Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Vilenica - Stari tabor

Natisni
Izhodišče: Vilenica (420 m)
Širina/Dolžina: 45,6747°N 13,9116°E
Čas hoje: 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 183 m
Višinska razlika po poti: 200 m
Zemljevid: Slovenska Istra - Čičarija, Brkini in Kras 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 7.855
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 17
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Divača in cesti naprej sledimo v smeri vasi Lokev in Lipica. Cesta nas nato hitro pripelje v vas Lokev, kjer bomo na koncu le te prišli do križišča, kjer se v desno odcepi cesta proti jami Vilenica. Usmerimo se na to cesto s katere se kmalu v desno odcepi cesta (odcep je označen), ki nas po 100m pripelje do parkirišča pri jami Vilenica.
Opis poti:
S parkirišča se sprehodimo čez travnik do planinskih smerokazov, ki jih vidimo na drugi strani že omenjenega travnika. Nadaljujemo desno v smeri vasi Lokev (levo Sežana) po kolovozu, ki nas v nekaj minutah hoje ob grmičevju pripelje na dobro označeno razpotje.
Nadaljujemo levo rahlo navzgor po kolovozu v smeri Starega tabora in vasi Povir. Vzpon nadaljujemo po kolovozu, ki gre v gozd in se naprej rahlo vzpenja. Dobro označen kolovoz, ki ima nekaj manjših razpotij se višje spremeni v prijetno peš pot. Omenjeni poti, ki postane nekoliko bolj strma se le nekaj metrov pod vrhom priključi pot iz vasi Povir. Nadaljujemo desno in se mimo jaslic (kadar so) v nekaj korakih povzpnemo na razgleden vrh.
zemljevid poti - Stari tabor
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Stari tabor ( 55 min)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Vilenica - Stari tabor1
Vilenica - Stari tabor2
Vilenica - Stari tabor3
Vilenica - Stari tabor4
Vilenica - Stari tabor5
Vilenica - Stari tabor6
Vilenica - Stari tabor7
Vilenica - Stari tabor8
Vilenica - Stari tabor9
Vilenica - Stari tabor10
Vilenica - Stari tabor11
Vilenica - Stari tabor12
Vilenica - Stari tabor13
Vilenica - Stari tabor14
Vilenica - Stari tabor15
Vilenica - Stari tabor16
Vilenica - Stari tabor17
Diskusija o izletu Vilenica - Stari tabor
grega_p28. 03. 2010
Pri enem razcepu,ki ni označen, sledite bolj shojenemu in utrjenemu kolovozu, drugače zelo lepa in označena pot. Za po nmv tako nizek hrib presentljiv razgled!
A kdo pozna izvor imena, od kod Stari tabor - kdo je tam taboril?

Srečen korak vsem!
bruny5. 03. 2012
Po virih naj bi bil Stari tabor poseljen že pred tisočletji in zaradi dobre lokacije verjetno mežikanje tudi ime....

Vir:Wikipedia
adry1. 02. 2021
Stari tabor je v času covida zelo obiskan vsakodnevno kot priljubljena rekreativna točka domačinom.
V zimskem času je zaradi neporaščenosti zelo razgleden vrh na okoliške vrhove, Nanos,Vremščico, Snežnik, Kaninsko pogorje in seveda z vrha vidimo tudi morje.

Vrh je popularen med Povirci in Lokavci od leta 1998, ko se je markiralo pot na vrh in postavilo skrinjico z vpisno knjigo.

Pa še malo zgodovinskih informacij kot odgovor na prejšnja dva komentarja.

Vrh Starega Tabra iznad jame Vilenice je pregledna strateška točka, na katerem so ostanki predzgodovinskega gradišča ter poznejši sledovi gradenj, med njimi zidine z malto, ki obdajajo vrh. (krajevni leksikon SLO, 1968)


Na tej markantni točki je stal "kaštelir" ali utrdba, ki je bila sestavni del tako imenovanega ilirsko-keltskega limesa. Zgrajen je bil zaradi vdora rimskih legij iz postojanke Tergestum (Trst).
Gradila so ga plemena Karsov, Rodniktov in Venetov. Postal je plen rimskega imperija in mu služil vse od vdora ljudstev z vzhoda, Hunov, Avarov, Vandalov,itd.,ki so vsa tukajšnja gradišča in kaštelirje razdejali. Ob prihodu naših prednikov so tu stale samo še ruševine.
Ime Stari tabor se je ohranilo po ustnem izročilu vse do danes. (tako je v vpisno knjigo leta 1998 vpisal domačin iz Lokve Boris Čok)

Ruševine nam še danes kažejo, da je bilo tu verjetno obzidje iz prazgodovinskih časov, ki je služilo kot obramba pred sovražnimi napadi in naj bi obstajalo do prihoda Rimljanov. Na stezi ko prihajamo na vrh, opazimo ostanke malte in ruševine zidu, ki se krožno vleče proti vzhodnem delu hriba. Ljudsko izročilo pravi, da je bila utrdba na Starem tabru povezana s podzemnim rovom do okroglega stola, ki je stal na Taboru (525 m) nad Povirjem in da so vanj skrili zaklade.
Informacije o Starem Tabru smo uporabljali pri organiziranih pohodih, ki smo jih prirejali kar 18 let v našem športnem društvu.






Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki