Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj

Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)

Natisni
Izhodišče: Gorenje (632 m)
Širina/Dolžina: 45,8298°N 14,144°E
Čas hoje: 1 h 15 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 387 m
Višinska razlika po poti: 390 m
Zemljevid: Nanos 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 7.829
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 32
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Koper - Ljubljana se usmerimo na izvoz Postojna, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Postojne. Ko dosežemo staro cesto Ljubljana - Koper nadaljujemo desno ter se peljemo proti centru Postojne. Nekaj križišč naprej zavijemo levo v smeri Postojnske jame, Predjame in Studena. V nadaljevanju se še nekaj kilometrov peljemo po glavni cesti proti Predjami, nato pa nadaljujemo naravnost proti Planini in Studenu. Po glavni cesti proti Planini se peljemo dobrih 200 metrov, nato pa zavijemo levo v smeri vasi Belsko. Nekoliko ožja cesta nas hitro popelje v Belsko, kjer v označenem križišču zavijemo desno v smeri Gorenja. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko bolj strmi cesti, po kateri kmalu prispemo do začetka Gorenja. Tu zavijemo rahlo desno ter se zapeljemo v središče vasi, kjer zavijemo še enkrat desno. Vas se hitro konča, mi pa z vožnjo nadaljujemo še dobrih 100 metrov, nato pa parkiramo na primernem mestu ob cesti.
b) Z avtoceste Ljubljana - Koper se usmerimo na izvoz Unec, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Planini. Na Planini dosežemo staro cesto Ljubljana - Postojna, mi pa ji sledimo v levo (do sem lahko pridemo tudi iz smeri Kalc pri Logatcu) ter se po njej peljemo do križišča, kjer nas oznake za Postojnsko jamo usmerijo desno. Na koncu Planine se cesta nekoliko bolj vzpne, nato pa se položi in nas pripelje do vasi Lohača. Po glavni cesti se peljemo še skozi vas Studeno, nato pa se prične strmeje spuščati. Po krajšem spustu bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri vasi Belsko. Nekoliko ožja cesta nas hitro popelje v Belsko, kjer v označenem križišču zavijemo desno v smeri Gorenja. V nadaljevanju se peljemo po nekoliko bolj strmi cesti, po kateri kmalu prispemo do začetka Gorenja. Tu zavijemo rahlo desno ter se zapeljemo v središče vasi, kjer zavijemo še enkrat desno. Vas se hitro konča, mi pa z vožnjo nadaljujemo še dobrih 100 metrov, nato pa parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po cesti ob kateri smo parkirali, le ta pa se že po nekaj metrih razcepi na dva dela. Nadaljujemo po desni markirani cesti, katera se v nadaljevanju zmerno vzpenja, višje pa zavije bolj v levo. V nadaljevanju se zložno vzpenjamo čez razgleden travnik, od koder se nam proti levi odpre pogled proti Nanosu, proti desni pa na Goro oz. Svetega Lovrenca. Še nekoliko višje prispemo na križišče, ob katerem opazimo nekaj smernih tabel.
S križišča se v levo odcepi neoznačena položna pot na Goro (Sveti Lovrenc), v desno se odcepi kratka cesta proti bližnji lovski koči, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri Svetega Lovrenca.
Od križišča še kratek čas nadaljujemo po cesti, nato pa nas markacije usmerijo levo na pot, ki se prične zložno vzpenjati skozi redek borov gozdič. Pot naprej nas vodi preko travnika, za katerim preide v gozd ter se nekaj metrov pozneje priključi kolovozu. Kratek čas se vzpenjamo po kolovozu, nato pa pot preide na nekoliko bolj strma pobočja, preko katerih se prične vzpenjati proti desni. Pot nas v nadaljevanju vodi po travnatem pobočju, preko katerega se nekaj minut kar strmo vzpenjamo. Sprva se nam odpre lep pogled na Postojnsko kotlino, nato pa se pot vrne v gozd. Sledi še nekaj minut zmernega vzpona in pot nas pripelje na vrh Svetega Lovrenca.
Z vrha se lahko v dveh minutah spustimo še do bližnje cerkvice sv. Lovrenca.
zemljevid poti - Gora (Sveti Lovrenc)
Ob poti: Lovski koča LD Bukovje (735m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)1
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)2
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)3
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)4
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)5
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)6
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)7
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)8
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)9
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)10
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)11
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)12
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)13
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)14
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)15
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)16
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)17
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)18
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)19
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)20
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)21
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)22
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)23
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)24
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)25
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)26
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)27
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)28
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)29
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)30
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)31
Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)32
Diskusija o izletu Gorenje - Gora (Sveti Lovrenc)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki