo vzpenjati po prijetni gozdni stezi po pobočju Kamneka. Nekaj metrov zatem se nam z desne spodaj priključi še ena steza, ki nas pripelje na ta greben s parkirišča pred Dvorano tržiških olimpijcev (kjer je druga možnost parkiranja in začetka vzpona). Nato sledimo dobro vidni in shojeni stezi, pot je nekajkrat označena z markacijami in smernimi puščicami. Po nekaj minutah hoje prispemo do vrtičkov z nekaj vrtnimi lopami in malimi vikend hišicami, kjer nas velika markacija pritrjena na tabli na vrtni ograji usmeri po sredini, po široki poti navkreber. Druga polovica poti je nekoliko bolj strma, po približno uri hoje po pobočju pa prispemo do grebena, od koder pa ni posebno dobrega razgleda, ker smo tudi tam, tako kot ves čas poti, v redkem mešanem gozdu. Pot od grebena naprej se še nekoliko bolj strmo vzpne, zadnjih nekaj 10 metrov pod vrhom zelo strmo. Kmalu dosežemo vrh, kjer je postavljena klopca in vpisna knjiga, na visokem drogu vihra slovenska zastava. Razgled na vse strani je zelo lep, vidimo Dobrčo, Stol, Begunjščico, celotno Košuto, Dovžanovo sotesko, Lomsko dolino, Storžič, Kriško goro in še marsikaj.
Vrnemo se lahko po isti poti, še lepše pa je, če naredimo majhen ovinek s smeri, tako da pot z vrha nadaljujemo v smeri Pirmanc. Pot teče najprej po grebenu in se nekoliko spusti, kmalu (po nekaj minutah) pa pridemo do razpotja. Pot, ki pelje še naprej naravnost po grebenu, nas v nadaljevanju privede do Pirmanc, Kala in Kofc, mi pa zavijemo na potko, ki se odcepi levo navzdol (ni označeno). Tej stezici sledimo ves čas po pobočju, nekajkrat se od nje odcepijo druge stezice, bodisi v desno navzdol, bodisi v levo navzgor, mi pa se ves čas držimo najbolj shojene. Steza nas ves čas vodi po pobočju, v redkem mešanem gozdu nad predelom Tržiča, ki ga domačini imenujejo "na fabriki", dokler se že precej nizko ne priključi na stezo, po kateri smo se prej odpravili na Kamnek. Od tod se vrnemo na izhodišče, ki je oddaljeno še kakšnih 10 minut hoje.
zemljevid poti - Kamnek
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Veliki vrh nad Završnikom ( 45 min), Zavetišče na Kalu (1 h 40 min), Robič (2 h 35 min), Dom na Kofcah
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Tržič - Kamnek1
Tržič - Kamnek2
Tržič - Kamnek3
Tržič - Kamnek4
Tržič - Kamnek5
Tržič - Kamnek6
Tržič - Kamnek7
Tržič - Kamnek8
Tržič - Kamnek9
Tržič - Kamnek10
Tržič - Kamnek11
Tržič - Kamnek12
Tržič - Kamnek13
Tržič - Kamnek14
Tržič - Kamnek15
Tržič - Kamnek16
Tržič - Kamnek17
Tržič - Kamnek18
Tržič - Kamnek19
Tržič - Kamnek20
Tržič - Kamnek21
Tržič - Kamnek22
Tržič - Kamnek23
Tržič - Kamnek24
Tržič - Kamnek25
Tržič - Kamnek26
Tržič - Kamnek27
Tržič - Kamnek28
Diskusija o izletu Tržič - Kamnek (Radetzky-jeva pot)
grega_p26. 09. 2009
Trenutno je v Tržiču popolno zapora, tako da je potreben obvoz naprej po glavni cesti in nato levo čez most...

Drugače pa lep izlet, ravno pravšnji za nekaj znoja in lepe razglede. Časovnico bi pa spustil na 45min, toliko sem jih nabral ob fotografiranju. Pa vzemite kakšen nož - z dobrim pogledom si prislužite gobjo večerjo:-)

Grega
Kriška26. 09. 2009
Časovnica vzpona je napisana na osnovi starega pravila, ki pravi: za 300 m višinske razlike = 1 ura hoje. To je seveda okvirno, odstopanja navzgor/navzdol so zelo individualna.
korosec123420. 03. 2010
Predlagam tudi pot da greš do Podljubela čez počivnk na Kamnjek in se potem spustiš po poti do Tržiča
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki