Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Rzenik / Planina Dol - Rzenik (zahodna pot)

Planina Dol - Rzenik (zahodna pot)

Natisni
Izhodišče: Planina Dol (1308 m)
Širina/Dolžina: 46,3178°N 14,6379°E
Ime poti: zahodna pot
Čas hoje: 1 h 40 min
Zahtevnost: lahka neoznačena steza
Višinska razlika: 525 m
Višinska razlika po poti: 525 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 24.407
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 37
Število komentarjev: 13
Dostop do izhodišča:
Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri prelaza Črnivec. Le nekaj 100 m pred omenjenim prelazom opazimo oznake za Kranjski Rak, ki nas usmerijo ostro levo na ozko in sprva tudi precej strmo cesto. Cesta se višje položi in nas nato pripelje do prelaza Volovjek, kjer takoj za gostiščem Kranjski Rak zavijemo levo na cesto v smeri Velike planine. Naprej se peljemo po makadamski cesti, ta pa nas višje pripelje do naslednjega nekoliko večjega križišča. Nadaljujemo desno (naravnost planina Kisovec) ter zmerno vzpenjajoči cesti sledimo mimo parkirišča Ušivec. Od omenjenega parkirišča nadaljujemo po nekoliko slabši makadamski cesti, kateri v križiščih sledimo v smeri planine Dol. Čez čas se cesta prične strmo spuščati, mi pa ji sledimo do označenega parkirišča v bližini planine Dol.
Iz Savinjske doline se najprej zapeljemo do Luč, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Kamniku. Ko pridemo na prelaz Volovjek (Kranjski Rak) nadaljujemo desno v smeri Velike planine. Naprej sledimo zgornjemu opisu.
Opis poti:
S parkirišča nadaljujemo po makadamski cesti, ki se komaj opazno spušča proti zahodnemu delu planine. Po nekaj minutah lahkotne hoje bomo na levi strani opazili pastirsko kočo, mi pa nadaljujemo po makadamski cesti še nekaj 10 m naprej, do mesta, kjer na drevesu opazimo oznake za Konja, ki nas usmerijo desno čez travnik (levo Velika planina, naravnost dolina Kamniške Bistrice - spodnja postaja žičnice na Veliko planino). Pot naprej se zmerno vzpne čez travnik, nato pa preide v gozd, kjer zavije v desno ter se postopoma prične vse strmeje vzpenjati. Sledi približno 20 minut strmega vzpona skozi gozd, nato pa nas pot pripelje do manjšega razgledišča. Tu pot zavije levo ter se tudi nekoliko položi. Nadaljujemo po zmerno strmi poti, kjer iz vse bolj redkega gozda kmalu preidemo v pas rušja. Sledi še kratek vzpon po dobro uhojeni poti skozi rušje in pot nas pripelje na planino Rzenik, ob robu katere opazimo pastirsko kočo.
Pri koči zapustimo markirano pot, ki vodi na Konja in se usmerimo nekoliko levo ter se sprehodimo na zahodni del deloma zaraščene planine. Tu bomo med rušjem opazili slabše uhojeno stezico, ki nas povede v strnjen pas rušja, skozi katerega vodi sicer požagana, a z visoko travo porasla stezica. Zmerno strma pot, se postopoma obrača vse bolj proti levi, nato pa, ko doseže greben zavije v desno in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na travnat vrh.
zemljevid poti - Rzenik
Ob poti: Planina Rzenik (1654m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Planina Dol - Rzenik1
Planina Dol - Rzenik2
Planina Dol - Rzenik3
Planina Dol - Rzenik4
Planina Dol - Rzenik5
Planina Dol - Rzenik6
Planina Dol - Rzenik7
Planina Dol - Rzenik8
Planina Dol - Rzenik9
Planina Dol - Rzenik10
Planina Dol - Rzenik11
Planina Dol - Rzenik12
Planina Dol - Rzenik13
Planina Dol - Rzenik14
Planina Dol - Rzenik15
Planina Dol - Rzenik16
Planina Dol - Rzenik17
Planina Dol - Rzenik18
Planina Dol - Rzenik19
Planina Dol - Rzenik20
Planina Dol - Rzenik21
Planina Dol - Rzenik22
Planina Dol - Rzenik23
Planina Dol - Rzenik24
Planina Dol - Rzenik25
Planina Dol - Rzenik26
Planina Dol - Rzenik27
Planina Dol - Rzenik28
Planina Dol - Rzenik29
Planina Dol - Rzenik30
Planina Dol - Rzenik31
Planina Dol - Rzenik32
Planina Dol - Rzenik33
Planina Dol - Rzenik34
Planina Dol - Rzenik35
Planina Dol - Rzenik36
Planina Dol - Rzenik37
Diskusija o izletu Planina Dol - Rzenik (zahodna pot)
03183338520. 12. 2010
Kako je pa s smučanjem? -Je kdo že probal se splača tovorit dilce v tako goro? Prosim za čimprejšnje odgovore dokler še vreme drži...
viharnik20. 12. 2010
Tam še nisem smučal,bil pa sem s krplji pozimi pred leti.za vršnji del Rzenika je potrebno dosti snega,da prekrije rušje.Naprej dol od Pl.Rzenik do Pl.Dol pa je pot ozka,posejana z koreninami,tu pa tam s kakšnimi skalami,teren okoli pa je na gosto posejan z debelimi smrekami in precej je strmo.Mislim,da se ob obilnih snežnih razmerah da odpeljati dol,da bi šlo pa za kakšne posebne priljubljene smučarske terene pa mislim da jih tam ni.
Darxta18. 05. 2013
Danes po vzhodni gor, po zahodni dol.
Zahodna pot je zelo zaraščena, ponekod je potrebno precej umikati rušje, da se sploh prebiješ naprej.
Dodal bi pa, da kdor želi priti na Rzenik, naj tudi slučajno ne hodi v kratkih hlačah ali majici s kratkimi rokavi, razen če ga ni strah večjega števila prask mežikanje Tudi pohodne palice bi odsvetoval, ni prostora za uporabo. Namesto tega raje kakšne rokavice, za oprijemanje rušja na izpostavljenem grebenu.
Razgled z vrha? Fenomenalen velik nasmeh
mancar29. 05. 2014
Zdravo,
mogoče kdo ve, kadj je v juniju maša pri Mlakarjevi bajti na planini Rzenik?
Hvala!
miri29. 05. 2014
21.
mancar29. 05. 2014
Hvala Miri! Mogoče veste tudi uro? Ob dvanajstih?hvala
ranyhyn4. 06. 2018
Zahodna pot je, razen vstopa, ki ga je mogoče malce težje najti, trenutno precej dobro očiščena. Kot izgleda je bilo lani porezanega tudi nekaj ruševja, tako da je steza lepo vidna do vrha in se da brez težav hoditi po njej.
klm25. 04. 2020
Danes od spodnje postaje gondole skozi dolski graben in cez planino dol v pogovornem tempu (ceprav se z nikomer nisem pogovarjal, ker sem bil sam. No ja: nad planino dol sem srecal eno lustno deklino, na planini Rzenik pa se nekaj znanih starih prdcevnasmeh) direkt na Rzenik. Za to sem potreboval 1.25h. Izkoristil sem blizino Konja in se povzpel se na njegovo teme, kjer je bila ena tri clanska druzina ter dve simpaticni deklini iz savinjskega konca. Izmenjali smo si nekaj ducat besed, nakar sem se poslovil in v dokaj hitrem tempu sestopil do izhodisca. Skupaj je trajalo slabi dve uri. Lepa sobotna turca.
J.P.19. 09. 2020
Lepo vidna shojena pot,pikico poraščena na delih, Rzenik je celo označen s manjšo tabelco. Vsekakor se odpravite še na Konja, če ste v teh lepih koncih. Varen korak, lp
zokipoki19. 09. 2020
J.P. v kašnem stanju je pa cesta do pl. Dol?
garmont19. 09. 2020
V nedeljo je bila povsem v redu, tudi za nižje vozilo.nasmeh
zokipoki19. 09. 2020
Hvala lepa za odgovor. nasmeh
iUnknown19. 09. 2020
Obstaja še bolj zahodna pot na Rzenik, ki pa je ni na zemljevidih. Ob tej poti se najde še marsikaj zanimivega nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki