Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Govejk - Sivka

Natisni
Izhodišče: Govejk (710 m)
Širina/Dolžina: 46,0251°N 14,07°E
Čas hoje: 1 h 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 298 m
Višinska razlika po poti: 350 m
Zemljevid: Škofjeloško in Cerkljansko hribovje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 3.217
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 55
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Iz Železnikov, Kranja ali Medvod se zapeljemo v Škofjo Loko, od tam pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Gorenje vasi v Poljanski dolini in Žirem. V Žireh oz. na koncu Žirov (Stare Žiri), zapustimo glavno cesto proti Rovtam in Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Idrije. Po slabih 4 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo do naselja Govejk in manjšega prevala, kjer se cesta prične spuščati. Na omenjenem prevalu se v desno odcepi cesta proti Ledinam in Ledinskim Krnicam. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
b) Iz Horjula ali Polhovega Gradca se zapeljemo do Šentjošta nad Horjulom, od pa z vožnjo nadaljujemo proti Smrečju. Ko dosežemo glavno cesto Podlipa - Žiri, ji sledimo v desno, mi pa se po njej peljemo do Žirov. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger. Za gostilno prispemo do križišče, kjer zapustimo glavno cesto proti Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Po slabih 4 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo do naselja Govejk in manjšega prevala, kjer se cesta prične spuščati. Na omenjenem prevalu se v desno odcepi cesta proti Ledinam in Ledinskim Krnicam. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
c) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Vrhnika, nato pa, ko dosežemo staro cesto Ljubljana - Logatec, nadaljujemo v smeri Logatca, a le kratek čas, saj že v naslednjem križišču nadaljujemo desno v smeri Horjula. Cesta naprej nas še kratek čas vodi skozi Vrhniko, pozneje skozi obrobje Stare Vrhnike, nato pa že kmalu zapustimo cesto proti Horjulu in z vožnjo nadaljujemo rahlo levo v smeri Smrečja. Za Smrečjem se cesta prične spuščati proti Račevi in Žirem. Ko v Žireh, dosežemo glavno cesto Škofja Loka - Logatec, ji sledimo v levo, mi pa se po njej peljemo mimo župnijske cerkve in Gostilne in picerije Lenger. Za gostilno prispemo do križišče, kjer zapustimo glavno cesto proti Logatcu ter z vožnjo nadaljujemo v smeri Idrije. Po slabih 4 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo do naselja Govejk in manjšega prevala, kjer se cesta prične spuščati. Na omenjenem prevalu se v desno odcepi cesta proti Ledinam in Ledinskim Krnicam. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
d) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Logatec, ko pa dosežemo staro cesto Logatec - Vrhnika ji sledimo v desno (prvi izvoz iz krožišča), po njej pa se peljemo le kratek čas, saj nas nato oznake za Rovte in Žiri usmerijo levo. Za Rovtami se cesta prične spuščati proti Žirem, ko pa dosežemo omenjeni kraj, pa že kmalu zavijemo levo v smeri Idrije. Po slabih 4 km vožnje od križišča v Žireh, prispemo do naselja Govejk in manjšega prevala, kjer se cesta prične spuščati. Na omenjenem prevalu se v desno odcepi cesta proti Ledinam in Ledinskim Krnicam. Parkiramo na primernem mestu ob križišču.
e) S ceste Idrija - Spodnja Idrija, takoj za koncem Idrije zavijemo desno (če prihajamo iz smeri Spodnje Idrije, še pred Idrijo zavijemo levo) čez most preko reke Idrijce proti trgovini Eurospin. Na drugi strani mostu prispemo v naselje Mokraška vas, mi pa se držimo glavne ceste, ki vodi proti Ledinskemu Razpotju in Žirem. Višje nas cesta vodi preko nekaj serpentin, nato pa prispemo v naselje Ledinsko Razpotje, kake 2 km naprej pa še do naselja Govejk. Parkiramo na primernem mestu, ob manjšem prevalu, kjer se v levo odcepi cesta proti Ledinam in Ledinskim Krnicam.
Opis poti:
Z izhodišča na Govejku nadaljujemo proti zahodu v smeri Ledin, do kamor imamo slabo uro hoda. Pot naprej nas vodi mimo nekaj hiš ter večjega obzidja, nato pa se po krajšem vzponu povsem položi. Na naslednjem križišču, kjer opazimo oznake za Ledine, nadaljujemo desno, nekaj 10 m naprej, v bližini "zadnje" hiše pa še desno na kolovoz. Pot nadaljujemo po kolovozu, ki po nekaj minutah s travnikov preide v gozd. Ko po nekaj minutah prispemo iz gozda se pot razširi v vozen kolovoz, nekoliko naprej pa se še priključimo nekoliko širši cesti. Po makadamski cesti v nekaj minutah dosežemo asfaltno cesto, po njej pa hitro prispemo do označenega križišča, kjer se nam z leve priključi še markirana pot z Ledinskega Razpotja.
Nadaljujemo v smeri Sivke, po zložni cesti, katera nas postopoma pripelje v vas Ledine, kjer na desni opazimo Jurečevo šupo (muzejska zbirka), na levi pa na hiški avtobusnega postajališča pritrjeno vpisno skrinjico, v kateri je žig in vpisna knjiga.
Pot naprej nas vodi skozi vas, za tablo konec naselja Ledine, pa nadaljujemo desno, kamor nas usmerjajo tudi markacije. Pot se nato hitro vzpne nad vas, od koder je lep pogled po delu planote, na levi, ob poti, pa opazimo še manjši park. oz obeležje NOB.
Asfaltna cesta se v nadaljevanju zmerno vzpenja čez sprva še dokaj razgledna pobočja, s katerih se nam odpre lep razgled, ki seže vse do Trnovskega gozda. Višje cesta preide v gozd, kjer nas vodi mimo manjšega znamenja, katerega opazimo nekoliko desno s poti. Sledi prečenje travnika, nato pa se še nekaj minut vzpenjamo skozi gozd. Glavna cesta, nas višje pripelje iz gozda, kjer v nekaj korakih prispemo do označenega razpotja ob kapelici.
Z omenjenega razpotja nadaljujemo levo (desno Bevkov vrh, Ermanovec in pa tudi Mrzli vrh, za slednjega ob razpotju ni oznak) ter pot nadaljujemo po zložni makadamski cesti, kateri pa sledimo le kratek čas, saj nas nato oznake za Sivko usmerijo rahlo desno na pešpot, katera po nekaj korakih preide v gozd. Ko stopimo v gozd se pot zmerno vzpne in nas po približno 5 minutah nadaljnje hoje pripelje na vrh Sivke, kjer se nahaja vpisna skrinjica.
Opis in slike se nanašajo na stanje leta 2015 (januar).
zemljevid poti - Sivka
Ob poti: Ledine (790m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Govejk - Sivka1
Govejk - Sivka2
Govejk - Sivka3
Govejk - Sivka4
Govejk - Sivka5
Govejk - Sivka6
Govejk - Sivka7
Govejk - Sivka8
Govejk - Sivka9
Govejk - Sivka10
Govejk - Sivka11
Govejk - Sivka12
Govejk - Sivka13
Govejk - Sivka14
Govejk - Sivka15
Govejk - Sivka16
Govejk - Sivka17
Govejk - Sivka18
Govejk - Sivka19
Govejk - Sivka20
Govejk - Sivka21
Govejk - Sivka22
Govejk - Sivka23
Govejk - Sivka24
Govejk - Sivka25
Govejk - Sivka26
Govejk - Sivka27
Govejk - Sivka28
Govejk - Sivka29
Govejk - Sivka30
Govejk - Sivka31
Govejk - Sivka32
Govejk - Sivka33
Govejk - Sivka34
Govejk - Sivka35
Govejk - Sivka36
Govejk - Sivka37
Govejk - Sivka38
Govejk - Sivka39
Govejk - Sivka40
Govejk - Sivka41
Govejk - Sivka42
Govejk - Sivka43
Govejk - Sivka44
Govejk - Sivka45
Govejk - Sivka46
Govejk - Sivka47
Govejk - Sivka48
Govejk - Sivka49
Govejk - Sivka50
Govejk - Sivka51
Govejk - Sivka52
Govejk - Sivka53
Govejk - Sivka54
Govejk - Sivka55
Diskusija o izletu Govejk - Sivka
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki