Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Vivodnik / Lipa - Vivodnik

Lipa - Vivodnik

Natisni
Izhodišče: Lipa (721 m)
Širina/Dolžina: 46,2614°N 14,8937°E
Čas hoje: 3 h 30 min
Zahtevnost: lahka označena pot
Višinska razlika: 787 m
Višinska razlika po poti: 965 m
Zemljevid: Zgornja Savinjska dolina 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Ogledov: 6.212
 1 osebi je objava všeč
Število slik: 82
Število komentarjev: 0
Dostop do izhodišča:
Z avtoceste Ljubljana - Celje se usmerimo na izvoz Vransko. Z vožnjo nadaljujemo po stari cesti v smeri Ljubljane, a le do mesta, kjer se desno odcepi cesta proti Vranskem. Na zahodni strani Vranskega pa bomo opazili cesto, ki se usmeri proti vasi Prapreče in Vologa. Cesti, ki se nato začne strmeje vzpenjati sledimo skozi vas Vologa do prevala Lipa, kjer parkiramo na enem od parkirišč.
Možen je tudi dostop iz Zadrečke doline.
Opis poti:
S parkirišča se usmerimo na makadamsko cesto v smeri Smolnika in Menine planine. Zmerno strma cesta, ki ves čas poteka skozi gozd, nas po dobrih 10 minutah hoje pripelje do označenega križišča, kjer nadaljujemo levo. Cesta se naprej rahlo položi, nato pa se nadaljuje v prečenju pobočij Smolnika. Čez čas bomo ob cesti opazili oznake za Smolnik (ostro desno), mi pa nadaljujemo po makadamski cesti, ki se postopoma prične zložno spuščati. Nekoliko naprej markirana pot seka daljši ovinek, nato pa se vrne na cesto, kjer se prične strmeje spuščati. Sledi manjši vzpon, nato pa se cesta spusti do osamljene kmetije Jeseničnik, kjer se nam z leve priključi pot iz vasi Vologe.
Nadaljujemo preko dvorišča, nato pa pri gospodarskem poslopju nadaljujemo desno na kolovoz. Kolovoz se nato prečno vzpne proti levi, pri tem pa preči razgledno travnato senožet, s katere se nam odpre lep pogled na Posavsko hribovje. Ko pot preide v gozd, zavije ostro v desno, nato pa se nekoliko strmeje vzpenja do prihoda na slabšo gozdno cesto. Nekoliko naprej se z omenjene ceste, rahlo v levo odcepi širok kolovoz, le ta pa nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na obsežna travnata pobočja imenovana Slopi.
Tu na desni strani opazimo osamljeno hišo, mi pa nadaljujemo v isti smeri in se čez slabše viden kolovoz sprehodimo do sredine travnatega pobočja. Tu naletimo na nekoliko širši kolovoz, kateremu sledimo v desno in se v rahlem spustu po njem spustimo do manjšega zaselka. Tu prekoračimo pašno ograjo in stopimo na cesto, kateri sledimo proti zahodu. Cesta nato po desni strani obide zaselek in nas po nekaj korakih nadaljnje hoje pripelje do križišča ob katerem stoji manjši križ. Pri križu nadaljujemo naravnost (smer Biba), a po levi cesti, le ta pa se počasi prične vzpenjati. Po kratkem zložnem vzponu nas cesta pripelje v gozd, markacije pa nas tu usmerijo desno na strmo peš pot. Omenjena peš pot kmalu preči širok kolovoz, nato pa se nadaljuje po precej zaraščenem in že opuščenem kolovozu. Višje se priključimo širšemu kolovozu, kateremu nato sledimo vse do prihoda iz gozda (ker ima kolovoz nekaj razpotij pazljivo sledimo markacijam). Ko stopimo iz gozda pot zavije v desno in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje na makadamsko cesto, ki vodi na Menino planino. Vzpon nadaljujemo po omenjeni cesti, le ta pa nam sprva nudi lepe razglede na okoliško hribovje. Razmeroma zložna cesta nas nato vodi mimo Limovske planine, mi pa ji sledimo do mesta, kjer nas markacije usmerijo desno, prek pašne ograje na peš pot. Peš pot takoj zavije v levo in nas ob robu gozda hitro pripelje do zavetišča na Biba planini.
Z Biba planine nadaljujemo po markirani poti, ki takoj za kapelico zavije nekoliko proti levi in se naprej zmerno vzpenja čez prijetna pobočja. Višje se pot položi, preči kamnito ograjo in se nato nadaljuje po prijetni travnati preprogi. Po nekaj minutah nadaljnje hoje se pot rahlo spusti, nato pa pri manjšem napajališču preči leseno pašno ograjo. Pot naprej preči kratek pas gozda, nato pa se priključi makadamski cesti. Vzpon nadaljujemo po omenjeni zložni cesti, nato pa nas markacije usmerijo rahlo v levo, na peš pot, ki se prečno vzpne nad jezercem Biba. Na drugi strani jezerca se pot nekoliko bolj vzpne, nato pa ponovno preči cesto. Vzpon nadaljujemo po markirani peš poti, ki do doma na Menini planini še nekajkrat preči cesto oz. se po njej tudi nadaljuje.
Od doma nadaljujemo po markirani poti v smeri Vivodnika. Po nekaj 10 korakih lahkotne hoje, se pot za kratek čas strmo vzpne, nato pa se položi in nas pripelje na večjo travnato pobočje, kjer naletimo na smerno tablo z napisom "Vivodnik - krožna pot". Nadaljujemo rahlo levo (po desni poti se lahko vrnemo) po razmeroma zložni poti, ki nas hitro pripelje v kratek pas gozda. Tu se pot ponovno za kratek čas vzpne, nato pa nas pripelje iz gozda, kjer pred seboj že zagledamo razgledni stolp na Vivodniku, le tega pa dosežemo po nekaj korakih nadaljnje hoje.
Celotna pot je orientacijsko razmeroma težavna, še posebej v megli.
zemljevid poti - Vivodnik
Ob poti: Slopi (974m), Limovska planina (1265m), Zavetišče na Biba planini (1300m), Dom na Menini planini (1453m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
Lipa - Vivodnik1
Lipa - Vivodnik2
Lipa - Vivodnik3
Lipa - Vivodnik4
Lipa - Vivodnik5
Lipa - Vivodnik6
Lipa - Vivodnik7
Lipa - Vivodnik8
Lipa - Vivodnik9
Lipa - Vivodnik10
Lipa - Vivodnik11
Lipa - Vivodnik12
Lipa - Vivodnik13
Lipa - Vivodnik14
Lipa - Vivodnik15
Lipa - Vivodnik16
Lipa - Vivodnik17
Lipa - Vivodnik18
Lipa - Vivodnik19
Lipa - Vivodnik20
Lipa - Vivodnik21
Lipa - Vivodnik22
Lipa - Vivodnik23
Lipa - Vivodnik24
Lipa - Vivodnik25
Lipa - Vivodnik26
Lipa - Vivodnik27
Lipa - Vivodnik28
Lipa - Vivodnik29
Lipa - Vivodnik30
Lipa - Vivodnik31
Lipa - Vivodnik32
Lipa - Vivodnik33
Lipa - Vivodnik34
Lipa - Vivodnik35
Lipa - Vivodnik36
Lipa - Vivodnik37
Lipa - Vivodnik38
Lipa - Vivodnik39
Lipa - Vivodnik40
Lipa - Vivodnik41
Lipa - Vivodnik42
Lipa - Vivodnik43
Lipa - Vivodnik44
Lipa - Vivodnik45
Lipa - Vivodnik46
Lipa - Vivodnik47
Lipa - Vivodnik48
Lipa - Vivodnik49
Lipa - Vivodnik50
Lipa - Vivodnik51
Lipa - Vivodnik52
Lipa - Vivodnik53
Lipa - Vivodnik54
Lipa - Vivodnik55
Lipa - Vivodnik56
Lipa - Vivodnik57
Lipa - Vivodnik58
Lipa - Vivodnik59
Lipa - Vivodnik60
Lipa - Vivodnik61
Lipa - Vivodnik62
Lipa - Vivodnik63
Lipa - Vivodnik64
Lipa - Vivodnik65
Lipa - Vivodnik66
Lipa - Vivodnik67
Lipa - Vivodnik68
Lipa - Vivodnik69
Lipa - Vivodnik70
Lipa - Vivodnik71
Lipa - Vivodnik72
Lipa - Vivodnik73
Lipa - Vivodnik74
Lipa - Vivodnik75
Lipa - Vivodnik76
Lipa - Vivodnik77
Lipa - Vivodnik78
Lipa - Vivodnik79
Lipa - Vivodnik80
Lipa - Vivodnik81
Lipa - Vivodnik82
Diskusija o izletu Lipa - Vivodnik
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki