Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karavanke / Stol / Ljubelj - Stol (spodnja pot)

Ljubelj - Stol (spodnja pot)

Natisni
Izhodišče: Ljubelj (1058 m)
Širina/Dolžina: 46,4324°N 14,2602°E
Ime poti: spodnja pot
Čas hoje: 4 h 50 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1178 m
Višinska razlika po poti: 1400 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 36.456
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 80
Število komentarjev: 7
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Jesenice, pri razcepu Podtabor nadaljujemo v smeri Ljubelja in Tržiča. Z vožnjo nadaljujemo po sprva hitri, nato pa regionalni cesti, kateri sledimo vse do mejnega prehoda Ljubelj. Tik pred mejnim prehodom zavijemo levo (smer Zelenica) in nato po nekaj 10 m nadaljnje vožnje parkiramo na velikem parkirišču.
Opis poti:
Na začetku parkirišča nas planinske oznake za Stol, Vrtačo in Dom na Zelenici usmerijo na širok kolovoz, ki se prične vzpenjati ob hudourniku. Ko malo višje kolovoz zavije levo, mi nadaljujemo naravnost po planinski poti, ki se nadaljuje skozi gozd ter se kmalu vrne na kolovoz. Kolovoz nekoliko višje zavije desno in nas pripelje iz gozda na smučarsko progo nekdanjega smučišča Zelenica. Sledi kratek bolj strm vzpon po smučišču, nato pa se pot položi in nas vodi ob vznožju melišč pod Begunjščico.
Z markirane pot se kmalu v desno odcepi pot, ki poteka po servisni cesti, mi pa po "cesti" nadaljujemo do bližnje Koče Vrtača.
Pri koči cesta zavije desno, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri planinske poti na Zelenico. Kratek čas nadaljujemo pod nekdanjo enosedežnico Zelenica II, nato pa se pot prične strmeje vzpenjati po pobočju, ki ga deloma prerašča ruševje. Po nekaj serpentinah se vrnemo na servisno cesto, po kateri nadaljujemo ob pogledu na Šentanski plaz.
Pot naprej nas vodi po pobočjih Spodnjega Plota (vrha, na katerega so pred leti nadelali športno plezalno pot), nato pa s ceste zavijemo desno na pešpot, ki seka daljši ovinek. Ko se vrnemo na cesto smo že pri zgornji postaji nekdanje enosedežnice Zelenica II, nas pa do Doma na Zelenici loči le še nekaj korakov spusta.
Dom na Zelenici obidemo po desni strani, za domom pa gremo levo ter se pričnemo vzpenjati ob smučarski progi. Po nekaj 10 korakih vzpona se v desno odcepi pot na Vrtačo ter zgornja pot na Stol, mi pa nadaljujemo rahlo levo v smeri Doma pri izviru Završnice. Sledi še kratek vzpon, nato pa se po kolovozu pričnemo spuščati. Po krajšem spustu dosežemo iztek druge, sedaj že nekdanje smučarske proge, nato pa se lahkotno spuščamo po široki poti, ki nas večinoma vodi čez pašnike. Ob lepih pogledih na Begunjščico na levi in Vrtačo na desni, nato prispemo do izvira Završnice. Za izvirom se pot za nekaj 10 korakov strmeje spusti, nato pa zavije desno in nas ob pogledu na Blejsko jezero pripelje do Doma pri izviru Završnice.
Nadaljujemo v smeri Stola, sprva po kolovozu, ko pa kolovoz zavije nekoliko v desno, pa mi nadaljujemo naravnost na markirano pot, ki se prične strmeje vzpenjati. Pot naprej preide v dolinico med Srednjim vrhom na levi in Vrtačo na desni, mi pa se po omenjeni dolinici vzpenjamo vse do sedla Šija, kjer je označeno razpotje.
Nadaljujemo rahlo levo v smeri spodnje poti na Stol (levo Srednji vrh, desno Vrtača in zgornja pot na Stol). Pot naprej se najprej rahlo spušča po pobočjih Srednjega vrha, nato pa zavije desno in se strmeje spusti mimo studenčka in porušenega betonskega objekta. Za tem prečimo hudournik, nato pa se pot brez večjih sprememb višine nadaljuje po pobočjih Vrtače. Ko prispemo v dolinico V Kožnah, se nam na samem začetku dolinice z leve priključi pot skozi Zagon, mi pa nadaljujemo naravnost, po poti, ki se ponovno prične vzpenjati. Malo naprej, med mogočnimi balvani, se priključimo zgornji poti na Stol.

Nadaljujemo naravnost nas pa pot v nadaljevanju vodi mimo več večjih balvanov. Sledi krajši nekoliko bolj strm vzpon in prispemo do razpotja, kjer se v desno odcepi pot proti Celovški koči in Svačici, oz. se nam priključi pot preko Vatelce oz. Sklede. Tudi tu nadaljujemo naravnost, pot pa iz dolinice med Srednjo pečjo 1920 m (Srednja peč je manj znan vrh na levi) in grebenom Orlic (Orlice so težje dostopen greben med sedlom Belščica in Stolom) postopoma preide na večje melišče, preko katerega se prečno vzpnemo proti desni, nato pa pot postopoma preide v bolj strmo dolino med Malim Stolom na levi in Stolom na desni. Tu se pot strmo vzpne, nato pa se postopoma položi in nas pripelje na označeno razpotje, kjer se v levo odcepi pot k bližnji Prešernovi koči do katere je 5 minut, mi pa nadaljujemo desno ter se v 10 minutah nadaljnje hoje povzpnemo na najvišji vrh Karavank.
Ljubelj - Koča Vrtača 0:40, Koča Vrtača - Dom na Zelenici 0:40, Dom na Zelenici - Dom pri izviru Završnice 0:20, Dom pri izviru Završnice - Šija 0:40, Šija - Stol 2:30.
zemljevid poti - Stol
Ob poti: Koča na Vrtači (1288m), Dom na Zelenici (1536m), Dom pri izviru Završnice (1425m), Šija (1693m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Ljubelj - Stol1
Ljubelj - Stol2
Ljubelj - Stol3
Ljubelj - Stol4
Ljubelj - Stol5
Ljubelj - Stol6
Ljubelj - Stol7
Ljubelj - Stol8
Ljubelj - Stol9
Ljubelj - Stol10
Ljubelj - Stol11
Ljubelj - Stol12
Ljubelj - Stol13
Ljubelj - Stol14
Ljubelj - Stol15
Ljubelj - Stol16
Ljubelj - Stol17
Ljubelj - Stol18
Ljubelj - Stol19
Ljubelj - Stol20
Ljubelj - Stol21
Ljubelj - Stol22
Ljubelj - Stol23
Ljubelj - Stol24
Ljubelj - Stol25
Ljubelj - Stol26
Ljubelj - Stol27
Ljubelj - Stol28
Ljubelj - Stol29
Ljubelj - Stol30
Ljubelj - Stol31
Ljubelj - Stol32
Ljubelj - Stol33
Ljubelj - Stol34
Ljubelj - Stol35
Ljubelj - Stol36
Ljubelj - Stol37
Ljubelj - Stol38
Ljubelj - Stol39
Ljubelj - Stol40
Ljubelj - Stol41
Ljubelj - Stol42
Ljubelj - Stol43
Ljubelj - Stol44
Ljubelj - Stol45
Ljubelj - Stol46
Ljubelj - Stol47
Ljubelj - Stol48
Ljubelj - Stol49
Ljubelj - Stol50
Ljubelj - Stol51
Ljubelj - Stol52
Ljubelj - Stol53
Ljubelj - Stol54
Ljubelj - Stol55
Ljubelj - Stol56
Ljubelj - Stol57
Ljubelj - Stol58
Ljubelj - Stol59
Ljubelj - Stol60
Ljubelj - Stol61
Ljubelj - Stol62
Ljubelj - Stol63
Ljubelj - Stol64
Ljubelj - Stol65
Ljubelj - Stol66
Ljubelj - Stol67
Ljubelj - Stol68
Ljubelj - Stol69
Ljubelj - Stol70
Ljubelj - Stol71
Ljubelj - Stol72
Ljubelj - Stol73
Ljubelj - Stol74
Ljubelj - Stol75
Ljubelj - Stol76
Ljubelj - Stol77
Ljubelj - Stol78
Ljubelj - Stol79
Ljubelj - Stol80
Diskusija o izletu Ljubelj - Stol (spodnja pot)
ceko9. 01. 2012
Kakšna je letos pot v snegu?
as778019. 08. 2012
Ali mogoče kdo ve kako je z sedežnico Zelenica v poletnem času? Ali ta vozi ob vikendih in do kdaj (tudi v septembru)?
matttt1. 09. 2013
31.8. sem opravil opisano pot. Sama pokrajina je zelo lepa, vendar pa je katastrofalno slabo markirana in zelo zaraščena, tako da sem imel kar nekaj orientacijskih težav. Lahko bi jo opisal kot lahko brezpotje. Kasneje, ko se ji pridruži zgornja pot pa je spet vse v najlepšem redu. Pot je bolj slabo obiskana, tako da jo priporočam tistim, ki imajo radi mir in malo prometa na poti.
velkavrh2. 09. 2013
Če grem na Stol od Ljubelja jo vedno uporabim za nazaj. Tudi letos sem jo. Je pa vse res kot je napisal mattt.Ne bi rekel, da je slabo markirana, ker se dejansko markacij sploh ne opazi, bolj bi rekel, da se po njej bolj malo hodi.Na sedlu pa zmerom zavijem takoj dol k domu Pri izviru Završnice. Ta je veliko prijetnejša kot tista po melišču.
cebelca20. 07. 2014
Danes prehodila to pot. Pot normalno sledljiva in lepo uhojena. Ob poti res precej vegetacije, ampak ne moti, ker se pot lepo vidi in se ne zgublja. Meni je bilo celo všeč, ker je vse zeleno in pisano od rožc nasmeh Glede na veliko količino odrezanega ruševja ob poti, zna biti, da so jo tudi malce uredili. Markacij se mi je zdelo dovolj.
mikkeni27. 06. 2021 11:46:51
Kaksne so razmere? Kopna pot z Ljubelja?
Lazo27. 06. 2022 21:44:07
Pozdravljeni

Evo, prilagam vam posnetek celotne poti do Vrtače in Stola iz Ljubelja.
Na izhodišče pa se se vrnil po označeni SPODNJI POTI.

Varen korak!

https://youtu.be/5sPJbXHRxBA
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki