Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Skuta / V Koncu - Skuta (čez Gamsov skret)

V Koncu - Skuta (čez Gamsov skret)

Natisni
Izhodišče: V Koncu (900 m)
Ime poti: čez Gamsov skret
Čas hoje: 5 h 15 min
Zahtevnost: zelo zahtevna neoznačena steza, zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1632 m
Višinska razlika po poti: 1750 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 36.039
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 72
Število komentarjev: 15
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Kamnik in cesti naprej sledimo proti dolini Kamniške Bistrice. Od doma v Kamniški Bistrici z vožnjo nadaljujemo po gozdni cesti, ki nas višje pripelje do križišča, kjer nadaljujemo naravnost (desno Jermanca, izhodišče za Kamniško sedlo). Cesta nas nato mimo Žagane peči pripelje do parkirišča pri spodnji postaji tovorne žičnice na Kokrsko sedlo.
Opis poti:
Od parkirišča pri spodnji postaji žičnice nadaljujemo po cesti do »zgornjega parkirišča«. Tu bomo ob parkirišču na levi strani ceste opazili dva kolovoza. Levi kolovoz, ki je označen s smerokazi na drevesu vodi proti Kokrskem sedlu. Mi pa se usmerimo na desni kolovoz (tudi ta kolovoz je na levi strani ceste).
Sprva še nekaj časa hodimo po omenjenem kolovozu s katerega se odcepi tudi nekaj stranskih kolovozov, nato pa kolovoz preide v stezo. V nadaljevanju se kar nekaj časa vzpenjamo po ozki stezi skozi gozd. Pot tukaj vseskozi poteka po levi strani doline in se tako izogne strmemu skalnemu skoku v spodnjem delu doline.
Ko pridemo iz gozda, pot preči nekoliko strmejša pobočja v desno in nas pripelje na travnata pobočja. Sledi vzpon po travnatem terenu, ki nas pripelje pod ostenja Kogla.
Tu bolje uhojena steza zavije levo proti steni, mi pa nadaljujemo rahlo desno po ozki stezici. Pot je na tem delu dokaj slabo vidna in poteka po levi strani hudournika po dolini navzgor. Za orientacijo nam lahko služi lepo viden slap omenjenega hudournika (običajno brez vode). Steza že nekoliko pred slapom zavije v levo in vstopi v steno.
Tu postane pot zelo zahtevna in najprej moramo nekaj metrov splezati po skoraj navpičnem pobočju navzgor. Sledi vzpon po ozki zavarovani polici, ki preči pobočje v desno in nas pripelje na strma travnata pobočja. Kljub temu, da je polica zavarovana, pa je vzpon dokaj zahteven. Upoštevati je potrebno tudi, da so varovala običajno v nekoliko slabšem stanju, kot smo vajeni na označenih poteh. V nadaljevanju se še nekaj časa vzpenjamo po dokaj strmih travnatih pobočjih, nato pa postane pobočje postopno manj strmo in pot nas pripelje do nepričakovane klopce od katere je tudi zelo lep razgled na vse strani.
V nadaljevanju se vzpenjamo po travnatem pobočju navzgor vse do markirane poti Kokrsko sedlo - Kamniško sedlo.
Tu se usmerimo levo in sledimo označeni poti, ki nas v rahlih spustih in vzponih kmalu pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo desno v smeri Grintovca in Skute (levo bivak 1 minuta) po razmeroma zložni poti, ki nas kmalu pripelje na naslednje razpotje. Nadaljujemo desno v smeri Skute (naravnost Mlinarsko sedlo) po poti, ki nas čez kraški svet Velikih podov pripelje do vznožja zmerno strme stene. Tu se pot postavi pokonci in s pomočjo naravnih oprimkov premagamo krajšo steno med Dolgim hrbtom in Štruco (v mokrem velika nevarnost zdrsa). Na vrhu vzpona se nam z leve priključi pot z Dolgega hrbta. Nadaljujemo desno, kjer nato v rahlem spustu s pomočjo nekaj klinov po levi strani obidemo vrh Štruce. Pot nas naprej pripelje na neizrazito sedelce med Štruco in Skuto, s katerega se v 15 minutah po nezahtevnem vršnem pobočju Skute povzpnemo na vrh.
V Koncu - Bivak 3:15, Bivak - Skuta 2:00.
zemljevid poti - Skuta
Ob poti: Bivak pod Grintovcem (2100m)
Priporočamo: podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
V Koncu - Skuta1
V Koncu - Skuta2
V Koncu - Skuta3
V Koncu - Skuta4
V Koncu - Skuta5
V Koncu - Skuta6
V Koncu - Skuta7
V Koncu - Skuta8
V Koncu - Skuta9
V Koncu - Skuta10
V Koncu - Skuta11
V Koncu - Skuta12
V Koncu - Skuta13
V Koncu - Skuta14
V Koncu - Skuta15
V Koncu - Skuta16
V Koncu - Skuta17
V Koncu - Skuta18
V Koncu - Skuta19
V Koncu - Skuta20
V Koncu - Skuta21
V Koncu - Skuta22
V Koncu - Skuta23
V Koncu - Skuta24
V Koncu - Skuta25
V Koncu - Skuta26
V Koncu - Skuta27
V Koncu - Skuta28
V Koncu - Skuta29
V Koncu - Skuta30
V Koncu - Skuta31
V Koncu - Skuta32
V Koncu - Skuta33
V Koncu - Skuta34
V Koncu - Skuta35
V Koncu - Skuta36
V Koncu - Skuta37
V Koncu - Skuta38
V Koncu - Skuta39
V Koncu - Skuta40
V Koncu - Skuta41
V Koncu - Skuta42
V Koncu - Skuta43
V Koncu - Skuta44
V Koncu - Skuta45
V Koncu - Skuta46
V Koncu - Skuta47
V Koncu - Skuta48
V Koncu - Skuta49
V Koncu - Skuta50
V Koncu - Skuta51
V Koncu - Skuta52
V Koncu - Skuta53
V Koncu - Skuta54
V Koncu - Skuta55
V Koncu - Skuta56
V Koncu - Skuta57
V Koncu - Skuta58
V Koncu - Skuta59
V Koncu - Skuta60
V Koncu - Skuta61
V Koncu - Skuta62
V Koncu - Skuta63
V Koncu - Skuta64
V Koncu - Skuta65
V Koncu - Skuta66
V Koncu - Skuta67
V Koncu - Skuta68
V Koncu - Skuta69
V Koncu - Skuta70
V Koncu - Skuta71
V Koncu - Skuta72
Diskusija o izletu V Koncu - Skuta (čez Gamsov skret)
enjanez31. 07. 2008
Pred dnevi sva s kolegom zgrešila vstop na stezo. Pod meliščem (slika 3) sva se pri lovski preži po sledeh usmerila navzgor. Sledi, ki bi vodile proti levemu delu doline ni bilo, zaradi bujnega rastja in podrtih dreves, nikjer videti. Spominjam se, da je steza dobro shojena, zato mora biti začetek steze drugje, kot je v tem opisu.
kopron31. 07. 2008
Slika 1 to je začetek poti proti žmavčarjem .Če gledaš Sliko 1 ja takoj levo še en kolovoz to je začetek poti proti gamsovem skretu po nekaj sto metrih se zoža in naprej je steza ki se nadaljuje v ključih. Tudi če gledaš sliko 3 se pride precej višje na stezo ko ta prečka ta graben vendar je treba že mal plezati.
kopron31. 07. 2008
Morda nisem bil preje dovolj precizen, sl.1 levo od modrega avtomobila je ta preje opisani kolovoz ki se potem nadaljuje kot steza v gamsov skret.
enjanez31. 07. 2008
Hvala lepa. Zmedlo naju je od lanskega snega podrto drevje. Sva si pa zato ogledale kraje, kamor razen lovcev pridejo le redki. Vseeno je bilo lepo.
janez331. 07. 2008
Zmede najbolj opis izleta ( in GPS track na teh straneh ), ki najprej povede v Žmavčarje in takoj nato prisili v iskanje veznih prečnih stezic v Koncu. Prav ima kopron. Z zadnjega parkirišča po levem kolovozu proti severu. Ko se ta cepi, po desnem kraku in ta se nadaljuje v stezo čez Gamsov skret.

Zgoraj na Podih, če je želja obiskati le Skuto, tudi ni nobene potrebe iti do bivaka. Markacijam sledimo še kratek čas mimo mesta, ki ga prikazuje sl.16, nato jih zapustimo in zavijemo desno v brezpotje.Da smo na pravi poti, nam ponavadi potrdijo možici. Štruco imamo na svoji desni, pred sabo pa Dolgi hrbet. Hodimo naravnost navzgor, v zadnjem delu nad kotanjo zavijemo levo in kmalu stopimo na markirano pot pod D.hrbtom.

Pastirica1. 08. 2008
kopron, če ni skrivnost, zanima me čisto zgornji del tistega "...vendar je treba že mal plezati." Predvsem prestop v Trato. Je kaj težjega kot v spodnji polovici?
kopron1. 08. 2008
Prestop v zgornji del je treba malo preplezati pa tudi zajla je v pomoč. Pa tudi da prideš do zajl moraš iti do konca spodnjega dela trate desno od kogla(do skalne bariere).Levo zgoraj zagledaš zajlo(glej sliko 8) Potem pa po polici,kjer je tudi zajla.
Pastirica1. 08. 2008
Zdaj pa ne govoriva o isti stvari. V mislih imam sliko 3 in prestop v Trato POD Koglom.
kopron1. 08. 2008
Da po tej grapi prideš na trato moraš v vsakem primeru priti na stezo ki prečka to grapo, in vodi naprej proti koglu in gamnsovem skretu. Tam je tudi odcep za mali hudi graben. Je že mnogo let ko sem šel po grabnu gor. Tudi čez gamsov skret sem šel nazadnje pred petimi leti.
Pastirica1. 08. 2008
Zdaj razumem. Se pravi, da do mesta na sl.8 ni plezanja, le spodaj je treba prav začeti. HVALA!
kopron2. 08. 2008
Nobenega plezanja ni razen tam na sliki 8 in 9 saj se to drži skupaj. Tudi ko greš gori jo skoraj ne rabiš. Rabi se če sestopaš dol, pa tudi orientacijsko je dosti zahtevno pri sestopanju čez gamsov skret. Veliko lažje je sestop čez Žmavčarje.
NEIC00826. 07. 2009
''Pred dnevi sva s kolegom zgrešila vstop na stezo. Pod meliščem (slika 3) sva se pri lovski preži po sledeh usmerila navzgor. Sledi, ki bi vodile proti levemu delu doline ni bilo, zaradi bujnega rastja in podrtih dreves, nikjer videti. Spominjam se, da je steza dobro shojena, zato mora biti začetek steze drugje, kot je v tem opisu.''

ENAKO SE ZGODILO MENI DANES... ZARADI TEGA DVOJNO PLEZANJE, PRVO, KI SPLOH NI OMENJENO (VSTOP V STENO OB KONCU MELIŠČA) IN POTEM TISTO OPISANO ZGORAJ. POT VSEKAKOR NI PRIMERNA ZA NAZAJ, PA TUDI ORIENTACIJSKO ZAHTEVNA.. MOJ NASVET: ČE NE POZNAŠ POTI IZBIRAJ LE TISTE OZNAČENE.. velik nasmeh
techouse6. 10. 2014
Lepa turca. Pot je bla ta vikend TOP. nasmeh
grega_z_brega15. 11. 2015
Na poti v gozdu so na enem delu podrta drevesa, ki pa jih je bolje preplezati kot pa izbrati zoprn obvoz v desno, ki nas nato po grapi pripelje nazaj na pot.
Vse ostalo b.p.
Jeklenice so nove.
trdi29. 08. 2017
Ja opis tu ni najboljši, oziroma bi bilo treba posodobiti slike. Zdaj sem prebral zapis NEIC008. To s tem meliščem se je meni letos zgodilo, pot po tem melišču je sicer kar uhojena, tako da se verjetno veliko pohodnikov zmoti, čez tisto steno pa potem nisem upal, ker nisem vedel, kam vodi, sem pa na geopediji videl, da je za steno spet travnik in da verjetno ni panike...
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki