Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Karnijske Alpe / Creta di Collinetta / Cellon / Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon (Ferata Senza Confini)

Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon (Ferata Senza Confini)

Natisni
Izhodišče: Plockenpass (1360 m)
Širina/Dolžina: 46,6027°N 12,9447°E
Ime poti: Ferata Senza Confini
Čas hoje: 3 h 45 min
Zahtevnost: izjemno zahtevna označena pot
Ferata: D
Višinska razlika: 878 m
Višinska razlika po poti: 880 m
Zemljevid: Tabacco 09
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje, svetilka
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze, svetilka
Avtor: bagi
Ogledov: 11.679
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 29
Število komentarjev: 7
Dostop do izhodišča:
Iz Ljubljane po gorenjski avtocesti, izvoz Hrušica, nadaljevanje čez mejni prehod Rateče do Trbiža. Tam zavijemo na avtocesto, ki jo zapustimo na izvozu Tolmezzo. Tu v krožišču izberemo drugi izvoz in nadaljujemo v smeri Passo di Monte Croce ( Plockenpass ) Peljemo se mimo krajev Arta Terme, Paluzza, in Timau. Cesta se od tu naprej začne strmo dvigovati in v gornjem delu s svojimi serpentinami poskrbi za razmigavanje rok in avtomobilskega volana. Peljemo do vrhnje ploščadi prelaza, kjer lahko parkiramo. Za celotno pot od Ljubljane do parkirišča potrebujemo 2 uri in 30 minut.
Pot čez Ziljsko dolino je 10 minut krajša.
Opis poti:
Od parkirišča nadaljujemo v smeri proti Avstriji (vetrna elektrarna) in na levem robu gornje ceste zagledamo rumene markacije za pot oziroma ferato "Senza Confini" z oznako 427-5. Pot se po desni strani hriba zlagoma dviguje do naslednjega odcepa, kjer izberemo varianto "Sentiero Storico". Ta poteka skozi predor, zgrajen za potrebe oskrbe v 1. svetovne vojne in tu se lahko na lastne oči prepričamo o neumnostih, ki so jih za ohranjanje strateških položajev počeli takrat. Predor je dovolj visok, da se lahko normalno hodi, je pa zelo strm in večinoma nezavarovan. Premaga 100 višincev v dolžini cca 200 m in brez svetilke ni prehoden. Pot "Sentiero Storico" je enostavno treba doživeti in jo toplo priporočam.
Po izhodu iz predora je še kratek vzpon do grebena Schulter tik pod našim ciljem, kjer nas oznake zopet usmerijo proti naši smeri. Ko nadaljujemo okoli grebena proti ferati "Senza Confini", pa je potrebno biti pazljiv. Oznake niso vedno dovolj razvidne in lahko se nam zgodi da zaidemo. Naša smer je stena nad nami in sicer leva stran z poševno zajedo, do katere poteka manjše melišče. Tu bomo spet ujeli markacije. Pred vstopom v ferato je tabla z oznako in razlago smeri in z informacijami glede opreme in klicev v sili. (te številke si je pametno shraniti v mobilca, da v primeru nezgode ne zapravljamo časa z ugotavljanjem pravilnih številk). Opremimo se s čelado, plezalnimi rokavicami in samovarovalno opremo.
Ferato ni enostavno opisati. Je izjemno razgibana in v njej bo vsak našel nekaj zase. Začetno skalovje nad opozorilno tablo nas ogreje in razgiba pred prvim velikim izzivom. Pred nami je zelo strma, gladka plošča,ki ji ni videti konca. Opremljena je s skobami, zadeve pa se najlažje lotimo tako, da imamo jeklenico med nogami in se z potegi in prestopanjem med skobami dvigujemo po plošči. Na njenem vrhu ferata preide v večinoma grebensko prečenje, ki ga je težko opisati. Stalno se menjujejo vzponi, prehodi in prečenja. Težavnost tu dosega vse stopnje od A do D.
Izpostavljenost je večinoma izredna, saj so pod nami globoki razgledi. Varovala so dobra, skala odlična. Napredujemo hitro in kmalu zagledamo vršno gmoto s križem. Ferata se konča malo pod njo. V nadaljevanju poti do cilja si lahko ogledamo še ostanke vojaških položajev. Na vrhu si lahko čestitamo.

SESTOP: Najbolj enostaven sestop poteka po poti 147 po zahodnih pobočjih. Da najdemo njen začetek, se najprej vrnemo do razpotja v vršnem delu, ki smo ga srečali ob vzponu. Izberemo desno pot in po njej nadaljujemo sestop. Na razpotjih vedno izberemo smer, ki vodi navzdol. Po prečenju skalnatega pobočja se pot spremeni v dobro mulatjero, ki poševno preči travnate strmine. Paziti je potrebno na odcepu poti za greben Schulter in predore, ki jih vidimo pred seboj. Sem ne smemo. Naša pot malo pred njimi zavije navzdol in se nekaj nižje priključi poti 146. Po dolini nadaljujemo proti našemu izhodišču na Plockenpass-u.
zemljevid poti - Creta di Collinetta / Cellon
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon1
Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon2
Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon3
Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon4
Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon5
Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon6
Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon7
Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon8
Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon9
Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon10
Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon11
Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon12
Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon13
Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon14
Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon15
Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon16
Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon17
Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon18
Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon19
Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon20
Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon21
Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon22
Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon23
Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon24
Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon25
Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon26
Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon27
Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon28
Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon29
Diskusija o izletu Plockenpass - Creta di Collinetta / Cellon (Ferata Senza Confini)
mikk31. 07. 2010
Čudovit opis...
Mene zanima koliko časa ste potrebovali vse skupaj, gor-dol z postanki?
bagi31. 07. 2010
Mikk. Vse skupaj nekaj manj kot 8 ur predvsem na račun zelo zanimive poti, fotkanja in uživanja v razgledih tako v globino, kot v višino nasmeh Lahko prideš v cca 7 urah, vendar na taki lepi poti doseganje hitrostnih rekordov nima nobenega smisla.

LP Bagi
bandy1. 07. 2012
Preplezal omenjeno ferato. Treba je omeniti ,da je nova ferata v vstopu , kar omogoča lepo krožno turo( po novi ferati gor,Ferata Senza Confini, sestop po poti 147 in potem v rov v povratku), kar je dosti lažje ( rov je zelo spolzek in je sestop po njem zato lažji). Zelo priporočam omenjeno turo, je pa kondicijsko zahtevna. Bagi zelo dober opis , mi je zelo pomagal nasmeh
mirank1. 07. 2012
Gornjemu zapisu bi pripomnil, da se mi približno 5urna tura ne zdi niti malo kondicijsko zahtevna. Zagotovo pa je vzpon po spolzkih skalah v kaverni oz galeriji definitivno lažji od spusta-oboje preverjeno pred kakim mesecem. Ne glede na to je to samo moje skromno mnenje in naj presodi vsak sam skladno s svojimi izkušnjami; srečno
borlepadrino30. 08. 2016
Ferrata brez meja je tezja ali lazja v primerjavi s zacetnim delom ferrate 26 za na coglians???
don kihott1. 09. 2016
Weg der 26er je najzahtevnejša ferata v Karnijskih alpah...
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki