Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Dom na Uršlji gori / Žerjav - Dom na Uršlji gori

Žerjav - Dom na Uršlji gori

Natisni
Izhodišče: Žerjav (580 m)
Širina/Dolžina: 46,4819°N 14,8995°E
Čas hoje: 3 h 20 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1100 m
Višinska razlika po poti: 1119 m
Zemljevid: Koroška 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 857
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 66
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Šoštanj (do sem iz Velenja ali Savinjske doline), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Črni na Koroškem. V nadaljevanju se cesta prične vzpenjati proti prelazu Spodnje Sleme (1081 m), katerega po nekaj kilometrih ovinkaste ceste tudi dosežemo. Sledi spust po dolini Javorskega potoka do Črne na Koroškem, kjer v krožišču v centru kraja (krožišče sredi katerega se nahaja spomenik, v bližini avtobusna postaja ter župnijska cerkev sv. Ožbalta) nadaljujemo desno v smeri Žerjava. V nadaljevanju se peljemo mimo rudarskega muzeja ter nato po Mežiški dolini proti Žerjavu. V Žerjavu za tovarno TAB MPI in za Petrolovo bencinsko črpalko prečimo most preko reke Meže, mi pa takoj za mostom nadaljujemo desno po nekoliko ožji asfaltni cesti v smeri Uršlje gore, Jazbine in Žerjava. Pot naprej nas vodi mimo manjše trgovine Mercator in podružnične osnovne šole, nato pa se komaj znatno vzpenja po dolini Jazbinskega potoka. Ko se naselje Žerjav konča, pa prispemo na križišče, kjer na primernem mestu nekaj metrov pred križiščem parkiramo. Od križišča se v smeri levo nadaljuje cesta proti Kristavčniku in pešpot proti Naravskim ledinam in Uršlji gori, v smeri naravnost se nadaljuje slabši kolovoz proti Jazbini, v desno pa cesta proti domačiji Mrdavšič.
b) Najprej se zapeljemo v Ravne na Koroškem (do sem iz Dravograda ali Slovenj Gradca, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Mežice in Črne na Koroškem. Ko prispemo do naselja Žerjav (Žerjav je naselje med Mežico in Črno na Koroškem), pa tik preden glavna cesta preči reko Mežo nadaljujemo levo v smeri Uršlje gore, Jazbine in Žerjava. Pot naprej nas vodi mimo manjše trgovine Mercator in podružnične osnovne šole, nato pa se komaj znatno vzpenja po dolini Jazbinskega potoka. Ko se naselje Žerjav konča, pa prispemo na križišče, kjer na primernem mestu nekaj metrov pred križiščem parkiramo. Od križišča se v smeri levo nadaljuje cesta proti Kristavčniku in pešpot proti Naravskim ledinam in Uršlji gori, v smeri naravnost se nadaljuje slabši kolovoz proti Jazbini, v desno pa cesta proti domačiji Mrdavšič.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po levi cesti, ki se nadaljuje po dolini Jazbinskega potoka. Za mostičkom cesta izgubi asfaltno prevleko (maj 2014), nato pa kakih 15 minut hodimo ob omenjenem potoku, kjer prispemo na manjše križišče. Oznake za Naravske ledine in Uršljo goro nas usmerijo levo na ožjo makadamsko cesto, katera se prične nekoliko vidneje vzpenjati. V nadaljevanju nas cesta vodi mimo domačije Krstavčnik ter še mimo nekaj manjših koč, nato pa preči potok in se za njim prične strmeje vzpenjati. V dveh serpentinah se cesta vzpne kar visoko nad potok, nato pa nas mimo lovske opazovalnice pripelje do označenega razpotja, ob katerem se nahajajo tudi miza in dve klopi.
Z razpotja nadaljujemo po desni markirani poti, le ta pa se nekaj 10 metrov naprej ponovno razcepi na dva dela. Ponovno nadaljujemo rahlo desno (odcep je označen s puščico na drevesu), nato pa se nekoliko strmeje vzpenjamo skozi gozd. Nekaj minut višje dosežemo zanimiv grebenček, ki nas vodi nad dvema potokoma. Grebenček, ki je na desno stran porasel z gozdom, na levo pa se drobljivo spušča proti bližnjemu potoku, kmalu zapustimo, saj pot zavije nekoliko v desno, kjer se prečno vzpenja skozi gozd. Po krajšem prečenju dosežemo manjšo dolinico, nato pa se po njej vzpnemo do roba gozda, kjer se nahaja označeno razpotje.
Z razpotja nadaljujemo desno (levo Prežihova bajta, Ravne na Koroškem in Prevalje), nato pa po poti, ki poteka ob robu večjega travnika v 5 minutah prispemo do Koče na Naravskih ledinah.
Pri koči stopimo na cesto, po kateri hodimo nekaj korakov, nato pa nas oznake za Uršljo goro povedejo desno na travnik, preko katerega se zmerno vzpnemo. Na zgornjem robu travnika prečimo cesto, ki vodi od Naravskih ledin proti Križanu in vrhu Uršlje gore ter se po pešpoti pričnemo vzpenjati skozi gozd. Po nekajminutnem prečnem vzponu se pot položi in se povsem približa cesti. Na mestu, kjer se povsem približamo cesti je ob lepem vremenu običajno tudi nekaj parkiranih avtomobilov, mi pa pot nadaljujemo levo po kolovozu, ki nas le malo naprej pripelje iz gozda na nekoliko večji travnik. Preko travnika sledimo markirani poti, ki nas višje popelje v gozd, kjer vzpon nadaljujemo po široki poti. S poti, ki se prečno vzpenja, se nam prehodno odpre nekaj razgleda proti Peci, nato pa se nam z leve priključi razmeroma nova oz. na sveže razrita vlaka (maj 2014). Po razmeroma široki vlaki se vzpnemo do bližnje počitniške hišice, pri kateri se nam z leve priključi še markirana pot čez Kozji hrbet.
Nadaljujemo naravnost navzgor po široki in dobro uhojeni poti, s katere se nam nekoliko višje odpre še nekaj razgleda, nato pa se pot postopoma položi in nas pripelje v manj strnjen gozd. Na delu, kjer se gozd razredči stopimo na manjše razpotje, kjer izberemo levo, nekoliko bolj strmo pot, ki vodi proti vrhu Uršlje gore (desna pot obide vrh in vodi direktno k cerkvi sv. Uršule in Domu na Uršlji gori). Sledi še kratek vzpon skozi redek gozd, nato pa se gozd dokončno konča in ob lepih pogledih hitro dosežemo križ na vrhu Plešivca oz. Uršlje gore.
Z vrha se nato v 5 minutah sprehodimo še do bližnje cerkve sv. Uršule in planinskega doma.
Žerjav - Koča na Naravskih ledinah 1:30, Koča na Naravskih ledinah - Uršlja gora 1:45, Uršlja gora - Dom na Uršlji gori 5 minut.
zemljevid poti - Dom na Uršlji gori
Ob poti: Koča na Naravskih ledinah (1072m), Uršlja gora (Plešivec) (1699m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Žerjav - Dom na Uršlji gori1
Žerjav - Dom na Uršlji gori2
Žerjav - Dom na Uršlji gori3
Žerjav - Dom na Uršlji gori4
Žerjav - Dom na Uršlji gori5
Žerjav - Dom na Uršlji gori6
Žerjav - Dom na Uršlji gori7
Žerjav - Dom na Uršlji gori8
Žerjav - Dom na Uršlji gori9
Žerjav - Dom na Uršlji gori10
Žerjav - Dom na Uršlji gori11
Žerjav - Dom na Uršlji gori12
Žerjav - Dom na Uršlji gori13
Žerjav - Dom na Uršlji gori14
Žerjav - Dom na Uršlji gori15
Žerjav - Dom na Uršlji gori16
Žerjav - Dom na Uršlji gori17
Žerjav - Dom na Uršlji gori18
Žerjav - Dom na Uršlji gori19
Žerjav - Dom na Uršlji gori20
Žerjav - Dom na Uršlji gori21
Žerjav - Dom na Uršlji gori22
Žerjav - Dom na Uršlji gori23
Žerjav - Dom na Uršlji gori24
Žerjav - Dom na Uršlji gori25
Žerjav - Dom na Uršlji gori26
Žerjav - Dom na Uršlji gori27
Žerjav - Dom na Uršlji gori28
Žerjav - Dom na Uršlji gori29
Žerjav - Dom na Uršlji gori30
Žerjav - Dom na Uršlji gori31
Žerjav - Dom na Uršlji gori32
Žerjav - Dom na Uršlji gori33
Žerjav - Dom na Uršlji gori34
Žerjav - Dom na Uršlji gori35
Žerjav - Dom na Uršlji gori36
Žerjav - Dom na Uršlji gori37
Žerjav - Dom na Uršlji gori38
Žerjav - Dom na Uršlji gori39
Žerjav - Dom na Uršlji gori40
Žerjav - Dom na Uršlji gori41
Žerjav - Dom na Uršlji gori42
Žerjav - Dom na Uršlji gori43
Žerjav - Dom na Uršlji gori44
Žerjav - Dom na Uršlji gori45
Žerjav - Dom na Uršlji gori46
Žerjav - Dom na Uršlji gori47
Žerjav - Dom na Uršlji gori48
Žerjav - Dom na Uršlji gori49
Žerjav - Dom na Uršlji gori50
Žerjav - Dom na Uršlji gori51
Žerjav - Dom na Uršlji gori52
Žerjav - Dom na Uršlji gori53
Žerjav - Dom na Uršlji gori54
Žerjav - Dom na Uršlji gori55
Žerjav - Dom na Uršlji gori56
Žerjav - Dom na Uršlji gori57
Žerjav - Dom na Uršlji gori58
Žerjav - Dom na Uršlji gori59
Žerjav - Dom na Uršlji gori60
Žerjav - Dom na Uršlji gori61
Žerjav - Dom na Uršlji gori62
Žerjav - Dom na Uršlji gori63
Žerjav - Dom na Uršlji gori64
Žerjav - Dom na Uršlji gori65
Žerjav - Dom na Uršlji gori66
Diskusija o izletu Žerjav - Dom na Uršlji gori
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki