Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Kalški greben / Žagana peč - Kalški greben (čez Škrbino)

Žagana peč - Kalški greben (čez Škrbino)

Natisni
Izhodišče: Žagana peč (812 m)
Širina/Dolžina: 46,3384°N 14,5702°E
Ime poti: čez Škrbino
Čas hoje: 5 h 15 min
Zahtevnost: delno zahtevna neoznačena pot, lahka označena pot
Višinska razlika: 1412 m
Višinska razlika po poti: 1550 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada
Priporočena oprema (zima): čelada, cepin, dereze
Ogledov: 9.267
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 78
Število komentarjev: 3
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Kamnik in cesti naprej sledimo proti dolini Kamniške Bistrice. Od doma v Kamniški Bistrici z vožnjo nadaljujemo po gozdni cesti, ki nas višje pripelje do križišča, kjer nadaljujemo naravnost (desno Jermanca, izhodišče za Kamniško sedlo). Cesta nas nato pripelje do Žagane peči (velik balvan ob cesti), mi pa se odpeljemo še 30 m naprej, kjer na levi strani opazimo manjše parkirišče na katerem parkiramo.
Po novem je vožnja od Koče v Kamniški Bistrici do Žagane peči prepovedana (prometni znak), to nam pot podaljša za približno 45 minut.
Opis poti:
Ob parkirišču opazimo začetek lovske poti, ki nas povede v gozd. Pot se že kmalu prične strmo vzpenjati in nas po približno 15 minutah pripelje na izrazit z gozdom poraščen greben, kjer se pot prehodno položi. Pot se grebenu hitro umakne v levo, kjer v vzponu preči nekaj strmih in predvsem v mokrem za zdrs nevarnih pobočij. Sledi kratek spust, nato pa pot zavije rahlo v desno, kjer se prične zelo strmo vzpenjati (nevarnost zdrsa in padajočega kamenja). Sledi vzpon po in ob široki gozdnati grapi, kateri pa se pot višje umakne v levo. Sledi le še dobrih 15 minut vzpona skozi gozd in pot nas pripelje do lovske koče, ki se nahaja ob robu razglednega pobočja.
Od lovske koče nadaljujemo po lepo vidni stezici, ki se vrne v gozd ter najprej preči pobočja proti levi, nato pa zavije nekoliko proti desni in se postopoma prične strmeje vzpenjati. Višje nas pot ob kateri opazimo vse več "neuradnih" markacij (rdeče pike in črte) pripelje v manjšo dolinico in se postopoma začne izgubljati med visokimi travami. Čeprav se pot počasi izgublja pa ji še nekaj časa lahko sledimo.
Nekoliko naprej pridemo na manjše razpotje, kjer nadaljujemo po levi slabše uhojeni stezici (desno navzgor Zob in ena od možnosti pristopa na Kalško goro). Pot naprej se zložno vzpenja (izjema je nekaj kratkih strmih vzponov) ob spodnjem robu skalnih pečin. Naprej komaj opazna stezica nas nato pripelje do opuščene planine Ovčarije, na koncu katere se ta dokončno izgubi. Naprej sledimo pogostim rdečim pikam in črtam, ki nas kmalu obrnejo precej v desno ter višje ponovno v levo. Omenjenim rdečim črtam sledimo vse do mesta, kjer stopimo na markirano pot Krvavec - Kokrsko sedlo (če smo dosledno sledili rdečim črtam, bomo markirano pot dosegli ravno pri nekakšnem verzu napisanem na skali nad potjo).
Ko stopimo na markirano pot ji sledimo v levo, le ta pa nas po 5 minut prečenja pripelje do opuščenega razpotja, kjer se desno navzgor odcepi opuščena pot na Kalški greben (omenjena pot se najprej vzpne po pobočju naravnost navzgor, nato pa preden doseže spodnji rob stene zavije levo v strm žleb, kjer so nam v pomoč stare, a deloma še uporabne jeklenice in klini. Višje pot zavije v desno ter nas po kratkem nadaljnjem vzponu pripelje na glavni greben, kjer se priključimo markirani poti Kokrsko sedlo - Kalški greben).
Mi nadaljujemo naravnost po poti, ki še naprej preči pobočja proti levi ter se z izjemo krajših vzponov postopoma spušča. Pot, ki naprej poteka po kraškem svetu polnem škrapelj in brezen, se čez nekaj časa povsem položi, mi pa levo pod nami opazimo manjše jezerce imenovano Krvava lokev. Pot naprej preči še eno nekoliko daljše melišče, nato pa se prične strmeje vzpenjati in nas po dobrih 10 minutah vzpona pripelje na razpotje v bližini Škrbine.
Tu nadaljujemo desno v smeri Kalškega grebena (levo razpotje na Škrbini 1 minuta) ter pot nadaljujemo po široki in sprva tudi precej zložni stezici. Pot naprej se za kratek čas strmeje vzpne skozi pas rušja, nato pa nas pripelje ob rob grebena, od koder se nam odpre lep razgled. Široka pot se grebenu kmalu umakne nekoliko v levo, kjer iz rušja postopoma preide na travnata pobočja. Sledi kratko prečenje nekoliko proti levi, pot pa nas hitro pripelje na manjše sedelce, s katerega se nam odpre pogled proti goram nad reko Kokro. Pot naprej v prečnem vzponu preide na širok vršni greben, po katerem se nato v nekaj minutah nadaljnje hoje povzpnemo na Kalški greben.
zemljevid poti - Kalški greben
Ob poti: Lovska koča Črnevka (1300m), Ovčarija (1700m), Škrbina (1870m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Žagana peč - Kalški greben1
Žagana peč - Kalški greben2
Žagana peč - Kalški greben3
Žagana peč - Kalški greben4
Žagana peč - Kalški greben5
Žagana peč - Kalški greben6
Žagana peč - Kalški greben7
Žagana peč - Kalški greben8
Žagana peč - Kalški greben9
Žagana peč - Kalški greben10
Žagana peč - Kalški greben11
Žagana peč - Kalški greben12
Žagana peč - Kalški greben13
Žagana peč - Kalški greben14
Žagana peč - Kalški greben15
Žagana peč - Kalški greben16
Žagana peč - Kalški greben17
Žagana peč - Kalški greben18
Žagana peč - Kalški greben19
Žagana peč - Kalški greben20
Žagana peč - Kalški greben21
Žagana peč - Kalški greben22
Žagana peč - Kalški greben23
Žagana peč - Kalški greben24
Žagana peč - Kalški greben25
Žagana peč - Kalški greben26
Žagana peč - Kalški greben27
Žagana peč - Kalški greben28
Žagana peč - Kalški greben29
Žagana peč - Kalški greben30
Žagana peč - Kalški greben31
Žagana peč - Kalški greben32
Žagana peč - Kalški greben33
Žagana peč - Kalški greben34
Žagana peč - Kalški greben35
Žagana peč - Kalški greben36
Žagana peč - Kalški greben37
Žagana peč - Kalški greben38
Žagana peč - Kalški greben39
Žagana peč - Kalški greben40
Žagana peč - Kalški greben41
Žagana peč - Kalški greben42
Žagana peč - Kalški greben43
Žagana peč - Kalški greben44
Žagana peč - Kalški greben45
Žagana peč - Kalški greben46
Žagana peč - Kalški greben47
Žagana peč - Kalški greben48
Žagana peč - Kalški greben49
Žagana peč - Kalški greben50
Žagana peč - Kalški greben51
Žagana peč - Kalški greben52
Žagana peč - Kalški greben53
Žagana peč - Kalški greben54
Žagana peč - Kalški greben55
Žagana peč - Kalški greben56
Žagana peč - Kalški greben57
Žagana peč - Kalški greben58
Žagana peč - Kalški greben59
Žagana peč - Kalški greben60
Žagana peč - Kalški greben61
Žagana peč - Kalški greben62
Žagana peč - Kalški greben63
Žagana peč - Kalški greben64
Žagana peč - Kalški greben65
Žagana peč - Kalški greben66
Žagana peč - Kalški greben67
Žagana peč - Kalški greben68
Žagana peč - Kalški greben69
Žagana peč - Kalški greben70
Žagana peč - Kalški greben71
Žagana peč - Kalški greben72
Žagana peč - Kalški greben73
Žagana peč - Kalški greben74
Žagana peč - Kalški greben75
Žagana peč - Kalški greben76
Žagana peč - Kalški greben77
Žagana peč - Kalški greben78
Diskusija o izletu Žagana peč - Kalški greben (čez Škrbino)
klm27. 08. 2011
Do Zoba pod Kalško goro brez dvoma najlepša pot v Grintovcih, sicer do Kalškega grebena tudi za "tekače" sorazmeroma dolga, saj se do Škrbine kar lepo vleče in izgublja pridobljene višinske metre - "ampak nič ne de". Če se v turo vključi še Kalško goro, postane ta zelo lepa in precej razgledna. Kakšno estetsko doživetje bo šele, ko bodo macesni rumeneli!zavijanje z očmi
BSAE9. 11. 2015
Minulo soboto opravila krožno turo Žagana peč-po lovski gor-Škrbina-vrh Kalškega grebena-po grebenu do razpotja, spust do Kokrškega sedla-v dolino nazaj do izhodišča. Res lepa, krožna, razgledna tura, ki te "osvoji" z razgledi in tišino. nasmeh Za vse tiste "samotarje", ki radi uživamo v miru nad 2000m ... nasmeh Čelada vsekakor priporočljiva na grebenskem delu poti (vrh - Kokrško sedlo). lp
alyas22. 10. 2017
Kalška gora in Kalški greben (od Žagane peči gor in dol)

Sobotne razmere so bile idealne za meni to vedno zanimivo in ljubo turo. Mestoma strma steza čez gozd do lovske koče in naprej mimo Turnov je trenutno polna odpadlega listja, tako da je treba biti pozoren pri orientaciji ali pa si – zlasti če greste po isti poti tudi nazaj, postaviti še kakega možiclja več in zase. V meliščni dolinici pod Škrbino, pa možicljev ni težko zgrešiti, ti vodijo desno navzgor do markirane poti (ki pripelje pod stenami Kalškega grebena iz Kalc) in potem zavije levo (s pomočjo jeklenice) navzgor na greben med Kalško goro in Kalškim grebenom (tu je sicer tudi odcep navzdol na Kokrsko sedlo).
Varovala čez prvi prehod na grebenu in naprej čez Škrbino so OK, od Kalškega grebena v smeri proti Krvavcu so nove markacije, nazaj grede po spodnji poti pod Kalškim grebenom pa so te žal že precej obledele, tako da jim je zelo težko slediti, pa je zato ta pot skoraj že postala podobna "lovski". Nekaj prečenj mimo globokih jam in škrapelj, bi v megli ali slabi vidljivosti bilo lahko nevarnih.
V normalnih razmerah in z običajnimi počitki se turo prehodi v cca 8 urah.
Pa še info o cesti: cesta od Kamniške Bistrice do tovorne žičnice pod Kokrskim sedlom ali pa v smeri na Jermenco, je na več mestih kar pošteno luknjasta in »vzvalovana«.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki