Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Kum / Lontovž - Kum (peš pot)

Lontovž - Kum (peš pot)

Natisni
Izhodišče: Lontovž (950 m)
Širina/Dolžina: 46,0946°N 15,0631°E
Ime poti: peš pot
Čas hoje: 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 270 m
Višinska razlika po poti: 270 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 71.591
 3 osebam je objava všeč
Število slik: 12
Število komentarjev: 15
Dostop do izhodišča:
Pri semaforju le nekaj pred Trbovljami, če se peljemo iz Ljubljanske smeri zavijemo desno v smeri Kuma. Če pa pridemo iz Trbovelj takoj za Trbovljami pri semaforju zavijemo levo smer Kum. Cesti, ki se strmo vzpenja sledimo čez vas Dobovec do Lontovža, kjer na parkirišču parkiramo.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo naprej po asfaltirani cesti, ki gre v gozd. po dobrih 10 minutah hoje pa se v desno odcepi peš pot na Kum.
Usmerimo se na to pot, ki nas skozi gozd v rahlem vzponu po 20 minutah pripelje ponovno na cesto. Ko pridemo na cesto se usmerimo desno in ji sledimo nekaj metrov do travnika, kjer se usmerimo desno. Pot gre sprva ob robu travnika, nato pa gre za nekaj metrov v gozd. Za tem pridemo na vršna travnata pobočja Kuma. Tu se usmerimo proti kapelici, ki jo vidimo pred seboj. Takoj za kapelico pridemo na cesto kateri sledimo do vrha do katerega imamo le še nekaj metrov.
zemljevid poti - Kum
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Lontovž - Kum1
Lontovž - Kum2
Lontovž - Kum3
Lontovž - Kum4
Lontovž - Kum5
Lontovž - Kum6
Lontovž - Kum7
Lontovž - Kum8
Lontovž - Kum9
Lontovž - Kum10
Lontovž - Kum11
Lontovž - Kum12
Diskusija o izletu Lontovž - Kum (peš pot)
majdicst13. 02. 2007
Predlagam drugo pot: na Dobovcu parkiraš pri lovski koči in greš nato skozi gozd ter po cesti do "Srečkove rajde" - zadnji ostri dvojni ovinek pred Lontovžom, tam pa se usmeriš levo proti Ključevci in greš nekaj časa pocesti. Kmalu lahko skreneš desno po travnikih naravnost proti Kumu, lahko pa nadaljuješ do cerkve Sv. Marije in se tam usmeriš desno proti Kumu. Malo pod vrhom se pridružiš poti, ki pride iz Radeč(Zidanega Mosta). Malo daljša pot, a mnogo lepša kot tista iz Lontovža.
Gost13. 02. 2007
Vesela sem takšnih informacij, ki jih shranim in ob priliki realiziram. "majdicst", mi lahko poveš ali gre za markirano pot? Če ne, ali je vidna steza, kolovoz? Hvala in lep pozdrav. Ljubica
majdicst14. 02. 2007
Hja, takole je s to rečjo: od lovske koče na Dobovcu je, kolikor se spomnim, pot označena, pravzaprav pa le prvi del vodi po dobro vidni stezi skozi gozd, potem pa greš kar po cesti. Tudi od t.i. "Srečkove rajde" greš naprej po cesti - odcepa za Ključevco pravzaprav ne moreš zgrešiti - edini odcep na levo od glavne ceste, pa še označeno je. Po cesti hodiš do cerkve, kjer cesto zapustiš (obstaja sicer bližnjica skozi gozd, ki pa ni označena, tako, da jo je kar težko najti) - od tu nadaljuješ po dobro vidni stezi (edina, ki vodi navzgor), mimo mežnarije in vikend hišice, prečiš greben, se spustiš rahlo navzdol in za nekaj časa nadaljuješ spet po cesti skozi manjši zaselek, nato pa se pot obrne kar strmo navzgor proti Kumu. Pot je ves čas dobro vidna, kolikor se spomnim, je tudi označena (vendar ne vseskozi), tako, da skoraj ne moreš zgrešiti. Direktne poti, kmalu po odcepu z glavne ceste po travnikih ne priporočam, razen, če si v spremstvu nekoga, ki vsaj malo pozna teren. Čeprav konec koncev vse poti navzgor prej ali slej pripeljejo na vrh. Pozabil pa sem omeniti fantastični razgled z vrha Kuma, ki ga na fotografijah žal ni videti.mežikanjezavijanje z oemi Nekaj dodatnih informacij in opisov (čeprav za drugo pot) ter zemljevid pa najdeš tule: http://www.zaplana.net/Izleti/Kum/index.asp?sect=3&pfx=ZM
mana6517. 08. 2010
men osebno je bol ustrezala peš pot s štartom iz Podkuma,ves čas lepo po gozdni poti,poletna vročina ti ne pride tako do živega,nikdar ne srečaš vozne ceste.Edino malo nerodno je ker ne veš kje pustiti avto v vasi ,da te nebi smatrali za neuvidevnega.Ne vem sicer kako je ob gužvastih dnevih,med tednom pač imaš malo več itbire...lepa izletniška točka prečudovit razgled vse na okoli...
hribuc8518. 08. 2010
Živjo mana65!

Nekaj me zanima. Tiste konce na dolenjski strani Kuma kr dobr poznam, sam iz Podkuma pa ne poznam poti da bi se izognil cesti iz Podkuma na Mali Kum. Ali misliš vas Mali Kum (tik nad vasjo greš v gozd in se začneš strmo vzpenjati) ali pa obstaja pot iz Podkuma (ne po cesti) na Kum. Prosil bi te če mi v tem primeru poveš kje se začne in če je markirana.

Hvala.

Srečno.
mana6521. 08. 2010
tako je kot misliš,nisem glih iz tistih koncev,pa mi je bila ta pot še iz šolskih časov znana,seveda pripelješ se do table Podkum in naprej pač do konca asfalta,no nisem tak ekspert da bi nove poti odkrival,seveda je pa vse skupi pač samo komentar -vtis....
Pohodnica5624. 01. 2011
Še en prekrasen dan je bil včeraj in ker ob nedeljah izbiram malce krajše poti, sem "skočila" na Krim. Fantastični razgledi. Parkirala precej nižje od Lontovža, približno na 700 m višine. Po cesti malce zoprno zaradi avtomobilov, ki so hiteli na nedeljsko kosilo(prav mi je, bi šla po drugi poti). Moram malce pokritizirati oskrbnike doma. Tisto sprednjo teraso bi lahko očistili snega.Prijetno bi bilo malce posedeti v zatišju(sploh za nas pregnane, tudi to smo si sami krivi,a nezmeden), vendar stoli in mize so razmetani kot po burji, polni snega ki je padel iz strehe.
hribuc8524. 01. 2011
Živjo!

Pohodnica56, verjetno si "skočila" na Kum in ne na Krim. Saj vem, da gre za manjšo napako, sam da ne bo kdo Lontovža pod Krimom iskal. Je bil pa včeraj res prekrasen dan za malo višje it, res je, z oskrbnikom na Kumu pa tudi jaz nisem zadovoljen. Tko pač je.

Srečno!

Kokta8. 01. 2012
Lep sončen dan in prelep razgled na vrhu.Toplo priporočam obisk. Pot je zadnjih 200m višinske poledenela, tako da derezice al pa jo užgite po snegu ob poti.
Kokta8. 01. 2012
Lep sončen dan in prelep razgled na vrhu.Toplo priporočam obisk. Pot je zadnjih 200m višinske poledenela, tako da derezice al pa jo užgite po snegu ob poti.
ZOJA16. 03. 2012
pozdrav vsem,
mi lahko kdo opiše pot na Kum iz Podkuma in koliko časa se hodi na vrh.
lp
miri16. 03. 2012
Holcar216. 03. 2013
Danes na Kumu, vreme čudovito. Snega nekako 20-30 cm, popoln pršič, močno spihan, ponekod do stare poledenele podlage, kar nekaj majhnih opasti. Doli v dolini je vse golo in malokaj daje slutiti prisotnost prave zime 1000 metrov višje. Temparature so bile večino dneva pod nulo, po poldnevu mogoče okoli nje, v dolini kar 6 stopinj. Na vrhu ni skoraj nič snega z izjemo velikih zametov. Če bo šel kdo po vršnih travnikih (kjer tudi bordajo) priporočam male dereze zaradi starega, nkoč južnega snega, ki se je spremenil v led. Izleta se loti jutri, kasneje ne bo več prave zime!velik nasmeh
barabica21. 02. 2018
Kakšna je kj cesta do izhodišča?
nejcf6. 07. 2020
Včeraj sva bila slučajno v tem delu Slovenije, zato sva se odločila še za hiter skok z Lontovža na Kum. Ljudi je bilo kar precej, vrjetno tudi zato, ker je PD Kum Trbovlje v koči ravno praznovalo 70 let svojega obstoja. Lušten, a res zelo kratek izlet.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki