Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Koča na Kriški gori / Gozd - Koča na Kriški gori (lažja pot)

Gozd - Koča na Kriški gori (lažja pot)

Natisni
Izhodišče: Gozd (891 m)
Širina/Dolžina: 46,341°N 14,3283°E
Ime poti: lažja pot
Čas hoje: 1 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 580 m
Višinska razlika po poti: 580 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 265.011
 13 osebam je objava všeč
Število slik: 29
Število komentarjev: 94
Dostop do izhodišča:
a) Gorenjsko avtocesto zapustimo na izvozu Kranj zahod, nato pa sledimo oznakam za Golnik in Križe. Nekoliko za naseljem Senično se desno navzgor odcepi strma cesta, ki vodi proti Zgornjem Vetrnem in Gozdu. Že kmalu za vasjo Zgornje Vetrno, pridemo do označenega parkirišča, ki se nahaja na levi strani ceste (izhodišče za strmo pot na Kriško goro), mi pa z vožnjo nadaljujemo po vzpenjajoči se cesti, ki nas kmalu pripelje do Zavetišča v Gozdu. Parkiramo lahko na enem od dveh večjih parkirišč ob omenjenem zavetišču, ali pa se zapeljemo še dobrih 100 m naprej do parkirišča ob cerkvi.
b) S ceste Naklo - Tržič, v naselju Retnje, zavijemo na cesto v smeri Križev in Golnika. V Križah, pri stop znaku zavijemo desno proti Golniku, mi pa se po glavni cesti peljemo do križišča, kjer se ostro v levo odcepi strma cesta, ki vodi proti Zgornjem Vetrnem in Gozdu. Že kmalu za vasjo Zgornje Vetrno, pridemo do označenega parkirišča, ki se nahaja na levi strani ceste (izhodišče za strmo pot na Kriško goro), mi pa z vožnjo nadaljujemo po vzpenjajoči se cesti, ki nas kmalu pripelje do Zavetišča v Gozdu. Parkiramo lahko na enem od dveh večjih parkirišč ob omenjenem zavetišču, ali pa se zapeljemo še dobrih 100 m naprej do parkirišča ob cerkvi.
Opis poti:
S parkirišča se najprej sprehodimo do bližnje cerkve, nato pa pridemo na označeno razpotje, kjer se nam z desne priključi pot z Golnika. Nadaljujemo rahlo levo ter vzpon nadaljujemo po cesti, ki nas mimo dveh zaporednih spomenikov NOB pripelje nad vas, kjer se cesta spremeni v širok a strm kolovoz. Po krajšem vzponu se kolovoz razcepi na dva dela, mi pa nadaljujemo po levem v smeri Koče na Kriški gori (desno Tolsti vrh). Kolovoz nato mimo vodovodnega objekta in vikend hišice preide v gozd, kjer se nadaljuje v zmernem vzponu.
Le nekoliko naprej nas oznake za Kriško goro usmerijo desno (naravnost nemarkirana pot na Kriško goro) na nekoliko bolj razrit kolovoz, ki se višje spremeni v razmeroma strmo stezo. Naprej se vzpenjamo po lepo urejeni poti, ob kateri opazimo številne klopi in ob njih imena klopi. Višje nas pot pripelje do pašne ograje ter se le nekoliko višje obrne v levo, kjer se nato prečno vzpenja. Po nekaj minutah prečnega vzpona stopimo iz gozda, kjer pred seboj že zagledamo Kočo na Kriški gori, do katere nas loči le še nekaj 10 korakov lahkotne hoje.
zemljevid poti - Koča na Kriški gori
Ob poti: Zavetišče v Gozdu (891m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Vrata ( 30 min), Tolsti vrh (1 h)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Gozd - Koča na Kriški gori1
Gozd - Koča na Kriški gori2
Gozd - Koča na Kriški gori3
Gozd - Koča na Kriški gori4
Gozd - Koča na Kriški gori5
Gozd - Koča na Kriški gori6
Gozd - Koča na Kriški gori7
Gozd - Koča na Kriški gori8
Gozd - Koča na Kriški gori9
Gozd - Koča na Kriški gori10
Gozd - Koča na Kriški gori11
Gozd - Koča na Kriški gori12
Gozd - Koča na Kriški gori13
Gozd - Koča na Kriški gori14
Gozd - Koča na Kriški gori15
Gozd - Koča na Kriški gori16
Gozd - Koča na Kriški gori17
Gozd - Koča na Kriški gori18
Gozd - Koča na Kriški gori19
Gozd - Koča na Kriški gori20
Gozd - Koča na Kriški gori21
Gozd - Koča na Kriški gori22
Gozd - Koča na Kriški gori23
Gozd - Koča na Kriški gori24
Gozd - Koča na Kriški gori25
Gozd - Koča na Kriški gori26
Gozd - Koča na Kriški gori27
Gozd - Koča na Kriški gori28
Gozd - Koča na Kriški gori29
Diskusija o izletu Gozd - Koča na Kriški gori (lažja pot)
Prikaži starejša sporočila
Gost17. 02. 2008
Močno dvomim, da ti ki se vpisujejo v knjigo, ki so takorekoč zelo pogosto gor ne odzdravijo. Pojdi na Šmarno goro, tam so šele "prijazni", ki sploh ne slišijo ko jih pozdraviš. Zanimivo, na Kriški še nisem srečal enega ki nebi rekel dober dan ali živjo....
košutnik20. 02. 2008
Standardna pot iz vasi Gojzd je precej napeta in ne pusti kaj prida počivati. Vendar kje pa piše, da je potrebno tekmovati na čas. Preden pot iz bukovega gozda pripelje na vedno bolj zaraščene senožete, se lahko celo za nekaj minut oddahnemo po razmeroma položni poti, potem pa se zopet začne vzpon. Na vrhu pa prekrasen razgled in prijazna koča z vrhunsko hrano na žlico in tudi sladice so zelo okusne. Vedno znova me očara ta gora in vedno znova se bom vračal k njej!velik nasmehnasmeh
limonca20. 02. 2008
Meni osebno je ta gora zelo ljuba, prav tako osebje v koči in pa vsi ki radi hodijo v hribe nasploh. Se vidimo...velik nasmeh
lubi8. 04. 2008
Kriška je ZAKON. Ravno pravšnja za lep enodnevni izlet v vseh letnih časih, ki ga ob primerni razpoloženosti podaljšaš na Tosti vrh. S pogledom objameš domovino, se nasmehneš soncu in pri Tonki popiješ domači "zeliščni čaj". Nismo pogosti gostje, se pa radi vračamo in lepo nam je. Spoštujemo trud skrbnikov poti in koče. Naj bo Kriška posebno doživetje tudi vsem zanamcem.
nadka
MRKAČ11. 04. 2008
Zelo lep popoldanski sprehod ali enodnevni čez Tolsti vrh, južina pri Tonki je odlična, za posladek pa na "kremšnite" v zavetišču v Gozdu. Lepa beseda lepo mesto najde.
velkavrh2. 07. 2008
Bil tu 15.05.2008.Primerno za vsako uro dneva.Jaz se rad vračam nazaj po neoznačeni poti,da ni preveč enolično.
andrej jerina5. 07. 2008
Tudi naša družina se je danes odpravila po zgoraj opisani poti. Pot se mi zdi primerna za otroke, mogoče z izjemo najmlajših. Rad bi pohvalil oskrbnico v koči, saj nas je za prinešene "klaftre" za zimo nagradila s čokoladami. Otrokom za zgled in v veliko zadovoljstvo. Žig SPP dobite v koči.LP Andrej
klavdy61. 05. 2009
Strma pot, ki pa je na koncu zelo lepa. Prav pridejo tudi številne klopi ob potinasmeh.
capraibex1. 05. 2009
Na Kriško goro sem se povzpel danes z izhodišča pri cerkvi sv.Jožefa.Kar strma in zanimiva pot in vsaj v popoldanskem času nisem srečal drugih planincev.Tudi sam sem proti postavljanjem klopc pa še česa,saj s tem hribi izgubljajo prvobitnost.
DADA12. 02. 2010
V NEDELJO BI ODŠLI NA KRIŠKO GORO.ALI BI POTREBOVALI DEREZE?nasmeh
viharnik13. 02. 2010
Predvidoma se derez v globokem snegu ne rabi,vendar včasih pridejo prav na strmih,s puhcem zasneženih terenih,kakršne razmere so prav sedaj.Če spodaj ni sprijeto s podlago,stop pa se predre do morebitne stare ledene podlage,so dereze in cepin obvezne!,ker ob zdrsu letimo navzdol kar skozi puhast sneg,ki ne daje opore.Pred vzponom se o razmerah na poti,dodatno pozanimajte z oskrbnikom koče na Kriški gori.
serajko13. 02. 2010
Dada
Čeprav malo pozno . Na vseh poteh do koč , ki so pozimi oskrbovane v Karavankah so praviloma potrebne vsaj male dereze . Vse poti so že naslednji dan po sneženju praviloma pregažene Ob velikem obisku pa postanejo gladke .Tako da jih brez pomisleka zaradi svoje varnosti jih imej vsaj v nahrbtniku.
mojcej'724. 04. 2010
Danes smo se ob 10h odpravili (malo nesigurno zaradi vremena) na Kriški goro. Razveselile so nas vse 4 klopce (Ivanina, Dohtarjeva, Pajotova in Štefanova). Zadnjih 30 min pred vrhom smo presenečeni naleteli na sneg in kar zaledenelo pot. Sicer vsi opremljeni s palicami in gojzerji smo se kar namučili predvsem nazajgrede, saj je precej drselo. Za 9-letnega otroka smo v koči kupili pohodne dereze in ni nam žal. V koči je bilo skrajno fino, topla peč, prijazni ljudje in slastna hrana. Ob odhodu iz koče nas je razveselili tudi pogled proti Gorenjski, saj se je megla raztopila in posamezni sončni žarki so nam privabili nasmeh na obraz. Super dan.
Lucy28. 06. 2010
pozdravljeni planinci!

bila sem na kriški gori in vam lahko povem da je zares super.osebje je zelo prijazno,postrežba zelo hitra,hrana okusna.
pogled pa fantastičen.
Mako16. 08. 2010
"Gost
16.9.2007 To, da furjajo gor pa dol je meni vseeno, vendar, da pa ne morejo iti po poti ni pa prav nič lepo. Zelo lepo bi bilo, če bi se držali poti."

Se strinjam, ta položna pot iz Gozda na Kriško je v srednjem delu dobesedno nasrana s številnimi bližnjicami, ki so levo in desno od poti. A ni škoda te lepe poti, tega pred leti na tej stezi ni bilo! Bomo videli, kaj bo iz bližnjic naredila še erozija. Škoda!

Za tiste ki si želite manj obiskanih poti na Kriško goro in vas gneča moti. Precej manj obiskana in markirana je pot iz Tržiča po grebenu. Je pa res precej daljša. S severa obstaja tudi zelo lepa in tudi za silo markirana pot iz Grahovš mimo lovskega bivaka. Prav tako obstaja tudi precej divja lovska pot iz Loma. Ta je pa samo za izurjene.
Mako16. 08. 2010
Še to, letos morate očitno paziti na električne pastirje. Vsaj prejšnji teden so imeli (ovčja pot) priklopljen precej močan štrom. Ne samo da presneto močno strese, po hrbtenici požene kar konkreten tok in v mišico te zagrabi krč. Preverjeno. Žal... mežikanje
caplja6. 12. 2010
Včeraj 5.12.10 smo se odpravili na Kriško.Pot je bila čudovita shojena vreme enkratno.
Moram pa žal ugotovit da se jim je v kuhinji ulilo malo preveč vode v ričet tako,da nas je to malo razočaralo.Upam ,da se jim je to ponesrečilo samo včeraj.Pa brez zamere.
jprim7. 12. 2010
Jaz bi rekla tako, verjetno je zadeva že šla proti koncu in so ga malo razredčili, da so dobili še nekaj porcij, govorim iz lastnih izkušenj.
LP!
ps ... pa nisem kuharica v kakem domu, da ne bo pomotenasmeh
Otto7. 12. 2010
Ali pa je spuščala streha in je ravno kapljalo v lonec.velik nasmeh
Verjetno res le slab trenutek ali možnost ki jo omenja jprim. Saj je bil v nedeljo verjetno res naval.
katty7. 08. 2011
Pozdravljeni kolegi planinci!
Danes sem prvič osvojila Kriško goro. Ko smo startali pred cerkvijo v Gozdu, sem bila vsa nejevolna češ, spet nek vrh, ki ga sploh ne poznam.mrk pogledeek Ah, pa kaj. Spet nekaj novega, kar je lahko samo pozitivno. In res, povzpeli smo se po lažji poti, ki je sicer v startu dokaj široka in strma. Držali smo se markacij in ni nam žal. Najprej je kazalo, da bomo srečali ogromno ljudi, a potem, na naše presenečenje, komaj kakšnega. Mogoče 5 ljudi zavijanje z očmiSkratka, tako kot so že predhodniki napisali, pot je zelo lepa in zanimiva, čar ji seveda dodajo še table, ki še kako popestrijo dogajanje na poti. Jaz sem nad njimi povsem navdušena in nebi nič spremenila. mežikanjeZadnjih 15 minut postane pot precej stmejša, svoje dodajo še stopnice, ki jih kar ni koneceekPotem pa končno koča, ki je izredno lepa...vsaj meni.
Kar se pa tiče ponudbe in postrežbe v koči pa nimam nobenih pripomb. Čaj ODLIČEN, tako dobrega že dolgo nisem pila. Kar se pa hrane tiče se mi zdi, da je kar odlična, saj jim je vsega skoraj zmanjkalo, razen ričeta in sirovih štruklov.
Skratka, jz se bom na Kriško goro definitivno še vrnila, saj je bilo zelo lepo. mežikanjeEdino kar sem pogrešala, je bilo res lepo sončno vreme, saj nismo imeli nobenega konkretnega rezgleda na Julijcemrk pogled in okoliške hribe.
Lep gorski pozdrav....Katy
nanica8. 08. 2011
Škoda da niste imeli lepega razgleda ,saj Kriški gori ne rečejo zastonj balkon Gorenjske.nasmeh
hills8. 08. 2011
Ja Kriška gora je čudovita nasmeh, tudi pozimi nasmeh razgledi veličastni nasmeh
upornica10. 10. 2011
Včeraj je bil lep sončen dan. Razgledi s Kriške so bili čudoviti vse do Snežnika. Še celo Storžič je bil brez kape.
Kokta16. 10. 2011
Iz Gozda na Kriško in nato na Tolsti vrh. Na vrhu sonček, spodaj megla.Tolsti vrh je res čudovit, sploh pogled na mogočni Storžič...priporočam. Kar se tiče Kriške koče...hm...no comment mrk pogled
čemšeničan21. 01. 2012
Rad bi zvedel ali je zadnjo nedeljo v januarju organiziran vsakoletni pohod na Kriško planino,dobil sem obvestilo, da ga od letos naprej nebo več ali je to res.
Lep pozdrav in srečno pot!
JUREE21. 01. 2012
Živjo
Res je, letos pohoda ni.
Lani je bil organiziran
zadnji zimski trim pohod na Kriško goro.

čemšeničan22. 01. 2012
Hvala Juree za odgovor bo pot peljala nas kam drugam čene kam dlje pa samo za kondicijo na Čemšeniško planino.Lp.
miha18810. 02. 2012
Zdravo,

me zanima za pozimi ali se za na Kriško rab dereze?

Hvala in lp
main10. 02. 2012
Obvezno jih daj v nahrbtnik. Zadnji del pred kočo je pogosto drsališče.
otiv10. 02. 2012
Kriška gora je pa resnično včasih "križka" in še kako pridejo prav dereze.Ni pa to vedno v zimi,večinoma se pride tudi brez,da ne bo zdaj panike.Zavisi od razmer,ki niso vedno enake.
Pa srečno in lep dan na Kriški gori!nasmeh
vukovivek10. 02. 2012
le pojdi na Kriško goro saj je lep razgled na Triglav in v dolino Gorenjske dereze pa vzemi seboj ker je zgornja pot drseča saj gre tudi za varnost.jaz sem bil 8.1.2012.l.p Ivek.
miha18810. 02. 2012
Zdravo,

superca, mogoč se pa srečamo nasmeh.

Hvala za nasvet.

Lp, Miha.
AdryBK18. 04. 2013
ojla,

je bil kdo pred kratkim na Kriški? Sneg je še kje na poti, al derezce niso več potrebnezavijanje z očmi?
Hvala nasmeh
sla18. 04. 2013
Na markirani poti je še kar nekaj snega (celo malo ledu), vendar za gor ni problema, na "ovčji" poti je sneg le še na grebenu. Bila v ponedeljek.
Bojan_A18. 04. 2013
Bil danes na treningu na Kriški. Gor po ta strmi poti - snega tu sploh ni - razen tik pred kočo. Pot z Gozda pa je kopna do začetka tiste jeklenice pred kočo. Sneg je mehak in se predira - derezice seveda niso potrebne. Naprej proti Tolstemu vrhu je snega še do kolen in se predira.
velkavrh22. 08. 2013
Bil gor s hčerko na začetku tedna. Gor sem nesel celo poleno, da pozimi ne bo zeblo. Kot zanimivost naj povem , da so nas pozdravili trije oslički-zanimivo. Ovc pa nisem videl. Je pa izredno suho. Dol pa po bolj prijetni neoznačeni potki, ki pa pozimi ni primerna zaradi plazov.
claire25. 08. 2014
pot ni ravno položna..en del poti je težje dostopen zaradi podrtih dreves..
KatjaGre8. 09. 2014
Pot vsekakor ni položna in sodi med bolj zahtevne...
Daaam8. 09. 2014
Polozna je napram strmi nasmeh ..zahtevna je pa za nivo 7 letnega otrokazavijanje z očmi
Darxta8. 09. 2014
Ta pot, če pogledamo obe varianti iz Gozda, JE položna. Obstaja namreč še ena, Strma pot.
In glede na to, da na poti ni nobenih jeklenic in klinov (ker seveda niso potrebni), pot spada med lahke. Beseda "lahka" pač ne označuje strmine.
Je pa seveda možno, da zaradi ovir (podrta drevesa, itd) ni prehodna brez težav, vendar zaradi tega ne bodo speminjali klasifikacije poti, dokler se ne počisti teren.

LP
Kriška8. 09. 2014
Pravzaprav malo pod vrhom je ob široki "avtocesti" napeljana jeklenica, bolj kot simbolična ograja, ki prav pride včasih pozimi, ko je pot poledenela, da malo manjkrat spodrsneš na zadnjo plat. Seveda pa ni tam zaradi zahtevnosti poti. Komur se pa tale pot zdi zahtevna, pa je zanj bolje, da se sprehaja le po nakupovalnih centrih. jezik
Darxta9. 09. 2014
Kriška, imaš popolnoma prav. Jeklenica mi je prišla zelo prav enkrat pozimi, preden sem nabavil male dereze velik nasmeh
sirt19. 09. 2014
Se strinjam tako s Kriško, kot z claire. Pot nikakor ni položna, je pa lahka. Problem je, ker administratorja zavajata hribovce z "položna pot! Na Kriški sem bil že 200+, pa še nobenega domačina nisem slišal govoriti o položni poti.Vsak pravi, da je prišel po "normalni poti". Na Kriško vodijo 3 glavne poti-Strma, Ovčja in Normalna. Pametno bi bilo, da administratorja popravita iz položna pot v normalna pot.
Tadej9. 09. 2014
Na tablah je zaslediti ime "lažja pot", zato me zanima, če je morda bolje spremeniti v "lažja pot" kot v "normalna pot"? Vaša mnenja...
http://www.hribi.net/slika.asp?pot=267019
mpogac25. 02. 2017
Pozdrav, mogoče kdo ve kakšna je zdaj ta pot. Koliko zasnežena itd. Pa če je koča v ponedeljek odprta. Hvala.
Majdag2. 01. 2018

Na predzadnji dan starega leta. Potka je hitro uhojena, saj je veliko obiskovalcev vsak dan pri koči. Zimska idila je tam na gori božanska. Je pa dobro imeti dereze za vsak primer. nasmeh


http://jelenkamenmajdag.blogspot.si/2018/01/zimska-idila-na-kriski-gori.html
tone15. 01. 2019
Na Gozdu(parkirišče pred cerkvijo) pozabil pohodne palice znamke Tehnomat.Mogoče jih je kdo videl??Najditelju častim pivonasmeh
lp
Romancha2. 10. 2019
Živjo, koča je odprta med tednom tudi izven poletnih dni, kot npr. včeraj (1.oktober).
Zajček9. 01. 2021
Danes na vrhu odlično vreme, dosti ljudi tudi,tako da s potjo ni problemov,je pa seveda zasnežena in na nekaterih predelih ledena,tako da se derezice priporočajo.nasmeh
Lazo4. 06. 2023 11:47:04
Pozdravljeni

Evo, prilagam vam posnetek celotne poti do Tolstega vrha mimo koče na Kriški gori, toliko da bo tistim, ki se odločate za tak podvig, se boste lažje odločitli in ocenili vašo pripravljenost.

Varen korak!

https://youtu.be/R7o7HFNMU-4
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki