Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Ajdna / Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna (plezalna pot)

Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna (plezalna pot)

Natisni
Izhodišče: Valvasorjev dom pod Stolom (1181 m)
Širina/Dolžina: 46,426°N 14,1468°E
Ime poti: plezalna pot
Čas hoje: 40 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: -135 m
Višinska razlika po poti: 50 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 9.576
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 31
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Lesce in cesti naprej sledimo v smeri Žirovnice in Jesenic. Po nekaj km vožnje, pa bomo prišli do križišča, kjer se v desno odcepi cesta v Žirovnico in Moste (iz smeri Jesenic levo). Le nekaj metrov naprej pa v naslednjem križišču zavijemo levo v Moste (desno Žirovnica). Naprej se peljemo mimo spomenika padlim borcem, kjer se cesta prične dvigati v klanec pod železniško progo. Na vrhu klanca zavijemo desno (pri tabli Vila Karin), mi pa se naprej peljemo proti Završniškem jezeru in Valvasorjevem domu. Cesta se nato položi in nas pripelje do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti Valvasorjevemu domu. Usmerimo se na omenjeno cesto (naravnost koča pri izviru Završnice), ki se začne najprej zložno, nato pa vse strmeje vzpenjati po občasno precej razriti cesti (najbolj strmi deli so asfaltirani). Višje nas cesta pripelje do nekoliko večjega križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Potoške planine (desno Doslovška planina). Cesta se nato položi in nas nekoliko naprej pripelje na naslednje križišče. Tokrat nadaljujemo rahlo desno v smeri Valvasorjevega doma (rahlo levo Ajdna in Potoška planina) in se po spet bolj strmi cesti peljemo vse do omenjenega doma. Parkiramo na enem od parkirišč ob cesti v bližini planinskega doma, parkiranje pred domom pa je dovoljeno le gostom.
Od Poljane (križišče pred Završniškim jezerom) do Valvasorjevega doma je 5 km.
Opis poti:
Od Valvasorjevega doma nadaljujemo po markirani poti v smeri Ajdne. Pot, ki po levi strani obide planinski dom, gre hitro v gozd, kjer najprej preči pobočja proti zahodu, nato pa se prične vidneje spuščati proti bližnji gozdni cesti, ki vodi proti Potoški planini.
Omenjeno cesto, pa dosežemo ravno na manjšem križišču, s katerega nadaljujemo desno navzdol v smeri Ajdne. Kratek čas nadaljujemo po omenjeni cesti, nato pa nas oznake za Ajdno usmerijo levo strmo navzdol. Naprej se nekaj časa spuščamo po slabšem, deloma razritem kolovozu, nato pa pot preide na greben, kjer se postopoma položi. Ko markirana pot zapusti greben, zavije nekoliko desno ter se spusti na sedelce med Malo Ajdno in Ajdno.
Na omenjenem sedelcu je označeno razpotje, mi pa nadaljujemo po levi poti, ki je označena kot zelo zahtevna pot.
Od razpotja se v nekaj korakih vzpnemo do stene, kjer takoj naletimo na jeklenico, le ta pa nas spremlja skoraj preko celotnega plezalnega dela. Pot na plezalnem delu se sprva prečno vzpne, nato pa zavije v desno ter se za kratek čas strmo vzpne po izpostavljenem pobočju. Sledi nekoliko lažji del, nato pa pot zavije v desno, kjer hitro preide na dobro zavarovan greben, po katerem se vzpnemo do manj strmega dela Ajdne. Ko se pot položi, se nam z desne priključi še lažja pot, mi pa le nekaj metrov za razpotjem, prispemo na razgleden vrh Ajdne.
zemljevid poti - Ajdna
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Valvasorjev dom pod Stolom, Potoška planina
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna1
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna2
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna3
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna4
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna5
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna6
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna7
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna8
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna9
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna10
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna11
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna12
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna13
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna14
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna15
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna16
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna17
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna18
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna19
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna20
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna21
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna22
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna23
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna24
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna25
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna26
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna27
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna28
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna29
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna30
Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna31
Diskusija o izletu Valvasorjev dom pod Stolom - Ajdna (plezalna pot)
CarpeDiem24716. 10. 2011
Uau, kakšen lep razgled na Savo in pa Jesenice. Moram enkrat it na tale sprehod! velik nasmeh
katty14. 10. 2012
Danes sem se nahajala na tem koncu. Startali sva seveda spodaj,malo višje od parkirišča, nato pa nadaljevali kar po makadamski poti. Hm, plan je bil ves čas osvojiti oz. stopiti na Ajdnonasmeh, pa sem se potem pred vstopom v plezalni del žal morala obrniti-pa ne,da nebi bila izzivu kos, morala obrniti zaradi obveznostieekmrk pogled. Definitivno se vrnem, takrat v lepem jesenskem vremenu, saj je, vsaj po videnem, razgled od tu osupljiv. Sestopili sva pa po prijetni in lepo urejeni stezici, ki vodi do Valvazorjevga doma-pred časom najbrž deloma prenovljena, saj so na skalah prijetni napisi o višini. Ves čas je bilo videti, da je obiska bilo tam zgoraj prav velikomežikanje.
lilyd1. 03. 2020
Dva vodnika Jože in Miha, skupina tečajnikov, pot smo v soboto pričeli v Završnici. Po dobri uri vzpona je bilo dobri 500 višincev za nami in prišli smo do Valvasorjevega doma pod Stolom. Pot je proti vrhu bolj spolzka, dereze niso potrebne. Je pa nujna zimska oprema za vzpon na Stol. Mi smo pot nadaljevali do arheološkega najdišča Ajdne, kjer so razvaline lepo zavarovane, prav tako deli prve krščanske cerkve na slovenskem. Zadnji delček poti je lepo zavarovan z jeklenicami. Na vrhu lepi razgledi proti Triglavu, Mežakli, Jelovici, Pokljuki. In seveda Karavankam, od Dovške babe, Golice in Stol, najvišji, kot na dlani. Na vrhu smo izvedeli še in še od kamnin, do oblakov in vetrov...škoda, da vse ne ostane v glavi. Spust na drugo stran malo zasnežen, previden spust, a je tudi dodatno varovano, več jeklenic, kot včasih. Sprehod nazaj do doma, sledil je teoretični del. Koča je lepo urejena, čisto, hrana dobra. Poleg nas so bili na izobraževanju tudi hrvaški tečajniki. Me že vleče na Stol v pomladnih razmerah, pa še na Smolnik in Peči...
Majdag30. 04. 2022 07:55:28
Smolnik - Ajdna...Nobeden od naslovov ne ustreza moji poti, vem. Začela sem v Završnici in se po gozdni poti pri odcepu za Smolnik, odločila za strmo. Steza je suha, preprek ni. S Smolnika sem nadaljevala do ceste in potem proti Ajdni. Pri odcepu za Ajdno je kolovoz blaten, odvažajo les. Po plezalni na vrh, skale so suhe in avrikelj cveti. Sestop z Ajdne po spodnji poti. Razgledi na obeh vrhovih čudoviti. Vredni ogleda, pa še daleč ni.nasmeh

https://jelenkamenmajdag.blogspot.com/2022/04/razgledi-za-duso-smolnik-in-ajdna.html
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki