Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Velika Raduha / Bukovnik - Velika Raduha (plezalna pot)

Bukovnik - Velika Raduha (plezalna pot)

Natisni
Izhodišče: Bukovnik (1327 m)
Širina/Dolžina: 46,434°N 14,7371°E
Ime poti: plezalna pot
Čas hoje: 2 h 25 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 735 m
Višinska razlika po poti: 755 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 119.602
 6 osebam je objava všeč
Število slik: 33
Število komentarjev: 149
Dostop do izhodišča:
a) Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali iz Kamnika čez prelaz Volovljek (Kranjski Rak)), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Logarski dolini. V vasi Solčava zapustimo glavno cesto proti Logarski dolini in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Podolševe, prelaza Spodnje Sleme in Črne na Koroškem. V nadaljevanju cesta izgubi asfaltno prevleko, mi pa po nekaj kilometrih na križišču v Podolševi zavijemo desno proti Črni na Koroškem. Cesta, ki se v nadaljevanju v glavnem prečno vzpenja, pa nas čez čas pripelje do prelaza Spodnje Sleme. Tu zavijemo desno v smeri Koče na Grohatu in kmetije Bukovnik (kmetija Bukovnik se nahaja na nadmorski višini 1327 m in velja za najvišje ležečo kmetijo v Sloveniji) ter vzpon nadaljujemo po makadamski cesti, katera na nekaj 100 metrov višje pripelje do naslednjega križišča. Na omenjenem križišču se rahlo v levo odcepi za javni promet zaprta gozdna cesta, ki vodi proti Koči na Grohatu, naravnost pa se nadaljuje cesta proti prej omenjeni kmetiji. Parkiramo na primernem mestu v bližini križišča.
b) Zapeljemo se v Črno na Koroškem (do sem iz Raven na Koroškem ali iz Šoštanja preko prelaza Spodnje Sleme), nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Lučam. Sprva še asfaltna cesta, višje postane makadamska in nas pripelje do križišča večih cest na prelazu Spodnje Sleme. Tu zavijemo levo v smeri Koče na Grohatu in kmetije Bukovnik (kmetija Bukovnik se nahaja na nadmorski višini 1327 m in velja za najvišje ležečo kmetijo v Sloveniji) ter vzpon nadaljujemo po makadamski cesti, katera na nekaj 100 metrov višje pripelje do naslednjega križišča. Na omenjenem križišču se rahlo v levo odcepi za javni promet zaprta gozdna cesta, ki vodi proti Koči na Grohatu, naravnost pa se nadaljuje cesta proti prej omenjeni kmetiji. Parkiramo na primernem mestu v bližini križišča.
Opis poti:
Z izhodišča se usmerimo na zgornjo levo cesto (spodnja cesta vodi proti kmetiji Bukovnik), katera nas le nekaj 10 metrov naprej vodi preko rampe. Malo za rampo, ki preprečuje nadaljnjo vožnjo, pa prispemo do mesta, kjer nas markacije povedejo levo na markirano pešpot, katera se sprva nekoliko strmeje vzpne, nato pa se hitro položi. Pot v nadaljevanju se rahlo vzpenja proti jugu, pri tem pa preči večje število grap in kakšno bolj strmo pobočje. Na nekaj mestih so nam v pomoč leseni mostički, na enem delu pa celo jeklenica (nezahtevno). Po približno pol ure hoje stopimo iz gozda in pot nas pripelje na gozdno cesto, katera nas nato vodi čez planino Grohat. Od tu sledi le še nekaj korakov rahlega vzpona in pot, s katere se nam odpre lep pogled na severna pobočja Raduhe nas hitro pripelje do Koče na Grohatu.
Od koče nadaljujemo po markirani poti v smeri Raduhe. Pot nas najprej vodi čez pašnike do bližnjih pastirskih koč, kjer zavijemo levo. Od tu naprej se pot prične nekoliko strmeje vzpenjati, nato pa nas v nekaj minutah pripelje do označenega razpotja, kjer nadaljujemo desno v smeri zelo zahtevne poti na Raduho (levo pot čez Durce).
V nadaljevanju se pot vzpenja skozi redek gozd in kmalu zavije nekoliko v levo, kjer preči strma pobočja pod Malo Raduho. Malo naprej pot še enkrat zavije v levo in nas pripelje do prvih jeklenic. Dobro zavarovana pot čez severno steno Raduhe nas v nadaljevanju najprej vodi po levi strani strme grape, jo višje preči, nato pa sledi še nekoliko izpostavljen, a dobro zavarovan vzpon proti grebenu Raduhe. Višje se pot položi in nas pripelje na greben, kjer se priključimo poti čez Durce in poti od Koče na Loki pod Raduho.
Na razpotju nadaljujemo desno in v nekaj minutah zmernega vzpona dosežemo razgleden vrh.
Sestopimo lahko po lažji poti čez Durce.
Bukovnik - Koča na Grohatu 40 minut, Koča na Grohatu - Raduha 1:45.
zemljevid poti - Velika Raduha
Ob poti: Koča na Grohatu (1460m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Bukovnik - Velika Raduha1
Bukovnik - Velika Raduha2
Bukovnik - Velika Raduha3
Bukovnik - Velika Raduha4
Bukovnik - Velika Raduha5
Bukovnik - Velika Raduha6
Bukovnik - Velika Raduha7
Bukovnik - Velika Raduha8
Bukovnik - Velika Raduha9
Bukovnik - Velika Raduha10
Bukovnik - Velika Raduha11
Bukovnik - Velika Raduha12
Bukovnik - Velika Raduha13
Bukovnik - Velika Raduha14
Bukovnik - Velika Raduha15
Bukovnik - Velika Raduha16
Bukovnik - Velika Raduha17
Bukovnik - Velika Raduha18
Bukovnik - Velika Raduha19
Bukovnik - Velika Raduha20
Bukovnik - Velika Raduha21
Bukovnik - Velika Raduha22
Bukovnik - Velika Raduha23
Bukovnik - Velika Raduha24
Bukovnik - Velika Raduha25
Bukovnik - Velika Raduha26
Bukovnik - Velika Raduha27
Bukovnik - Velika Raduha28
Bukovnik - Velika Raduha29
Bukovnik - Velika Raduha30
Bukovnik - Velika Raduha31
Bukovnik - Velika Raduha32
Bukovnik - Velika Raduha33
Diskusija o izletu Bukovnik - Velika Raduha (plezalna pot)
Prikaži starejša sporočila
dprapr29. 05. 2016
Sem omenil svoj primer predvsem zaradi tega, da pokažem, da so taki nasveti nesmiselni. Če potrebujemo takšen nasvet na tem forumu od tujih ljudi, ki našega otroka sploh ne poznajo, potem je takšen izlet z otrokom na zahtevni poti neprimeren in nevaren.
Pa saj se da na Raduho tudi z druge strani, z Loke. Tam bodo otroci prav uživali. Samo na vrhu bo treba popaziti nanje.
anak4. 08. 2016
30.7.2016 smo peljali po tej poti na vrh skupino planincev s tabora pd Mengeš v Koprivni. Uporabljali smo čelade in samovarovalne komplete, prehitevali pa so nas planinci v supergah,brez čelad in s palicami v rokah. Po mojem mnenju je na dan, ko na poti lahko pričakujemo večje število ljudi, čelada nujna! Zaradi spolzkih skal so bili najbolj zoprni deli, kjer ni varovanja. Sestopili smo čez Durce.
daver1. 05. 2018
Zivjo. Kaksna je situacija na tej poti? Je custo kopno, ali je se kaj snega? Hvala in srecno..
Swety1322. 02. 2019
Pozdravljeni zanima me kaksna je pot ter kokiko je snega?
Hribolazec8114. 07. 2019
Cesta do izhodišča pod najvišje ležečo kmetijo v Sloveniji - Bukovnik je super, z zelo nizkim avtom je šlo super, Sama pot odvisno od posameznika, po plezalni za mene ni nič kaj teškega, za nekoga mogoče je, srečal sem danes ko so šli družina dol po tej plezalni, vsi brez čelad in samovarovalnega, dva otroka cca 5 let starosti poleg brez čelad in samovarovalnega, malo neodgovorno sicer za moje pojme ker se že kamenje dol sipa, za moje pojme čelada obvezna.
Drugače je pa v primerjavi s plezalno na Peco nekje enaka, mogoče en odsek rahlo težji.

Vesel planinski pozdrav vsem planincem in varen korak nasmeh
Gregor
anica.zu@gmail.com25. 09. 2019
Zgodila se je nesreča. En del cca 5 m je res zelo nevaren, predvsem v mokrem, ker nimaš kam stopiti. Res bi bilo dobro, da bi naredili samo na enem mestu oporo za čevelj ali pa en klin.
čara26. 09. 2019
Tisti dan je bilo res mokro, deževalo. mrk pogled
m3pisnik19. 05. 2020
Za vikend lepo vreme in nacrtovan pohod na raduho. Je bil kdo v zadnjem casu? Razmere?
Smilodon22. 06. 2020
Zdravo, je kdo šel v zadnjih dneh po tej poti? Je še kaj snega, kakšne so razmere? Hvala in srečno pot.
mornar22. 06. 2020
Bil prejšni vikend pot normalno prehodna,kar veselo na pot.L.P.
Enka22. 06. 2020
Živjo, bila v soboto, pot je super, o snegu ni več ne duha ne sluha, varovala vsa bp, skratka, uživancija!
Lisica28. 07. 2020
Tale pot je meni prava gorska poezija. Ravno dovolj varoval na poti in plezanja. Kratka in sladka. nasmeh
alenkaj21. 03. 2021
Pozdravljeni, me zanima koliko časa potrebuješ, da jo preplezaš. Pa še to, katere bi bile še približno tako težke plezalne smeri kot je ta Radua razen Pece? Sem začetnica pri plezanju . Zahvaljujem se za odgovor.
alenkaj21. 03. 2021
Pozdravljeni, me zanima koliko časa potrebuješ, da jo preplezaš. Pa še to, katere bi bile še približno tako težke plezalne smeri kot je ta Radua razen Pece? Sem začetnica pri plezanju . Zahvaljujem se za odgovor.
zokipoki21. 03. 2021
@alenkaj, če si začetnica, si vzami čas in jo preplezaj počasi, ne glej na čas. Pot je razgibana in slikovita. Zjutraj in dopoldan v senci z vlago, popoldan pa ravno obratno. Če si iz bližnjih koncev ti priporočam Veliki Rogatec po grebenu, tam bo najprej kopno, da dobiš vsaj malo občutka za skalo. V KSA je kar nekaj lepih plezalnih poti nasmeh. Lp
alenkaj21. 03. 2021
Hvala za odgovor zokipoki, zanimiva pot, samo žal nisem našla kakšnega dobrega posnetka s te poti, da si lažje predstavljam. Iz katerega izhodišča pa štartam, sem gledala pa je kar nekaj variant, v opisu nekaterih poti pa sem prebrala , da je to: lahka neoznačena steza, zelo zahtevna označena pot . In da je en del poti zelo izpostavlje in nezavarovan . Na kaj moram biti pozorna , šla bi seveda potem ko ne bo več snega. Ali je pot krušljiva, je dovolj jeklenic, klinov, so tudi skobe? Hvala.
garmont21. 03. 2021
@alenkaj, nočem biti nesramen, ampak, če si prebereš komentarje nad tvojim, boš izvedela vse o poti, ki te zanima. nasmeh
Lahko pa tudi uporabiš “ Seznam gora” in poiščeš “Raduho” in pristope nanjo.mežikanje
alenkaj21. 03. 2021
Pozdravljeni "garmont", za Veliko Raduho mi je jasno sem prebrala zgornje komentarje, samo zokipoki mi je dal zanimiv predlog za prav tako zanimivo plezalno pot ne preveč zahtevno na Veliki Rogatec tako da je to moje vprašanje na njegov odgovor.
zokipoki21. 03. 2021
@alenkaj, da ne bo pomote, plezalna pot na Veliki Rogatec je zelo zahtevna, le krajša od plezalne na Raduho!nasmeh
bongo22. 03. 2021
Alenkaj: za Rogatec imas prav tako odprto temo na hribi.net pa si oglej. Pot na Rogatec prek grebena zacnes pri bivaku na Kalu, do njega pa denimo pristopis iz cerkve Sv. Lenarta. Grebenska pot ni nedolzna, enako kot na Raduho, seveda pa je nemogoce ocenit, kaksen je tvoj pogled na vse skupaj, saj te ne poznamo oz ne vemo, kaksne izkusnje imas in kje.
Ce si popolna zacetnica, bi oboje prihranil za takrat, ko imas ze nekaj kilometrine. Na Raduho je sicer pretezno varovana pot, na Rogatec pa ne.
Ker ne vem s kje si, ti tudi tezko predlagam kaksno "ucno" varianto. (Za Gorenjsko bi rekel Mojstrana modra, za Primorsko Furlanovo ipd) Najlazje bo, da se prvih korakov lotis z nekom, ki ima izkusnje in te pozna. Srecno
mirank22. 03. 2021
Jezuskristus in general Maister; Furlanovo na Turo enačiti z kao "plezalno" na Raduho ali grebensko na Rogačazavijanje z očmi. zavijanje z očmi Na Rogatec komot in počasi izpod Lenarta prek Lepenatke na Kal (ogrevanje) in potem po grebenu lepo previdno na vrh. Dol mimo Špeha in je lepa krožna tura pod streho. Za Raduho je Garmontov nasvet čisto na mestu; seveda pa ti mora biti jasno, da če so prisotne vrtoglavice in podobne zavore take poti pač še niso zate. Vsekakor se pa strinjam, da je premagovanje zahtevnejših poti v spremstvu izkušenejših vedno zelo priporočljivo.
Pa srečno in korajžnomežikanje
alenkaj22. 03. 2021
Bongo in Mirank hvala za izčrpne komentarje. Bile sem že na Furlanovi ferati in v Mojstrani ta lažja varianta, višine me ni strah , uporabljam SVK , evo zdaj pa naprej, iščem poti , ki so dobro zavarovane, da je na poti veliko jeklenic, skob in klinov. Ok za Raduho ste mi napisali, da je dobro varovana pot, Rogatec pa manj. To mi veliko pove. Ali bi billa v Kamniških alpah še kakšna taka res dobro zavarovana plezalna pot? Vidim, da ste tu sami "profiji" upam, da mi odgovorite. Hvala.
bongo22. 03. 2021
@mirank Za Slovence je kar znacilna funkcionalna nepismenost, le priznajo si to neradi. Bi te povabil, da preberes se enkrat moj zapis, ampak bova trcila ob se eno slovensko znacilnost: nezmoznost priznanja napak in opravicilo. Tako da bodi fajn in pozdravi v cerkvi.

@alenkaj V KSA imas nekaj zavarovanih (plezalnih) poti.. Turski zleb, Kriz, Skuta, Grintovec z Mlinarskega, skozi Zrelo (zaprto), Velika Baba po Rudijevi vertikali.. Tudi na Boc in Lisco pelje zavarovana plezalna pot, nekaj malega zelezja je tudi na Skalo, konec koncev na Grmado. Uporabi iskalnik na hribi.net. Ce isces (tezje) ferate pa je to pac druga zgodba.
jax22. 03. 2021
@alenkaj V KSA imas nekaj zavarovanih (plezalnih) poti.. Turski zleb, Kriz, Skuta, Grintovec z Mlinarskega, skozi Zrelo (zaprto), Velika Baba po Rudijevi vertikali.. Tudi na Boc in Lisco pelje zavarovana plezalna pot, nekaj malega zelezja je tudi na Skalo, konec koncev na Grmado. Uporabi iskalnik na hribi.net. Ce isces (tezje) ferate pa je to pac druga zgodba.

Iskreno povedano, za večino navedenih poti velja, da prav preveč varovane ravno niso. Izjema sta morda Velika baba in delno Storžič skozi Žrelo. Ostalo je pa bolj tako - pozajlano, kjer je treba, občasno pa še tam ne. Saj ko imaš nekaj kilometrine, to ni več tak problem, ampak prav razkošja varoval pa v glavnem ni. Julijci so v splošnem boljše varovani.
bongo22. 03. 2021
@jax Saj veš, da je težko svetovati nekomu, ki ga ne poznaš. Sploh danes, ko "učne ure" in "spoznavanje" planinskih poti (in ferat) potekajo prek Instagrama in Facebooka (nekdo objavi "fajn slikco" in gremo).
Pametno se je teh stvari lotiti postopoma, da malo vidiš kje si. Marsikomu ni s Kredarice na Triglav "nič", sam sem pa tam videl že marsikaj. Tudi če nimaš težav z višino, jih imaš lahko z delno previsno potjo, morda te "uniči" dolžina poti ipd. Gore ne bodo šle prav nikamor in tudi če kam ne splezaš, ne bo nič narobe. Srečno
mirank22. 03. 2021
Čeprav so mi že rekli da zavajam z oceno zahtevnosti, ne morem mimo navajanja Raduhe v rangu Furlanovezavijanje z očmi. Pa saj tam še palic iz rok nisem dal. Če enkrat opraviš na Turi in pri tem nimaš težav, je Raduha mala malca, saj tam še SVk ne rabiš. Vrstni red učnih variant me je zmotil, pa se je pokazalo, da Alenka le ni prav totalna začetnicanasmeh.










mirank22. 03. 2021
Čeprav so mi že rekli da zavajam z oceno zahtevnosti, ne morem mimo navajanja Raduhe v rangu Furlanovezavijanje z očmi. Pa saj tam še palic iz rok nisem dal. Če enkrat opraviš na Turi in pri tem nimaš težav, je Raduha mala malca, saj tam še SVk ne rabiš. Vrstni red učnih variant me je zmotil, pa se je pokazalo, da Alenka le ni prav totalna začetnicanasmeh.










bongo22. 03. 2021
Hm, podcenjevanje zahtevnosti gorskih poti je pomoje najslabse, kar lahko nekomu (nehote) sporocis. Med Furlanovo in plezalno na Raduho je kar razlika, saj je Furlanova povsod varovana oz. to omogoca, Raduha pa ne.
Za nekatere (manj) izkusene gornike je to lahko pomemben oz. kljucen podatek in verjamem da ti lahko prides po njej z rokami v zepih, a tak pristop lahko koga nehote spravi v nevarnost. Moznost usodnega zdrsa je prav zaradi izdatne moznosti varovanja na Furlanovi manjsa, kot na Raduhi, ocena tezavnosti pa s tem ni nujno prvi faktor.
alenkaj23. 03. 2021
Jax, bongo in mirank najlepša hvala za predloge in vaše mnenje. Se bom sigurno odličila za kakšno pot. Super.
alenkaj23. 03. 2021
Jax, katera plezalna pot pa je ponavadi najprej kopna od teh , ki si mi jih naštel :in v katerem mesecu , če mogoče veš , ker po snegu ne bi plezala mi lahko zdrsne. Hvala.
jax23. 03. 2021
Okej, Boč, Lisca, Skala in Grmada so dolinske, tja greš lahko načeloma vedno, ampak najbrž te ne zanimajo te, jaz jih niti nisem imel v mislih.
Kar pa se tiče onih predhodno navedenih, pa - to so visokogorski vzponi. Vsekakor so poti za poletno sezono. Kdaj bojo okej, si jaz ne bi upal napovedovat, ker je od sezone do sezone drugače. Katera bo najprej? Preko palca bi rekel, Velika baba ali pa Storžič čez Žrelo. Ampak res, to še ne bo tako kmalu. Vsaj do konca junija bo za počakat, letošnja zima pa je sploh živ obup in utegne bit še kasneje. Ampak o tem se bo razmišljalo in spraševalo za razmere takrat.
alenkaj23. 03. 2021
jax , hvala za napotke , ja , za te v visokogorju me je zanimalo. Bo treba še malo počakat ok.
blaboj9. 06. 2021 11:40:18
Pozdrav. Ima netko informaciju da li je sada moguće ići na Raduhu od Bukovnika preko plezalne poti? Hvala.
redbull10. 06. 2021 09:59:35
Ne pozabite, da so še zasnežena precenja!. Je pa vse mogoče z ustreznim znanjem oz. kako odreagirati na mešane razmere
Srečno
blaboj22. 06. 2021 21:21:27
Bili smo danas na Raduhi po plezalnoj poti. Na stazi dva snežišća - prvo treba prečiti cca 5 metara ali ne treba zimska oprema, a drugo kod vrha - sajla ide uz stijenu pa se može bez problema obići sa strane. Staza prekrasna sa još boljim pogledima. Preporučam.
seinfeld15. 06. 2022 09:37:30
Čeprav že velikokrat na Raduhi, včeraj prvič po plezalni. Morda jo nekateri podcenjujete, sem uporabil samovarovalni pas in ga bom naslednjič tudi. Predvsem na tistem navpičnem delu ni konkretnih stopov, podplati čevljev so mastni, se ti zgodi napaka in prideš kar sam do GRS na Grohatu. Sicer pa čudovita pot, na vrhu sta me pričakala gamsa, sem bil čisto sam na gori, od Raduhe do Jelovca nisem srečal nikogar.
trdi6. 08. 2022 14:23:41
Zanimiva pot, ki je vseeno ne gre podcenjevati, sploh v mokrem zna biti nevarno. Ključno mesto je bolj v zgornjem delu, kot je že napisal predhodnik, kjer poplezaš cca 2-3 metre skale ob jeklenici, vendar ni primernih stopov, komaj za delček podplata in še to na najbolj izpostavljenem delu... Tam bi v mokrem res morda prišel prav SVK...
balon17. 08. 2022 11:12:50
Pozdravljeni,

en del družine sva feratarja in bi želela na to pot, medtem, ko je drugi del izbral pot na Raduho čez Snežno jamo. Prosim za nasvet kako uskladiti pot dostopa. Imamo namreč samo en avto. Naj se najprej naju dva odloži in nato...do mesta parkiranja za Snežno jamo oz. ?

Hvala za odgovor.

Alen
dprapr17. 08. 2022 11:17:29
Tu so kratke razdalje. Vsi lahko začnete z južne strani, s tem, da gresta vidva čez Durce, se spustita pod steno Male Raduhe in zavijeta na plezalno pot.
Če sta hitrejša, vaju ne bodo veliko čakali na vrhu.
balon17. 08. 2022 11:33:01
Super. Za odgovor se zahvaljujem.

Alen
balon17. 08. 2022 11:33:18
Super. Za odgovor se zahvaljujem.

Alen
BorStenar4. 12. 2022 15:49:17
Balon, zakaj je kopirano
balon29. 03. 2023 10:20:28
Bor, ne razumem, kopirano?
garmont29. 03. 2023 16:19:01
Dvakrat si se zgoraj zahvalil za isto stvar. mežikanje
balon5. 04. 2023 09:52:30
aha, garmont hvala za pojasnilo. Morda bolje tako, kaokr brez zahvale? Hvala vsem. nasmehnasmehnasmeh
balon5. 04. 2023 09:52:43
aha, garmont hvala za pojasnilo. Morda bolje tako, kaokr brez zahvale? Hvala vsem. nasmehnasmehnasmeh
turbo5. 04. 2023 11:01:14
velik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh
turbo5. 04. 2023 11:01:21
velik nasmehvelik nasmehvelik nasmeh
Rostfrei13. 07. 2023 16:06:13
Živjo, zanima me, ali je plezalna pot že v celoti kopna? Hvala in lep pozdrav!
garmont13. 07. 2023 16:30:11
Kopna, že kar nekaj časa.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki