Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Labotniške Alpe / Seespitz (Golica/Koralpe) / Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe) (razgledna pot)

Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe) (razgledna pot)

Natisni
Izhodišče: Weinebene (1668 m)
Širina/Dolžina: 46,8401°N 15,0162°E
Ime poti: razgledna pot
Čas hoje: 2 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot, lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 398 m
Višinska razlika po poti: 515 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 2.884
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 48
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Preko enega od mejnih prehodov z Avstrijo (Korensko sedlo, predor Karavanke, prelaz Ljubelj, prelaz Jezerski vrh, prelaz Pavličev vrh) se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo po t.i. južni avtocesti proti Gradcu / Graz. Po omenjeni avtocesti se peljemo do kraja Wolfsberg, kjer zapustimo avtocesto, nato pa, ko prispemo do stare oz. regionalne ceste z vožnjo nadaljujemo v smeri kraja St. Gertraud. V kraju St. Gertraud opazimo oznake za alpski prelaz Weinebene, ki nas usmerijo desno na vzpenjajočo asfaltno cesto. Po omenjeni cesti se peljemo približno 18 km, nato pa prispemo do omenjenega alpskega prelaza, kateri se nahaja na nadmorski višini 1668 m. Parkiramo na velikem označenem parkirišču ob prelazu.
b) Preko mejnega prehoda Holmec ali Vič se zapeljemo v Avstrijo, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti kraju Wolfsberg. Iz Wolfsberga nadaljujemo po regionalni cesti v smeri kraja St. Gertraud. V kraju St. Gertraud opazimo oznake za alpski prelaz Weinebene, ki nas usmerijo desno na vzpenjajočo asfaltno cesto. Po omenjeni cesti se peljemo približno 18 km, nato pa prispemo do omenjenega alpskega prelaza, kateri se nahaja na nadmorski višini 1668 m. Parkiramo na velikem označenem parkirišču ob prelazu.
c) Najprej se zapeljemo v Maribor, nato pa z vožnjo nadaljujemo po avtocesti proti MP Šentilj in naprej po avstrijski avtocesti proti Gradcu / Graz. Omenjeno avtocesto zapustimo na izvozu za kraj Lipnica / Leibnitz. Ko zapeljemo z avtoceste v krožišču nadaljujemo v smeri kraja Lipnica / Leibnitz ter se v nadaljevanju peljemo južno od vasi Gralla, ki je danes že nekakšen obrobni del Lipnice. V nadaljevanju nas cesta vodi mimo industrijske oz. trgovske cone, mi pa v krožišču ob trgovini Hofer nadaljujemo "naravnost" na drugi izvoz v smeri kraja Lonč / Deutschlandsberg. V nadaljevanju se nekaj časa peljemo po glavni cesti, nato pa za vasjo Graschach zavijemo desno v smeri kraja Lonč / Deutschlandsberg. V krožišču v neposredni bližini kraja Lonč / Deutschlandsberg, pa nadaljujemo "naravnost" v smeri alpskega prelaza Weinebene. Od tu naprej se cesta prične strmeje vzpenjati, mi pa ji sledimo približno 20 km do že omenjenega prelaza, kjer parkiramo na urejenem parkirišču.
Opis poti:
S prelaza Weinebene nadaljujemo proti jugozahodu, kjer nas ob koči Weinebenehaus (nekoliko stran se nahaja še koča Göslerhütte) planinske smerne table za Gr. Speikkogel (Gr. Speikkogel je najvišji vrh Golice / Koralpe), Jauksattel / Kleinalp, Grillitschhütte, Großhöllerhütte in Koralpenhaus usmerijo na zložno makadamsko cesto, ki se vzpne čez zložno travnato pobočje. Markirana pot, ki se nadaljuje po cesti kmalu preči pašno ograjo, le ta pa nas po nekaj minutah pripelje na manjši preval, s katerega se nam odpre lep pogled proti najvišjemu vrhu Golice ter na vrhove severno do severovzhodno od omenjenega vrha. Ko se cesta prične spuščati, pa se rahlo v desno odcepi vzporedna markirana planinska pot, ki se nadaljuje čez prostrane pašnike. Ko se pot preneha zložno spuščati, se rahlo vzpne in se vrne na cesto, katera je že od samega začetka zaprta za javni promet. V nadaljevanju se cesta zložno do zmerno vzpenja po jugovzhodnih pobočjih vrha Brandhöhe (1886 m (Brandhöhe je vrh, ki se nahaja nad vlečnicami smučišča Weinebene)), nekoliko naprej pa še vrha Moschkogel (1916 m). Ko prispemo na pobočja slednjega vrha, pa se cesta prične strmeje spuščati proti sedlu, kateri se nahaja južno od omenjenega vrha.
Na sedlu, kjer je označeno razpotje prispemo z avstrijske Štajerske / Steiermark na avstrijsko Koroško / Kärnten, mi pa nadaljujemo naravnost v smeri vrha Gr. Speikkogel ter pot nadaljujemo po desni zahodni strani pašne ograje (rahlo desno Gr. Speikkogel - pot mimo križa Schäferkreuz in koča Großhöllerhütte, desno koča Grillitschhütte).
Pri tabli, ki označuje, da smo stopili na Koroško zapustimo cesto in pot nadaljujemo ob pašni ograji sprva le zložno navzgor. V nadaljevanju nas vse bolj strma pot še vedno vodi po desni strani pašne ograje ter nas ob vse lepših razgledih po približno pol ure nadaljnje hoje pripelje na vršno ter zložno pobočje vrha Hühnerstütze (1989 m). Tu pot zavije nekoliko v desno ter se v nadaljevanju zložno vzpenja ob robu neizrazitega grebena. Nekaj minut višje dosežemo omenjeni vrh, s katerega se nam odpre lep razgled.
Z neizrazitega vrha nadaljujemo po zložnem grebenu, po katerem v nekaj minutah prispemo do kote 2005 metrov. Z omenjene kote sledi nekajminutni spust in pot nas pripelje do označenega razpotja, kjer se nam z leve priključi pot od zaselka Glashütten (1274 m). Nadaljujemo naravnost po poti, ki se najprej položi, nato pa se prične rahlo vzpenjati. Nekoliko višje prispemo na pobočja vrha Seespitz, kjer markirana pot preide na zahodna pobočja omenjenega vrha.
Tu na primernem mestu zapustimo markirano pot ter se po lažjem brezpotju oz. slabši stezici v nekaj minutah povzpnemo na vrh, sredi katerega stoji manjši kovinski križ.
zemljevid poti - Seespitz (Golica/Koralpe)
Ob poti: Hühnerstütze (Golica/Koralpe) (1989m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama
Slike:
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)1
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)2
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)3
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)4
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)5
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)6
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)7
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)8
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)9
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)10
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)11
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)12
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)13
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)14
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)15
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)16
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)17
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)18
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)19
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)20
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)21
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)22
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)23
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)24
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)25
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)26
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)27
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)28
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)29
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)30
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)31
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)32
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)33
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)34
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)35
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)36
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)37
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)38
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)39
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)40
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)41
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)42
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)43
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)44
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)45
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)46
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)47
Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe)48
Diskusija o izletu Weinebene - Seespitz (Golica/Koralpe) (razgledna pot)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki