Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Kojca / Orehek - Kojca (po progi Gorskega teka na Kojco)

Orehek - Kojca (po progi Gorskega teka na Kojco)

Natisni
Izhodišče: Orehek (600 m)
Ime poti: po progi Gorskega teka na Kojco
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 703 m
Višinska razlika po poti: 703 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Avtor: golobt
Ogledov: 7.133
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 42
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Najprej se zapeljemo v center Cerknega (do sem s ceste Idrija - Tolmin ali iz Gorenje vasi), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri vasi Zakriž, Zakojca, Jesenica, Gorje, Poče in Trebenče. Le malo naprej pa pridemo do naslednjega križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti vasi Zakriž. Tu imamo za nadaljevanje dve možnosti; lahko nadaljujemo levo v smeri vasi Zakriž in se do omenjene vasi povzpnemo po strmi cesti ali pa nadaljujemo naravnost in se do vasi Zakriž povzpnemo po nekoliko daljši a širši cesti.
Nad vasjo Zakriž pridemo do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri vasi Jesenica in Zakojca. Po občasno precej razgledni cesti se peljemo skozi (pod) vasjo Jesenica. Za tablo, ki označuje začetek vasi Orehek, je skupina hiš. Pozorni moramo biti na rumeno poslopje tik ob levi strani ceste. Cca 30 m za njim je asfaltiran odcep ostro levo. Tu se zavije do poslopja nekdanje OŠ, kjer je tudi naše izhodišče, desno pa gozdna pot teče strmo navzgor v pobočje Kojce. Parkiramo lahko pri nekdanji OŠ, ali pa na kar nekaj za to primernih mestih ob glavni cesti.
Opis poti:
Na pot »Po progi Gorskega teka na Kojco« se odpravimo s parkirišča ob nekdanji OŠ ali z glavne ceste, če smo se odločili parkirati kar ob njej. Če štartamo od OŠ, nas najprej čaka 300 m asfaltirane ceste. V križišču z glavno komunikacijo le-to prečimo, usmerjevalna tabla pa nas usmeri po gozdni cesti, ki se sprva serpentinasto strmo dvigne. Po nekaj sto metrih se naklon nekoliko zmanjša, pridemo na jaso, kjer so še vidni ostanki senika, za te kraje zelo značilno arhitekturno dediščino, potem pa znova nadaljujemo po gozdu. Gozdne ceste je kmalu konec in kažipot nas usmeri na levo. Steza, ki nas popelje proti prevalu Lipje, se kmalu zareže v grapo in iz nje strmo proti vrhu pobočja. Tu so zaradi lažje in varnejše prehodnosti člani MD Vidaunk, ki tudi organizirajo tradicionalni gorski tek na Kojco izdelali stopnice. Po prehodu tega, nekoliko težavnejšega dela, prispemo na preval Lipje, kjer se steza priključi poti iz Jesenice (Vrh Ravni). Zanimivost, ki jo je potrebno obiskati, je Razgledna točka, na katero zavijemo s poti 100 m pod Lipjem. Iz nje se odpira čudovit razgled na Cerkljansko. Priporočamo tudi ogled Hudičevega in Divjega roba. Legende o njima in usmerjevalne table do njih najdete na počivališču Lipje.
Naprej se pot vrne v strnjen gozd in se začne še strmeje vzpenjati. Višje strmina popusti in pot zavije desno. Sledi nekajminutno prečenje strmih pobočij in pot nas pripelje do razpotja, kjer se nam z desne strani priključi pot iz vasi Zakojca.
Nadaljujemo ostro levo v smeri Kojce po lovski poti, ki nas le malo naprej pripelje na glavni greben omenjenega vrha. Tu pot zavije nekoliko v desno in se ponovno začne strmo vzpenjati po vse bolj razglednem vršnem pobočju gore. Višje strmina popusti in pot nas pripelje iz gozda na travnata pobočja po katerih se nato v nekaj minutah razgledne hoje povzpnemo na vrh Kojce.
zemljevid poti - Kojca
Priporočamo: podobni izleti, panorama
Slike:
Orehek - Kojca1
Orehek - Kojca2
Orehek - Kojca3
Orehek - Kojca4
Orehek - Kojca5
Orehek - Kojca6
Orehek - Kojca7
Orehek - Kojca8
Orehek - Kojca9
Orehek - Kojca10
Orehek - Kojca11
Orehek - Kojca12
Orehek - Kojca13
Orehek - Kojca14
Orehek - Kojca15
Orehek - Kojca16
Orehek - Kojca17
Orehek - Kojca18
Orehek - Kojca19
Orehek - Kojca20
Orehek - Kojca21
Orehek - Kojca22
Orehek - Kojca23
Orehek - Kojca24
Orehek - Kojca25
Orehek - Kojca26
Orehek - Kojca27
Orehek - Kojca28
Orehek - Kojca29
Orehek - Kojca30
Orehek - Kojca31
Orehek - Kojca32
Orehek - Kojca33
Orehek - Kojca34
Orehek - Kojca35
Orehek - Kojca36
Orehek - Kojca37
Orehek - Kojca38
Orehek - Kojca39
Orehek - Kojca40
Orehek - Kojca41
Orehek - Kojca42
Diskusija o izletu Orehek - Kojca (po progi Gorskega teka na Kojco)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki