Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Goriško, Notranjsko in Snežniško hribovje / Vodice / Plave - Vodice (čez Paljevo)

Plave - Vodice (čez Paljevo)

Natisni
Izhodišče: Plave (85 m)
Širina/Dolžina: 46,0401°N 13,5907°E
Ime poti: čez Paljevo
Čas hoje: 2 h 10 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 566 m
Višinska razlika po poti: 580 m
Zemljevid: Goriška - izletniška karta 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 963
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 64
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Najprej se zapeljemo v Novo Gorico, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Bovca in Tolmina. V nadaljevanju se peljemo po dolini Soče, mi pa se po glavni cesti peljemo do naselja Plave, kjer se v križišču, kjer se v desno odcepi cesta v Paljevo začne opisana pot. Ker ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest, moramo parkirati nekje drugje, najbolje na kakšnem primernem mestu ob cesti pred ali za naseljem, ali pa na drugi strani reke Soče v bližini cerkvice ali pa kje na obrobju vasi.
b) Zapeljemo do do naselja Most na Soči, od tam pa se peljemo proti Novi Gorici. Ko prispemo v naselje Plave, oz. do križišča, kjer se v levo odcepi cesta proti naselju Paljevo smo na začetku opisane poti. Ker ob izhodišču ni urejenih parkirnih mest, moramo parkirati nekje drugje, najbolje na kakšnem primernem mestu ob cesti pred ali za naseljem, ali pa na drugi strani reke Soče v bližini cerkvice ali pa kje na obrobju vasi.
Opis poti:
Iz naselja Plave nadaljujemo po asfaltni cesti v smeri Paljevega. Pot nas sprva vodi mimo nekaj hiš, nato pa nas hitro pripelje do leve serpentine, kjer se na manjšem objektu nahaja obeležje NOB. Nadaljujemo po dokaj razgledni cesti, le ta pa nas mimo klopce pripelje do desne serpentine, kjer se v smeri naravnost nadaljuje pešpot na Prižnico (kota 383), mi pa nadaljujemo desno, še naprej po cesti. V nadaljevanju nekaj časa prečimo pobočja proti desni, nato pa, malo za prečenjem hudourniškega potoka v serpentini cesta zavije ostro levo. S ceste, po kateri še naprej hodimo se nam odpre lep pogled proti Koradi in Prižnici. Ko pa cesta s pobočja skoraj že preide v bolj raven svet, pa na desni strani opazimo kolovoz in ob njem neuradne oznake za Kuk.
Tu se v desno odcepi prva pot na Kuk, mi pa nadaljujemo po cesti, po kateri kmalu prispemo do nekaj hiš v naselju Paljevo. Nadaljujemo po asfaltni cesti, ki preči pas gozda, nato pa, ko se gozd konča, pa pred traso daljnovoda nadaljujemo desno na sprva travnat kolovoz, ki pa po nekaj metrih postane slabša gozdna cesta, le ta pa preide v gozd. V nadaljevanju se nekaj časa vzpenjamo po omenjeni cesti, ki ves čas poteka v bližini daljnovoda, višje pa se priključimo širši cesti, ki pripelje od zgornjega dela naselja Paljevo.
Takoj za tem, ko se cesti združita, pa se pri informativni tabli ponovno razcepita. Nadaljujemo po desni cesti, ki se v nadaljevanju večinoma zložno do zmerno vzpenja po severozahodnih pobočjih Kuka. Nekoliko višje, na manjšem križišču nadaljujemo naravnost, nato pa po rahlo bolj strmi cesti nadaljujemo vse do označenega križišča, ki se nahaja južno od Kuka.
Z razpotja se ostro v desno odcepi cesta, po kateri lahko prispemo do naselja Zagora in Zagomila, ostro v desno se odcepi pot na Kuk, mi pa nadaljujemo naravnost mimo spomenika, ki je bil postavljen junija 1916 komandantu 1. Gorske brigade FML Guidu Novaku von Arientiju. Za spomenikom cesta zavije nekoliko levo, nato pa nas po nekaj minutah pripelje do zaselka Vodice. Za Vodicami zapustimo cesto in pot nadaljujemo desno v smeri spomenika (napis na tabli). Pot naprej zavije še nekoliko bolj v desno in nas iz gozda pripelje na travnato senožet, kjer se nadaljuje ob zunanjem robu pašne ograje. Ob lepih pogledih na okoliško hribovje in Julijske Alpe, pa se v nekaj minutah vrnemo v gozd. Pot se nadaljuje skozi gozd in se večinoma le zložno vzpenja, nato pa se še dodatno položi in nas pripelje do gozdne ceste, katero pa dosežemo v bližini informativnih tabel.
Pri informativnih tablah se v levo nadaljuje gozdna cesta, ki vod proti prevalu Preški vrh, nekoliko naprej in nato desno vodi pot k bližnjemu spomeniku pri orlih, po slabši cesti naprej pa se nadaljuje pot proti vrhu Vodic in mavzoleju na vrhu. Od informativnih tabel pa do vrha Vodic sta le kaki 2 minuti hoje.
zemljevid poti - Vodice
Ob poti: Paljevo (270m), Vodice (555m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Sveta Gora
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Plave - Vodice1
Plave - Vodice2
Plave - Vodice3
Plave - Vodice4
Plave - Vodice5
Plave - Vodice6
Plave - Vodice7
Plave - Vodice8
Plave - Vodice9
Plave - Vodice10
Plave - Vodice11
Plave - Vodice12
Plave - Vodice13
Plave - Vodice14
Plave - Vodice15
Plave - Vodice16
Plave - Vodice17
Plave - Vodice18
Plave - Vodice19
Plave - Vodice20
Plave - Vodice21
Plave - Vodice22
Plave - Vodice23
Plave - Vodice24
Plave - Vodice25
Plave - Vodice26
Plave - Vodice27
Plave - Vodice28
Plave - Vodice29
Plave - Vodice30
Plave - Vodice31
Plave - Vodice32
Plave - Vodice33
Plave - Vodice34
Plave - Vodice35
Plave - Vodice36
Plave - Vodice37
Plave - Vodice38
Plave - Vodice39
Plave - Vodice40
Plave - Vodice41
Plave - Vodice42
Plave - Vodice43
Plave - Vodice44
Plave - Vodice45
Plave - Vodice46
Plave - Vodice47
Plave - Vodice48
Plave - Vodice49
Plave - Vodice50
Plave - Vodice51
Plave - Vodice52
Plave - Vodice53
Plave - Vodice54
Plave - Vodice55
Plave - Vodice56
Plave - Vodice57
Plave - Vodice58
Plave - Vodice59
Plave - Vodice60
Plave - Vodice61
Plave - Vodice62
Plave - Vodice63
Plave - Vodice64
Diskusija o izletu Plave - Vodice (čez Paljevo)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki