Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Šmarjetna gora / Kranj (Kalvarija) - Šmarjetna gora (po cesti)

Kranj (Kalvarija) - Šmarjetna gora (po cesti)

Natisni
Izhodišče: Kranj (Kalvarija) (390 m)
Širina/Dolžina: 46,2399°N 14,3464°E
Ime poti: po cesti
Čas hoje: 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 256 m
Višinska razlika po poti: 256 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 30.010
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 15
Število komentarjev: 4
Dostop do izhodišča:
a) Iz Medvod ali Škofje Loke, se po stari cesti pripeljemo v Kranj, nato pa se po klancu spustimo do krožišča, kjer se glavna cesta nadaljuje prvi izvoz desno in nato čez most preko Save, mi pa nadaljujemo na drugi izvoz v smeri Besnice in Šmarjetne gore. Sledi vožnja skozi podvoz ter ostri desni ovinek, nato pa na bližnjem križišču nadaljujemo ostro levo v smeri Šmarjetne gore. V nadaljevanju se cesta strmeje vzpne, nato pa na naslednjem križišču nadaljujemo desno, ponovno v smeri Šmarjetne gore ter nato parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice, zapeljemo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa v vseh naslednjih križiščih z vožnjo nadaljujemo v smeri Škofje Loke. Ko se približamo podvozu, kjer gre cesta proti Škofji Loki pod staro cesto Ljubljana - Kranj, pa mi nadaljujemo desno v smeri Jesenic in Kranja ter se nato po krajšem vzponu priključimo na omenjeno staro cesto, po kateri nadaljujemo proti Jesenicam, nato pa se po klancu spustimo do krožišča, kjer se glavna cesta nadaljuje prvi izvoz desno in nato čez most preko Save, mi pa nadaljujemo na drugi izvoz v smeri Besnice in Šmarjetne gore. Sledi vožnja skozi podvoz ter ostri desni ovinek, nato pa na bližnjem križišču nadaljujemo ostro levo v smeri Šmarjetne gore. V nadaljevanju se cesta strmeje vzpne, nato pa na naslednjem križišču nadaljujemo desno, ponovno v smeri Šmarjetne gore ter nato parkiramo na primernem mestu ob cesti.
c) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana, se usmerimo na izvoz Kranj - zahod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kranju ter dalje Škofji Loki in Ljubljani. Za mostom preko reke Save, v krožišču nadaljujemo prvi izvoz desno v smeri Besnice in Šmarjetne gore. Sledi vožnja skozi podvoz ter ostri desni ovinek, nato pa na bližnjem križišču nadaljujemo ostro levo v smeri Šmarjetne gore. V nadaljevanju se cesta strmeje vzpne, nato pa na naslednjem križišču nadaljujemo desno, ponovno v smeri Šmarjetne gore ter nato parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po asfaltni cesti, ki se prične vzpenjati po pobočju, imenovanem Kalvarija. Asfaltna cesta, ki naredi nekaj serpentin in s katere se nam občasno odpre nekaj razgleda proti Kranju in Alpam, nas višje pripelje pod manjši preval, kjer se pot razcepi.
Levo lahko nadaljujemo po pešpoti oz. višje makadamski cesti, mi pa nadaljujemo po asfaltni cesti, ki s pobočij Gradišča (592 m), preide na pobočja Šmarjetne gore (643 m). Omenjeni cesti, ki je v celoti asfaltirana, nato sledimo do vrha Šmarjetne gore, na kateri stoji cerkev sv. Marjete ter hotel Bellevue. Z vrha se nam odpre lep razgled proti Alpam in po Gorenjski.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2016 (oktober).
zemljevid poti - Šmarjetna gora
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Kranj (Kalvarija) - Šmarjetna gora1
Kranj (Kalvarija) - Šmarjetna gora2
Kranj (Kalvarija) - Šmarjetna gora3
Kranj (Kalvarija) - Šmarjetna gora4
Kranj (Kalvarija) - Šmarjetna gora5
Kranj (Kalvarija) - Šmarjetna gora6
Kranj (Kalvarija) - Šmarjetna gora7
Kranj (Kalvarija) - Šmarjetna gora8
Kranj (Kalvarija) - Šmarjetna gora9
Kranj (Kalvarija) - Šmarjetna gora10
Kranj (Kalvarija) - Šmarjetna gora11
Kranj (Kalvarija) - Šmarjetna gora12
Kranj (Kalvarija) - Šmarjetna gora13
Kranj (Kalvarija) - Šmarjetna gora14
Kranj (Kalvarija) - Šmarjetna gora15
Diskusija o izletu Kranj (Kalvarija) - Šmarjetna gora (po cesti)
darh19. 06. 2011
Na vrh se je mogoče povzpeti tudi z zahodne strani po mnogo prijetnejši pešpoti skozi gozd. Podrobnejši opis si lahko preberete tule.
tulipan16. 10. 2012

Z, po Badjuri najlepšega razglednika, je bilo opaziti nekaj sveže beline po hribih.

https://plus.google.com/photos/113334581701584163856/albums/5799860641234271713
navrhu12. 03. 2016
Ali ni gor gostinskega lokala? Kateri hrib pa je nad Kranjem, ko gledaš iz Kranja proti JZ, vidiš eno mogočno stavbo na bližnjem hribu. Jutri bi šel tam gor, pa ne vem kako in kje začeti ter kaj je gor.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki