Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Struška / Planina pod Golico - Struška

Planina pod Golico - Struška

Natisni
Izhodišče: Planina pod Golico (980 m)
Širina/Dolžina: 46,4706°N 14,0599°E
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 964 m
Višinska razlika po poti: 964 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 11.380
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 32
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce (lahko tudi Hrušica) in cesti naprej sledimo v smeri Jesenic, tam pa nas oznake za Planino pod Golico usmerijo na vzpenjajočo se cesto (odcep je označen in se nahaja pri zdravstvenem domu na Jesenicah). Razmeroma strma cesta nas kmalu pripelje v omenjeno vas, kjer lahko v mesecu maju, na okoliških travnikih občudujemo cvetenje narcis. S Planine pod Golico se peljemo naprej do naslednjega križišča, kjer opazimo številne planinske kažipote. Tu nadaljujemo desno in se peljemo še dobrih 50m do parkirišča pod Savskimi jamami.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po spodnji cesti v smeri Golice in sankaške proge Savske jame. Po 10 minutah se sankaška proga usmeri levo strmo navzgor, mi pa nadaljujemo po široki cesti, ki se še naprej zmerno vzpenja ob potoku. Nekoliko naprej pridemo na križišče, kjer nadaljujemo naravnost (med obema cestama) v smeri Golice. Naprej se vzpenjamo po slabšem, precej zaraščenem kolovozu, ki nas po 15 minutah zmernega vzpona pripelje do makadamske ceste, katero pa samo prečimo. Sledi prečenje pašne ograje in pot nas pripelje na travnata pobočja Markljevega rovta.
Od Markljevega rovta nadaljujemo rahlo desno (rahlo levo Golica) po stezi, ki se rahlo vzpenja ob strugi hudournika. Višje pot postane nekoliko bolj strma, preči omenjeni hudournik in nato zavije desno, kjer se po nekaj minutah nadaljnje hoje priključi cesti s Pustega rovta.
Cesti sledimo v levo, a le do razpotja, kjer nas oznake za Struško usmerijo desno (levo Golica). Le nekaj korakov naprej pa stopimo na novejšo gozdno cesto kateri sledimo v desno (naravnost stara pot). Tej cesti, ki sprva poteka skozi gozd, višje pa čez plazovito pobočje, sledimo vse do Belske planine (Svečice) s katere se nam odpre lep razgled.
S planine nadaljujemo proti vzhodu sprva le rahlo navzgor. Po petih minutah hoje od koče pa nas pot pripelje do manj strme grape, kjer nadaljujemo levo na slabše vidno neoznačeno pot (naravnost planina Seča).
Naprej se vzpenjamo po s travo poraščeni grapi, ki je obdana z rušjem. Še naprej težje sledljiva stezica na vrhu te grape zavije desno v prostran svet Struške. Pot naprej v zmernem vzponu preči jugozahodna pobočja Struške, ki so deloma poraščena z rušjem (ker je pot težje sledljiva lahko hitro zaidemo med rušje). Malo pod vrhom nas "pot" pripelje na greben kateremu sledimo do vrha.
Orientacija od planine do vrha je nekoliko težja, v megli pa zelo težavna.
zemljevid poti - Struška
Ob poti: Markljev Rovt (1250m), Belska planina (Svečica) (1700m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina pod Golico - Struška1
Planina pod Golico - Struška2
Planina pod Golico - Struška3
Planina pod Golico - Struška4
Planina pod Golico - Struška5
Planina pod Golico - Struška6
Planina pod Golico - Struška7
Planina pod Golico - Struška8
Planina pod Golico - Struška9
Planina pod Golico - Struška10
Planina pod Golico - Struška11
Planina pod Golico - Struška12
Planina pod Golico - Struška13
Planina pod Golico - Struška14
Planina pod Golico - Struška15
Planina pod Golico - Struška16
Planina pod Golico - Struška17
Planina pod Golico - Struška18
Planina pod Golico - Struška19
Planina pod Golico - Struška20
Planina pod Golico - Struška21
Planina pod Golico - Struška22
Planina pod Golico - Struška23
Planina pod Golico - Struška24
Planina pod Golico - Struška25
Planina pod Golico - Struška26
Planina pod Golico - Struška27
Planina pod Golico - Struška28
Planina pod Golico - Struška29
Planina pod Golico - Struška30
Planina pod Golico - Struška31
Planina pod Golico - Struška32
Diskusija o izletu Planina pod Golico - Struška
Jusk1. 09. 2019
Danes dopoldne iz Planine pod Golico do sedla Kočna,potem naprej gor,pri razcepu kjer gre naravnost oznacena pot zavijem levo na neoznačeno med rusje,cez nekaj časa zagledam pod sabo kočo na Belski planini..potem pa po labirintu med rusjem do vrhanasmeh na vrhu so mi druzbo delali konjickinasmeh nadaljujem do planine Seča,tam pa po 'cesti' nazaj do Belske planine in naprej do sedla Suha,od tam pa nazaj do Planine pod Golico(je zacelo kar posteno grmetieek res zelo lepi razgledi celo potnasmeh priporocamnasmeh lp
Jusk12. 07. 2020
Parkiral sem na prvem parkingu pod žičnico v Pl.pod Golico.. od tam pa proti Križovcu,Belski planini,Seči in po mejni poti skozi ruševje na vrh. Občasno blatna pot zaradi nočnega deževja,ampak brez problemovnasmeh na vrhu vetrovno in mrzlo,bil sem sam na vrhu,pa še okoli 20 lenih kravic ki so poležavale v travinasmeh za ljubitelje gorskih rastlinic je Struška pravi kraj,vsepovsod polno rožic in cvetovnasmehpovratek do Pl.pod Golico preko sedla Suha,Križovca.. prijeten pohodnasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki