Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Dom na Gospincu (Hotel Rozka) / Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)

Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)

Natisni
Izhodišče: Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi (345 m)
Širina/Dolžina: 46,2137°N 14,54134°E
Čas hoje: 4 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 1146 m
Višinska razlika po poti: 1231 m
Zemljevid:
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Avtor: nejcf
Ogledov: 919
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 53
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Vodicam in Kamniku. Ko prispemo v naselje Moste, v glavnem semaforiziranem križišču prečimo cesto Mengeš - Kranj, nato pa takoj za križiščem zavijemo levo v smeri Komende (naravnost Kamnik). Naprej se peljemo skozi Komendo, kjer v krožišču zavijemo desno v smeri Križa in Gmajnice. Na križiščih sledimo oznakam za planinski dom in na robu gozda na levi opazimo parkirišče.
b) Iz Trzina ali Domžal se zapeljemo v Mengeš, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Kranju. V glavnem semaforiziranem križišču v Mostah zavijemo desno proti Kamniku, nato pa takoj levo v smeri Komende.Naprej se peljemo skozi Komendo, kjer v krožišču zavijemo desno v smeri Križa in Gmajnice. Na križiščih sledimo oznakam za planinski dom in na robu gozda na levi opazimo parkirišče.
c) Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kranju. Ko prispemo v Moste, tik pred glavnim semaforiziranim križiščem zavijemo desno proti Komendi.Naprej se peljemo skozi Komendo, kjer v krožišču zavijemo desno v smeri Križa in Gmajnice. Na križiščih sledimo oznakam za planinski dom in na robu gozda na levi opazimo parkirišče.
Opis poti:
Z izhodišča se usmerimo na pešpot v smeri Komendske Dobrave, Šenturške Gore, Ambroža pod Krvavcem in Krvavca. Markirana pot takoj preide v gozd imenovan Komendski boršt, skozi katerega se lahkotno vzpenja. Na številnih manjših razpotjih pazljivo sledimo markacijam.
Na delu, kjer se nam z leve priključi pot s Klanca, nadaljujemo naravnost. Nekoliko naprej, na mestu, kjer se pot prične postopoma spuščati pa se v desno odcepi pot k partizanski bolnišnici, mi pa še naprej sledimo poti proti Šenturški Gori. Pot naprej nas kratek čas vodi ob manjšem potočku, za katerim kmalu stopimo na asfaltno cesto, kateri sledimo v levo, na bližnjem manjšem križišču, ob hiši, pa nadaljujemo desno na makadamsko cesto. Z makadamske ceste takoj nadaljujemo rahlo levo na pešpot v smeri Šenturške Gore. Ponovno nadaljujemo skozi gozd, nas pa pot kmalu pripelje do naslednjega potočka. Za potočkom se pot prehodno nekoliko strmeje vzpne, nato pa se povsem položi in nas pripelje ob rob večjega travnika, kjer prečimo konec bližnje makadamske ceste. Nadaljujemo po markirani poti, ki se nadaljuje z nekaj krajšimi vzponi in spusti, nato pa za prečenjem potoka Doblič hitro dosežemo širšo makadamsko cesto.
Cesti sledimo v desno (levo Zalog), le ta pa nas hitro pripelje do mesta, kjer se v levo odcepi pot na Šenturško Gori čez Zaloški rob.
Nadaljujemo v omenjeni smeri (naravnost še druga pot na Šenturško Goro) ter se pričnemo vzpenjati skozi gozd. Po kakih 15 minutah se pot položi in pri neizrazitem vrhu Ostrožno (430 m) se nam z leve priključi pot iz Zaloga. Nadaljujemo desno po markirani poti, ki se nadaljuje brez večjih sprememb višine, oz. se celo rahlo spusti. Nekoliko naprej prečimo makadamsko cesto, nato pa se pričnemo vzpenjati po zgledno vzdrževani planinski poti. Pot se višje hitro priključi na široko vlako, po kateri nadaljujemo vzpon do nekakšnega grebena, kjer zavije desno. Kolovoz se kmalu spremeni v pešpot, le ta pa se prične dokaj strmo vzpenjati po razmeroma strmem pobočju. Ko prehodimo ta strm del se priključimo makadamski cesti, kateri sledimo v desno, po njej pa hitro stopimo iz gozda na razgledna travnata pobočja pod Šenturško Goro. Sledi nekaj minut razgledne hoje po makadamski cesti, nato pa dosežemo asfaltno cesto, kateri sledimo v desno, po njej pa hitro prispemo do kmečkega turizma Pavlin.
Od kmečkega turizma še nekaj časa nadaljujemo po asfaltni cesti, nato pa prispemo do osrednjega dela vasi, kjer pred Krajevnim domom nadaljujemo desno. Sredi vasi opazimo smerokaze, ki nas usmerijo po cesti levo navzdol. Hitro dosežemo širšo asfaltno cesto, kjer zavijemo desno in nekaj minut hodimo po njej. Po nekaj minutah hoje po asfaltni cesti se naselje Šenturška Gora konča, mi pa le nekaj korakov naprej prispemo do označenega križišča.
Iz križišča nadaljujemo po levi cesti v smeri Sv. Lenarta, z nje pa gremo takoj levo v smeri sv. Ambroža in Krvavca, tako da po levi strani obidemo bližnje igrišče. Markacije in oznake za Martinovo pot nas usmerijo na pot, ki se vzpne ob igrišču in nad njim preide v gozd skozi katerega se vzpne do mesta, kjer se vrnemo na cesto.
Nadaljujemo po cesti, ki naredi desno serpentino (pri koncu ovinka se rahlo v levo odcepi Martinova pot), nato pa se po njej prečno vzpenjamo skozi gozd. Višje se gozd razredči in prispemo do označenega razpotja pred zaselkom Jagošci.
Nadaljujemo levo v smeri Krvavca in sv. Ambroža (naravnost planina Osredek, Kamniški vrh in pa tudi Ambrož pod Krvavcem čez Jagošce), kjer nas markacije usmerijo na kolovoz, po katerem se vzpenjamo ob robu gozda. Nekoliko višje se kolovoz razcepi, mi pa gremo levo, kjer se vzpnemo skozi pas grmičevja in gozda, nato pa prispemo do naslednjih senožeti, kjer nadaljujemo ob levem robu. Nekaj minut se vzpenjamo po slabši stezi, ki nas vodi ob robu gozda, nato pa pri turistični kmetiji pr Dovar dosežemo asfaltno cesto.
Nadaljujemo prečno proti desni, pri bližnjih hišah pa se cesta konča in za njimi nadaljujemo po kolovozu, ki se prečno vzpne čez razgledno senožet. Ko kolovoz zavije desno, ga zapustimo in nadaljujemo še nekoliko bolj v desno na markirano pot, ki se prične strmeje vzpenjati po travnatem pobočju. Sledi vzpon po razglednem travnatem pobočju, stezica pa se počasi obrača nekoliko v desno, tako da v prečnem vzponu dosežemo cerkvico sv. Ambroža in Turistično kmetijo pr Ambružarju.
Od turistične kmetije gremo do glavne ceste, od tam pa nekaj korakov naprej nadaljujemo levo na pot v smeri Krvavca. Pot naprej nas vodi ob rastišču čemaža, višje pa preči asfaltno cesto. Po dokaj strmem vzponu, ki večinoma poteka skozi gozd, pa se še enkrat povsem približamo cesti oz. jo za nekaj korakov tudi dosežemo. Takoj nadaljujemo desno v smeri planine Jezerca ter se zložno do zmerno vzpenjamo. Hitro dosežemo kolovoz, po katerem stopimo iz gozda na planino Jezerca, kjer stoji nekaj lesenih koč.
Pri kočah stopimo na cesto, po kateri se sprehodimo do velikega parkirišča ob planini.
S parkirišča nadaljujemo mimo rampe, po cesti v smeri hotela Krvavec in zgornje postaje žičnice. Po nekaj korakih, oz. na mestu, kjer cesta preide v gozd se v levo odcepi planinska pot, ki vodi proti Davovcu in Štefanji Gori. Po približno 10 minutah, sredi levega ovinka, se v desno odcepi cesta proti Kriški planini, mi pa nadaljujemo po levi širši cesti, ki se prične vidneje vzpenjati. Nekoliko višje na manjši izravnavi se v desno odcepi še druga cesta proti Kriški planini (cesta k turistični kmetiji Viženčar in planšariji pr Florjan). Še naprej nadaljujemo po "glavni cesti", le ta pa nas vodi nad napajališčem za živino. V nadaljevanju se cesta prečno vzpenja, vodi pa nas deloma skozi gozd, deloma pa preko razglednih pobočij, s katerih se odpre lep pogled proti Gorenjski. Ko se cesta položi nas nato hitro pripelje do zgornje postaje krožno-kabinske žičnice, nasproti katere se nahaja Planinski dom na Gospincu oz. koča Rozka.
zemljevid poti - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)
Ob poti: Komendska Dobrava (385m), Šenturška Gora (666m), Ambrož pod Krvavcem (1085m), Planina Jezerca (1410m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Hotel Krvavec, Dom na Krvavcu
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti
Slike:
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)1
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)2
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)3
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)4
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)5
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)6
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)7
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)8
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)9
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)10
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)11
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)12
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)13
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)14
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)15
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)16
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)17
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)18
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)19
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)20
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)21
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)22
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)23
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)24
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)25
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)26
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)27
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)28
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)29
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)30
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)31
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)32
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)33
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)34
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)35
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)36
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)37
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)38
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)39
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)40
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)41
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)42
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)43
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)44
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)45
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)46
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)47
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)48
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)49
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)50
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)51
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)52
Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)53
Diskusija o izletu Planinski dom Milana Šinkovca v Komendi - Dom na Gospincu (Hotel Rozka)
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki