Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Dom na Kališču / Laško - Dom na Kališču

Laško - Dom na Kališču

Natisni
Izhodišče: Laško (815 m)
Širina/Dolžina: 46,3322°N 14,4°E
Čas hoje: 2 h
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 719 m
Višinska razlika po poti: 719 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 47.492
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 20
Število komentarjev: 14
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Ko prispemo v Bašelj se najprej na začetku levega ovinka v smeri naravnost nadaljuje ožja cesta, ki vodi do parkirišča pri brunarici TD Bašelj (v opisih izhodišče Bašelj), mi pa od omenjenega križišča po glavni cesti nadaljujemo še dobrih 100 m do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno po cesti proti Gamsovemu raju in zaselku Laško. Le kakih 50 m naprej nadaljujemo po levi cesti, katera se postopoma prične zmerno vzpenjati. Pri zaselku Laško ponovno nadaljujemo levo, nato pa se asfalt konča in z vožnjo nadaljujemo po strmi makadamski cesti, katera nas vodi mimo odcepa poti (kolovoza) k cerkvi sv. Lovrenca in Doma na Lovrencu. Od omenjenega odcepa se peljemo še nekoliko naprej, do konca ceste oz. manjšega parkirišča nekaj 10 metrov prej.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - zahod ter v prvem križišču nadaljujemo levo. V nadaljevanju se peljemo skozi podvoz pod avtocesto, nato pa prispemo do krožišča, od koder z vožnjo nadaljujemo v smeri Golnika. Pot naprej nas vodi skozi naselje Mlaka pri Kranju, mi pa na koncu naselja nadaljujemo desno v smeri naselja Srakovlje. Sledi vožnja skozi Srakovlje, Spodnjo Belo, Srednjo Belo, Zgornjo Belo (v Zgornji Beli se priključimo cesti iz Preddvora) do Bašlja, kjer glavna cesta naredi dolg levi ovinek, kjer se v smeri naravnost nadaljuje ožja cesta, ki vodi do parkirišča pri brunarici TD Bašelj (v opisih izhodišče Bašelj), mi pa od omenjenega križišča po glavni cesti nadaljujemo še dobrih 100 m do naslednjega križišča, kjer nadaljujemo desno po cesti proti Gamsovemu raju in zaselku Laško. Le kakih 50 m naprej nadaljujemo po levi cesti, katera se postopoma prične zmerno vzpenjati. Pri zaselku Laško ponovno nadaljujemo levo, nato pa se asfalt konča in z vožnjo nadaljujemo po strmi makadamski cesti, katera nas vodi mimo odcepa poti (kolovoza) k cerkvi sv. Lovrenca in Doma na Lovrencu. Od omenjenega odcepa se peljemo še nekoliko naprej, do konca ceste oz. manjšega parkirišča nekaj 10 metrov prej.
Opis poti:
Na koncu ceste se usmerimo na levi kolovoz v smeri Kališča in Storžiča. Kolovoz se zmerno vzpenja in nas po desetih minutah hoje pripelje na razpotje. Nadaljujemo po levem kolovozu, ki ga po nekaj metrih zmanjka. Pot tu zapusti manjšo dolinico ob kateri se je vzpenjala in se strmo vzpne v levo smer. Po tem krajšem strmem vzponu strmina popusti in pot nas pripelje do partizanske bolnice Košuta. Za bolnico pot preči dva zaporedna hudournika in se nato spet strmeje vzpne. Pot, ki ves čas poteka po gozdu nas pripelje na stranski greben Kališča, kjer se nam priključi neoznačena pot iz Bašlja. Gozd nato postane bolj redek in občasno se nam odpre kak lep razgled proti Storžiču. Pot nato zavije nekoliko desno ponovno v gozd. Kar naenkrat pa pred seboj zagledamo hiško, ki se nahaja na planini pod Kališčem. Le nekaj metrov naprej pa se nam priključi pot iz vasi Mače. Naprej se pot vzpenja še približno 15 minut skozi gozd. Pot nato naredi oster levi ovinek in pred seboj zagledamo dom na Kališču do katerega imamo le še nekaj korakov.
zemljevid poti - Dom na Kališču
Ob poti: Bolnica Košuta (900m), Planina Kališče (1450m)
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Bašeljski vrh, Mali Grintovec, Storžič
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Laško - Dom na Kališču1
Laško - Dom na Kališču2
Laško - Dom na Kališču3
Laško - Dom na Kališču4
Laško - Dom na Kališču5
Laško - Dom na Kališču6
Laško - Dom na Kališču7
Laško - Dom na Kališču8
Laško - Dom na Kališču9
Laško - Dom na Kališču10
Laško - Dom na Kališču11
Laško - Dom na Kališču12
Laško - Dom na Kališču13
Laško - Dom na Kališču14
Laško - Dom na Kališču15
Laško - Dom na Kališču16
Laško - Dom na Kališču17
Laško - Dom na Kališču18
Laško - Dom na Kališču19
Laško - Dom na Kališču20
Diskusija o izletu Laško - Dom na Kališču
velkavrh7. 05. 2011
Danes šel to pot prvič pri turi na Storžič. Jaz vas Laško nisem videl. Hiše imajo hišne številke Bašlja. Pot je prijetna. Je dobro označena. Opremljena je celo z dvema jeklenicama na najbolj kritičnih mestih. Mislim , da je namenjena za zimske pohode. Pot nas nagradi z lepimi pogledi na Storžič.
Janiel7412. 01. 2012
Mogoče kdo ve kako je s snežnimi razmerami na tej poti do doma?
sodnick12. 01. 2012
Bil sem 2. januarja. Malo mešano. V glavnem je pot kopna, mestoma malo snega in malo poledenelo. Veliko ljudi uporablja pohodne dereze. Pot od malega Kališča (več manjših koč) pa do doma je pa čista drsalnica in je brez derez precej zoprno, se pa da. Pač ne greš čisto po stezi. Sicer je snega malo.
Borut11. 09. 2014
Zanima me, kakšna je kaj cesta v tem času. Hvala.
limona2. 09. 2014
Cesta je na enem ali dveh mestih malo razjedena od vode (ko se vzpne iz vasi v gozd), a v redu prevozna. Vsi, ki smo bili v soboto gor, smo prišli brez težav. Lp!
jcerni27. 07. 2015
Zanima me, ali je planinska pot prehodna zaradi žledoloma pred nekaj leti. Želim iti po njej, ker bom hodil po poti Karla in Žiga Zoisa.
sodnick27. 07. 2015
Pot je bila prehodna že takoj po žledolomu (sem prehodil). Malo umikanja in plezanje čez kak hlod, sicer pa prehodno. Verjamem pa, da je sedaj še precej bolje, saj je ta pot precej priljubljena.
claire24. 07. 2016
Zelo lepo markirana pot, pohvalno!
Pelca27. 08. 2016
Navodila za izhodišče so napačna - v Bašlju je treba iti levo, ne desno, proti oznakam za Gamsov raj. Cesta od Laškega (ki ni vas, ampak področje, in zato sploh ni označeno) je bila tako razrita, da smo z avtom komaj prevozili prvi ovinek. Ker smo parkirali razmeroma daleč, je to pot podaljšalo za dobre pol ure. Pot do Doma na Kališču pa je res lepo označena in tudi ponudba v koči je super. Dobra hrana in postrežba.
Kranj28. 08. 2016
Niso napačna samo vi ste šli po drugi poti tudi čez gamsov raj je odlično markirananasmeh
Pelca29. 08. 2016
Ne, to je ta pot (Laško) - ki je LEVO iz Bašlja, samo za to gre nasmeh
Pelca29. 08. 2016
DESNO se gre pa iz Mač.
PUHIPUHI17. 04. 2018
Ali kdo ve v kakem stanju je trenutno pot do opisanega izhodišča? LP; P
Anansie19. 04. 2018
Januarja je bila brez posebnosti
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki