Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Kamniško Savinjske Alpe / Brana / V Koncu - Brana (čez Tursko goro)

V Koncu - Brana (čez Tursko goro)

Natisni
Izhodišče: V Koncu (900 m)
Širina/Dolžina: 46,342°N 14,5682°E
Ime poti: čez Tursko goro
Čas hoje: 5 h 45 min
Zahtevnost: zelo zahtevna označena pot
Višinska razlika: 1353 m
Višinska razlika po poti: 1600 m
Zemljevid: Kamniške in Savinjske Alpe 1:50.000
Priporočena oprema (poletje): čelada, komplet za samovarovanje
Priporočena oprema (zima): čelada, komplet za samovarovanje, cepin, dereze
Ogledov: 28.413
 2 osebam je objava všeč
Število slik: 68
Število komentarjev: 14
Dostop do izhodišča:
Zapeljemo se v Kamnik in cesti naprej sledimo proti dolini Kamniške Bistrice. Od doma v Kamniški Bistrici z vožnjo nadaljujemo po gozdni cesti, ki nas višje pripelje do križišča, kjer nadaljujemo naravnost (desno Jermanca, izhodišče za Kamniško sedlo). Cesta nas nato mimo Žagane peči pripelje do parkirišča pri spodnji postaji tovorne žičnice na Kokrsko sedlo.
Po novem je vožnja od Koče v Kamniški Bistrici do parkirišča V Koncu prepovedana (prometni znak), to nam pot podaljša za slabo uro.
Opis poti:
S parkirišča pri tovorni žičnici nadaljujemo po vse slabši cesti, ki se po 10 minutah hoje spremeni v kolovoz. Kolovoz se razcepi na dva dela, mi pa se usmerimo na desnega (levi kolovoz se izgubi, oz. vodi proti Gamsovemu skretu), ki pri manjšem balvanu poraščenim z mahom (velika skala) zavije še nekoliko bolj v desno. Prav na tem mestu kolovoz zapustimo in nadaljujemo naravnost na sprva slabše vidno stezico, ki se kasneje strmo vzpenja v ključih. Strma in predvsem v mokrem za zdrs nevarna pot nas vodi čez strma pobočja, ki so na nekaterih mestih varovana z jeklenico. Strma pot, ki preči tudi nekaj grap pa nas višje pripelje do manj strmega pobočja. Po dobri uri hoje pa nas pot pripelje iz gozda, kjer se ponovno začne strmo vzpenjati. Pot nas sprva vodi čez travnata pobočja obdana z redkim gozdom, nato pa nas s pomočjo nekaj varoval pripelje stopnjo višje. Pot naprej preide na gruščnata pobočja, ki nam nekoliko otežijo vzpon, nato pa pot zavije v levo na strma travnata pobočja, ki se dvigujejo nad prostranimi melišči. Na vrhu tega travnatega dela se usmerimo nekoliko desno in pot preide s trav na visokogorski svet podov pod Skuto. Naprej po z možici obdani poti v nekaj minutah pridemo do prijetnega bivaka pod Skuto.
Od bivaka nadaljujemo po slabo vidni in še naprej nemarkirani poti po neizrazitem grebenčku, ki nas po 15 minutah hoje od bivaka pripelje na markirano pot Kamniško sedlo - Kokrsko sedlo. Tu nadaljujemo desno in že po nekaj minutah pridemo na razpotje poti, kjer nadaljujemo po desni spodnji poti v smeri Turske gore (levo Rinke). Pot se nato začne spuščati in nas po nekaj minutah pripelje do vrha Turskega žleba. Nadaljujemo naravnost (levo navzdol Okrešelj) po vse bolj razgledni poti, ki nas s pomočjo nekaj klinov pripelje na vršni greben Turske gore kateremu nato sledimo do vrha. Hoja po grebenu v kopnem ne predstavlja večjih težav, v snegu pa je na vršnem grebenu velika nevarnost zdrsa.
Z vrha nadaljujemo po poti, ki se začne spuščati (smer Kamniško sedlo). Pot, ki se že po nekaj korakih začne strmo spuščati je dobro varovana, a na nekaterih mestih precej izpostavljena. Pot, ki je ves čas izpostavljena padajočemu kamenju pa nas nato pripelje do naravnega preduha (sod brez dna). Naprej pridemo do ostre škrbine imenovane Kotliči, za katero se pot začne postopoma vzpenjati in nas čez čas pripelje na razpotje, kjer nadaljujemo desno strmo navzgor v smeri Brane (naravnost Kamniško sedlo). Pot naprej se vse bolj vzpenja po osojnih pobočjih Brane. Strma in na ključnih mestih varovana pot, ki pa ni posebej zahtevna nas kmalu pripelje v manjšo grapo, po kateri se z nekaj prostega plezanja povzpnemo na lepo razgledno točko. Tu nadaljujemo ostro desno po poti, ki nas po nekaj nadaljnjih 10 korakih pripelje na vršno pobočje Brane. Tu strmina popusti in lepa razgledna nezahtevna pot nas v nekaj minutah pripelje na prostran vrh.
V Koncu - bivak pod Skuto 3:00, bivak pod Skuto - Turska gora 1:15, Turska gora - Brana 1:30.
zemljevid poti - Brana
Ob poti: Bivak pod Skuto (2070m), Turska gora (2251m), Kotliči (1949m)
Priporočamo: izleti z istega izhodišča, podobni izleti, panorama, vpisna knjiga
Slike:
V Koncu - Brana1
V Koncu - Brana2
V Koncu - Brana3
V Koncu - Brana4
V Koncu - Brana5
V Koncu - Brana6
V Koncu - Brana7
V Koncu - Brana8
V Koncu - Brana9
V Koncu - Brana10
V Koncu - Brana11
V Koncu - Brana12
V Koncu - Brana13
V Koncu - Brana14
V Koncu - Brana15
V Koncu - Brana16
V Koncu - Brana17
V Koncu - Brana18
V Koncu - Brana19
V Koncu - Brana20
V Koncu - Brana21
V Koncu - Brana22
V Koncu - Brana23
V Koncu - Brana24
V Koncu - Brana25
V Koncu - Brana26
V Koncu - Brana27
V Koncu - Brana28
V Koncu - Brana29
V Koncu - Brana30
V Koncu - Brana31
V Koncu - Brana32
V Koncu - Brana33
V Koncu - Brana34
V Koncu - Brana35
V Koncu - Brana36
V Koncu - Brana37
V Koncu - Brana38
V Koncu - Brana39
V Koncu - Brana40
V Koncu - Brana41
V Koncu - Brana42
V Koncu - Brana43
V Koncu - Brana44
V Koncu - Brana45
V Koncu - Brana46
V Koncu - Brana47
V Koncu - Brana48
V Koncu - Brana49
V Koncu - Brana50
V Koncu - Brana51
V Koncu - Brana52
V Koncu - Brana53
V Koncu - Brana54
V Koncu - Brana55
V Koncu - Brana56
V Koncu - Brana57
V Koncu - Brana58
V Koncu - Brana59
V Koncu - Brana60
V Koncu - Brana61
V Koncu - Brana62
V Koncu - Brana63
V Koncu - Brana64
V Koncu - Brana65
V Koncu - Brana66
V Koncu - Brana67
V Koncu - Brana68
Diskusija o izletu V Koncu - Brana (čez Tursko goro)
fpetel125. 08. 2008
Čez Žmavčarje pelje lovska neoznačena pot, v vršnem delu brezpotje. Pot oziroma smer gibanja ni težko določiti, če je le vreme lepo. V megli izberite drug pristop. Sestop iz Turske gore je strm in zahteven.
the dancer10. 11. 2008
Včeri sm jo piču iz Kamn.Bistrice čez Žmavčarje do bivaka pod Skuto (še nič snega), naprej na Tursko goro, že zimske razmere, naprej spust na Kotliče (na posameznih mestih precej napihanega snega), do stene Brane (posamezne snežne zaplate, nič posebnega), pot pod severno stene Brane je praktično suha, vzpon na Brano, pa dobesedno snežni vzpon je šlo še brez derez, uporabljal sem cepin, kot tudi iz Turske. Vidljivost je na momente bila lepa, čez minutko pa že megla, visoka obačnost je šibala...
nata246. 09. 2009
Če grem po tej poti na Brano in bi se vračala čez Kamniško sedlo do Jermance, koliko je približno za pešačit od Jermance do V koncu in ali ima kdo kakšen boljši predlog, da ne bi šla po isti poti nazaj. Hvala vnaprej. Nataša
rober6. 09. 2009
Normalne hoje Jermanca-Konec imaš največ za pol ure normalne hoje,mogoče kako minuto več,odvisno,kako utrujene so noge,če pa bi poznala bljižnico,ki pa gre mimo plazu pod Brano-Sivnica-Lepi Kamen-Konec,pa še manj...vse odvisno od telesne pripravljenosti in veselja do raziskovanja zanimivih novih poti...
nata248. 09. 2009
Če prav razumem pot do bivaka pod Skuto oz. še malo dlje ni nič markirana. Ali tudi na izhodišču - V koncu nič ni označeno, so vsaj možici kje? Lp, Nataša
Gorazd G8. 09. 2009
Nataša, prav razumeš. Na izhodišču V koncu ne piše, da se pride do Bivaka pod Skuto (in še malo naprej do markirane poti nad njim), steza ni označena, kakšno sled boš pa vseeno našla. Med drugim tudi kakšnega možica. nasmeh
nata248. 09. 2009
To se pravi da V koncu nadaljujem po cesti po kateri sem se pripeljala naprej in ne proti Kokrskemu sedlu.
Gorazd G8. 09. 2009
Tako je. Opisovanje od "drevesa do drevesa" mi ne gre najbolje od roke, a uvod iz zgornjega opisa se mi zdi kar dober, le tistih 10 min bi skrajšal na vsega minuto ali dve. 10 min je kvečjemu od Žagane peči.

"S parkirišča pri tovorni žičnici nadaljujemo po vse slabši cesti, ki se po 10 minutah hoje spremeni v kolovoz. Kolovoz se razcepi na dva dela, mi pa se usmerimo na desnega (levi kolovoz se izgubi, oz. vodi proti Gamsovemu skretu), ki pri manjšem balvanu poraščenim z mahom (velika skala) zavije še nekoliko bolj v desno. Prav na tem mestu kolovoz zapustimo in nadaljujemo naravnost na sprva slabše vidno stezico, ki se kasneje strmo vzpenja v ključih."

Bi pa bilo morda bolje, da te spremlja kdo, ki pot pozna.
juhejnaprej18. 06. 2012
Včeraj sem opravil tole turo. Stanje mislim da se najbolje vidi kar iz slik:
juhejnaprej18. 06. 2012
Sem opazil, da slik k izletom ne moreš pripet, kakorkoli, pod čez Žmavčarje ni preveč zahtevna in precej dobro vidna, edino pri zgoraj omenjenemu balvanu ter na vrhu pod bivakom je malce teže razločiti, kam je treba it.
alina18. 10. 2013
Ali mogoče kdo ve,če se z avtom lahko pride do parkirišča v Koncu ali je pot zaprta za promet?
cebelca18. 10. 2013
Marx4. 08. 2014
Tisto snežišče na sliki 56 je bilo tukaj tudi ko sam bil na turi 02.08.2014. In je ovira! Ophodil sam ga po skalami zgoraj. Zelo je nevarno. Tu mi je tudi ispala boca tekučine. Če je ko najde... naj jo spije
redbull5. 08. 2014
marx ze naslednji dan se je kamot dalo. zdaj pa zagotovo tega snezisca ni vec.
brez panike
lp
D
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki