Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Konj / Kopišča - Konj (Martinj steza)

Kopišča - Konj (Martinj steza)

Natisni
Izhodišče: Kopišča (540 m)
Širina/Dolžina: 46,3089°N 14,6082°E
Ime poti: Martinj steza
Čas hoje: 4 h
Zahtevnost: zahtevna neoznačena steza
Višinska razlika: 1263 m
Višinska razlika po poti: 1325 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 15.832
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 57
Število komentarjev: 14
Dostop do izhodišča:
Najprej se zapeljemo v Kamnik, nato pa z vožnjo nadaljujemo v smeri Kamniške Bistrice in žičnice na Veliko planino. V Stahovici nadaljujemo levo (smer Kamniška Bistrica in žičnica Velika planina) in zmerno vzpenjajoči cesti, nato sledimo mimo spodnje postaje žičnice na Veliko planino. Le nekaj 100 m naprej od žičnice na Veliko planino, pa pridemo v manjši zaselek imenovan Kopišča. Tu zavijemo desno ter nato parkiramo na primernem mestu ob cesti.
Opis poti:
Z izhodišča nadaljujemo po kolovozu, ki se zložno vzpenja skozi gozd. Višje postane kolovoz precej razrit ter se postopoma prične vse strmeje vzpenjati. Še nekoliko višje, pa bomo opazili staro lovsko pot, ki se odcepi s kolovoza in se naprej prične razmeroma strmo vzpenjati. Pot, ki se zmerno do strmo vzpenja skozi gozd, pa nas višje pripelje do starih rudniških rovov. Pot naprej preide na strma, a še vedno z gozdom porasla travnata pobočja. Naprej se steza za kratek čas položi, nato pa se v okljukih prične strmo vzpenjati skozi gozd. Višje pridemo ob vznožje zelo strmih pobočij, kjer s pomočjo manjšega lesenega mostička stopimo v skalnat svet. Čez kratko zelo strmo stopnjo nam je v pomoč jeklenica, pot pa za tem preide na strma in predvsem v mokrem za zdrs nevarna travnata pobočja. Nekoliko naprej se pot povsem položi, nato pa kar nekaj časa preči pobočja proti desni.
Pot naprej nas pripelje do lepega razgledišča, za katerim pot kmalu preide na kolovoz ter nas nato mimo lovske koče, pripelje do makadamske ceste, po kateri se v nekaj minutah sprehodimo do planine Dol, kjer je označeno razpotje.
Nadaljujemo levo v smeri Konja (desno Velika planina) ter pot nadaljujemo čez zložen travnik, preko katerega se vzpnemo do roba gozda. Pot naprej preide v gozd, kjer zavije v desno ter se postopoma prične vse strmeje vzpenjati. Sledi približno 20 minut strmega vzpona skozi gozd, nato pa nas pot pripelje do manjšega razgledišča. Tu pot zavije levo ter se tudi nekoliko položi. Nadaljujemo po zmerno strmi poti, kjer iz vse bolj redkega gozda kmalu preidemo v pas rušja. Sledi še kratek vzpon po dobro uhojeni poti skozi rušje in pot nas pripelje na planino Rzenik, ob robu katere opazimo pastirsko kočo.
Od koče nadaljujemo po markirani poti proti Konju (rahlo levo Rzenik po zahodni poti, pot na Rzenik ni označena), le ta pa nas hitro pripelje med rušje. Vzpon nadaljujemo po zmerno strmi poti, ki nas še naprej vodi skozi rušje. Višje nas pot pripelje tik ob glavni greben, pot pa tu zavije v desno ter se še naprej vzpenja skozi rušje. Sledi le še nekaj 10 korakov hoje in vse bolj razgledna pot nas hitro pripelje na vrh Konja.
Vpisna skrinjica pa se nahaja nekoliko nižje in sicer v smeri proti Presedljaju. Do nje nas loči kratek strm spust, po zavarovani plezalni poti.
zemljevid poti - Konj
Ob poti: Planina Dol (1308m), Planina Rzenik (1654m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Kopišča - Konj1
Kopišča - Konj2
Kopišča - Konj3
Kopišča - Konj4
Kopišča - Konj5
Kopišča - Konj6
Kopišča - Konj7
Kopišča - Konj8
Kopišča - Konj9
Kopišča - Konj10
Kopišča - Konj11
Kopišča - Konj12
Kopišča - Konj13
Kopišča - Konj14
Kopišča - Konj15
Kopišča - Konj16
Kopišča - Konj17
Kopišča - Konj18
Kopišča - Konj19
Kopišča - Konj20
Kopišča - Konj21
Kopišča - Konj22
Kopišča - Konj23
Kopišča - Konj24
Kopišča - Konj25
Kopišča - Konj26
Kopišča - Konj27
Kopišča - Konj28
Kopišča - Konj29
Kopišča - Konj30
Kopišča - Konj31
Kopišča - Konj32
Kopišča - Konj33
Kopišča - Konj34
Kopišča - Konj35
Kopišča - Konj36
Kopišča - Konj37
Kopišča - Konj38
Kopišča - Konj39
Kopišča - Konj40
Kopišča - Konj41
Kopišča - Konj42
Kopišča - Konj43
Kopišča - Konj44
Kopišča - Konj45
Kopišča - Konj46
Kopišča - Konj47
Kopišča - Konj48
Kopišča - Konj49
Kopišča - Konj50
Kopišča - Konj51
Kopišča - Konj52
Kopišča - Konj53
Kopišča - Konj54
Kopišča - Konj55
Kopišča - Konj56
Kopišča - Konj57
Diskusija o izletu Kopišča - Konj (Martinj steza)
pohodnik3813. 05. 2015
V ponedeljek 11.maja sem si vzel dopust in se podal na Martinj stezo ki me je popeljala na planino Dol.Nadaljeval sem na Konja in kasneje na Rzenik.Krasen dan je bil ko bi le bilo več takšnih.Pot je pa tudi OK sploh Martinj steza me je navdušila pa čeravno se mi zdi da je ni tako enostavno najti no meni jo je z prve pa sem celo dvomil da bo tako.

VIDEO

Lp! Tonecool
redbull13. 05. 2015
super. Tudi
jst jo moram v bodoce prehoditi. Lansko leto sem jo hotel v obratni smeri pa je nism nasel.
srecno
pohodnik3814. 05. 2015
Hvala nasmeh se strinjam v obratni smeri še je težje jo najti če že nisi kdaj šel.Spodaj na začetku pa tudi vse drugače izgleda kot je zgoraj v opisu.Jaz sem samo šel po kolovozu navzgor pa bo kaj bo čas sem itak imel pa res ko sem prišel na "sedelce" kot pravi opis je velika skala na sproti nje pa se začne pot po pobočju navzgor.nasmeh
nincokl9. 11. 2015
Prehodil v soboto res je težko najti začetek poti malo je še listje otežilo iskanje ko pa enkrat najdeš pa ni več problem..če bo komu pomagalo...pri tej skali zaviješ desno v hrib pot pa zakriva nekaj manjših podrtih dreves
11120. 11. 2015
Pokrajina in razmere se sčasoma spreminjajo in opis je potreben dopolnitve. Po žledu in lubadarju gozdnato pobočje namreč ni več enako.
Od asfaltne ceste na koncu Kopišč se proti pobočju odcepi makadamska gozdna cesta (vlaka), ki se vse strmeje vzpenja do obračališča okrog velike skale. Tu poiščemo stezico, ki se prične na desni strani vsekanega »krožišča«, med podrtim drevjem in podrastjem. Kasneje ni več težav, razen pri »obvozih« okrog podrtih dreves.
Če Martinj stezo naskočimo z zgornje strani, gremo po gozdni cesti, ki se s planine Dol nadaljuje mimo zadnje brunarice proti zahodu, mimo lovske koče (na levi). Ko se cesta po kakšnem kilometru prične v gozdu strmeje vzpenjati, opazimo na levi odcepljen kolovoz, ki se kmalu nadaljuje v stezico, kateri je jeseni ali pozimi zaradi pokrivala težje slediti. Težav z orientacijo je konec, ko pridemo do roba planote, kjer se pot ob izdatnih razgledih prične spuščati.
Sicer pa odsvetujem obisk Kope, še posebej v mokrem, saj je izpostavljena pot tja vse ožja, poraščena stezica na zelo strmih traviščih pa je zelo primerna za zdrs, pri čemer se lahko ulovimo le za travne bilke. Tu bi tudi v kopnih razmerah prav prišle dereze s cepinom.
Bojan, 19.11.2015
75'er2. 08. 2016
Vstop s kolovoza na Martinj stezo je nekdo označil z veliko oranžno puščico, ki se pojavi še nekajkrat ob poti, čeprav je le ta dobro vidna. Sam sem mnenja, da bi bil možic za slabovidne dovolj.
Marx2. 08. 2016
Bilo bi okej da se vhod na Martinj stezo označi tudi z Planine Dol kjer sam ga iskal ampak brez uspeha... Pravijo da je pot legendarna in se splača sprehod po njoj...
garmont2. 08. 2016
Pa da se še markira...eekzavijanje z očmi
75'er2. 08. 2016
Sicer je lepša navzgor. Če koga zanima, mu lahko pošljem gpx sled. Naj pošlje zasebno sporočilo.
smatjaz2. 08. 2016
he, he, he ...sem jo že lansko leto obesil gor ko sem jo iskal in mukoma našel: http://www.hribi.net/gps.asp?sledid=555
75'er2. 08. 2016
Nisem bil pozoren, glede na to da imajo težave z vstopom. Meni se prvič ni zdela preveč skrita.
anak6. 10. 2018
Trenutno je makadamska cesta (vlaka) s Kopišč zelo zaraščena, tudi steza do rovov je težje prehodna - naprej je pa pot brez posebnosti!
trdi18. 08. 2019
Danes prehodil. Po kolovozu do konca in potem res pri veliki skali desno v hrib, se lepo vidi pot. Je pa, kot je napisal že predhodnik, v spodnjem delu zelo zaraščena, ob izstopu na planino Dol so na dveh mestih možici, je pa pot vrisana tudi v Locus map. Priporočam čelado, ker zgornji del poti poteka pod stenami in nad stenami. Skratka zanimiva pot.
ljubitelj gora25. 04. 2022 00:43:51
Sestopil po tej poti, mostiček je vidt slab.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki