Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Škofjeloško, Cerkljansko hribovje in Jelovica / Kosmati vrh (Ratitovec) / Prtovč - Kosmati vrh (Ratitovec) (čez Razor)

Prtovč - Kosmati vrh (Ratitovec) (čez Razor)

Natisni
Izhodišče: Prtovč (1011 m)
Širina/Dolžina: 46,2275°N 14,1135°E
Ime poti: čez Razor
Čas hoje: 1 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 632 m
Višinska razlika po poti: 632 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 14.010
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 26
Število komentarjev: 10
Dostop do izhodišča:
Najprej se zapeljemo v Železnike, kjer nas smerokaz za vas Prtovč usmeri na stransko cesto. Po nekaj kilometrih vožnje nas cesta pripelje do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri Ratitovca in vasi Prtovč. Naprej nas cesta pripelje do cerkve v vasi, kjer je parkirišče na katerem parkiramo.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po asfaltirani cesti navzgor. Po nekaj metrih hoje pridemo do križišča, kjer se desno odcepi cesta k lovski koči. Nadaljujemo levo do naslednjega križišča pri katerem so smerokazi. Usmerimo se na desno cesto v smeri Ratitovca čez Razor (levo Ratitovec čez Povden). Cesta nas pelje mimo zadnjih hiš v vasi do mesta, kjer se cesta konča.
Naprej nadaljujemo po kolovozu, ki se začne vzpenjati skozi gozd. Po dobrih 15 minutah hoje se peš pot nekajkrat umakne kolovozu a se vzpenja v njegovi bližini. Nekoliko višje prečimo gozdno cesto in nadaljujemo po širokem kolovozu. Na mestu, kjer se nam priključi pot od lovske koče se kolovoz spremeni v peš pot. Po krajšem prečenju nekoliko bolj strmega pobočja nas pot pripelje v dolino (krnico) imenovano Razor. Gozd postaja vse redkejši, tako na na desni strani opazimo nekaj pečin Kosmatega vrha. Po krajšem vzponu pa nas pot pripelje do manjše ravnice, kjer je razpotje.
Tu se usmerimo desno v smeri planine Klom (levo Krekova koča na Ratitovcu). Pot se za krajši čas strmo vzpne in nas čez pašno ograjo (električni pastir) pripelje do slabo vidnega razpotja, ki se nahaja le nekaj metrov za ograjo. Tu zapustimo lepo shojeno stezico in se usmerimo ostro desno na sicer markirano a zelo slabo vidno stezico. Pot naprej poteka ob robu pečin ob pašni ograji. Ker je pot slabo vidna moramo pazljivo slediti markacijam, ki pa so skopo odmerjene. Nekoliko naprej pot zavije levo in se po travnatih pobočjih vzpne na vrh Kosmatega vrha.
PP: Orientacija v zadnjem delu poti je težka, v megli pa vzpon na vrh odsvetujem.
zemljevid poti - Kosmati vrh (Ratitovec)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Krekova koča na Ratitovcu, Gladki vrh (Ratitovec)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Prtovč - Kosmati vrh (Ratitovec)1
Prtovč - Kosmati vrh (Ratitovec)2
Prtovč - Kosmati vrh (Ratitovec)3
Prtovč - Kosmati vrh (Ratitovec)4
Prtovč - Kosmati vrh (Ratitovec)5
Prtovč - Kosmati vrh (Ratitovec)6
Prtovč - Kosmati vrh (Ratitovec)7
Prtovč - Kosmati vrh (Ratitovec)8
Prtovč - Kosmati vrh (Ratitovec)9
Prtovč - Kosmati vrh (Ratitovec)10
Prtovč - Kosmati vrh (Ratitovec)11
Prtovč - Kosmati vrh (Ratitovec)12
Prtovč - Kosmati vrh (Ratitovec)13
Prtovč - Kosmati vrh (Ratitovec)14
Prtovč - Kosmati vrh (Ratitovec)15
Prtovč - Kosmati vrh (Ratitovec)16
Prtovč - Kosmati vrh (Ratitovec)17
Prtovč - Kosmati vrh (Ratitovec)18
Prtovč - Kosmati vrh (Ratitovec)19
Prtovč - Kosmati vrh (Ratitovec)20
Prtovč - Kosmati vrh (Ratitovec)21
Prtovč - Kosmati vrh (Ratitovec)22
Prtovč - Kosmati vrh (Ratitovec)23
Prtovč - Kosmati vrh (Ratitovec)24
Prtovč - Kosmati vrh (Ratitovec)25
Prtovč - Kosmati vrh (Ratitovec)26
Diskusija o izletu Prtovč - Kosmati vrh (Ratitovec) (čez Razor)
vesnica30. 04. 2008
radi bi sli na Kosmati vrh pa se nikoli nismo bili v tem koncu.Mi lahko kdo opise pot kaksna je in ce je se kaj snega.
lajbkis1. 05. 2008
Zdravo

Izhodišče je Prtovč. Običajna pot pelje skozi Razor proti Gladkemu vrhu in Krekovi koči. Za Kosmati vrh pa se v Razorju pri smerni tabli loči pot proti desni. Ves čas se držite desno in pridete v slabe pol ure na Kosmati vrh. Na poti je še sneg.
Druga pot (cesta) vodi iz Prtovča mimo lovske koče ves čas po vzhodni strani Kosmatega vrha. Po približno dveh kilometrih bolj ali manj zasnežene ceste pridete do spominske plošče. Nekaj metrov za to ploščo zavijete po markirani poti levo in na vrhu vzpona še enkrat levo. Držite se markacij in ne morete zgrešiti. Tudi ta pot je proti vrhu še zasnežena. Predlagam tudi obisk Krekove koče na Gladkem vrhu.

Lep pozdrav

Rado
vesnica1. 05. 2008
Hvala lepa za izčrpne informacije o poti.Odločili smo se da bomo počakali,da ne bo več snega in se potem odpravili gor.Lep pozdrav
darh12. 06. 2010
Minulo nedeljo smo se prav po opisani poti odpravili na Kosmati vrh, izlet pa smo nadaljevali prek Gladkega vrha do Altemaverja. V dolino smo se spustili prek Povdna. Cvetoči travniki v tem letnem času res navdušijo. Več o naših vtisih pa tule.
Majdag21. 03. 2011
Včeraj smo mislili na Ratitovec, pa smo se tik pred zadnjo strmino premislili in zavili desno, proti Kosmatemu vrhu. Ni nam bilo žal. Razgledi enkratni, kamor pogledaš same gore in hribovje, balzam za dušo in oko. Žal pa je pihal močan veter in nismo nadaljevali proti koči in Gladkemu vrhu, pa drugič, čav Majda..nasmehcool
cebelca21. 03. 2011
Majdag, koliko je pa še kaj snega gor oziroma na poti?
Majdag21. 03. 2011
cebelca...večji del poti iz Prtovč do odcepa za Kosmati vrh je bil poledenel. Za sneg pa težko rečem, kakšnih 20-3o cm, na vrhu skoraj nič. Je pa lepo, pa srečno velik nasmeh
Kokta28. 09. 2011
Danes bil prvic na Ratitovcu in Kosmatem vrhu. Osebno mi je Kosmati vrh bolj simpaticen nasmeh..fantasticen razgled in mir...iskreno priporocam obisk.
GregorC20. 05. 2012
Danes je bila na Ratitovcu pri koči neverjetne gužva, sam pa sem naredil ovinek in sem na Razorju zavil proti Kosmattemu vrhu. Nato pa sem se spustil nazaj na Vratca in nadljeval do planine Pečana, od tu pa preko Gladkega vrha nazaj na Prtovč. Za razliko od predela okoli koče in Gladkega vrha je tu obiskovalcev zelo malo (danes nisem srečal nikogar) in posledično zelo mirno. Pa še razgledi z vrha so bili danes fantastičnivelik nasmeh.
Parkirišče na Prtovču pa je bilo ob mojem povratku ob 10. uri nabito polnoeek.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki