Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Begunjska Vrtača / Ljubelj - Begunjska Vrtača (Lenuhova grapa)

Ljubelj - Begunjska Vrtača (Lenuhova grapa)

Natisni
Izhodišče: Ljubelj (1058 m)
Širina/Dolžina: 46,4324°N 14,2602°E
Ime poti: Lenuhova grapa
Čas hoje: 2 h 25 min
Zahtevnost: alpinistični vzpon
Višinska razlika: 933 m
Višinska razlika po poti: 933 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 13.140
 7 osebam je objava všeč
Število slik: 13
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj in cesti naprej sledimo do mejnega prehoda. Le nekaj metrov pred mejnim prehodom pa nas oznake za Zelenico usmerijo levo in cesta nas po nekaj 10 metrih nadaljnje vožnje pripelje na parkirišče pod smučarskim centrom Zelenica.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na peš pot, ki poteka po levi strani smučišča skozi gozd v smeri doma na Zelenici. Širok kolovoz nas po desetih minutah hoje pripelje do smučarske proge. Nadaljujemo ob robu smučišča in po krajšem zložnem vzponu se na desni strani odpre velik travnik po katerem je še ena proga. Usmerimo se na to progo in ji sledimo do vrha, kjer naletimo na širok kolovoz. Kolovozu, ki je ob neugodnih razmerah izpostavljen plazovom sledimo do mesta, kjer nas le ta ponovno pripelje do smučarske proge.
Tu zapustimo smučišče in se usmerimo proti jugu naravnost po plazu navzgor. Strmina je kar precejšnja kar se pozna, da hitro dobivamo višino. Nekje približno na polovici prečimo v levo proti SZ ostenju Begunjske vrtače do vstopa v smer. Vstop je jasno razviden, a zaradi lažje predstave naj napišem samo, da sta vstopa dva. Za katerega se bomo odločili je odvisno predvsem od snežnih razmer. Če je snega bolj malo je lahko vstopni skok kar zaguljen(UIAA 4-/M, če je pa snega veliko pa vstopnega skoka sploh ni. Po pestrem začetku se nam odpre smer, ki gre sprva strmo gor do nekakšnega sotočja dveh grap-mi nadaljujemo po levi, saj desno prekinja previs. V prijetnem plezanju se bližamo snežišču, ki deli smer na dva dela. S snežišča se usmerimo v edini možen prehod-nadaljevanje grape, ki nas kmalu popelje pod izstop na zgornje snežišče, kjer je konec smeri. Sledi samo še dolga prečnica po snežišču do mesta, kjer se nam odpre kratka grapica, ki nas popelje na greben in s tem na vrh. Sestopimo po isti smeri ali pa po bolj priporočljivi sestopni grapi. Turo lahko podaljšamo grebensko na Veliki vrh Begunjščice in tam sestopimo po Centralni grapi ali grapi Y.
Čeprav najlažja v Begunjski vrtači je Lenuhova smer resna tura zmerne težavnosti. Zatakne se lahko že takoj na začetku, če skoka ne preplezamo lahko poskusimo vstopiti desno od njega, a tudi tam nam nekaj metrov po skali ne uide. Iz narejenega sidrišča se nato spustimo v nadaljevanje smeri.
Težavnost: IV-, 300 m-smer ni opremljena. Ponuja pa se veliko možnosti za varovanje soplezalca. Naklon se giblje od 40° navzgor. Najstrmejši del presega 55°. Za lažjo predstavo prilagam vris smeri in vris sestopa.
zemljevid poti - Begunjska Vrtača
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Ljubelj - Begunjska Vrtača1
Ljubelj - Begunjska Vrtača2
Ljubelj - Begunjska Vrtača3
Ljubelj - Begunjska Vrtača4
Ljubelj - Begunjska Vrtača5
Ljubelj - Begunjska Vrtača6
Ljubelj - Begunjska Vrtača7
Ljubelj - Begunjska Vrtača8
Ljubelj - Begunjska Vrtača9
Ljubelj - Begunjska Vrtača10
Ljubelj - Begunjska Vrtača11
Ljubelj - Begunjska Vrtača12
Ljubelj - Begunjska Vrtača13
Diskusija o izletu Ljubelj - Begunjska Vrtača (Lenuhova grapa)
JusAvgustin13. 01. 2014
Naj bo prvo mnenje moje, ki sem smer včeraj tudi plezal in vanjo popeljal tudi prijatelja. Boljših razmer si lahko samo želimo, saj je vstopni skok v celoti zalit, nadaljevanje grape je trdo in je res škripavec. Prečnica v sredini je edino bolj kočljivo mesto a so res dobre "štapne". Od zgornjega snežišča pa se razmere spremenijo a še vseeno zelo dobre. Snega je toliko, da je možno izstopiti po direktni varijanti in po razu na obširno snežiče pod vrhom.

LP
Zgembo26. 06. 2014
Žig pa je nekdo odžagal, eni pa so, očitno dobesedno vzamejo zbiranje žigov.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki