Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Ali ste že bili na Plačkem vrhu (510 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Stegovnik / Medvodje - Stegovnik (preko sedla Pri lojtri)

Medvodje - Stegovnik (preko sedla Pri lojtri)

Natisni
Izhodišče: Medvodje (898 m)
Širina/Dolžina: 46,4096°N 14,4016°E
Ime poti: preko sedla Pri lojtri
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza, delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 794 m
Višinska razlika po poti: 800 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 8.539
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 42
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Podnart (Ljubelj), nato pa z vožnjo nadaljujemo po hitri cesti proti Ljubelju in Tržiču. Ko se hitra cesta konča, bomo na desni strani opazili črpalko, pred katero zavijemo desno navzdol proti Tržiču. Naprej se peljemo skozi Tržič, mi pa ožji cesti sledimo proti Dovžanovi soteski in nato skozi vasi Dolina in Jelendol do zaselka Medvodje. Tu v prvem križišču nadaljujemo desno v smeri Stegovniškega slapu (levo Košutnik in planina Dolga njiva), v drugem križišču pa levo ob reki Tržiški Bistrici (desno Stegovniški slap). Naprej se zložno vzpenjamo ob zgornjem toku Tržiške Bistrice, mi pa cesti sledimo do označenega parkirišča, kjer parkiramo.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po zložni cesti, ki se vzpenja ob reki Tržiška Bistrica. Že kmalu pa prispemo do rampe, za katero stopimo na neoznačeno križišče. Tu nadaljujemo po desni cesti, ki se prične vzpenjati ob potoku Fevča, le tega pa zapustimo na prvem ostrem desnem ovinku. S ceste, ki postane nekoliko bolj strma, se nam prehodno odpre nekaj razgleda na Košutnikov turn, nato pa zavije v levo ter preči pas gozda. Cesta nas nato ob pogledu na Dobrčo in bližnji Stegovnik, pripelje do naslednjega križišče, kjer nadaljujemo naravnost (desna cesta obkroži bližnji Bukov vrh). Še naprej hodimo po cesti ter po nekaj minutah prispemo na naslednje križišče. Tokrat nadaljujemo levo (naravnost povezovalna cesta, ki vodi proti pobočjem pod Konjščico, desna cesta pa obkroži Bukov vrh) po postopoma vse bolj razgledni cesti, ki preči pobočja proti levi. V naslednjem križišču nadaljujemo ostro desno ter se skozi gozd vzpnemo do naslednjega križišča, kjer pa nadaljujemo levo. Cesta nato postane nekoliko bolj strma, mi pa po njej hodimo do druge izravnave oz. razširitve. Tu se rahlo v desno odcepi neoznačen kolovoz, po katerem se pričnemo strmeje vzpenjati. Po nekaj minutah, širok kolovoz zavije nekoliko v levo, mi pa na tem mestu izberemo desnega, sprva nekoliko slabše sledljivega. Višje na nekaj razpotjih izberemo leve smeri ter se po vse slabši stezi vzpnemo na sedlo Pri lojtri, kjer dosežemo markirano pot z Jezerskega.
Tu nadaljujemo desno v smeri Stegovnika (rahlo desno Javornik, ostro levo planina Brsnina, rahlo levo Jezersko) po poti, ki se postopoma prične vse strmeje vzpenjati. Naprej zelo strma pot, ki je predvsem v mokrem nevarna za zdrs in ki se nadaljuje ob propadajoči žičnati ograji, pa nas skozi vse bolj redek gozd, pripelje na glavni greben Stegovnika. Tu se pot za krajši čas grebenu umakne na desno stran, kjer s pomočjo jeklenice prečimo izpostavljeno polico. Pot se nato vrne na greben, kateremu ob vse lepših razgledih sledimo do vrha, le tega pa dosežemo po dobrih 10 minutah nadaljnje hoje.
zemljevid poti - Stegovnik
Ob poti: Pri lojtri (1486m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Medvodje - Stegovnik1
Medvodje - Stegovnik2
Medvodje - Stegovnik3
Medvodje - Stegovnik4
Medvodje - Stegovnik5
Medvodje - Stegovnik6
Medvodje - Stegovnik7
Medvodje - Stegovnik8
Medvodje - Stegovnik9
Medvodje - Stegovnik10
Medvodje - Stegovnik11
Medvodje - Stegovnik12
Medvodje - Stegovnik13
Medvodje - Stegovnik14
Medvodje - Stegovnik15
Medvodje - Stegovnik16
Medvodje - Stegovnik17
Medvodje - Stegovnik18
Medvodje - Stegovnik19
Medvodje - Stegovnik20
Medvodje - Stegovnik21
Medvodje - Stegovnik22
Medvodje - Stegovnik23
Medvodje - Stegovnik24
Medvodje - Stegovnik25
Medvodje - Stegovnik26
Medvodje - Stegovnik27
Medvodje - Stegovnik28
Medvodje - Stegovnik29
Medvodje - Stegovnik30
Medvodje - Stegovnik31
Medvodje - Stegovnik32
Medvodje - Stegovnik33
Medvodje - Stegovnik34
Medvodje - Stegovnik35
Medvodje - Stegovnik36
Medvodje - Stegovnik37
Medvodje - Stegovnik38
Medvodje - Stegovnik39
Medvodje - Stegovnik40
Medvodje - Stegovnik41
Medvodje - Stegovnik42
Diskusija o izletu Medvodje - Stegovnik (preko sedla Pri lojtri)
eurosrtucka11. 08. 2012
Neuspeli Stegovnik

jezikMalo na slepo sem se iz Bistrice pri Tržiču odpravila na Stegovnik. Spodaj pri Bornovih sem z avtom peljala levo proti Dolu. Pripeljala sem se do razpotja , kjer stoji velika rjava tabla z oznakami PD Tržič. Pisalo je Stegovnik 3 ure. Sem si mislila ravno prav. Po makadamu sem se peš odpravila naprej. Mimo zapornice, ki prepoveduje osebni promet v poletnih mesecih. Vso pot sem nadaljevala po glavni cesti peš. Srečala sem samo 3 avtomobile, ki so šli dol. Od kod? Sem ugotovila čez dobri 2 uri. Na vrh nekje so nabirali jurčke- sem še sama našla dva. Skratka ni bilo žive duše. Našla pa sem lepo vidno tablo, ki je označevala pot Stegovnik 1 ura. Ta pot je lepo označena z markacijami. Vendar samo do močvirja. Prišla sem do ene ravnine polne blata in vodnih kotanj. Sem imela precej mokre superge. Trikrat sem prečkala močvirje tja in nazaj- nikjer oznak. Pa levo in desno od močvirja tudi nič. Edini prehodni teren je bil desno dol. Ampak hribi in bližnji vrh pa vsi levo, vmes pa prepad. Malo sem pomalicala in sklenila, da ni vredno tvegati. Kaj se je zgodilo z markacijami. Ali so jih posekali? A kdo ve? Irena
Lunca12. 08. 2012
Irena z glavne poti bi se morala odcepiti točno tam, kot se vidi na sliki, ki tukaj opisuje to pot. Potem pa do sedla pri lojtri res potrebuješ malo orientacije, naprej pa je pot lepo markirana. Poskusi še 1x, ker je res lepo tudi iz te strani.
vučka1234517. 06. 2023 20:13:09
Tale opis je precej nepopoln oziroma se je pot od takrat že kar spremenila.
1. Tabla za prepovedan prehod (rampa) je zdaj postavljena precej prej. Mislim, da celo do 1km pred tistim parkiriščem markiranim v google linku kot izhodišče. Pred tem pa je urejeno lepo makedamsko parkirišče. (To je mene malo zmedlo že na začetku.)
2. Vsa križišča, ki so omenjena so zdaj označena z modrimi smerokazi za kolesarsko pot (brez napisov kam vodijo) pod njimi se na kovinski štangi nahaja markacija. Jaz sem se pogosto spraševala, če sem prav, ker iz opisa razberem, da so križišča razmeroma blizu, ampak niso tako blizu kot bi pričakovala. So pa zdaj označena (z modrimi smerokazi), tako da brez skrbi ni treba lutati po neoznačenih odsekih.
3. Tudi cesta ni tako strma kot je opisano, strm je predvsem zadnji del, ki je tukaj označen kot "neoznačen kolovoz" in greben. Na grebenu se res strmo dvigne, prej je več ali manj po ravnem. Pa ovinki tudi niso tako ostri kot so opisani, aja pa tudi celotna pot je skoraj primerna za avto - zato naj vas ne zmedejo komentarji "se skozi gozd vzpnemo", saj je pot po cesti več ali manj skozi enaka.
4. Zadnji omenjeni "neoznačen kolovoz" (slika 22) je zdaj dobro označen z rdečo markacijo in puščico na drevesu. Od tam naprej si prave markacije sledijo na 5 metrov (zelo dobro označen del). Zgleda pa trenutno precej drugače kot je na sliki in ko rečejo "po njej hodimo do druge izravnave" to pomeni, da je dvakrat bolj ravno - prvič slika 21, drugič slika 22.

Sem samo hotla opisat malo bolje pot, da se ne bo še kdo drug spraševal, kdaj bo že križišče? sem že mimo? ali je ta kolovoz dovolj neoznačen, da je lahko pravi kolovoz? haha. Je pa super potka - sem se sprehodila še do okna (ful superca zadeva), ampak potem malo zalutala na poti nazaj. Tudi tam je slabo označeno. Tako da priporočam planiranje v naprej nasmeh pa srečno!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki