Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Dom na Krvavcu / Dom na Gospincu - Dom na Krvavcu

Dom na Gospincu - Dom na Krvavcu

Natisni
Izhodišče: Dom na Gospincu (1491 m)
Širina/Dolžina: 46,2957°N 14,5214°E
Čas hoje: 35 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 193 m
Višinska razlika po poti: 193 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima):
Ogledov: 9.323
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 7
Število komentarjev: 2
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. Parkiramo na velikem urejenem parkirišču ob spodnji postaji krožno-kabinske žičnice na Krvavec, kjer kupimo karto ter se z omenjeno žičnico odpeljemo do zgornje postaje, ki se nahaja ob Planinskem domu na Gospincu.
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. Parkiramo na velikem urejenem parkirišču ob spodnji postaji krožno-kabinske žičnice na Krvavec, kjer kupimo karto ter se z omenjeno žičnico odpeljemo do zgornje postaje, ki se nahaja ob Planinskem domu na Gospincu.
c) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Vodice, nato pa z vožnjo nadaljujemo do prvega semaforiziranega križišča v Vodicah, kjer nadaljujemo levo v smeri Cerkelj na Gorenjskem in Brnika. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče. Cesta se tu položi in zavije levo, kakih 500 m naprej pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo rahlo levo (desno Kriška planina). Po makadamski cesti se nato peljemo še nekaj časa oz. do zgornje postaje krožno-kabinske žičnice.
Po novem je cesta od planine Jezerca do Doma na Gospincu zaprta za javni promet, to nam pot podaljša za približno 30 minut.
d) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj - vzhod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Brniku, Komendi in Mengšu. Ko prispemo do glavnega krožišča na Spodnjem Brniku z vožnjo nadaljujemo v smeri Cerkelj in smučišča Krvavec. Pri koncu kraja Cerklje na Gorenjskem zapustimo glavno cesto, ki se nadaljuje proti Velesovem in Visokem in z vožnjo nadaljujemo rahlo desno na cesto v smeri smučišča Krvavec. V nadaljevanju prispemo do vasi Grad, kjer nas oznake za naselje Ambrož pod Krvavcem usmerijo desno na strmo asfaltno cesto (naravnost spodnja postaja krožno-kabinske žičnice na Krvavec in Štefanja Gora). Ko strmina na strmi cesti nekoliko popusti, bomo prišli do križišča, kjer nadaljujemo levo v smeri naselja Ambrož pod Krvavcem (naravnost naselja Ravne, Apno in Šenturška Gora). Nekoliko naprej se cesta prehodno nekoliko spusti, nato pa se vzpenja preko občasno precej razglednih pobočij. Višje prispemo do Ambroža pod Krvavcem, kjer po levi strani obidemo cerkev sv. Ambroža in turistično kmetijo Pr Ambružarju. Od turistične kmetije naprej cesta preide v gozd ter se skozi njega vzpenja vse do planine Jezerca, kjer je veliko urejeno parkirišče. Cesta se tu položi in zavije levo, kakih 500 m naprej pa nas pripelje do križišča, kjer nadaljujemo rahlo levo (desno Kriška planina). Po makadamski cesti se nato peljemo še nekaj časa oz. do zgornje postaje krožno-kabinske žičnice.
Po novem je cesta od planine Jezerca do Doma na Gospincu zaprta za javni promet, to nam pot podaljša za približno 30 minut.
Opis poti:
Pri zgornji postaji krožno kabinske žičnice na Krvavec bomo opazili številne planinske table. Mi se usmerimo v smeri doma na Krvavcu in Marije Snežne na slabo vidno pot, ki se vzpne po travnatem pobočju skoraj naravnost navzgor. Slabo vidna pot nas višje vodi čez pašno ograjo, za katero le ta postane nekoliko bolj sledljiva. Razmeroma strma pot pa nas nato pripelje do doma na Krvavcu, katerega vidimo že od zgornje postaje žičnice (do sem lahko tudi po slabši makadamski cesti).
zemljevid poti - Dom na Krvavcu
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Dom na Krvavcu, Planina Dolga njiva (Krvavec) (1 h), Krvavec ( 25 min), Veliki Zvoh ( 50 min), Vrh Korena, Kalška gora (4 h 10 min), Kalški greben
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Dom na Gospincu - Dom na Krvavcu1
Dom na Gospincu - Dom na Krvavcu2
Dom na Gospincu - Dom na Krvavcu3
Dom na Gospincu - Dom na Krvavcu4
Dom na Gospincu - Dom na Krvavcu5
Dom na Gospincu - Dom na Krvavcu6
Dom na Gospincu - Dom na Krvavcu7
Diskusija o izletu Dom na Gospincu - Dom na Krvavcu
klavdy65. 07. 2009
Na Krvavcu je zelo veliko možnosti za izlete.
potpodnoge9. 10. 2015
Od turistične kmetije Pr Ambružarju pa do planine Jezerca, kjer je veliko parkirnih mest, je cesta asfaltirana. Planinski dom "Pr Rozki" pa je bil že lansko leto popolnoma obnovljen - 2014 in nosi naziv "Brunarica pr Rozki". Tako, da je ta slikica v predstavitvi že zgodovinska oz. "veteranska".
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki