Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k

Natisni
Izhodišče: Sovodenj (593 m)
Širina/Dolžina: 46,085°N 14,0386°E
Čas hoje: 1 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 378 m
Višinska razlika po poti: 385 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 2.500
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 38
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Gorenjo vas v Poljanski dolini (do sem iz Škofje Loke, nove obvoznice, ki obide Škofjo Loko Horjula ali Polhovega Gradca), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Žirem in Cerknem. Za naseljem Trebija in tik pred mostom preko Poljanske Sore, zapustimo glavno cesto proti Žirem in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Cerknega. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko bolj ovinkasti cesti, po kateri hitro prispemo do naselja Sovodenj, kjer sredi naselja parkiramo na večjem parkirišču v bližini trgovine Mercator.
b) Zapeljemo se v Žiri (do sem z Vrhnike ali Logatca), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Pred naseljem Trebija zavijemo levo, na cesto v smeri Cerknega. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko bolj ovinkasti cesti, po kateri hitro prispemo do naselja Sovodenj, kjer sredi naselja parkiramo na večjem parkirišču v bližini trgovine Mercator.
c) Glavno cesto Idrija - Straža-Želin, zapustimo pri odcepi za naselje Jazne, nato pa se vzpnemo do omenjenega naselja, od koder z vožnjo nadaljujemo proti Sovodnju. Za manjšim prevalom, kjer se v levo odcepi markirana pot na Bevkov vrh, se cesta prične spuščati, mi pa se po njej peljemo do naselja Sovodenj, kjer parkiramo na večjem parkirišču v bližini trgovine Mercator.
d) Zapeljemo se v Cerkno, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Škofje Loke. V nadaljevanju se peljemo po vzpenjajoči cesti, ki nas skozi Planino pri Cerknem, po ovinkasti cesti pripelje do prelaza Kladje, za katerim se pričnemo spuščati proti Sovodnju. Ko prispemo v Sovodenj parkiramo na večjem parkirišču v bližini trgovine Mercator.
Opis poti:
Z izhodišča se sprehodimo do gasilskega doma PGD Sovodenj in Zadružnega doma Sovodenj, kjer že opazimo prve rumene oznake za Mrzli vrh. Oznake nas usmerijo na cesto, ki se nadaljuje ob potoku Javorščica. Že kmalu prispemo do križišča, kjer nadaljujemo naravnost po glavni cesti v smeri Mrzlega vrha in Sivke (levo reja piščancev, kmetija Korenine-Kržišnik). Asfaltna cesta nas nato vodi še mimo odcepa ceste v desno proti hiši s hišno št. Laniše 6, dolina po kateri hodimo pa se razširi in cesta nas pripelje do dela naselja Koprivnik. Skozi naselje nadaljujemo naravnost, ko se naselje konča pa nas pot vodi še mimo informativne table poti ob rapalski meji. Nekoliko naprej prispemo na označeno križišče, kjer nadaljujemo levo v smeri Mrzlega vrha, Sivke, planinske koče in Javorjevega Dola (desno Jazne-Otalež). Pot se še naprej nadaljuje po asfaltni cesti, višje pa prispemo do nekaj hiš v naselju Javorjev Dol.
Ko višje asfaltna cesta zavije levo in iz doline preide na pobočje, pa mi nadaljujemo desno na stransko cesto v smeri Mrzlega vrha in domačije Likar. Po makadamski cesti se vzpenjamo prečno proti desni, za pasom gozda pa prispemo do hiše s hišno številko Mrzli Vrh 12, kjer zapustimo cesto in nadaljujemo ostro levo na pot proti Mrzlemu vrhu. Pot že po nekaj 10 korakih zavije desno in se kratek čas vzpenja vzporedno s cesto, nato pa zavije levo v gozd, skozi katerega se prične strmeje vzpenjati po kolovozu. Kolovoz se hitro položi, nato pa nas pripelje na manjši preval jugovzhodno od Likarjeve Sivke, kjer se priključimo markirani poti.
Nadaljujemo levo proti Mrzlemu vrhu (desno Bevkov vrh), tako da po levi strani obidemo domačijo Tušar. Nekoliko naprej se pot razcepi, mi pa nadaljujemo po levi poti, ob kateri je rumena tabla za Mrzli vrh (naravnost Mrzli vrh in Sivka). Sledi kratko prečenje proti levi, nato pa dosežemo asfaltno cesto, kateri sledimo v levo (desno Mrzli vrh in Sivka), po njej pa se nekoliko spustimo do bližnjega križišča.
Iz križišča gremo desno v smeri planinske koče, do katere se v minuti nadaljnje hoje povzpnemo po strmi makadamski cesti.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2018 (marec).
zemljevid poti - Planinska koča Mrzlk
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k1
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k2
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k3
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k4
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k5
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k6
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k7
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k8
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k9
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k10
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k11
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k12
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k13
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k14
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k15
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k16
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k17
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k18
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k19
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k20
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k21
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k22
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k23
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k24
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k25
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k26
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k27
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k28
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k29
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k30
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k31
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k32
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k33
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k34
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k35
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k36
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k37
Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k38
Diskusija o izletu Sovodenj - Planinska koča Mrzl'k
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki