Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Trupejevo poldne / Železnica - Trupejevo poldne

Železnica - Trupejevo poldne

Natisni
Izhodišče: Železnica (1570 m)
Širina/Dolžina: 46,5112°N 13,8482°E
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 361 m
Višinska razlika po poti: 361 m
Zemljevid: Kranjska Gora 1:30.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 55.591
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 18
Število komentarjev: 27
Dostop do izhodišča:
Iz Kranjske gore se peljemo proti Ratečam, a le do vasi Podkoren, kjer se usmerimo desno proti mejnemu prehodu Korensko sedlo. Le nekaj 100m pred prehodom pa se ostro desno odcepi gozdna cesta kateri sledimo mimo številnih potokov do križišča. Nadaljujemo naravnost (ostro levo Jerebikovec). Kmalu za tem cesta naredi oster desni ovinek in nas v dobrih 100m pripelje na drugo križišče, kjer nadaljujemo rahlo levo (desno Brvogi) po cesti, ki se začne spuščati. Nato se vozimo kar precej časa in pridemo na tretje križišče, kjer gremo rahlo desno (ostro levo Dolič). Cesta nato preči pot na Vošco in nas naprej pripelje na manj izrazito križišče. Ponovno nadaljujemo naravnost (levo Blekova planina) in cesti sledimo do parkirišča na koncu ceste (vožnja naprej po kolovozu je prepovedana).
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po kolovozu, ki se nadaljuje od ceste. Kolovoz se zmerno vzpenja in nas v 30 minutah hoje skozi redek gozd pripelje na jaso, kjer na levi strani opazimo lovsko kočo in studenček.
Nadaljujemo po poti, ki poteka po manjši dolinici in nas kmalu pripelje na travnike vzhodno od lovske koče. Čez travnik je pot nekoliko težje sledljiva, a ko pridemo v rušje jo spet ne moremo zgrešiti. Lepa pot nas nato pripelje na sedlo med Trupejevim poldnem in Lepim vrhom (tako na zemljevidih, sicer pa ima vrh še druga imena Bele peči, Peči in Na Pečeh), kjer se nam priključi pot s planine Grajšca. Nadaljujemo levo in se po razgledni grebenski poti skozi rušje povzpnemo na vrh.
Zadnji metri pod vrhom so nekoliko izpostavljeni in v snegu nevarni za zdrs (v kopnem nezahtevno).
zemljevid poti - Trupejevo poldne
Ob poti: Lovska koča Železnica (1700m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Železnica - Trupejevo poldne1
Železnica - Trupejevo poldne2
Železnica - Trupejevo poldne3
Železnica - Trupejevo poldne4
Železnica - Trupejevo poldne5
Železnica - Trupejevo poldne6
Železnica - Trupejevo poldne7
Železnica - Trupejevo poldne8
Železnica - Trupejevo poldne9
Železnica - Trupejevo poldne10
Železnica - Trupejevo poldne11
Železnica - Trupejevo poldne12
Železnica - Trupejevo poldne13
Železnica - Trupejevo poldne14
Železnica - Trupejevo poldne15
Železnica - Trupejevo poldne16
Železnica - Trupejevo poldne17
Železnica - Trupejevo poldne18
Diskusija o izletu Železnica - Trupejevo poldne
matej13. 06. 2007
V Nedeljo sem "sprobal" izlet.Opis je dober, dodal bi le to da je dolžina gozdne ceste približno 11 km., in da je na nekaj mestih prepadna.Pazljivo in ne bo problema. Drugače pa je cesta v dobrem stanju.
roccolus2. 09. 2007
Izlet je čudovit, primeren za vse, ki radi hodijo v gore. Edina pomanjkljivost je ta, da nikjer ob poti ni kakšne koče,tako da je pijača na seznamu obvezne opreme, ki jo je treba imeti zraven. Pa tudi palice vam ne bodo odveč. Z vrha je čudovit razgled na Julijce in pa na del Avstrije. Skratka, vredno ogleda. Če ste bolj hitri hodec, pa lahko avto pustite že kak km prej in si tako peš pot malo podaljšate. Midva sva parkirala malo pred drugo leso in si tako pot podaljšala za dobrih 20 min.
Gost2. 09. 2007
Iz Srednjega vrha je pa še lepe iti na Trupejevo poldne ,ali na ostale vrhove na tem grebenu.nasmehnasmeh
Gost12. 10. 2007
V nedeljo sem prehodila omenjeno pot. Macesni so mi poživili srce s svojimi barvami. Priporočam obisk teh krajev.
hribi30. 06. 2008
Zakaj pa te in še nekaterih drugih strani ne morem natisnit. Hvala tza odgovor
geppo30. 06. 2008
Poglej, si še enkrat napotke kako se lahko tudi natisnejo strani - SPLOŠNI POGOVORI - lepo je razložen eden od postopkov, kako si natisneš željeno stran!

Lp
janez.novak18. 06. 2013
Danes sem šel na Trupejevo poldne iz Srednjega vrha. Lepa in orientacijsko nezahtevna tura, ki je verjetno najlepša v jeseni, ko macesni dobijo svojo čudovito barvo. Vse, ki bodo šli na TP prvič opozarjam, da naj bodo pazljivi na sedlu pod Lepim vrhom - gre se levo, a ne vodoravno, ampak v breg. Pa še to: v primerjavi s tem opisom na vrhu ni več križa - predvidevam, da ga je odnesel podor.
ANČIKA22. 07. 2013
Živjo! Ali je že kdo šel po grebenu iz TP do Vošce in koliko je hoda?
Hvala za odgovor.
scorpio26. 05. 2014
Če se kdo loti po cesti opozarjam,da je približno kilometer in pol pred koncem na cesti drevje, zatoje potrebno parkirati prej ob cesti. Pazljivo tudi pred koncem, saj je na cesti skala, vendar je za ožji avtomobil dovolj prostora.
francimedved26. 05. 2014
To se pravi, da na Jureževo planino se lahko pripeljemo?
scorpio29. 05. 2014
To je tista s kočo pod cesto, izhodišče za vošco? Če je tako, potem ja.
Bird of prey29. 05. 2014
Ja, to je ta. Tako da do Jureževe planine se da pripeljati, saj je pot očiščena. Podrta drevesa se na poti pojavijo kasneje.
Lp
francimedved29. 05. 2014
Naprej pa ni problem, greš na Vošco in nato desno po vrhu grebena preko Blekove planine na Trupejevo poldne, nazaj pa po dolini Železnice. Če imaš srečo, da so v koči na Blekovi planini avstrijski jagri, ti z veseljem skuhajo odličen čaj, samo jek je malo problem, ker ne govorijo slovensko.
janez.novak29. 05. 2014
francimedved, koliko je po cesti, ko prideš s Srednjega vrha (v levo od Železnice) do Vošce in ali od Vošce do Trupejevega poldneva greš stalno po meji - kaka je pot?
francimedved30. 05. 2014
S Srednjega vrha je dobro uro hoda do Jureževe planine,to se pravi če greš mimo Jureža čez dvorišče (pazi hud pes). Po cesti iz Srednjega vrha mimo stare žage, pa je do Zeležnice cca 1,5 ure. Iz Vošce do Trupeja je pa grebenska, graničarska pot pot, zelo lepa lepo uhojena z lepimi razgledi.Jaz grem običajno po tej poti gor, vračam se pa preko
francimedved30. 05. 2014
Nekaj je ven vrglo, naprej. vračam se pa preko Železnice nazaj na Jureževo planino , ali pa če imaš avto v Srednjem vrhu, pred odcepom za Blekovo planino je ena gozdna pot ki te pripelje do vasi, to je tista mimo stare žage.
Zvonček16. 09. 2014
Živjo!

Ali mi lahko kdo pove, v kakšnem stanju je cesta do Železnice?
Hvala za odgovor in lp
ruzo7. 03. 2018
Zanima me, če je kdo prehodil to pot čisto s Korenskega sedla? Koliko časa to vzame?
Hvala.
matejn7. 03. 2018
Pot poznam zelo dobro. Drugačen odgovor kot, da je odvisno od kondicije, ti ne morem dati. Okvirno pa nekje med 4 - 6 ur bi moral biti čez. Je pa na poti, na dveh ali treh mestih, malo za pomerkati, da te uhojene stezice na zavedejo s prave poti.
Janezs7. 03. 2018

2016 sva z Urošem, hodila od Trbiža do Slovenj Gradca, po Karavankah (5 dni) Za ta del poti,ki te zanima sva porabila 4 h. (seveda sva hodila v julijo.)
bostjan8511. 10. 2018
Pozdrav,zanima me cesta do Železnice,je prevozna z običajnim avtomobilom? zavijanje z očmi
Majdag11. 10. 2018
Bostjan85... Pred kratkim sem dobila obvestilo od Medveška, da je cesta prevozna, vse do železnice. Sicer kakšna grbina in luknja se na gozdnih poteh vedno najde. Najtežji je bil lani prehod iz Trupeja proti železnici. Tudi z mojo navadno Pando bi se dalo pripeljati..nasmeh
Majdag11. 10. 2018
Prehiter klik. Popravljam iz odcepa za Vošco, Jureževa planina proti Železnici, je bil najtežji del poti..velik nasmeh
bostjan8511. 10. 2018
Hvala Majda,koliko km pa je od Jureževe planine pa do Železnice?
Majdag11. 10. 2018
Do Jureževe planine je 8 km, do odcepa za Blekovo je 2 km in do Železnice je 1 km. Torej 11 km v eno smer po gozdni cesti. Mišljeno, ko se usmeriš desno z glavne ceste, za Korensko sedlo. Od Jureževe do Železnice je 3 km. Samo začetni vzpon od Jureževe planine je bil lani bolj težaven, drugje ni problem...Srečno.nasmeh
borutpcegovnik@gmail.com7. 01. 2019
Janezs: kje ste prenočevali in se oskrbovali s hrano
G3420. 11. 2022 18:00:28
Tudi iz Gozda Martuljka se da priti na ta vrh. Tam je en most čez reko Savo (mislim,da Dolinko). Če greste še malo peš naprej, potem boste gotovo videli od mojega dedka hišo. No ni ravno hiša ampak vikend.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki