Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Kamen - Mokrc

Natisni
Izhodišče: Kamen (889 m)
Širina/Dolžina: 45,8868°N 14,5325°E
Čas hoje: 40 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 170 m
Višinska razlika po poti: 170 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 9.478
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 17
Število komentarjev: 5
Dostop do izhodišča:
Z južne ljubljanske obvoznice se usmerimo na izvoz Ljubljana - Rudnik ter z vožnjo nadaljujemo proti Igu. V krožišču na Igu nadaljujemo "levo" (smer izvoza Kurešček) ter nato po nekaj 100 m ostro desno v klanec (ponovno smer Kurešček). Naprej se peljemo po razmeroma široki in vzpenjajoči cesti, kateri nato sledimo skozi vasi Škrilje in Golo. Višje se cesta nekoliko položi in nas kmalu pripelje v gozd, kjer postanemo pozorni. Ob cesti kmalu opazimo oznake za Staro žago, mi pa od tu po glavni cesti nadaljujemo le še dobrih 100 m do naslednjega odcepa v desno. Naprej se peljemo po gozdni cesti, kateri v prvem križišču sledimo naravnost, v drugem, ob katerem opazimo tudi nekaj planskih smernih tabel, pa ostro desno. Naprej se peljemo po prečno vzpenjajoči cesti, katera višje zavije nekoliko v levo ter nas nato po krajšem spustu pripelje do križišča večih cest. Parkiramo na enem od parkirišč ob cesti v bližini omenjenega križišča.
Opis poti:
V križišču nadaljujemo naravnost (gledano iz smeri opisanega dostopa do izhodišča) ter vzpon nadaljujemo po gozdni cesti, ki se zložno vzpenja skozi gozd. Po približno 15 minutah hoje pridemo do označenega križišča, kjer nadaljujemo ostro desno v smeri "vrh Mokrca". Naprej se vzpenjamo po nekoliko bolj strmi cesti, ki pa še naprej poteka skozi bolj ali manj strnjen gozd. Višje cesta naredi oster levi ovinek in nas le nekaj 10 korakov naprej pripelje na manjše sedelce, kjer se markirana pot razcepi na dva dela. Nadaljujemo desno po markirani pešpoti (naravnost po markirani cesti - obrambna ploščad bivše JLA 3 minute), ki se kmalu strmo vzpne in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na z gozdom poraščen vrh.
zemljevid poti - Mokrc
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Kamen - Mokrc1
Kamen - Mokrc2
Kamen - Mokrc3
Kamen - Mokrc4
Kamen - Mokrc5
Kamen - Mokrc6
Kamen - Mokrc7
Kamen - Mokrc8
Kamen - Mokrc9
Kamen - Mokrc10
Kamen - Mokrc11
Kamen - Mokrc12
Kamen - Mokrc13
Kamen - Mokrc14
Kamen - Mokrc15
Kamen - Mokrc16
Kamen - Mokrc17
Diskusija o izletu Kamen - Mokrc
likozar13. 03. 2016
me zanima če so Srečko + 3 Štajerci danes našli vrh in ploščad ( jaz zase nisem bil prepričan)
andi26. 12. 2016
Stanje je precej spremenjeno - markacij in oznak večinoma ni več, na vrhu je izbrisan napis na skali in izruvan kamen, ki označuje vrh. V okolici vrha je posekanih večina dreves. Najlepši razgled sicer s sedelca med obema vrhovoma, sega čez Krim do Triglava. Sicer pa verjetno vrh/"nekoristen" del sveta, ki ga spotoma obiščeš prvič in zadnjičnasmeh
J.P.10. 04. 2021 18:12:27
Parkirati je smiselno že pri prvih ali drugih planinskih oznakah sicer je pot res kratka. Kot Andi2 pravi, kar nekoristen del sveta :-) ampak si lahko naredimo/podaljšamo izlet še kam saj je kraj poln poti z lepim gozdom....Lp
rokeg10. 04. 2021 20:44:09
Koordinata E izhodišča je napačna. 14,0599°E, vodi na Vodice pri Colu Pravilno pa je 14,5325°E (iz opisa za Sveti Lenart iz Kamna)

Sicer je pa v okolici veliko vrhov, najtežje dostopen je po mojem mnenju Ivanji vrh, ker je zelo zaraščen s smrekami in te veje "tepejo". Zanimiv je Krvavski grič, ker ima steno, in tudi lep razgled je z vrha. Zanimiv je tudi razgledni Stražar.
Je pa "pot" na vrh Mokreca poleti vsa v koprivah in volčjih češnjah in nemalo pasti je pod njim v obliki odpadlega vejevja.
Tadej12. 04. 2021 08:33:38
Hvala za opozorilo. Sem popravil.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki