Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Mala Poljana / Povlje - Mala Poljana

Povlje - Mala Poljana

Natisni
Izhodišče: Povlje (710 m)
Širina/Dolžina: 46,3296°N 14,3768°E
Čas hoje: 1 h 45 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 615 m
Višinska razlika po poti: 620 m
Zemljevid: Karavanke - osrednji del 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 8.130
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 31
Število komentarjev: 5
Dostop do izhodišča:
a) Z avtoceste Ljubljana - Jesenice se usmerimo na izvoz Brnik, ko pa dosežemo cesto Mengeš - Kranj, pa nadaljujemo levo proti Kranju. Po glavni cesti proti Kranju se peljemo do prvega krožišča, od koder nadaljujemo na prvi izvoz desno v smeri Šenčurja. Skozi Šenčur nadaljujemo po glavni cesti, nato pa, ko dosežemo cesto Kranj - Zgornje Jezersko, nadaljujemo desno v smeri Jezerskega. Ko prispemo v Preddvor zapustimo glavno cesto in z vožnjo nadaljujemo levo proti središču omenjenega kraja, od tam pa sledimo oznakam za naselje Bašelj. Nekoliko za naseljem Bašelj se cesta spusti do potoka Milka ter ga preko mostu tudi preči. Tu se v desno najprej odcepi cesta v vas Babni, Vrt, dobrih 100 m naprej še v vas Povlje. Nadaljujemo po vzpenjajoči cesti proti Povljam, parkiramo pa na manjšem parkirišču nad vasjo. Ob izhodišču se nahaja manjše križišče, več planinskih smernih tabel in večja informativna tabla sprehajalno-učne poti Trstenik "pot pod Storžičem".
b) Z avtoceste Jesenice - Ljubljana se usmerimo na izvoz Kranj zahod, nato pa z vožnjo nadaljujemo proti Golniku. Ko prispemo v Tenetiše zapustimo glavno cesto proti Golniku in z vožnjo nadaljujemo desno v smeri Trstenika. Približno 1km za naseljem Trstenik prispemo na manjše križišče, kjer nadaljujemo levo v smeri vasi Povlje. Nadaljujemo po vzpenjajoči cesti proti Povljam, parkiramo pa na manjšem parkirišču nad vasjo. Ob izhodišču se nahaja manjše križišče, več planinskih smernih tabel in večja informativna tabla sprehajalno-učne poti Trstenik "pot pod Storžičem".
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na levo cesto v smeri Velike in Male Poljane (pot med obema cestama vodi na planino Javornik, tudi Dolenčeva pot na Veliko Poljano). Cesta kmalu zavije levo, kjer nas vodi mimo vodohrana in kamnoloma. Nekoliko naprej se cesta spremeni v kolovoz, le ta pa se prehodno strmeje vzpne. Malo za tem, ko se kolovoz položi in zavije desno v gozd, pa se z njega še nekoliko bolj v desno odcepi markirana pešpot, po kateri nadaljujemo vzpon. Kratek čas nadaljujemo vzpon ob hudourniku, nato pa pot zavije levo ter se prečno vzpne, v zadnjem delu čez nekoliko podrto grapo. Na vrhu grape stopimo na nekakšen greben med dvema potokoma, kjer se nam z leve priključi pot iz vasi Goriče in Zalog. Sledi še kratek vzpon po razglednem grebenu, nato pa prispemo na označeno razpotje, od koder nadaljujemo po spodnji levi poti v smeri Male Poljane (desno Velika Poljana).
Nadaljujemo po poti, ki nas po nekaj nadaljnjih korakih hoje pripelje v z gozdom poraščeno dolino. Vse slabše vidna stezica, se naprej vzpenja po omenjeni dolini, ki postaja vse ožja in se postopoma spremeni v graben. Naprej se vzpenjamo po komaj vidni stezici, ki se vzpenja med dvema strmima pobočjema. Pot, ki je v glavnem prekrita z listjem in je na določenih delih izpostavljena padajočemu kamenju, pa nas višje pripelje na sprva precej razrit kolovoz, po katerem v nekaj minutah izstopimo iz gozda na spodnji del Male Poljane. Kolovoz po katerem nadaljujemo vzpon, pa nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do lovske koče na Mali Poljani.
zemljevid poti - Mala Poljana
Izlet lahko podaljšamo do naslednjih ciljev: Velika Poljana ( 15 min), Dom na Kališču, Tolsti vrh (1 h), Storžič
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Povlje - Mala Poljana1
Povlje - Mala Poljana2
Povlje - Mala Poljana3
Povlje - Mala Poljana4
Povlje - Mala Poljana5
Povlje - Mala Poljana6
Povlje - Mala Poljana7
Povlje - Mala Poljana8
Povlje - Mala Poljana9
Povlje - Mala Poljana10
Povlje - Mala Poljana11
Povlje - Mala Poljana12
Povlje - Mala Poljana13
Povlje - Mala Poljana14
Povlje - Mala Poljana15
Povlje - Mala Poljana16
Povlje - Mala Poljana17
Povlje - Mala Poljana18
Povlje - Mala Poljana19
Povlje - Mala Poljana20
Povlje - Mala Poljana21
Povlje - Mala Poljana22
Povlje - Mala Poljana23
Povlje - Mala Poljana24
Povlje - Mala Poljana25
Povlje - Mala Poljana26
Povlje - Mala Poljana27
Povlje - Mala Poljana28
Povlje - Mala Poljana29
Povlje - Mala Poljana30
Povlje - Mala Poljana31
Diskusija o izletu Povlje - Mala Poljana
ločanka9. 04. 2024 14:26:51
Po tej poti sva se včeraj vračala. Malo nižje, ko se pot zasuka v desno proti grabnu, se v levo odcepi ozka, prav hitro zelo, zelo strma potka v levo. Na zemljevidu sem jo našla pod imenom Hunters Trail to M.Poljana. Pozna kdo to pot? Po videzu je delovala kot lovska.
Daaam9. 04. 2024 14:32:32
Je lovska pot. Prideš na pot na Veliko Poljano. (na pot mimo kamnoloma in po grebenu gor) preči sicer še dlje po pobočju v smeri planine Javornik, sam je naprej težje sledljiva/prehodna.
ločanka10. 04. 2024 09:17:35
Hvala Daam. Zelo, zelo strma je bila, vsaj v začetku je bilo tako. Je nisva poznala, zato sva se vrnila in jo ubrala po markiraninasmeh
Daaam10. 04. 2024 09:32:44
Malenkost. V vajini smeri je malo bolj strma samo na začetku potem pa postane bolj prijazna. Glede na to kar sta že prehodila vama ne bi smela delat težav. Toliko v vednost za drugič.
ločanka10. 04. 2024 09:44:28
Hvala, saj to me je najbolj zanimalo, a se strmina veča, a se kaj ublaži. Sedaj vemnasmehnasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki