Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Begunjščica / Ljubelj - Begunjščica (Zeleniška smer)

Ljubelj - Begunjščica (Zeleniška smer)

Natisni
Izhodišče: Ljubelj (1058 m)
Širina/Dolžina: 46,4324°N 14,2602°E
Ime poti: Zeleniška smer
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: alpinistični vzpon
Višinska razlika: 1002 m
Višinska razlika po poti: 1002 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 18.168
 5 osebam je objava všeč
Število slik: 10
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj in cesti naprej sledimo do mejnega prehoda. Le nekaj metrov pred mejnim prehodom pa nas oznake za Zelenico usmerijo levo in cesta nas po nekaj 10 metrih nadaljnje vožnje pripelje na parkirišče pod smučarskim centrom Zelenica.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na peš pot v smeri Zelenice, Vrtače in Stola. Kolovozna pot, ki poteka po levi strani smučarske proge, nas po približno 15 minutah zmernega vzpona skozi gozd pripelje do prej omenjene proge ob kateri se nato vzpenjamo. Pot, ki nam nudi lepe poglede na obsežna melišča Begunjščice na levi in greben Ljubeljščice na desni nas nato v rahlem vzponu pripelje do koče na Vrtači.
Od koče nadaljujemo naravnost po markirani poti, ki se počasi obrne rahlo v levo in nas po krajšem prečnem vzponu pripelje v pas rušja. Naprej se pot za krajši čas strmeje vzpne in nas nato pripelje na kolovoz (transportno reševalna cesta), kateremu nato v zmernem vzponu sledimo do planinskega doma na Zelenici. V času obratovanja smučarske proge je hoja po smučišču prepovedana. Takrat uporabimo zimsko pot, ki poteka po transportno reševalni cesti.
Od Doma na Zelenici se usmerimo na južno stran proti severni steni Begunjščice. Najbolje je slediti krožni poti, ki z Zelenice pelje na Roblekov dom pod Begunjščico. Na prikladnem mestu, približno 20 minut od Doma na Zelenici pa zavijemo strmo navzgor proti severni steni Begunjščice. Smer poteka po grapi, vrinjeni med dva vrhova SZ grebena. Težavnost je odvisna od količine zapadlega snega, tako nas ob neugodnih snežnih razmerah v smeri pričakajo vsaj štirje krajši skalni skoki.
Smer se začne po nekakšnem kaminu/zajedi, ki razi smer do prvega snežišča v grapi. Od prvega sidrišča (klina v skali) je v dobrih razmerah možen direkten prehod čez skok naprej v grapo, v primeru slabih razmer pa skok obplezamo po desni strani in s prečko nadaljujemo naprej v grapo. Nad tem skokom nas nadaljevanje grape pripelje do naslednjega sidrišča (klina v skali). V dobrih razmerah in zalitem skoku ni posebnih težav, če pa je skok kopen je pa to najtežje mesto v smeri (IV+ 4m) in ga je potrebno preplezati tudi po skali. Za tem skokom je glavnih težav konec in strma grapa nas v dveh raztežajih pripelje na SZ greben Begunjščice.
Od tam imamo več možnosti-ali po grapi na SZ greben nazaj k vstopu in posledično v dolino, ali pa naprej po SZ grebenu na Veliki vrh Begunjščice. Z velikega vrha lahko sestopimo po Centralni grapi ali grapi Y nazaj k izhodišču. Čeprav je smer dolga samo 200 m je ni za podcenjevati saj lahko sicer sproščeno plezanje hitro začini kopen skalni skok. Sidrišča so opremljena, priporočljivo je vmesno varovanje. V smer se ne odpravljajte po sneženju saj je smer ena velika plaznica!
Obilo užitkov ob plezanju in ne pozabite na varnost!
zemljevid poti - Begunjščica
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Ljubelj - Begunjščica1
Ljubelj - Begunjščica2
Ljubelj - Begunjščica3
Ljubelj - Begunjščica4
Ljubelj - Begunjščica5
Ljubelj - Begunjščica6
Ljubelj - Begunjščica7
Ljubelj - Begunjščica8
Ljubelj - Begunjščica9
Ljubelj - Begunjščica10
Diskusija o izletu Ljubelj - Begunjščica (Zeleniška smer)
Shkaro8. 04. 2018
U subotu (07.04.2018.) smo prijatelj i ja splezali Zelenišku smer. Uvjeti su bili odlični, svi skokovi su bili lijepo zaliti i bio je užitak plezati. Kako je vrijeme išlo tako je smer malo po malo bacala po nama komadiće leda i kamenčiće no ništa strašno. Glavni skok (IV+) je pun leda tako da ga je užitak popeti. Kad smo izašli na SZ greben spustili smo se u Smokuški plaz i vidjeli liniju u stijeni Begunjščice koja vodi na sam vrh. Na vrh smo došli oko 10:30 i već tada se u snijeg na južnim pobočjima dosta propadalo pa smo požurili dolje po centralnoj grapi. Iako je lavinska opasnost 3 i nisu još svi plazovi pali dolje sada su uvjeti za grape idealni.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki