Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Jesenica - Otavnik

Natisni
Izhodišče: Jesenica (693 m)
Širina/Dolžina: 46,1494°N 13,9503°E
Čas hoje: 1 h 50 min
Zahtevnost: lahka označena pot, lahko brezpotje
Višinska razlika: 613 m
Višinska razlika po poti: 630 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 1.521
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 52
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v center Cerknega (do sem s ceste Idrija - Most na Soči, ali iz Gorenje vasi in Žirov preko prelaza Kladje, ali pa iz Zalega Loga preko Davče...), nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Zakojce. Le nekaj metrov za tem, ko smo se usmerili v smeri Zakojce, pa se v levo odcepi cesta proti vasi Zakriž, skozi katero vodi strma bližnjica, mi pa nadaljujemo po cesti, ki se nadaljuje ob potoku Zapoška. Višje nas cesta vodi skozi vasi Trebenče, Gorje, nato pa po prečenju pobočij, po zgornji strani obidemo vas Zakriž, kjer se nam priključi prej omenjena bližnjica. Nekoliko naprej cesta zavije še bolj v desno, nato pa še po nekaj kilometrih prečenja prispemo do začetka vasi Jesenica, kjer opazimo prve oznake za preval Vrh Ravni, Kojco in Porezen, ki kažejo desno, mi pa nadaljujemo levo proti osrednjemu delu vasi, kjer na primernem mestu ob ekološkem otoku parkiramo. Ob izhodišču se nahaja še avtobusna postaja in spominsko obeležje.
b) Iz Mosta na Soči oz. Bače pri Modreju se peljemo proti Idriji, nato pa za krajem Reka, tik preden prečimo potok Jesenica nadaljujemo ostro levo, v naslednjem križišču pa ostro desno v smeri Orehovške grape. Po nekaj kilometrih razmeroma strme ceste prispemo do vasice Orehek, malo nad vasjo pa se priključimo prečni cesti pod Kojco, kateri sledimo v desno. Ko prispemo do vasi Jesenica, parkiramo na primernem mestu ob ekološkem otoku. Ob izhodišču se nahaja še avtobusna postaja in spominsko obeležje.
c) Iz Bače pri Modreju se peljemo proti Podbrdu ali obratno, nato pa v kraju Grahovo ob Bači zavijemo v smeri Zakojce in Bukovega. V nadaljevanju se kar nekaj časa peljemo po ovinkasti ter vzpenjajoči se cesti, nato pa na označenem križišču nadaljujemo desno v smeri Cerknega (levo Zakojca). Sledi prečenje Kojce, nato pa, ko prispemo v vas Jesenica, parkiramo na primernem mestu ob ekološkem otoku. Ob izhodišču se nahaja še avtobusna postaja in spominsko obeležje.
Opis poti:
Nekaj korakov jugovzhodno od izhodišča opazimo oznake za Kojco in Porezen, ki nas usmerijo levo na asfaltno cesto, ki se prične strmo vzpenjati skozi vas. Ob pogledih na Kojco se vzpenjamo mimo nekaj hiš, nato pa se asfalt konča, pot pa nas vodi še mimo posameznih hiš. Za zadnjo hišo se cesta spremeni v kolovoz, po katerem se v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo na preval Vrh Ravni, kjer je razpotje številnih poti.
S prevala Vrh Ravni nadaljujemo desno v smeri Porezna in planine Otavnik (ostro levo Košena, levo Kojca, rahlo levo Čemažar, naravnost Zakojca, rahlo desno Podčrnovrhar in ostro desno vozna cesta proti Jesenici) ter pot nadaljujemo po vzpenjajoči se makadamski cesti, ki nas v nadaljevanju vodi po pobočjih vrha Na krogu (1050 m). Višje cesta preide na severna pobočja Ritovščice (1156 m), kjer se pri manjšem kamnolomu spremeni v širok kolovoz. Sledi prečni vzpon skozi gozd, ki nas vodi nad strugo Otavnika, nato pa stopimo iz gozda, kjer pred seboj zagledamo lovsko kočo, do katere se vzpnemo v dveh serpentinah.
Od lovske koče nadaljujemo po kolovozu, ki se vzpne na južni greben Otavnika. Omenjeni, deloma z gozdom poraščen greben kmalu zapustimo, saj pot zavije rahlo v levo, kjer se nato prečno vzpenja preko vse bolj razglednega pašnika. Po nekaj minutah prečnega vzpona prispemo na zgornji del planine Otavnik, kjer na levi opazimo lovsko opazovalnico, naravnost na drugo stran grebena pa pastirsko kočo.
Na planini, pri smernih tablah nadaljujemo desno na brezpotje, po katerem se v približno 5 minutah povzpnemo na vrh Otavnika.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (december).
zemljevid poti - Otavnik
Ob poti: Preval Vrh Ravni (826m), Lovska koča LD Otavnik (1090m), Planina Otavnik (1268m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Jesenica - Otavnik1
Jesenica - Otavnik2
Jesenica - Otavnik3
Jesenica - Otavnik4
Jesenica - Otavnik5
Jesenica - Otavnik6
Jesenica - Otavnik7
Jesenica - Otavnik8
Jesenica - Otavnik9
Jesenica - Otavnik10
Jesenica - Otavnik11
Jesenica - Otavnik12
Jesenica - Otavnik13
Jesenica - Otavnik14
Jesenica - Otavnik15
Jesenica - Otavnik16
Jesenica - Otavnik17
Jesenica - Otavnik18
Jesenica - Otavnik19
Jesenica - Otavnik20
Jesenica - Otavnik21
Jesenica - Otavnik22
Jesenica - Otavnik23
Jesenica - Otavnik24
Jesenica - Otavnik25
Jesenica - Otavnik26
Jesenica - Otavnik27
Jesenica - Otavnik28
Jesenica - Otavnik29
Jesenica - Otavnik30
Jesenica - Otavnik31
Jesenica - Otavnik32
Jesenica - Otavnik33
Jesenica - Otavnik34
Jesenica - Otavnik35
Jesenica - Otavnik36
Jesenica - Otavnik37
Jesenica - Otavnik38
Jesenica - Otavnik39
Jesenica - Otavnik40
Jesenica - Otavnik41
Jesenica - Otavnik42
Jesenica - Otavnik43
Jesenica - Otavnik44
Jesenica - Otavnik45
Jesenica - Otavnik46
Jesenica - Otavnik47
Jesenica - Otavnik48
Jesenica - Otavnik49
Jesenica - Otavnik50
Jesenica - Otavnik51
Jesenica - Otavnik52
Diskusija o izletu Jesenica - Otavnik
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki