Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Posavsko hribovje in Dolenjska / Veliko Kozje / Zidani Most - Veliko Kozje

Zidani Most - Veliko Kozje

Natisni
Izhodišče: Zidani Most (201 m)
Širina/Dolžina: 46,0879°N 15,1884°E
Čas hoje: 2 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 792 m
Višinska razlika po poti: 792 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 28.719
 5 osebam je objava všeč
Število slik: 19
Število komentarjev: 29
Dostop do izhodišča:
Iz Zasavja ali Celja se zapeljemo v Zidani Most. V Zidanem Mostu prečimo most, čez reko Savinjo in takoj za njim zavijemo ostro levo (ob cesti opazimo oznake za Gašperjevo kočo). Tej cesti, ki poteka ob Savinji sledimo do parkirišča, ki se nahaja le nekaj metrov pred železniškim prehodom.
Iz Trebnjega ali Krškega se zapeljemo v Sevnico in cesti naprej sledimo proti Zidanem Mostu. V Zidanem Mostu ne prečimo mosta čez reko Savinjo, ampak nadaljujemo naravnost po ozki cesti med železnico in Savinjo naprej. Parkiramo na parkirišču nekaj metrov pred železniškim prehodom.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po cesti, ki preči železniško progo in nas nato pripelje do križišča, kjer nadaljujemo po desni zgornji cesti v smeri Gašperjeve koče. Le malo naprej pridemo do še enega podobnega križišča, kjer ponovno nadaljujemo desno navzgor. Cesta, ki postaja vse slabša gre nato v gozd, kjer nas mimo vaškega smučišča v zmernem vzponu pripelje do Gašperjeve koče.
Od koče nadaljujemo navzgor po kolovozu v smeri Velikega kozja. Kolovoz po katerem se vzpenjamo pa po nekaj korakih zapustimo, saj nas markacije usmerijo levo na peš pot, ki se prečno vzpne čez strmo z gozdom poraščeno pobočje. Mestoma kar strma pot pa nas po krajšem vzponu pripelje do lepe razgledne točke s katere se nam odpre pogled na Kum. Naprej nadaljujemo po poti, ki se vzpenja po in ob stranskem grebenu Velikega Kozja. Nekoliko višje se pot za nekaj korakov spusti in zavije desno, kjer preči strma pobočja (v snegu nevarnost zdrsa in plazu). Sledi še krajši vzpon in pot nas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo levo (desno Radeče). Naprej se vzpenjamo po zmerno strmi poti, ki nas po dobrih 20 minutah pripelje na Veliko Kozje.
zemljevid poti - Veliko Kozje
Ob poti: Gašperjeva koča pod Velikim Kozjem (436m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Lisca (5 h 30 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Zidani Most - Veliko Kozje1
Zidani Most - Veliko Kozje2
Zidani Most - Veliko Kozje3
Zidani Most - Veliko Kozje4
Zidani Most - Veliko Kozje5
Zidani Most - Veliko Kozje6
Zidani Most - Veliko Kozje7
Zidani Most - Veliko Kozje8
Zidani Most - Veliko Kozje9
Zidani Most - Veliko Kozje10
Zidani Most - Veliko Kozje11
Zidani Most - Veliko Kozje12
Zidani Most - Veliko Kozje13
Zidani Most - Veliko Kozje14
Zidani Most - Veliko Kozje15
Zidani Most - Veliko Kozje16
Zidani Most - Veliko Kozje17
Zidani Most - Veliko Kozje18
Zidani Most - Veliko Kozje19
Diskusija o izletu Zidani Most - Veliko Kozje
andrejjerina27. 03. 2009
Tudi midva z Borutom sva danes opravila vzpon po zgoraj opisani poti. Pot je kar strma, vendar je vredna obiska. Vseskozi uživaš v samoti, tišino zmoti le ptičje petje. Imela sva srečo, da je razcveteno toliko spomladanskega cvetja. Priporočava!LP Andrej
rudi7329. 03. 2009
odlično
ana4. 04. 2009
Danes sem prehodila opisano pot na Veliko Kozje.Od tu sem šla preko Sv.Lovrenca na Lisco, nato pa sem se spustila v dolino v Breg, kjer sem se z vlakom odpeljala nazaj v Zidani Most.Lepa tura,traja 6-7 ur.Lepo.
anemona5. 04. 2009
Z možem sva šla danes iz Zidanega mostu na Veliko Kozje. Odličen začetek sezone,ker pozimi nisva hodila v hribe (sva bila ob vikendih na laufarcah)in za test, da vidiš, kje si s kondicijo, saj je kar nagajivo strmo.Danes je bilo res toplo, sončno, pomladno cvetje v polnem razcvetu, idila. Eno samo dekle sva srečala, ki je potegnilo turo naprej.Priporočava.
marchy27. 09. 2009
Ej, danes sem bil na V. Kozju in če koga zanima izlet v tem času bi dal nekaj koristnih napotkov. Lahko sledite opisu poti na tej strani ni pa potrebno parkirati pred žel. prehodom, lahko se pripeljete da smučarskega doma in tam parkirate, je dovolj prostora. Iz vrha V. Kozja pa bolj priporočam spust v smeri Lovrenca, mimo "dinozavra" na razpotju pa se potem usmerite desno na Gašperjevo k. (lahko pa izlet podaljšate še za kako urico in si ogledate še cerkev sv. Lovrenca, vendar pazite, da se potem vrnete nazaj po isti poti do tega razpotja) Del poti potem poteka po cesti, pazite samo, da pravočasno zavijete v gozd. Tu pa je potem najtežji del poti, zaradi listja pot ni vidna in ko zagledate prvo markacijo, nadaljujte naprej samo ko zagledate na drevesu naslednjo !!! (markacije so dobro vidne)in tako naprej, vse do zadnjega razpotja, tu pa se usmerite desno nazaj v dolino smer Gašperjeve k. tu pa ni več možno zgrešiti. Drugačec pa zelo lepa tura, pa dokaj strma, priporočam, pa lp m.
nikolaj5922. 02. 2010
Tudi jaz sem se odpravil na vrh. Iz doline že skoraj brez snega višje proti vrhu sem šel več ga je bilo. Po zahodnem delu pod skalo kjer je potegnil plaz sem ga gazil kar čez koleno na dolečenih mestih tudi do pasu. Malo dlje je trajalo, vendar pa je bil nato na vrhu razgled enkraten. Glede na to, da sem bil prvič bom izlet ponovil še v spomladanskem času, da vidim kako izgleda takrat. Gazi v snegu iz smeri Zidanega mostu (Gašperjeve koče) ni bilo, kar kaže na to, da je ta vrh bolj slabo obiskan v zimskem času. Res škoda. zmeden
nikolaj5922. 02. 2010
Tudi jaz sem se odpravil na vrh. Iz doline že skoraj brez snega višje proti vrhu sem šel več ga je bilo. Po zahodnem delu pod skalo kjer je potegnil plaz sem ga gazil kar čez koleno na dolečenih mestih tudi do pasu. Malo dlje je trajalo, vendar pa je bil nato na vrhu razgled enkraten. Glede na to, da sem bil prvič bom izlet ponovil še v spomladanskem času, da vidim kako izgleda takrat. Gazi v snegu iz smeri Zidanega mostu (Gašperjeve koče) ni bilo, kar kaže na to, da je ta vrh bolj slabo obiskan v zimskem času. Res škoda. zmeden
Zalas7. 02. 2011
Danes sem se iz doline povzpel na ta vrh! Res lepi razgledi! Snega nekaj zaplat! Mestoma je potrebna velika previdnost saj je bilo zelo spolsko! Drugače pa fantastični vzpon! Res je malce strmo a za mišice raztegnit.

L.P.
Milan Šuln
Enka7. 02. 2011
Lahko vprašam, za koliko (časovno) se skrajša pot, če se zapelješ do smučarskega doma, kot predlaga marchy?
smukc26. 04. 2011
če parkiraš pri zgornji sliki št. 1 skrajšaš pot približno 10 minut, iz žel postaje pa malo več kot pol ure. trenutno makadamska pot zelo uničena ker gozdarji vozilo les iz gozda.
Rudi2618. 05. 2011
mogoče kdo ve če je na vrhu štampiljka za zasavsko planinsko pot?
uhan118. 05. 2011
22.1.2011 je bila štampiljka gor.
Stolar19. 05. 2011
S štampiljko ali brez nje je gori lepo:
Rozcaa7. 12. 2013
Začetek poti je napačno opisan, ker ne zavijemo desno zgoraj, ko prečimo železniško progo, ampak nadaljujemo naravnost.
jprim9. 12. 2013
Kako pa je s kočo, verjetno so že popravili streho in odstranili podrta drevesa.
LP!
smukc9. 12. 2013
popravljena že od lanskega decemra
PlaRinka4. 06. 2017
Prvi del poti ni ravno najlepši in zelo strm, medtem ko je drugi del kot sprehod čez začarani gozd - krasen!
Parkirala sva nad sliko št. 5. Cesta do tja je sicer nekoliko uničena, a nič takega, česar z navadnim avtom ne bi zmogli.
Na vrhu je žig.
N3bULA26. 08. 2017
Danes sem se spet odpravil na moj najljubši Zasavski hrib, in sicer iz Zidanega Mosta, od ž.postaje.
Opazil sem da je na novo urejena cesta do Gašperjeve koče, tako ds je ta dostopna tudi z navadnim avtomobilom.
Žigi vsepovsod,spustil pa sem se proti Rimskim Toplicam, ta pot je na začetku zelo zaraščena na njej pa je tudi dosti polomljenega lesa, v drugem delu pa se nadaljuje po cesti, tako da poti R.Toplive - V.Kozje ne priporočam.

Lp
Šuška29. 05. 2018
Pozdravljeni
Mi lahko prosim kdo pove, kakšna je cesta do smučarske koče in za koliko se skrajša pot do vrha Velikega Kozjega?
In kakšna je pot do Gašperjeve koče in ali se da tam normalno parkirati, ter koliko je potem časovno do vrha?
Hvala za odgovore
lp
N3bULA8. 07. 2018
Malo pozno ampak vendar velik nasmeh

Pred dobrim mesecom je bila cesta do Gašperjeve koče čisto solidna in prevozna z osebnim vozilom.
Zraven Gašperjeve koče je dovolj prostora za parkiranje, z vožnjo do Gašperjeve koče pa si prihraniš približno 1h hoje do Velikega Kozja. Žel. Postaja Zidani Most - Gašperjeva koča cca. 1h, Gašperjeva koča - Veliko Kozje cca. 1h 45min.

Je pa res da ta pot ni najprimernejša za spust, zame preveč strma...
modrook123. 01. 2020
Pot brez posebnosti,lepo markirana. Na vrhu lepi razledi proti alpam. Gašperjeva koča zaprta.
alazeh3. 03. 2022 18:53:48
Danes smo bile na vrhu. Krasno vreme, še vedno krasna pot, pod vrhom tu in tam še kaka drobna zaplata snega, mestoma čisto malo pomrznjeno (zjutraj), a ni drselo. Palice so zelo pomagale.

Razgled je bil enkraten, videlo se je KSA kot na dlani, levo pa tudi Julijce, s Triglavom!nasmeh
jprim4. 03. 2022 18:21:18
@alazeh
Zanima me, ali je koča že renovirana in odprta?
Leta 2013 sem postavila to vprašanje in od takrat me ni bilo na tem vrhu.
Lp!
jprim4. 03. 2022 18:23:23
Mislim na Gašperjevo kočo.
matej7124. 03. 2022 20:17:31
Pred dvema letoma, ko sva šla mimo, še ni bila renovirana. Niti odprta, bilo je eno soboto v februarju.
garmont5. 03. 2022 12:25:22
Koča je bila sanirana, ampak to ni več planinska koča, temveč lovska. Gostinske ponudbe seveda ni več, odprta je le po potrebi...lovcev.
jprim6. 03. 2022 15:57:20
Hvala na odgovoru.
Žalostno, pač tako je.
Podobna zadeva je na Lisci, kjer je planinski dom odprt občasno samo za člane PD ali pa si ga lahko najameš.
LP!
Enka7. 04. 2024 00:07:27
Do Gašperjeve koče ne prav zanimiv kolovoz, od tu naprej pa krasna pot, na kateri se najdejo skalce, ozke potke, grebenčkanje, čarobni bukov gozd, rožice in še in še, le ljudi ne. Fantazija!
frover11. 04. 2024 17:03:08
Pot za dušo, na Sv. Lovrencu pa cveto encijaninasmehnasmeh
Hvala markacistom za lepo označeno pot.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki