Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Visoki vrh / Štenge - Visoki vrh (mimo Vretovega vrha)

Štenge - Visoki vrh (mimo Vretovega vrha)

Natisni
Izhodišče: Štenge (850 m)
Širina/Dolžina: 46,4806°N 13,9105°E
Ime poti: mimo Vretovega vrha
Čas hoje: 3 h
Zahtevnost: zahtevno brezpotje
Višinska razlika: 978 m
Višinska razlika po poti: 1000 m
Zemljevid: Kranjska Gora 1:30.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 8.162
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 52
Število komentarjev: 6
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Jesenice - zahod, nato pa z vožnjo nadaljujemo po regionalni cesti proti Kranjski Gori. Omenjeni cesti sledimo do kraja Belca in še nekaj 100 m naprej, nato pa bomo na desni strani opazili začetek gozdne ceste, ki pelje v dolino Belce. Usmerimo se na omenjeno cesto, kateri nato sledimo do strmega skalnatega dela. Parkiramo nekaj 10 m prej na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Tik preden cesta preči strmo pobočje, bomo na levi strani opazili manjši možic in ob njem začetek poti, ki se vzpne čez Štenge. Pot se takoj strmo vzpne, z leve pa se nam kmalu priključi pot z nekoliko nižjega izhodišča. Pot nato zavije desno ter se še nekaj časa strmo vzpenja. Višje stopimo na široko stezo, kjer prispemo na neoznačeno razpotje. Nadaljujemo po levi poti (desno Visoki vrh po dolini Za Vršičem), ki postane tehnično zahtevna. V prečnem vzponu se vzpnemo čez občasno precej strma in za zdrs nevarna pobočja, nato pa prispemo na greben, kjer se slabše vidna pot položi. Nadaljujemo po občasno deloma razglednem grebenu po poti, ki se občasno povsem izgubi. Še nekaj časa nadaljujemo v isti smeri, nato pa prispemo do manjšega napajališča za divjad.
Od tu nadaljujemo nekoliko proti levi, kjer občasno še lahko sledimo ostankom stezice. Višje nas pot pripelje na strmo z gozdom poraščeno pobočje, preko katerega se vzpnemo nekoliko proti levi do bližnjega grebena, ki je deloma porasel z rušjem. Naprej se komaj opazna stezica zelo strmo vzpne, nato pa se prehodno izgubi in zavije v desno, kjer preči strma pobočja ob vznožju manjših pečin. Sledi kratek vzpon proti desni in dosežemo greben Barakarjeva špica. Nekaj časa hodimo po in ob grebenu, nato pa pot preden doseže predvrh Vretovega vrha zavije desno in preči pobočja proti sedlu med že omenjenim vrhom in Visokim vrhom. Ko dosežemo sedlo se priključimo precej bolj uhojeni poti, mi pa ji v prečnem vzponu proti desni sledimo do razglednega Vršiča (le ta se nahaja nekoliko desno s poti).
Na sedelcu nekaj metrov pod Vršičem nadaljujemo levo (pot naravnost nas vodi proti cesti Belca - Sedlič, možnost sestopa) ter pot nadaljujemo po lepo sledljivi stezici, ki se prične vzpenjati skozi strnjen pas ruševja. Naprej se nekaj časa zložno vzpenjamo ob robu strmih pobočij, nato pa pot preide na vršno pobočje Visokega vrha, kjer postopoma postaja vse bolj strma. Sledi še nekaj minut hoje in vse bolj razgledna pot nas hitro pripelje na vrh.
zemljevid poti - Visoki vrh
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Štenge - Visoki vrh1
Štenge - Visoki vrh2
Štenge - Visoki vrh3
Štenge - Visoki vrh4
Štenge - Visoki vrh5
Štenge - Visoki vrh6
Štenge - Visoki vrh7
Štenge - Visoki vrh8
Štenge - Visoki vrh9
Štenge - Visoki vrh10
Štenge - Visoki vrh11
Štenge - Visoki vrh12
Štenge - Visoki vrh13
Štenge - Visoki vrh14
Štenge - Visoki vrh15
Štenge - Visoki vrh16
Štenge - Visoki vrh17
Štenge - Visoki vrh18
Štenge - Visoki vrh19
Štenge - Visoki vrh20
Štenge - Visoki vrh21
Štenge - Visoki vrh22
Štenge - Visoki vrh23
Štenge - Visoki vrh24
Štenge - Visoki vrh25
Štenge - Visoki vrh26
Štenge - Visoki vrh27
Štenge - Visoki vrh28
Štenge - Visoki vrh29
Štenge - Visoki vrh30
Štenge - Visoki vrh31
Štenge - Visoki vrh32
Štenge - Visoki vrh33
Štenge - Visoki vrh34
Štenge - Visoki vrh35
Štenge - Visoki vrh36
Štenge - Visoki vrh37
Štenge - Visoki vrh38
Štenge - Visoki vrh39
Štenge - Visoki vrh40
Štenge - Visoki vrh41
Štenge - Visoki vrh42
Štenge - Visoki vrh43
Štenge - Visoki vrh44
Štenge - Visoki vrh45
Štenge - Visoki vrh46
Štenge - Visoki vrh47
Štenge - Visoki vrh48
Štenge - Visoki vrh49
Štenge - Visoki vrh50
Štenge - Visoki vrh51
Štenge - Visoki vrh52
Diskusija o izletu Štenge - Visoki vrh (mimo Vretovega vrha)
RadoPres11. 05. 2014
Skupinica smo se včeraj namenili osvojiti Visoki Kurji vrh.Držali smo se levega grebena s čudovitimi razgledi na zg.savsko dolino,ki me je spominjala na dolino Soče, in prekrasno martuljško skupino, na drugi strani pa Kepa.Kot opisano, z zemljevidi, opisom, slikami in gps-om, smo uspeli priti le na Vretov vrh.Naprej pa neprehodno-nizki borovci.Desna, spodnja pot mimo Vretovega vrha, pa zelo nevarna-oska,zaraščena,polna malega suhega listja in še pod ostrim naklonom.. Lepo a zahtevno. Drugič,verjetno po drugi poti, pa na vrh nasmeh
ljubitelj gora30. 05. 2014
RadoPres se spomnem Vretovega vrh je poraščen z borovci, pot je nižje na severni strani, kot si ugotovil, je ozka in strma, toda le malo naprej postane lažja. Vrh vas bo počakal.
metod2. 06. 2014
Sva šla danes s hčerko. Do napajališča (manjša kal z lesenim koritom) je šlo po opisu, naprej nekaj časa bolj po intuiciji. Bistven je umik mimo Vretovega vrha na SV stran, da se izogneš ruševju. Na tem delu pridejo do izraza dobri čevlji. Nazaj sva šla čez Mojstrovico in v dolino Belce. Dober opis in fina tura. Razgledi tudi krasni. Do napajališča uro in pol in še uro do vrha.
andi229. 06. 2014
Danes prehodil, čudovita pot, sestopil čez Bašinov breg, 4 ure popolnega brezpotja, zelo dober opis obeh poti. Parkiral sem nižje ob leseni utici,lažje obrnit. Orientacija je ključna nad napajališčem, kjer sem poiskal v levo razgleden strm greben z ruševjem in potko na njem. Kasneje sem prečil proti Barakarjevi špici pod prvo malo večjo skalo na grebenu v desno (lepo viden odcep). Tako sem prišel na greben špice dovolj visoko, da sem po njegovi levi strani praktično v 5 minutah prišel do slike 26 (mini sedelce,zelo dober posnetek) kjer se prečka pod Vretovim vrhom v desno prične. Potka se ves čas v obrisih navzgor lepo sledi,je pa zoprn vzpon po ruševju do vrha, kjer se plaziš skozi goščavo, kot v tunelu s klopi na vejahnasmeh. Verjetno bi za nazaj bila dobra pot čez dolino Za Vršičem, ki pa je nisem preveril.
Edina8. 07. 2014
Končno sem to potko prehodila tudi jaz. Zgrešila sem napajališče, kljub temu prišla na greben Vretovega vrha in po opisu nadaljevala proti vrhu. Čudovita tura. Tudi vračala sem se po njej, da se bolje vsede, ker jo bom zagotovo komu šla pokazat. Navdušujoče. Več
http://stezeinsledi.blogspot.com/2014/07/visoki-kurji-vrh.html
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki