Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Ajdna / Koroška Bela - Ajdna (plezalna pot)

Koroška Bela - Ajdna (plezalna pot)

Natisni
Izhodišče: Koroška Bela (600 m)
Širina/Dolžina: 46,4264°N 14,1031°E
Ime poti: plezalna pot
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 446 m
Višinska razlika po poti: 446 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1 : 50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Avtor: heinz
Ogledov: 9.818
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 37
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lipce in se zapeljemo desno proti Jesenicam. V prvem semaforiziranem križišču (Javornik) peljemo desno v smeri Lj. Sledi drugo križišče s semaforjem, kjer zavijemo levo in peljemo pod železniškim podvozom, v naslednjem manjšem križišču pa se usmerimo desno proti Koroški Beli. Peljemo v vas, ki leži v smeri SV, kjer na primernem mestu (npr blokovsko naselje v bližini gasilskega doma) parkiramo. Z vožnjo lahko tudi nadaljujemo.
Opis poti:
(Peš ali z avtom) poiščemo križišče v centru vasi, kjer stoji cerkveno obeležje. Od tu se usmerimo po glavni cesti skozi vas, ki gre komaj opazno v klanec proti severu. Po cca 100 m na desni prečkamo most čez potok Bela, kjer v bližini (ulica Stranska pot) lahko opazimo prve markacije. Nadaljujemo peš po asfaltni cesti med dvema hišama (videz dvorišča), ki tu zavije desno.
Čez kratek čas, še preden se ta položi, na drevju pa opazimo markacije in ostanek stare table "valvasor", zavijemo s ceste na vlako na naši levi. Vlaka, po kateri teče manjši potoček, nas hitro pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo naravnost za markacijami. Pot nas vodi mimo studenčka na levi, v klanec proti vzhodu in se od tu dalje le občasno vzpenja. Šele čez cca 10 min, ko zavije levo in izgubi videz kolovoza, postane bolj strma. Ko strmina popusti stopimo spet na kolovoz in se usmerimo desno na sicer neoznačeno, a bolj uporabljeno in shojeno bližnjico, ki po nekaj metrih zavije levo, v klanec, čez poseko. Pot se usmerja proti vzhodu in nas višje znova pripelje na vlako, ki vodi v gozd. Po njej, ali po številnih bližnjicah na desni strani markirane poti, nadaljujemo še kar nekaj časa. Ko pot prične dobivati videz gozdne ceste, na ravnini prečkamo potok Sevnik. Držimo se najširše poti. Kmalu pridemo do razpotja pred gozdno poseko, kjer na drevesu na levi opazimo napis "valvasor", na desni pa starejšo tablo "Ajdna arheološko najdišče". Tu zavijemo desno v gozd, na slabše vidno in označeno, deloma zaraslo pot, ki nas iz gozda vodi prek poseke. Tu se nam nekoliko izgublja, čez pobočje pa, da bi ji lažje sledili, hodimo bolj ali manj na isti višini. Pot prečka kolovoz in se le nekoliko spusti. Sledi poseka, kjer med podrtim drevjem, z nekoliko pozornosti lahko ugotovimo, da se pot nadaljuje v isti smeri, na isti višini. Spušča in vzpenja pa se le po nekaj m. Prečkamo potok in čez nekaj minut zavijemo levo, nekoliko navzdol, pod severno steno Ajdne. Pot se zatem vzpne do razpotja pri klopci, ki se nahaja tik pod steno. Tu se usmerimo levo proti sedlu med Ajdno in Malo Ajdno, kjer pred vstopom na varovano pot naletimo na table. Usmerimo se navzgor, nakar hitro naletimo na prve kline, jeklenice in skobe. Po varovani plezalni poti kaj kmalu prispemo do vrha, kjer se usmerimo še desno k razgledišču z vpisno knjigo.
zemljevid poti - Ajdna
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Valvasorjev dom pod Stolom, Potoška planina ( 30 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Koroška Bela - Ajdna1
Koroška Bela - Ajdna2
Koroška Bela - Ajdna3
Koroška Bela - Ajdna4
Koroška Bela - Ajdna5
Koroška Bela - Ajdna6
Koroška Bela - Ajdna7
Koroška Bela - Ajdna8
Koroška Bela - Ajdna9
Koroška Bela - Ajdna10
Koroška Bela - Ajdna11
Koroška Bela - Ajdna12
Koroška Bela - Ajdna13
Koroška Bela - Ajdna14
Koroška Bela - Ajdna15
Koroška Bela - Ajdna16
Koroška Bela - Ajdna17
Koroška Bela - Ajdna18
Koroška Bela - Ajdna19
Koroška Bela - Ajdna20
Koroška Bela - Ajdna21
Koroška Bela - Ajdna22
Koroška Bela - Ajdna23
Koroška Bela - Ajdna24
Koroška Bela - Ajdna25
Koroška Bela - Ajdna26
Koroška Bela - Ajdna27
Koroška Bela - Ajdna28
Koroška Bela - Ajdna29
Koroška Bela - Ajdna30
Koroška Bela - Ajdna31
Koroška Bela - Ajdna32
Koroška Bela - Ajdna33
Koroška Bela - Ajdna34
Koroška Bela - Ajdna35
Koroška Bela - Ajdna36
Koroška Bela - Ajdna37
Diskusija o izletu Koroška Bela - Ajdna (plezalna pot)
heinz9. 05. 2013
Popravek 5. stavka od zadaj, pri opisu poti: namesto - " Prečkamo potok in čez nekaj minut zavijemo LEVO, nekoliko navzdol, pod severno steno Ajdne."- ,se stavek glasi pravilno - "Prečkamo potok in čez nekaj minut zavijemo DESNO, nekoliko navzdol, pod severno steno Ajdne.
Torej desno, namesto levo.
Za napako se opravičujem!
matej7126. 04. 2021 22:33:04
Po tej poti včeraj. Ker je višje v vasi res malo prostora za parkiranje, sva avto pustila kar pri šoli. Pot se podaljša za kakih 5 do 10 minut. Od table na sliki 19 naprej je pot prehodna, vendar je na njej nekaj podrtega drevja. Za povratek sva ubrala bližnjico od vlake na sliki 3 med hišami navzdol, preko mostička in med bloki nazaj do šole. Od spodaj pot najlažje najdemo tako, da gremo mimo Mercatorja navzgor in po kakih 200 m zavijemo desno (kažipot), med bloki najdemo mostiček-brv in takoj v klanec (kažipot).
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki