Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Ojstrica / Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica (Kopinškova pot)

Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica (Kopinškova pot)

Natisni
Izhodišče: Dom Planincev v Logarski dolini (837 m)
Širina/Dolžina: 46,3836°N 14,6216°E
Ime poti: Kopinškova pot
Čas hoje: 4 h 5 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Ferata: B
Višinska razlika: 1513 m
Višinska razlika po poti: 1513 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 39.194
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 52
Število komentarjev: 12
Dostop do izhodišča:
a) Čez prelaz Volovljek (Kranjski Rak) ali iz Mozirja se zapeljemo v Luče, od tam pa z vožnjo nadaljujemo proti Logarski dolini. Nekaj kilometrov za naseljem Solčava bomo prišli do križišča, kjer zavijemo levo v smeri Logarske doline (plačilo cestnine). V nadaljevanju se peljemo po Logarski dolini, mi pa se peljemo do Doma planincev v Logarski dolini. Parkiramo na parkirišču na levi strani ceste. Parkirišče na desni strani je namenjeno gostom Doma Planincev. b) Preko MP Jezerski vrh se zapeljemo v Avstrijo, tam pa v dolini Bele / Vellach zavijemo desno v smeri MP Pavličev vrh (Pavličevo sedlo) / Paulitchsattel. Ko prispemo na slovensko stran se najprej spustimo do doline, nato pa v križišču nekoliko pred Solčavo zavijemo desno proti Logarski dolini (plačilo cestnine). V nadaljevanju se peljemo po Logarski dolini, mi pa se peljemo do Doma planincev v Logarski dolini. Parkiramo na parkirišču na levi strani ceste. Parkirišče na desni strani je namenjeno gostom Doma Planincev. c) Zapeljemo se v Črno na Koroškem (do sem iz Raven na Koroškem ali iz Šoštanja preko prelaza Spodnje Sleme), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Lučam. Sprva še asfaltna cesta, višje postane makadamska in nas pripelje do križišča večih cest na prelazu Spodnje Sleme. Nadaljujemo po glavni cesti, ki se prične prečno spuščati proti naselju Podolševa. Nižje v križišču zavijemo ostro levo (desno solčavska panoramska cesta - do izhodišča lahko prispemo tudi po tej cesti, v tem primeru se priključimo cesti preko prelaza Pavličev Vrh) v smeri Solčave. Ko se spustimo v Solčavo, v križišču, kjer se priključimo glavni cesti nadaljujemo desno. Nekaj kilometrov za naseljem Solčava bomo prišli do križišča, kjer zavijemo levo v smeri Logarske doline (plačilo cestnine). V nadaljevanju se peljemo po Logarski dolini, mi pa se peljemo do Doma planincev v Logarski dolini. Parkiramo na parkirišču na levi strani ceste. Parkirišče na desni strani je namenjeno gostom Doma Planincev.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po glavni cesti, ki nas vodi preko mostu, za mostom pa nas oznake za Klemenčo jamo usmerijo levo na gozdno cesto, po kateri nadaljujemo pot, le ta pa nas v nekaj minutah pripelje do križišča, kjer nadaljujemo desno v smeri Klemenče jame. Od križišča hodimo po cesti le še kratek čas, saj nato nadaljujemo levo po sprva široki in zložni planinski poti. Le nekaj korakov naprej pa pot preide na pobočje in se postopoma prične vse strmeje vzpenjati. Strma pot se v nadaljevanju vzpenja po strmem pobočju, nato pa preči hudourniško grapo in nekoliko naprej še potoček. Za potočkom postane pot še bolj strma in se vzpenja po zelo strmem pobočju, ki je predvsem v mokrem nevarno za zdrs. Po slabi uri hoje od izhodišča pa prispemo do klopce ob studenčku in le malo naprej do razpotja, kjer se priključimo poti z izhodišča Na razpotju.
Tu strmina popusti, mi pa nadaljujemo rahlo navzgor po široki poti, ki nas kmalu pripelje iz gozda. Od tu sledi le še krajši vzpon po travnatem pobočju do Koče na Klemenči jami pod Ojstrico.
Od koče pri kateri je označeno razpotje nadaljujemo naravnost v smeri Ojstrice (levo Strelovec in Krofička) po poti, ki gre po nekaj 10 metrih v gozd. Skozi gozd se zmerno do strmo vzpenjamo, pot pa nas višje pripelje pod skalne pečine, ki pa niso preveč krušljive. Pot se pečinam kmalu umakne v desno in nas pripelje do razpotja, kjer nadaljujemo levo v smeri Ojstrice po Kopinškovi poti (desno Ojstrica, Planjava in Korošica čez Škarje).
V nadaljevanju preidemo iz gozda na razgledna z ruševjem porasla pobočja, s katerih se nam odpre lep razgled proti severni steni Ojstrice in Rjavčkemu vrhu. Pot naprej nas vodi mimo odcepa neoznačene lovske poti na Krofičko, nad katerim hitro prispemo na drugo stran grebena oz. do Škrbine 1800 m.
Na škrbini, od koder je lep pogled na sosednjo Krofičko pot zavije desno ter nas ob prečenju strmih pobočij nad Robanovim kotom pripelje do prvih varoval, kjer se pot ob jeklenici razmeroma strmo vzpne, nato pa se prehodno položi in preči travnato pobočje. Sledi nekaj lažjega plezanja s pomočjo klinov, nato pa prispemo do kratkega navpičnega dela, preko katerega se vzpnemo s pomočjo skob in jeklenice. Pot naprej se še nekaj časa zelo strmo vzpenja, nam pa so večino časa v pomoč varovala, predvsem klini in jeklenice. Višje prispemo do manjše škrbine, kjer pot zavije desno. Od tu naprej se z lažjim plezanjem in nekaj strmimi prečenji vzpenjamo proti zahodu, kjer višje stopimo na greben. Na grebenu se nam ponovno odpre pogled proti Logarski dolini in goram nad njo. Nadaljujemo rahlo levo po izpostavljenem grebenu, kjer se pot ponovno strmo vzpne ob jeklenici. Pot naprej se vzpenja po desni (severni) strani grebena nad prepadnimi stenami. Sledi prečenje strmega melišča, kjer se lahko v zgodnjem poletju še zadrži sneg (snežišče lahko varno prečimo le z uporabo cepina in derez, saj se melišče konča s prepadom). Nad meliščem pot zavije levo ter se vzpne ob jeklenici. Sledi le še nekaj lažjega plezanja in ob čudovitih razgledih dosežemo vrh 2350 m visoke Ojstrice.
zemljevid poti - Ojstrica
Ob poti: Koča na Klemenči jami (1208m), Škrbina (1800m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica1
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica2
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica3
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica4
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica5
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica6
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica7
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica8
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica9
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica10
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica11
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica12
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica13
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica14
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica15
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica16
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica17
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica18
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica19
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica20
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica21
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica22
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica23
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica24
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica25
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica26
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica27
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica28
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica29
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica30
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica31
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica32
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica33
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica34
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica35
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica36
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica37
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica38
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica39
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica40
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica41
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica42
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica43
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica44
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica45
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica46
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica47
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica48
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica49
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica50
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica51
Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica52
Diskusija o izletu Dom Planincev v Logarski dolini - Ojstrica (Kopinškova pot)
katja8716. 10. 2014
V nedeljo (12.10.2014) smo bili na Ojstrici in Rjavčkem vrhu. Naredili smo krožno turo: Dom Planincev - Koča na Klemenči jami - Ojstrica po Kopinškovi poti - sedlo Škarje - Rjavčki vrh - Koča na Klemenči jami - Dom Planincev.

Ker smo bili zadosti zgodnji, smo na vrhu uživali v sončku in imeli lepe razglede. Le Ojstrica in Mrzla gora sta dolgo vztrajali in nista bili zabasani, saj so bili okrog vsi vrhovi v oblakih, le tu in tam se je za kratek čas odprlo.

Več slik in opis ture je objavljen na spletni strani Planinskega društva Matica Murska Sobota: http://www.pdmaticams-drustvo.si/
zoranp6829. 06. 2015
28.06.2015 Krožna tura Dom planincev Logarska dolina,Koča na Klemenči jami,Kopinškova pot, Ojstrica, Škarje,Koča na Klemenči jami,Dom planincev Logarska dolina. Bilo je čudovito. Hvala vsem za lep dan. Zoran
neyo29. 06. 2015
Zdravo,
Kakšne so razmere na Kopinškovi poti na Ojstrico. Predvsem me zanima snežišče pod vrhom. Se da mimo njega,ker derez vsaj takšnih ki so za takšno snežišče primerne nimam. Zaenkrat se izogibam takšni potem. Bil pa sem že pred leti, mislim da je tega že okrog 15 let. Takrat sem snežišče obšel na zgornjem delu. Ni bilo nobene potrebe da bi sploh stopil nanj. Tudi sedaj si želim če je le možno, da bi ga obšel. Hvala za odgovor
zoranp6829. 06. 2015
Živjo. Neyo včeraj smo prečkali to snežišče brez problemov. Sneg je mehak in stopinje globoke in utrjene. Mislim da derez in cempina ne rabiš. Srečno. Zoran
stropci9. 07. 2015
Oj kako je kaj s snegom na poti po kopinškovi ?

l.p. Stropci
zico109. 07. 2015
Ga skoraj ni vec. Pot pod noge...
pohodnik3822. 07. 2015
Pred dobrim tednom (12.7.) prehojena pot,sneg je že zdavnaj pobralo.Tako da jo je bilo pravi užitek prehoditi pa tudi pretirane gneče ni bilo.Super nasmeh

SLIKE in osebni vtisi z poti

Lp! Tone nasmeh
pohodnik385. 08. 2018
Včeraj opravil to pot snega nikjer več pot pa brez posebnosti.

Slike in osebni vtisi z poti

Lp! Tonenasmeh
green19. 06. 2020
Zdravo, kakšne do kaj razmere na Kopinškovi (varovala, sneg)? Hvala in srečno vsem mežikanje
biba19. 06. 2020
Tukaj poglej - Ojstrica
mirank15. 08. 2021 13:05:46
Na sliki 20 se lepo vidi da na tabli za Kopinškovo ni napisanega časa 3h 50min; kira mona je to dodala zavijanje z očmi. Ta napis je pripomogel, da je za mano klepet nadomestila mrtvaška tišinavelik nasmeh
primozg2. 08. 2022 07:02:47
V soboto 23.7. po tej poti. Varovala brezhibna pot pa zelo lepa. Opis in slike si lahko pogledate na https://gorskimoz.si/2022/08/02/ojstrica-po-kopinskovi/
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki