Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)

Natisni
Izhodišče: Žiri (487 m)
Širina/Dolžina: 46,0416°N 14,1041°E
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot, lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 257 m
Višinska razlika po poti: 315 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 2.938
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 50
Število komentarjev: 1
Dostop do izhodišča:
a) Iz Železnikov, Kranja ali Medvod se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Gorenje vasi v Poljanski dolini in Žirem. Iz Žirov nadaljujemo proti Logatcu, nato pa še pred koncem kraja prispemo do Gostilne Lenger in nekaj 10 m naprej še do križišča, kjer glavna cesta proti Logatcu zavije levo, v smeri naravnost pa se nadaljuje cesta proti Idriji. Parkiramo na primernem mestu ob križišču. Veliko parkirišče je ob Gostilni Lenger, vendar je vljudno, da zaposlene predhodno vprašamo, če smemo parkirati na omenjenem parkirišču.
b) Iz Horjula ali Polhovega Gradca se zapeljemo do Šentjošta nad Horjulom, od pa z vožnjo nadaljujemo proti Smrečju. Ko dosežemo glavno cesto Podlipa - Žiri, ji sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo do Žirov. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger, do križišča, kjer glavna cesta proti Logatcu zavije levo, v smeri naravnost pa se nadaljuje cesta proti Idriji. Parkiramo na primernem mestu ob križišču. Veliko parkirišče je ob Gostilni Lenger, vendar je vljudno, da zaposlene predhodno vprašamo, če smemo parkirati na omenjenem parkirišču.
c) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Vrhnika, nato pa, ko dosežemo staro cesto Ljubljana - Logatec, nadaljujemo v smeri Logatca, a le kratek čas, saj že v naslednjem križišču nadaljujemo desno v smeri Horjula. Cesta naprej nas še kratek čas vodi skozi Vrhniko, pozneje skozi obrobje Stare Vrhnike, nato pa že kmalu zapustimo cesto proti Horjulu in z vožnjo nadaljujemo rahlo levo v smeri Smrečja. Za Smrečjem se cesta prične spuščati proti Račevi in Žirem. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger, do križišča, kjer glavna cesta proti Logatcu zavije levo, v smeri naravnost pa se nadaljuje cesta proti Idriji. Parkiramo na primernem mestu ob križišču. Veliko parkirišče je ob Gostilni Lenger, vendar je vljudno, da zaposlene predhodno vprašamo, če smemo parkirati na omenjenem parkirišču.
d) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Logatec, ko pa dosežemo staro cesto Logatec - Vrhnika ji sledimo v desno (prvi izvoz iz krožišča), po njej pa se peljemo le kratek čas, saj nas nato oznake za Rovte in Žiri usmerijo levo. Za Rovtami se cesta prične spuščati proti Žirem, ko pa dosežemo omenjeni kraj, se v levo odcepi cesta proti Idriji. Parkiramo na primernem mestu ob križišču. Veliko parkirišče je ob Gostilni Lenger (gostilna se nahaja nekaj 10 m naprej od križišča v smeri centra Žirov), vendar je vljudno, da zaposlene predhodno vprašamo, če smemo parkirati na omenjenem parkirišču.
e) S ceste Idrija - Spodnja Idrija, takoj za koncem Idrije zavijemo desno (če prihajamo iz smeri Spodnje Idrije, še pred Idrijo zavijemo levo) čez most preko reke Idrijce proti trgovini Eurospin. Na drugi strani mostu prispemo v naselje Mokraška vas, mi pa se držimo glavne ceste, ki vodi proti Ledinskemu Razpotju in Žirem. Višje nas cesta vodi preko nekaj serpentin, nato pa prispemo v naselje Ledinsko razpotje, kjer se cesta postopoma položi. Za sosednjim naseljem Govejk, se cesta prične spuščati proti Žirem, po nekaj kilometrih spusta pa prispemo v Žiri in malo naprej še do križišča, kjer dosežemo glavno cesto Žiri - Logatec. Parkiramo na primernem mestu ob križišču. Veliko parkirišče je ob Gostilni Lenger (gostilna se nahaja nekaj 10 m naprej od križišča v smeri centra Žirov), vendar je vljudno, da zaposlene predhodno vprašamo, če smemo parkirati na omenjenem parkirišču.
Opis poti:
Če smo parkirali pri Gostilni Lenger, se najprej sprehodimo do križišča, kjer se z glavne ceste odcepi cesta proti Idriji. Z omenjenega križišča nadaljujemo levo proti Logatcu in pot nadaljujemo ob glavni cesti, kjer nas pot najprej vodi mimo znamenja (križa), nato pa še preko potoka Osojnica. Ob glavni cesti hodimo nekaj minut, nato pa na hiši z naslovom Logaška cesta 46 opazimo oznake za Vrsnik pri Vidicu, ki nas usmerijo desno na nekoliko ožjo asfaltno cesto, ki se prične vzpenjati sprva še med nekaj hišami. Za bližnjim starim bunkerjem se strnjeno naselje konča, cesta pa se postopoma obrne levo, kjer v nadaljevanju preči pobočja proti levi. Asfalt se hitro konča, cesta pa nas nato vodi pod starim kamnolomom, po njej pa nekaj minut višje prispemo do kmetije Plesk.
Za kmetijo nadaljujemo po travnatem kolovozu, na katerega nas usmerijo markacije, po njem pa hodimo le kakih 30 m, nato pa na manjšem desnem ovinku nadaljujemo levo, na sprva še slabši kolovoz, kateri pa se hitro spremeni v pešpot. Nadaljujemo po dokaj strmi poti, katera kmalu preči še en kolovoz, nas pa v poletnem času tudi precej zaraščena pot, ob pogledu na okoliško hribovje, pripelje do naslednjega prečenja kolovoza, za katerim pa skozi pas gozda dosežemo makadamsko cesto. Po cesti se rahlo vzpenjamo, le ta pa na manjši izravnavi zavije rahlo v levo. Od tod po cesti hodimo le še kratek čas, saj nas nato markacije povedejo desno, na pot, katera se hitro razširi v star gozdnat kolovoz. Za dobro ohranjenim mejnim kamnom stare rapalske meje iz leta 1920, zapustimo tudi kolovoz ter nadaljujemo še nekoliko bolj v desno, na dobro označeno pešpot, ki se nadaljuje po neizrazitem grebenu. Višje dosežemo vrh, na katerem stoji staro obzidje, znotraj njega pa novo zgrajena stavba (na zemljevidih se pojavlja ime Vidicov dom). Ko po levi strani obidemo obzidje in hišo, stopimo na cesto, mi pa na deblu bližnjega drevesa opazimo vpisno skrinjico.
Ko stopimo na cesto, pot nadaljujemo v smeri Ledin. Za tem, ko prečimo pas gozda, bomo na desni opazili star italijanski objekt iz časa rapalske meje, pred seboj pa vidimo okoliško hribovje ter kmalu tudi cerkev sv. Tomaža, katera se nahaja na razgledni vzpetini med Spodnjim in Gornjim Vrsnikom. Ko nekoliko nižje cesta zavije desno, lahko v smeri naravnost v nekaj minutah po brezpotju oz. senožeti prispemo do cerkvice sv. Tomaža, vendar omenjeni pristop ni željen, sploh v času rasti trave, saj bi s tem kmetom povzročili nekaj škode (urejena pot do cerkve vodi iz vasi Gornji Vrsnik). Cesta naprej nas vodi še mimo napajališča za živali, nato pa postopoma prispemo do prvih oz. zadnjih hiš v vasi. Na prvem križišču nadaljujemo rahlo levo (desno Sivka) ter pot nadaljujemo po nemarkirani cesti, kateri sledimo do nekaj 10 m oddaljene kapelice. Pri kapelici gremo levo na makadamsko cesto, katera se prične vzpenjati preko vse bolj razglednih senožeti. Na manjšem razpotju, katerega dosežemo na delu, kjer se vse slabša cesta nekoliko položi, nadaljujemo rahlo desno ter pot nadaljujemo po kolovozu, po katerem v dveh, treh minutah nadaljnje hoje prispemo do cerkvice sv. Tomaža, od katere se nam odpre lep razgled na okoliško hribovje.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (januar).
zemljevid poti - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)
Ob poti: Vidicov dom (764m), Gornji Vrsnik (715m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)1
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)2
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)3
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)4
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)5
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)6
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)7
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)8
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)9
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)10
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)11
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)12
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)13
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)14
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)15
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)16
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)17
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)18
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)19
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)20
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)21
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)22
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)23
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)24
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)25
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)26
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)27
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)28
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)29
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)30
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)31
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)32
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)33
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)34
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)35
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)36
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)37
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)38
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)39
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)40
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)41
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)42
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)43
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)44
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)45
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)46
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)47
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)48
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)49
Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)50
Diskusija o izletu Žiri - Sveti Tomaž (Vrsnik nad Žirmi)
ločanka26. 12. 2020
Danes pravšnji dan za obisk te planote. Sneženo, vetrovno, mrzlo. Dosti lepše, kot je prikazano na teh slikah. Izpred cerkve, ki stoji na starem kultnem mestu, so bili pogledi danes po tej vrsniški planoti prav idilični.Za žejne in tiste, ki ne marajo prehladov, pa pri cerkvi pripomočkinasmeh.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki