Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Mrzla gora / Matkov kot - Mrzla gora (pot po vzhodnem grebenu)

Matkov kot - Mrzla gora (pot po vzhodnem grebenu)

Natisni
Izhodišče: Matkov kot (850 m)
Ime poti: pot po vzhodnem grebenu
Čas hoje: 4 h 30 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1353 m
Višinska razlika po poti: 1360 m
Zemljevid: Grintovci 1:25000, KSA 1:50000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze, svetilka
Avtor: garmont
Ogledov: 57.718
 5 osebam je objava všeč
Število slik: 31
Število komentarjev: 68
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Luče (do sem iz Mozirja ali čez Kranjski rak) in naprej proti Logarski dolini. Kmalu za vasjo Solčava pridemo na križišče, kjer se levo odcepi cesta v Logarsko dolino, mi pa nadaljujemo naravnost še cca 1000 m proti Pavličevem sedlu in nato zavijemo levo čez most proti Matkovem kotu. Parkiramo na primernem mestu.
Opis poti:
Široka pot nas vodi po prodišču mimo lovske koče na naši levi strani. Markacije nas usmerijo na desno stran v gozd, kjer se pot zložno dviga proti zatrepu doline. V dobri uri pridemo do strmejšega dela doline, kjer je gozda konec. Pot se dviguje do previsne stene, pod katero je naravna znamenitost-Matkov škaf. Do tu smo porabili cca 2 uri.
Od vpisne knjige pri Škafu prečimo izpostavljeno poličko proti desni in nato v ključih nadaljujemo po strmem skrotju. V pol ure smo pri strmi grapi, katero premagamo s pomočjo jeklenic. Nad njo nadaljujemo po strmem, izpostavljenem svetu proti skalni pregradi nad nami, pod katero običajno leži snežišče. Prehod v skale in čeznje je odvisen od količine snega. V kopnem nas pot vodi zelo izpostavljeno po polici v desno do konca in nato s pomočjo klinov nekaj deset metrov strmo navzgor. Markacijam sledimo nekoliko v levo in ko prečimo grapo je resnejših težav na tem delu poti konec. V ključih se povzpnemo do krnice Latvica, od tod pa skoznjo dosežemo vzhodni greben Mrzle gore. Pot nato postane zopet zahtevnejša in sledi grebenu, mestoma izpostavljena in skromno zavarovana, nas po cca 1 uri pripelje na vrh Mrzle gore.
Pot je skromno zavarovana, varoval je še manj kot po poti z Okrešlja, je pa od višine Škafa na novo markirana. Opisana pot na Mrzlo goro zahteva izurjenega in izkušenega gornika !
zemljevid poti - Mrzla gora
Priporočamo: podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Matkov kot - Mrzla gora1
Matkov kot - Mrzla gora2
Matkov kot - Mrzla gora3
Matkov kot - Mrzla gora4
Matkov kot - Mrzla gora5
Matkov kot - Mrzla gora6
Matkov kot - Mrzla gora7
Matkov kot - Mrzla gora8
Matkov kot - Mrzla gora9
Matkov kot - Mrzla gora10
Matkov kot - Mrzla gora11
Matkov kot - Mrzla gora12
Matkov kot - Mrzla gora13
Matkov kot - Mrzla gora14
Matkov kot - Mrzla gora15
Matkov kot - Mrzla gora16
Matkov kot - Mrzla gora17
Matkov kot - Mrzla gora18
Matkov kot - Mrzla gora19
Matkov kot - Mrzla gora20
Matkov kot - Mrzla gora21
Matkov kot - Mrzla gora22
Matkov kot - Mrzla gora23
Matkov kot - Mrzla gora24
Matkov kot - Mrzla gora25
Matkov kot - Mrzla gora26
Matkov kot - Mrzla gora27
Matkov kot - Mrzla gora28
Matkov kot - Mrzla gora29
Matkov kot - Mrzla gora30
Matkov kot - Mrzla gora31
Diskusija o izletu Matkov kot - Mrzla gora (pot po vzhodnem grebenu)
Prikaži starejša sporočila
Kita30. 07. 2012
Če ne maraš krušljivega terena pol pa moraš na Veliko planino...
nadap30. 07. 2012
Lahke poti na Mrzlo goro ni, preverjeno v soboto, sem se počutila kot pajek saj ni okovana v železje in se je treba kar potruditi, tudi po vseh štirihnasmehin prav je tako, saj s tem ohranja svojo lepoto in nedostopnost.....
Janiel7431. 07. 2012
@kita: hvala...ne bom napisal kaj si mislim o takih ...
TejaB31. 07. 2012
Žal si kar prosil za kak tak odgovor. Če napišeš, da bi šel na MG, samo ne bi hodil po krušljivem je tako, kot bi rekel, da bi rad šel v hribe, a ne bi hodil navzgor.mežikanje
Kot so ti napisali, 2 markirani poti vodita na Mrzlo goro, obe sta zelo zahtevni in krušljivi, a če se odločiš, bi rekla, da je tista z Mrzlega dola (z Okrešlja) manj krušljiva kot ta iz Matkovega kota.
Janiel7431. 07. 2012
@TejaB: hvala. Ja saj vem, da se najde kak zelo sam vase zaljubljen, k misli, da je nevem kaj .... tudi tu nasmeh Me ne gane kaj dosti za take ljudi.
dprapr31. 07. 2012
Kot je zapisala TejaB, pot iz Mrzlega dola je tudi po moje manj krušljiva, vendar v večini bolj izpostavljena. Iz Matkovega kota je izpostavljena po odsekih. Najprej nad škafom, potem v skoku pod Latvico in še v zgornjem delu pod vrhom. Kot sem že v enem zapisu zgoraj omenil, pa se mi zdi vseeno lažja, bolj primerna za sestop, kot ona na Okrešelj.
V celoti gledano sta obe poti zahtevni, po svoje zanimivi, plezalno pa je lepša iz Mrzlega dola. Na obeh poteh pa ni veliko varoval. Će si navajen na zajle in kline, jih boš na obeh poteh pogrešal.
Lp
Janiel7431. 07. 2012
@dprapr: torej bi bilo res idealno it gor iz Okrešlja in dol čez Matkov kot. Glede na to, da šele 1 leto sploh hodim v hribe in izpolnjujem SPP in mi manjka poleg 3 le še Mrzla gora (neobvezna) , sem se odločil it tudi sem. Veliko izkušenj nimam. S katero potjo bi jo lahko najbolj primerjal? Morda le kak odsek? Do sedaj sem dal čez le MM, Žrelo, Slovensko na Mangart, Koroško Rinko, Tominškovo, Prag, Jezersko Kočno... Rad bi pač vedel čimveč o poti. nasmeh
Janiel7431. 07. 2012
Predvsem , ker berem zelo spoštljive komentarje o tej gori. A je sploh smiselno jemat SK, glede na to da jeklenic ni skoraj nič. Verjetno le dodatna teža?
Janiel7431. 07. 2012
Aja tud Peco, Škrlatico , Raduho, Gradiško Turo sem dal čez, če govorimo o nekih plezalnih odsekih...
dprapr31. 07. 2012
Težko je primerjati Mrzlo goro s katerokoli od teh poti, ki si jih prehodil. Vse te poti so dobro zavarovane, kar za Mrzlo goro ne moremo reči. Sicer pa poskusiti ni greh - če boš po poti iz Mrzlega dola, kjer so v začetku še varovala, ugotovil, da je pretežko, se še vedno lahko vrneš. Namreč, ko ne bo več varoval, boš verjetno takoj vedel, ali je primerno iti dalje ali ne. Drži se pravila: gor grem tam, kjer si upam tudi dol!
Na poti iz Matkovega kota pa je pot dobro zavarovana do Latvice. Slabo varovan je samo vršni del, kjer prideš na greben.
dprapr31. 07. 2012
Glede samovarovalnega kompleta pa sem se odločil, da ne dajem več izjav!
Janiel7431. 07. 2012
@dprapr : hvala za vse nasvete. nasmeh
mukica25. 07. 2013
Zanima me če je kdo hodil te dni tam okoli če je še snežišče in ali je potrebna zimska oprema,naredili bi krožno in vem podatek iz Okrešlja da je do vrha kopno...Hvalanasmeh
pohodnik3825. 07. 2013
Kolko se je videlo z vrha na Latvici snega ni kako pa je nižje dol pa ne vem.

SLIKA
B.Smart19. 09. 2013
Pozdravljeni.
A je bil kdo ta teden po sneženju na vrhu. Zanima me, če se je sneg obdržal. V nedeljo bi šel rad gor, pa me malo skrbijo razmere, saj ne bi rad hodil po kakem izpostavljenem delu s snegom pod nogami.
Mokara2. 07. 2014
Pozdravljeni, jutri nameravam iti na Mrzlo goro z Matkovega kota in me zanima, če je na poti še kaj snega oz. če je možen normalen dostop brez zimske opreme. Hvala za vsakršno informacijo!
lynx2. 07. 2014
Močno dvomim!
andi23. 07. 2014
Prejšnji teden se že do škafa ni dalo popolnoma varno priti vsaj brez derez (bil ob dežju, sneg bolj kot ledenik), gor višje pa sploh ne (vsaj dereze in cepin, pa znanjenasmeh
andi23. 07. 2014
Prejšnji teden se že do škafa ni dalo popolnoma varno priti vsaj brez derez (bil ob dežju, sneg bolj kot ledenik), gor višje pa sploh ne (vsaj dereze in cepin, pa znanjenasmeh
Mokara3. 07. 2014
Najlepša hvala! Sva raje izbrala drugo turo - bolj po kopnem nasmeh
Zgembo30. 08. 2014
Bil sem danes na tej turi, sneg je samo na enem koncu, pa se ga da lepo zaobiti kakih 50m višje.
mornar28. 10. 2015
kakšne ramere so iz matkovega kota glede snega?
dprapr29. 10. 2015
Zasnežena predvsem Latvica in deloma pod skokom. Greben skoraj kopen.
mojcadrev10. 07. 2016
5.7..2016 sem obiskala Mrzlo Goro. Res je zahtevna. Šla sem brez derez in kar težko prečila sneg po Škafom. Drugače je zelo krušljiva pot.Moram priznati, da je bila zame to ena najtežjih tur, kar sem jih naredila. Zajle so potrgane, skale padajo. kruši se vse, zelo slabo zaščiteno. Tam ko bila zajla najbolj potrebna je ni.Pod vrhom pa ni ničesar, ne klinov in zajl. Ampak je bilo vredno in sem ponosna na sebe, da sem bila na vrhu Mrzle Gore.
Pot je zahtevna in zahteva izkušenega gornika. Čelada obvezna.Kapo dol vsem, ki ste bili na njen in kateri imate to v planu storiti v prihodnjosti. Srečno
mojcadrev10. 07. 2016
Vpisne knjige ni na vrhu.
urhpi8. 10. 2016
Pot se mi ni zdela tako zelo zahtevna kot tukaj strašite. Marsikatera varovana pot je zahtevnejša od te. Res je, da ni veliko varoval ampak tudi niso potrebna. Še najtežji del se mi je zdel prehod direkt pod škafom.
Becar8. 10. 2016
No tole je pa en primer komentarja, ki ga ni jemati za resnega. Za vse obiskovalce poti zadostuje zgornji opis poti hribi.net. In ja, pot je med najzahtevnejšimi, če odštejemo ferate. Vse ostalo je hvalisanje.
jax8. 10. 2016
Čakaj, kaj je točno tako spornega na komentarju? Človek je podal svoje mnenje o poti. A je to dopustno le, če se to ne razlikuje od tvojega ali kako?
Becar9. 10. 2016
Jax, ne vtikaj se spet nekaj v tri dni. Tudi jaz sem podal le mnenje o njegovem komentarju. Kdor podcenjuje katerokoli od poti na Mrzlo goro, ki je praktično v vseh vodnikih označena kot ena najtežje dostopnih, če ne kar najtežja (med označenimi) pri nas, ta za moje pojme ni resen. In še več, zavaja uporabnike tega foruma.
redbull9. 10. 2016
Pot ni nič prelahka , za sestop je pa sploh velika težavnost, saj lahko hitro pride do zdrsa. Od markiranih poti v KSA je bila vssaj zame najtežja pri spustu.mežikanje
Domch10. 10. 2016
Slika 15 in 16 izgleda srhljivo, verjetno je to ključni del poti predvidevam.
panoramik10. 10. 2016
V bistvu je pot na teh dveh slikah speljana po polici, ki pa ima tudi jeklenico sicer ponekod izpuljen klin ali dva,drugače pa v živo ni tako grozljivo kot na sliki.Je pa res da je za sestop potrebna popolna koncentracija, bolj kot za vzpon.Ko pa jo nekajkrat prehodiš je vse lažje.
Becar10. 10. 2016
Najtežji je vršni del od latvice dalje, zlasti za sestop ne veš, kako bi se obrnil. Slike mogoče v tem delu ne prikazujejo dejanskega stanja. Varoval skorajda ni, zelo strm, krušljiv svet poln drobirja. Zdrs je tu lahko na vsakem mestu usoden.
ljubitelj gora17. 10. 2016
Na tej poti je čelada OBVEZNA in ne pripročljiva. Prehodil pot do Latvice 17.10.2016
marepn9555. 08. 2017
Danes bil na Mrzli gori, štartal ob petih iz Matkovega kota in v senci prehodil dobršen del poti. Pot je potrebno vzeti s spoštovanjem in gre, zahtevnejši del je povratek kot so povedali že moji predhodniki . Danes je bilo idealno, skala suha, vidljivost dobra, mogoče malo pretoplo nasmeh in posledično sem šele ob povratku na dnu srečal prvega pohodnika - planinko, ki je šla proti vrhu.
mornar20. 09. 2019
Ali bo kdo šel jutri ali v nedeljo na Mrzlo goro bi šel zraven,će je mogoče.Sem dobro pripravljen in vajen hoje v gorah.Lp.
mornar21. 09. 2019
Danes šel na Mrzlo goro iz Matkovega kota,pot je zelo lepo označena,ter zelo dobro vzdževana.Pot je zelo zahtevna ter vredna vsega spoštovanja.Prosil pa bi,da se popravi zgornji opis poti.Ko prideš do Latvice se najtežji del šele prične, nepa da je najhujše že mimo.Lp.
mornar23. 09. 2019
Aministrator prosim,da popraviš opis poti od Ltvice naprej kajti tisti del je najtežji na celotni poti.Lahko koga zelo zavede. Lp.
dprapr23. 09. 2019
Je kar dobro zapisano v opisu. Težave so predvsem pod Latvico. Na grebenu je sicer nekaj nezavarovanih "rolerjev", ampak to je tudi vse. Poskusi kdaj v bolj zimskih razmerah, boš videl, da si boš v Latvici oddahnil.nasmeh
mornar23. 09. 2019
Spoštovani Drago jaz sem zapisal kako je stanje v kopnem.Nemislim pa z nikomer polemizirad. Ti pa izražam vse spoštovanje za hojo po tej poti pozimi.Lp.
garmont23. 09. 2019
Opis je popravljen, čeprav sem prepričan, da je bil že prej povsem v redu.
Če pa nisi prepričan v svoje sposobnosti, se pa raje na to lepo goro ne odpravljaj. Ne glede na opis zgoraj...
mornar23. 09. 2019
Hvala za popravek kam bo pa kdo kam šel pa zadrži za sebe.Lp.
CarpeDiem2472. 02. 2020
Mrzla gora = zame najzahtevnejša gore med markiranimi znotraj KSA. Doslej gor le z Okrešlja. Bo potrebno naslednjič narediti krožno. Če prav razumem, z dvemi vozili, ker je izhodišče kar precej narazen? nasmeh
LISAC28. 07. 2021 13:23:56
Živjo. Ima kdo kaj informacij kakšno je kaj stanje Matkov kot-Mrzla gora? Hvala in lep pozdrav.
mokretic4. 09. 2021 18:03:49
Živjo. A je za krožno bolje startati v Matkovem kotu ali pri Rinki?
mirank4. 09. 2021 20:39:35
Mi smo šli gor iz M kota in če bi šli še enkrat bi isto naredili. Pa ne zaradi zahtevnosti pač pa zaradi krušljivosti in predvsem naloženosti poti. sestop na Okrešeljsko stran je bil prav v redu
bbugari129. 09. 2021 18:10:32
V nedeljo končno na Mrzli gori. Avto zapustim na koncu asfalta v Matkovem kotu, naprej trikrat zelo slabo označena pot prečka prodišče, za bajto pa še enkrat. Do tu pol urce. Potem se začne dobro označen vzpon nad zatrepom Matkovega kota, po zahodni (desni) strani. Po uri hoda od avta se gozd končuje, a tu se začne deloma zelo slabo označena pot, katera kmalu preide na vzhodno (levo) stran in po zoprnem melišču po uri in pol od avta pridem do škafa.
Pravzaprav sploh nisem opazil, da sem šel pod škafom (v škaf), dokler nisem prišel do vpisne knjige.
Sledi lep vzpon v senci prek dobro zavarovanega praga, kratko po melišču, po polički in navzgor na prelepe tratice Latvice.
Končno pridem v steno in tu se začne krasno plezanje na vrh. Skala je odlična, kompaktna in za planinca ki je vajen plezanja I. stopnje (uporaba ruk, zelo priporočljive rokavice) ne predstavlja nikakšnih težav, seveda po suhem in jasnem vremenu. Več problemov je nižje, na zoprnih in strmih, a kratkih meliščih pod škafom in nad škafom (preden dosežemo poličko). Zlasti na nižjem melišču (pod škafom) bi spust bil zelo zahteven. Edini problem v skali (zlasti v oblakih, oz. megli) je orientacija, saj navadni knafelci ne kažejo nadaljnje smeri, priporočljive pa bi bile pojasne markacije…
Do vrha ni bilo nikogar, v vpisni knjigi na škafu se je izkazalo da tudi štiri dni tu ni bil nikdo. Na vrhu mal obiska, a več planincev je počasi prihajalo z Okrešlja. Spust na Okrešelj previden in počasen, a tudi tu je skala odlična in polna dobrih oprimkov. Od avta do vrha tri in pol ure.
Prelepi so pristopi na Mrzlo goro in super ker v Sloveniji obstajajo tako lahke plezalne, a markirane poti.
Skozi Mrzli dol in mimo spominske skale dol na Okrešelj, potem do asfalta, na to (kot ponavadi) z kolesom do avta v Matkovem kotu!
Žal ne morem objaviti fotografij škafa tukaj!
dprapr29. 09. 2021 18:27:23
"...naprej trikrat zelo slabo označena pot prečka prodišče, za bajto pa še enkrat."
Če bi hodil po markirani poti, bi samo 2x prečkal prodišče. Obakrat na koncu travnikov. Pred prodiščem, kjer je lovska koča, potka vodi med borovci in po gozdu desno.mežikanje
Si jo spregledal! Sicer je pa tam lep pogled na vršace nad dolino in marsikdo spregleda odcep z makadama.

"Po uri hoda od avta se gozd končuje, a tu se začne deloma zelo slabo označena pot,..."
Če je pot dobro vidna, niti ni potrebe po packanju skal.
bbugari130. 09. 2021 09:35:42
Ja, verjetno sem spregledal to markirano bližnjico, zaradi hrupa generatorja pri bajti okoli 7 zjutraj...
Od gozdne meje do melišča pod škafom po desni strani grape pot ni dobro vidna, v lepem vremenu seveda ni problema, na daljšem odseku pa ni nobene markacije, ne za gor, ne za dol. nasmeh
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki