Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Stol / Ljubelj - Stol (mimo Vatelce oz. Sklede)

Ljubelj - Stol (mimo Vatelce oz. Sklede)

Natisni
Izhodišče: Ljubelj (1058 m)
Širina/Dolžina: 46,4324°N 14,2602°E
Ime poti: mimo Vatelce oz. Sklede
Čas hoje: 5 h
Zahtevnost: delno zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1178 m
Višinska razlika po poti: 1400 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 9.787
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 84
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Ljubelj in cesti naprej sledimo do mejnega prehoda. Le nekaj metrov pred mejnim prehodom pa nas oznake za Zelenico usmerijo levo in cesta nas po nekaj 10 metrih nadaljnje vožnje pripelje na parkirišče pod smučarskim centrom Zelenica.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na markirano pešpot v smeri Zelenice, Vrtače in Stola. Pot nas sprva vodi po zmerno strmem kolovozu, ki se vzpne skozi gozd, nato pa zavije nekoliko v desno in nas pripelje iz gozda na traso smučarske proge. Vzpon nadaljujemo po smučišču, s katerega se nam odpirajo lepi pogledi na ostenje in melišča Begunjščice, na desni strani pa vidimo greben Ljubeljšice. Pot, katera v nadaljevanju poteka po slabši cesti, pa nas le malo višje pripelje do Koče Vrtača, kjer se konča sedežnica Zelenica I in začne sedežnica Zelenica II. Tu transportno reševalna cesta zavije ostro v desno, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Zelenice in pot nadaljujemo po sprva še zložni, nato pa bolj strmi poti, ki se vzpne po trasi smučarske proge. Višje se vzpenjamo skozi redek pas ruševja, nato pa se vrnemo na cesto. Nadaljujemo po slabši cesti, nato pa, ko cesta zavije v levo, nadaljujemo desno na strmo pešpot, katera se na cesto vrne tik pod zgornjo postajo enosedežnice Zelenica II. Od tu sledi še kratek spust in pot nas pripelje do Doma na Zelenici.
Tik pred domom se v levo odcepi pot, ki vodi na Begunjščico ter Roblekov dom, mi pa za domom nadaljujemo levo ter se pričnemo vzpenjati ob otroški vlečnici Ciciban. Nekje na sredini vlečnice prispemo na manjše razpotje, kjer nadaljujemo desno preko smučarske proge (naravnost Koča pri izviru Završnice, Srednji vrh in Stol - spodnja pot). Na drugi strani smučarske proge Ciciban gre pot v ozek pas gozda, za katerim pa prispemo do naslednje vlečnice. Tudi to smučarsko progo le prečimo, nato pa ob manjšem balvanu poiščemo nadaljevanje markirane poti, ki vodi proti Vrtači in Stolu. V nadaljevanju nas pot vodi po pobočjih pod grebenom Na Možeh, nato pa se nekoliko spusti in nas pripelje do mesta, kjer se v desno odcepi neoznačena pot v dolino Suhega ruševja in Palcu (ob razpotju je manjši možic). Za razpotjem pot postopoma preide na pobočja Vrtače, preko katerih se večinoma prečno vzpenja. Višje se nam z leve priključi še nemarkirana pot od Koče pri izviru Završnice, mi pa nadaljujemo naravnost do bližnjega označenega razpotja.
Na razpotju se rahlo v desno odcepi pot na Vrtačo, naravnost pa se nadaljuje zgornja pot proti Stolu. Nadaljujemo po desni poti v smeri Vrtače, le ta pa se nekoliko strmeje vzpne. Višje prispemo na travnata pobočja, kjer pot postane še nekoliko bolj strma, nato pa zavije v levo ter preide na strma pobočja. Sledi prečenje rahlo izpostavljene grape, nato pa se preko strmih trav vzpnemo na jugozahodno ramo Vrtače.
Tu markirana pot, ki vodi na Vrtačo zavije ostro v desno, mi pa nadaljujemo naravnost na drugo stran grebena, kjer se po poti spustimo do bližnjega melišča. Ko dosežemo bližnje melišče nadaljujemo po nekoliko slabše uhojeni, a označeni planinski poti (pot je označena z rdečimi črtami). Pot, ki se najprej zložno, nato pa zmerno, občasno tudi strmo spušča po melišču, skoraj polkrožno obide bližnjo krnico. Pot, ki je na več mestih tudi izpostavljena padajočemu kamenju, se nižje neha spuščati in nas pripelje na kratko, a strmo travnato pobočje. Po strmem pobočju se vzpnemo nekaj metrov, nato pa prispemo v planotast svet okrog vrtače Skleda (na nekaterih zemljevidih tudi Vatelca). Sledi nekaj minut razmeroma zložne poti, nato pa prispemo na manjše razpotje, kjer nadaljujemo levo navzdol (desno sedlo Belščica, Svačica in Celovška koča). Pot naprej se sprva strmo spusti po grapi, nato pa zavije v desno, kjer preide na prostrana melišča, preko katerih se prečno vzpenja. Višje zapustimo melišče in se rahlo spustimo do bližnjega razpotja, kjer se nam priključi zgornja in spodnja pot ter pot iz Završnice.
Tu nadaljujemo naravnost, pot pa iz dolinice med Srednjo pečjo 1920 m (Srednja peč je manj znan vrh na levi) in grebenom Orlic (Orlice so težje dostopen greben med sedlom Belščica in Stolom) postopoma preide na večje melišče, preko katerega se prečno vzpnemo proti desni, nato pa pot postopoma preide v bolj strmo dolino med Malim Stolom na levi in Stolom na desni. Tu se pot strmo vzpne, nato pa se postopoma položi in nas pripelje na označeno razpotje, kjer se v levo odcepi pot k bližnji Prešernovi koči do katere je 5 minut, mi pa nadaljujemo desno ter se v 10 minutah nadaljnje hoje povzpnemo na najvišji vrh Karavank.
zemljevid poti - Stol
Ob poti: Koča Vrtača (1288m), Dom na Zelenici (1536m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Ljubelj - Stol1
Ljubelj - Stol2
Ljubelj - Stol3
Ljubelj - Stol4
Ljubelj - Stol5
Ljubelj - Stol6
Ljubelj - Stol7
Ljubelj - Stol8
Ljubelj - Stol9
Ljubelj - Stol10
Ljubelj - Stol11
Ljubelj - Stol12
Ljubelj - Stol13
Ljubelj - Stol14
Ljubelj - Stol15
Ljubelj - Stol16
Ljubelj - Stol17
Ljubelj - Stol18
Ljubelj - Stol19
Ljubelj - Stol20
Ljubelj - Stol21
Ljubelj - Stol22
Ljubelj - Stol23
Ljubelj - Stol24
Ljubelj - Stol25
Ljubelj - Stol26
Ljubelj - Stol27
Ljubelj - Stol28
Ljubelj - Stol29
Ljubelj - Stol30
Ljubelj - Stol31
Ljubelj - Stol32
Ljubelj - Stol33
Ljubelj - Stol34
Ljubelj - Stol35
Ljubelj - Stol36
Ljubelj - Stol37
Ljubelj - Stol38
Ljubelj - Stol39
Ljubelj - Stol40
Ljubelj - Stol41
Ljubelj - Stol42
Ljubelj - Stol43
Ljubelj - Stol44
Ljubelj - Stol45
Ljubelj - Stol46
Ljubelj - Stol47
Ljubelj - Stol48
Ljubelj - Stol49
Ljubelj - Stol50
Ljubelj - Stol51
Ljubelj - Stol52
Ljubelj - Stol53
Ljubelj - Stol54
Ljubelj - Stol55
Ljubelj - Stol56
Ljubelj - Stol57
Ljubelj - Stol58
Ljubelj - Stol59
Ljubelj - Stol60
Ljubelj - Stol61
Ljubelj - Stol62
Ljubelj - Stol63
Ljubelj - Stol64
Ljubelj - Stol65
Ljubelj - Stol66
Ljubelj - Stol67
Ljubelj - Stol68
Ljubelj - Stol69
Ljubelj - Stol70
Ljubelj - Stol71
Ljubelj - Stol72
Ljubelj - Stol73
Ljubelj - Stol74
Ljubelj - Stol75
Ljubelj - Stol76
Ljubelj - Stol77
Ljubelj - Stol78
Ljubelj - Stol79
Ljubelj - Stol80
Ljubelj - Stol81
Ljubelj - Stol82
Ljubelj - Stol83
Ljubelj - Stol84
Diskusija o izletu Ljubelj - Stol (mimo Vatelce oz. Sklede)
Bandzo22. 09. 2013
Včeraj sem prehodil to pot, vmes pa skočil še na Vrtačo. Pot je prijetna, lahkotna, vendar pa je za varnost res potrebna čelada, čeprav samo na delu melišča pod Vrtačo. Dva dela sta tu res izpostavljena padajočemu kamenju. Iz grebena Vrtače do stičišča Zgornje/Spodnje poti iz Ljubelja prideš kar hitro (cca 30 min), je pa potem zgornji del proti Stolu mogoče malo naporen, če imaš utrujen korak. Sicer je pa ta del poti kratek in tudi dokaj hitro mine. Vrnil sem se po spodnji poti, mimo doma Završnice in tako naredil manjši krog. Priporočam. Sicer pa snega na poti ni, razen posameznih zaplat. Prešernova koča pa se jutri zapre =)
LP
seinfeld2. 09. 2019
Včeraj na vrhu po tej poti in vmes še na Vrtačo. Na posameznih meliščih kar zoprna hoja, še posebej navzdol, priporočljive palice. Pot hitro mine, lepi razgledi, del okrog Vatelce je čudovit. Na vrhu Stola precej obiskovalcev z obeh strani karavank. Nazaj sva šla po spodnji poti mimo izvira Završnice. Vse skupaj 19km, 1800 višinskih metrov, v sedmih urah in pol.
Lazo27. 06. 2022 21:44:40
Pozdravljeni

Evo, prilagam vam posnetek celotne poti do Vrtače, toliko da bo tistim, ki se odločate za tak vrh, se lažje odločiti in ocenili vašo pripravljenost.

Pot sem pa še podaljšal do Stola in se vrnil po drugi poti nazaj (SPODNJA POT) do Ljubelja

Varen korak!

https://youtu.be/5sPJbXHRxBA
zokipoki28. 06. 2022 15:19:21
Kar vredu video Lazo! Kar normalna hitrost, mogoče naslednjič za prst višje nastavljena kamera. nasmeh
Srečno!
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki