Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Štor / Sovodenj - Štor (skozi Miklavževo grapo)

Sovodenj - Štor (skozi Miklavževo grapo)

Natisni
Izhodišče: Sovodenj (592 m)
Širina/Dolžina: 46,085°N 14,0386°E
Ime poti: skozi Miklavževo grapo
Čas hoje: 1 h 25 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 413 m
Višinska razlika po poti: 413 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1.464
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 30
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Ljubljane ali Kranja se zapeljemo v Škofjo Loko, od koder nadaljujemo proti Gorenji vasi. V Gorenji vasi nadaljujemo desno v smeri Cerknega in Žirov. Cesta nas nato pelje mimo vasi Trebija, za katero zavijemo desno v smeri Cerknega (levo Žiri). Tej cesti nato sledimo do vasi Sovodenj, kjer parkiramo na parkirišču med trgovino Mercator in gasilskim domom.
b) Iz Tolmina se zapeljemo v Cerkno, od tam pa z vožnjo nadaljujemo preko prelaza Kladje (787 m) proti Škofji Loki. Ko pridemo do vasi Sovodenj parkiramo na parkirišču med trgovino in gasilskim domom.
c) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Logatec nato pa z vožnjo nadaljujemo do Logatca. Iz krožišča, kjer dosežemo staro cesto Vrhnika - Postojna nadaljujemo desno (smer Vrhnika) ter z vožnjo nadaljujemo po stari cesti proti Vrhniki, mi pa se po njej peljemo le nekaj 100 m, nato pa zavijemo levo na cesto v smeri Rovt in Žirov. V nadaljevanju se peljemo po postopoma vse bolj ovinkasti cesti, kateri sledimo do Žirov. Iz Žirov vožnjo sprva še nadaljujemo proti Škofji Loki in Gorenji vasi, nato pa v enem od križišč nadaljujemo ostro levo v smeri Cerknega in Sovodnja. Ko prispemo v Sovodenj parkiramo na parkirišču med trgovino Mercator in gasilskim domom.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po asfaltirani cesti v smeri Ermanovca in Cerknega. Po nekaj minutah vzpona po glavni cesti pa pridemo do označenega križišča, kjer se desno odcepi cesta na Ermanovec. Usmerimo se na to cesto, ki poteka ob slikovitem potočku in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do naslednjega križišča.
Nadaljujemo naravnost (desno Ermanovec po cesti) po cesti, ki še naprej poteka ob že prej omenjenem potoku. Cesta nato preko manjšega mostička preči potok in nas mimo manjšega zaselka pripelje do označenega razpotja.
Še naprej nadaljujemo po cesti (levo Ermanovec razgledna pot) kateri pa sledimo le še nekaj 10 m do desnega ovinka. Na začetku ovinka, tik preden cesta preči potok le to zapustimo in vzpon nadaljujemo po markirani pešpoti, ki se začne zložno vzpenjati skozi Miklavževo grapo. Pot se naprej kar nekaj časa vzpenja ob robu potoka, nato pa zavije desno in se začne strmeje vzpenjati. Dobro markirana pešpot, nato nekajkrat preči kolovoz in se mu višje tudi priključi. Sledi nekaj minut nekoliko bolj zložnega vzpona po kolovozu, ki preide iz gozda na razgledna travnata pobočja, po katerih tudi prispemo do ceste. Nadaljujemo desno skozi manjši zaselek in cesta nas nato v zmernem vzponu pripelje do križišča v bližini Koče na Ermanovcu. Tu nadaljujemo levo (desno vrh Ermanovca) in po nekaj nadaljnjih korakih pridemo do omenjene planinske koče.
Pri koči opazimo planinsko smerno tablo za Štor, ki nas usmeri na pešpot, ki se strmo vzpne skozi gozd. Pot se hitro položi in nas iz gozda pripelje na razgleden travnik, kjer se markacije končajo. Tu nadaljujemo desno v strnjen gozd in vzpon nadaljujemo po zložni nemarkirani stezici, po kateri v 2 minutah nadaljnje hoje prispemo na neizrazit in z gozdom poraščen vrh.
zemljevid poti - Štor
Ob poti: Koča na Ermanovcu (968m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Sovodenj - Štor1
Sovodenj - Štor2
Sovodenj - Štor3
Sovodenj - Štor4
Sovodenj - Štor5
Sovodenj - Štor6
Sovodenj - Štor7
Sovodenj - Štor8
Sovodenj - Štor9
Sovodenj - Štor10
Sovodenj - Štor11
Sovodenj - Štor12
Sovodenj - Štor13
Sovodenj - Štor14
Sovodenj - Štor15
Sovodenj - Štor16
Sovodenj - Štor17
Sovodenj - Štor18
Sovodenj - Štor19
Sovodenj - Štor20
Sovodenj - Štor21
Sovodenj - Štor22
Sovodenj - Štor23
Sovodenj - Štor24
Sovodenj - Štor25
Sovodenj - Štor26
Sovodenj - Štor27
Sovodenj - Štor28
Sovodenj - Štor29
Sovodenj - Štor30
Diskusija o izletu Sovodenj - Štor (skozi Miklavževo grapo)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki