Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Kamnitnik / Dom Trilobit - Kamnitnik (Za Kraševcem)

Dom Trilobit - Kamnitnik (Za Kraševcem)

Natisni
Izhodišče: Dom Trilobit (939 m)
Širina/Dolžina: 46,4579°N 14,1031°E
Ime poti: Za Kraševcem
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, lahko brezpotje
Višinska razlika: 919 m
Višinska razlika po poti: 919 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2.480
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 41
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce in cesti naprej sledimo v smeri Jesenic. Ko pridemo do semaforiziranega križišča, kjer se vključimo na staro cesto, nadaljujemo desno v smeri Žirovnice. Tej cesti pa sledimo le kratek čas, saj pri naslednjem nekoliko večjem križišču (semafor) nadaljujemo levo v smeri Javorniškega Rovta. Cesta gre nato skozi podvoz (železnica) in nato zavije levo (desno Koroška Bela). Cesti, ki se višje začne strmo vzpenjati sledimo v smeri Javorniškega Rovta, a le do križišča, kjer se v ostrem levem ovinku v desno (naravnost) odcepi cesta proti domu Trilobit in izviru Javornika (prepoved za avtobuse). Malo naprej nas cesta pripelje do omenjenega doma in akumulacijskega jezera pri HE Javornik. Parkiramo na neurejenem parkirišču, ki se nahaja za jezerom in domom Trilobit (parkiranje pred domom ni dovoljeno).
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na kolovoz v smeri naravoslovne in rudarske učne poti. Kolovoz se takoj prične kar strmo vzpenjati po levi strani potoka, ki ga slišimo v naši bližini. Že kmalu pa nas pot pripelje do lesenega droga, na katerem nas smerokaz za planino Stamare usmeri desno (naravnost planina Seča). Nadaljujemo desno in kolovozna pot nas v nekaj minutah pripelje do zanimivega izvira potoka Javornik.
Vzpon nadaljujemo po kolovozu, ki pa ima nekaj manjših razpotij, a če sledimo oznakam rudarske učne poti večjih težav z orientacijo ne bomo imeli. Kolovoz se nato spremeni v slabše vidno pešpot, ki se le nekoliko višje priključi širokemu kolovozu, kateri sledimo levo navzgor.
Pogosto precej blatnemu kolovozu, nato sledimo mimo večje skale (balvan), za katero postanemo pozorni. Približno 3 minute hoje od omenjene skale, kolovoz zavije desno, mi pa ga ravno na tem ovinku zapustimo in vzpon nadaljujemo naravnost po komaj vidni stezici, ki se sprva vzpne skozi precej redek gozd. Vse slabše vidna stezica nas nato pripelje v strnjen gozd, kjer se prične strmo vzpenjati ob manjših hudournikih (orientacija na tem delu je precej zahtevna). Višje pot postane lažje sledljiva in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do pašne ograje. Naprej "prečimo" ograjo in v nekaj nadaljnjih korakih stopimo na planino Stamare (pastirska koča se nahaja na vzhodnem delu planine).
nadaljujemo po levi strani planine in pot nas po nekaj korakih vzpona pripelje v gozd, kjer se nam z desne priključi nekoliko slabša pot, ki pride z vzhodnega dela planine. Nadaljujemo naravnost po razmeroma strmi poti, ki višje preide iz gozda na pobočja poraščena z ruševjem in se obrne nekoliko proti levi. Sledi rahel prečni vzpon in pot nas pripelje do Hrašenske planine, kjer opazimo pastirsko kočo.
Tu še preden prečimo pašno ograjo zavijemo desno in se vzpnemo po sprva še lahko sledljivi poti. Po krajšem vzponu skozi ruševje pot preide na rahlo poraščena travnata pobočja, kjer se le ta začne izgubljati. Nekoliko naprej pridemo na neoznačeno in komaj opazno razpotje, kjer se "pot" razcepi na dva dela.
Nadaljujemo po levi zgornji poti (rahlo desno ovčarska koča na Belski planini in bivak na Belščici), ob kateri opazimo neuradne markacije (rdeče pike). Naprej sledimo omenjenim pikam, ki nas vodijo čez pobočje prečno navzgor. Višje, na levi strani opazimo neizrazit vrh Kamnitnika, do katerega se povzpnemo po lažjem brezpotju (vrh se nahaja le nekaj 10 m stran od markirane poti, ki vodi od Golice proti Stolu).
Dom Trilobit - planina Stamare 1:15, planina Stamare - Hrašenska planina 45 minut, Hrašenska planina - Kamnitnik 45 minut.
zemljevid poti - Kamnitnik
Ob poti: Izvir javornika (1000m), Planina Stamare (1400m), Hrašenska planina (1670m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Stol (1 h 45 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Dom Trilobit - Kamnitnik1
Dom Trilobit - Kamnitnik2
Dom Trilobit - Kamnitnik3
Dom Trilobit - Kamnitnik4
Dom Trilobit - Kamnitnik5
Dom Trilobit - Kamnitnik6
Dom Trilobit - Kamnitnik7
Dom Trilobit - Kamnitnik8
Dom Trilobit - Kamnitnik9
Dom Trilobit - Kamnitnik10
Dom Trilobit - Kamnitnik11
Dom Trilobit - Kamnitnik12
Dom Trilobit - Kamnitnik13
Dom Trilobit - Kamnitnik14
Dom Trilobit - Kamnitnik15
Dom Trilobit - Kamnitnik16
Dom Trilobit - Kamnitnik17
Dom Trilobit - Kamnitnik18
Dom Trilobit - Kamnitnik19
Dom Trilobit - Kamnitnik20
Dom Trilobit - Kamnitnik21
Dom Trilobit - Kamnitnik22
Dom Trilobit - Kamnitnik23
Dom Trilobit - Kamnitnik24
Dom Trilobit - Kamnitnik25
Dom Trilobit - Kamnitnik26
Dom Trilobit - Kamnitnik27
Dom Trilobit - Kamnitnik28
Dom Trilobit - Kamnitnik29
Dom Trilobit - Kamnitnik30
Dom Trilobit - Kamnitnik31
Dom Trilobit - Kamnitnik32
Dom Trilobit - Kamnitnik33
Dom Trilobit - Kamnitnik34
Dom Trilobit - Kamnitnik35
Dom Trilobit - Kamnitnik36
Dom Trilobit - Kamnitnik37
Dom Trilobit - Kamnitnik38
Dom Trilobit - Kamnitnik39
Dom Trilobit - Kamnitnik40
Dom Trilobit - Kamnitnik41
Diskusija o izletu Dom Trilobit - Kamnitnik (Za Kraševcem)
KarmenT16. 10. 2021 19:22:44
Del poti do planine Stamare je v živo veliko bolj urejen kot je razvidno iz slik. Pot je ves čas označena z rumenimi označbami in dobro sledljiva. nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki