Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)

Natisni
Izhodišče: Crngrob (385 m)
Širina/Dolžina: 46,1986°N 14,308°E
Čas hoje: 2 h 10 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 295 m
Višinska razlika po poti: 485 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 2.055
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 79
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Ljubljane se zapeljemo v Medvode, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Ko prispemo v Škofjo Loko, ne zapeljemo v center, temveč nadaljujemo "naravnost" v smeri Kranja. V naselju Dorfarje opazimo oznake za Crngrob, ki nas usmerijo levo, na cesto, ki nas v nadaljevanju vodi skozi omenjeno vas. Najprej se peljemo mimo salona pohištva Prevc, nato mimo odcepa h kmetiji pri Brojanu, v nadaljevanju pa še mimo drevesnice Cegnar in Zakotnik, za tem pa se dokaj ozka cesta, ki poteka skozi vas nekoliko razširi. Za vasjo sledi kratek spust in pot nas vodi mimo večjega parkirišča, ki se nahaja ob strelišču slovenske vojske. Za parkiriščem prečimo potoček Ušovca, cesta pa preide v gozd ter se prične zmerno vzpenjati. Po asfaltni cesti, nato hitro prispemo v naselje Crngrob, kjer na urejenem parkirišču sredi vasi parkiramo.
b) Najprej se zapeljemo v Kranj, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Škofji Loki. Še preden prispemo v Škofjo Loko, pa v naselju Dorfarje nadaljujemo desno v smeri naselja Crngrob. Najprej se peljemo mimo salona pohištva Prevc, nato mimo odcepa h kmetiji pri Brojanu, v nadaljevanju pa še mimo drevesnice Cegnar in Zakotnik, za tem pa se dokaj ozka cesta, ki poteka skozi vas nekoliko razširi. Za vasjo sledi kratek spust in pot nas vodi mimo večjega parkirišča, ki se nahaja ob strelišču slovenske vojske. Za parkiriščem prečimo potoček Ušovca, cesta pa preide v gozd ter se prične zmerno vzpenjati. Po asfaltni cesti, nato hitro prispemo v naselje Crngrob, kjer na urejenem parkirišču sredi vasi parkiramo.
c) Iz Žirov ali Cerknega se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa nadaljujemo levo proti Železnikom. Ko se približamo predelu Škofje Loke imenovane Podlubnik, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo rahlo desno v smeri naselja Pevno. Malo naprej prispemo do naslednjega označenega križišča, kjer ponovno nadaljujemo desno, tokrat v smeri naselja Pevno in Crngrob. Sledi še nekaj križišč, mi pa v nadaljevanju sledimo oznakam za Crngrob. Ko cesta že izgubi asfaltno prevleko preide v gozd in nas pripelje do manjšega križišča ob stari kapelici. Tu leva cesta vodi direktno k cerkvi v Crngrobu, vendar tam ni urejenih parkirnih mest, zato nadaljujemo po desni cesti, po kateri po zmernem spustu v nekaj 100 m prispemo do urejenega parkirišča v Crngrobu.
d) Iz Železnikov se zapeljemo v Škofjo Loko, nato pa preden cesta zavije nekoliko desno ter se prične spuščati proti glavni avtobusni postaji, nadaljujemo levo v smeri naselja Pevno. Malo naprej prispemo do naslednjega označenega križišča, kjer nadaljujemo desno, tokrat v smeri naselja Pevno in Crngrob. Sledi še nekaj križišč, mi pa v nadaljevanju sledimo oznakam za Crngrob. Ko cesta že izgubi asfaltno prevleko preide v gozd in nas pripelje do manjšega križišča ob stari kapelici. Tu leva cesta vodi direktno k cerkvi v Crngrobu, vendar tam ni urejenih parkirnih mest, zato nadaljujemo po desni cesti, po kateri po zmernem spustu v nekaj 100 m prispemo do urejenega parkirišča v Crngrobu.
Opis poti:
Z izhodišča se najprej sprehodimo do cerkve, ki se nahaja nad vasjo, od tam pa nadaljujemo po markirani poti, ki se začne levo od opuščene stavbe. Po krajšem vzponu čez travnik, gre pot v gozd, nato pa se po nekaj minutah priključi na kolovoz, po katerem nadaljujemo pot. Zmerno vzpenjajoč se kolovoz, se obrne nekoliko v levo, nato pa zavije desno ter se prehodno prične spuščati. Spust se po nekaj minutah konča, nato pa se pričnemo zmerno vzpenjati, po poti, ki nas nekoliko naprej vodi mimo nekaj metrov oddaljene klopce. Sledimo markirani poti, ki se še nekaj časa nadaljuje skozi gozd, nato pa se gozd konča in mimo kozolca dosežemo makadamsko cesto, kjer se nam z desne priključi še neoznačena pot iz naselja Dorfarje.
Nadaljujemo naravnost, po cesti, ki postane asfaltna in ki nas mimo klopce in korita z vodo pripelje do nekoliko večjega križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Planice (tu bomo desno in naravnost s poti opazili obeležje NOB). Pot naprej nas vodi po asfaltni cesti, po kateri hitro prispemo do naselja Planica, kjer se v desno odcepi pot, ki vodi do vrha Planice, kjer stoji cerkev sv. nadangela Gabrijela, mi pa nadaljujemo naravnost skozi vas.
Skozi vas se pot rahlo spusti, z leve pa se nam sredi vasi priključi še pot iz naselja Pevno. Nadaljujemo v smeri Križne Gore, po cesti, ki kmalu zapusti vas, nato pa se prečno vzpne čez travnato pobočje. Ko se prečenje konča prispemo na nekakšen greben, kjer nadaljujemo desno, nato pa ob lepih razgledih nadaljujemo še mimo nekaj hiš. Višje dosežemo glavni greben, kjer nadaljujemo ostro levo na kolovoz, ki se prične lahkotno spuščati (desno po cesti vrh Planice).
Kolovoz se kmalu še strmeje spusti, nato pa nas iz gozda pripelje na razgledno travnato pobočje, s katerega se nam odpre lep pogled na del Škofjeloškega hribovja (pogled na hribe od Lubnika preko Starega vrha do Blegoša). Preko razglednega pobočja se pot lahkotno vzpenja, nato pa se vrne v gozd, skozi katerega se ponovno prične spuščati. Nižje dosežemo makadamsko cesto, kateri sledimo naravnost, po njej pa se lahkotno vzpenjamo do bližnjega avtobusnega obračališča. Pri obeležju NOB ponovno prispemo iz gozda, nato pa se po asfaltni cesti spustimo do razmeroma novega ter lepo urejenega parkirišča, ki se nahaja nad vasjo Križna Gora.
Od tod sledi še nekaj spusta, nato pa mimo odcepa poti v naselje Praprotno, prispemo do križišča sredi vasi Križna Gora, od koder nadaljujemo desno v smeri cerkve in lovske koče. Pot nadaljujemo po dokaj razgledni in sprva še asfaltni cesti, ki se zložno vzpenja proti visokonapetostnemu daljnovodu. Za daljnovodom se cesta položi, oz. se celo rahlo spusti, nato pa se z nje v levo odcepi stezica, ki vodi direktno proti cerkvi Sv. Križa.
Nadaljujemo po omenjeni stezi, ki se nadaljuje vzporedno s cesto in po kateri v nekaj minutah prispemo do že omenjene cerkvice.
Od cerkvice, od koder se odpre lep razgled nadaljujemo po dobro uhojeni poti, ki se nadaljuje nekoliko v desno in se vrne na cesto, katero smo pred kratkim zapustili. Ko stopimo na cesto nadaljujemo rahlo levo in v minuti nadaljnje hoje prispemo do lovske koče, katera pa se nahaja ob robu gozda.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (marec).
zemljevid poti - Sveti Križ (Križna Gora)
Ob poti: Cerkev Marijinega oznanjenja (426m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Vrh soteske (Križna gora), Sveti nadangel Gabrijel (Planica)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)1
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)2
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)3
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)4
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)5
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)6
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)7
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)8
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)9
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)10
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)11
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)12
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)13
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)14
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)15
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)16
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)17
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)18
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)19
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)20
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)21
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)22
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)23
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)24
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)25
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)26
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)27
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)28
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)29
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)30
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)31
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)32
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)33
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)34
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)35
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)36
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)37
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)38
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)39
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)40
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)41
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)42
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)43
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)44
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)45
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)46
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)47
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)48
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)49
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)50
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)51
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)52
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)53
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)54
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)55
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)56
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)57
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)58
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)59
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)60
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)61
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)62
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)63
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)64
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)65
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)66
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)67
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)68
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)69
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)70
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)71
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)72
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)73
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)74
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)75
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)76
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)77
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)78
Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)79
Diskusija o izletu Crngrob - Sveti Križ (Križna Gora)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki