Hribi.net
Hribi.net
Prijava
Prijava
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
Še niste registrirani? Registracija.
Ste pozabili geslo?
Anketa
Kje se nahaja Nagnoj (1193 m)?
Glasuj
Gorovja / Pohorje, Dravinjske gorice in Haloze / Slap Veliki Šumik / Smolnik - Slap Veliki Šumik (po dolini Lobnice - Holcarska pot)

Smolnik - Slap Veliki Šumik (po dolini Lobnice - Holcarska pot)

Natisni
Izhodišče: Smolnik (440 m)
Ime poti: po dolini Lobnice - Holcarska pot
Čas hoje: 2 h 10 min
Zahtevnost: zahtevna označena pot
Višinska razlika: 510 m
Višinska razlika po poti: 510 m
Zemljevid: Pohorje 1:50.000
Priporočena oprema (poletje):
Priporočena oprema (zima): cepin, dereze
Avtor: gasilec
Ogledov: 21.799
 4 osebam je objava všeč
Število slik: 19
Število komentarjev: 11
Dostop do izhodišča:
Smolnik je naselje na zahodni strani Ruš, geografsko pa se razprostira od Žigartovega vrha mimo Falskega ribnika skoraj do Klopnega vrha. Iz centra Ruš se peljemo naravnost na zahod po asfaltni cesti za Činžat odn. Lovrenc, mimo pokopališča po desni strani. V Smolniku pred značilnim železniškim viaduktom cesta ostro zavije desno in nato levo v krožišče, takoj za krožiščem pa zavijemo ostro v levo in po ozki asfaltni cesti v dolino Lobnice. Po cesti še vozimo slabe 3 km (merjeno od krožišča), v glavnem naravnost, dokler se ne pripeljemo do mesta, kjer asfaltna cesta zavije ostro desno navzgor v skoraj 180 stopinjskem kotu. Na tem mestu se v smeri naravnost odcepi gozdna cesta, tukaj so tudi dobro vidne oznake za planinsko pot kakor tudi ostali kažipoti, tako da to mesto težko spregledamo. Torej zavijemo naravnost na to gozdno cesto in čez 150-200 m je na levi strani primeren prostor, kjer lahko parkiramo avtomobil. V kolikor bi bil ta prostor zaseden, je čez cca 0,2 km na levi strani še eno primerno mesto za parkiranje.
Opis poti:
Pot orientacijsko ni težavna, držimo se samo dna doline, ki jo je skozi milijone let vrezala Lobnica, dodatno pa so jo oblikovale ledene dobe in vremenski pojavi. Lagodno hodimo po rahlo vzpenjajoči gozdni cesti po levem bregu Lobnice, njeno šumenje nas bo spremljalo do cilja. V ozki in globoki dolini, obdani z strmimi in z gozdom poraslimi območji je dovolj prostora samo za Lobnico in gozdno cesto, le ta pa kar hitro preide v kolovoz, kateri je na nekaj mestih prekinjen zaradi zemeljskih plazov. Po celotni trasi naše poti je nekoč potekala najdaljša vodna drča v Sloveniji – Lobniška riža. Po njej so spravljali les od 1838 do 1959 leta, z vsemi odcepi je bila dolga 17 km, razen Lobnice so za dodatno napajanje uporabljali tudi vodo iz v ta namen zgrajenih umetnih jezer (Črno jezero na Pohorju in Tiho jezero ali Falski ribnik). Razen teh dveh jezer praktično danes ni več vidnih ostankov riže, zelo malo ali skoraj nič ni ostalo tudi od žag, ki so bile v dolini Lobnice in na katere nas spominjajo table ob poti (Cebejeva, Švajgerjeva in Zgornja Globokarjeva žaga).
Proti koncu doline pot za kratek čas preide na desni breg Lobnice, vendar se potem kaj hitro zasuka nazaj na levi breg in kmalu nas tabla opozori na ostanke Marinčeve žage na desni strani. Razen dela zidu bodimo pozorni na zidane ostanke dovodnega sistema za vodo nad ruševino z vklesanim napisom »Marinc-1930«. (*60 min). Kratek čas še hodimo po kolovozu, dokler nas markacije ne usmerijo s kolovoza desno navzgor v gozd (* 10 min), nekaj minut naprej v dosedanji smeri je na desnem bregu Lobnice Reberska bajta, nekdanje bivališče gozdnih delavcev. Pot kaj hitro postane strma, hodimo visoko nad Lobnico (previdno-nevarnost zdrsa!), preidemo na vršino grebena, strmina popusti in pridemo na mesto, kjer se nam z desne priključi pot iz Zg. Smolnika (* 20 min). Nadaljujemo naravnost, ob poti so temno zeleni osamelci vedno pogostejši in se nad nami združujejo v skalovje, imenovano Jelenska peč. Za botanike je tu zanimivo rastišče rjastega sleča, v Sloveniji je pogost le na Pohorju, saj za svojo rast potrebuje kisla tla. Celotna okolica in skalovje pokrito z bujno vegetacijo, v katero človek namensko ne posega zaradi ohranitve prvobitnega mešanega pohorskega gozda. Nevarno hudourniško grapo prečimo preko lesene brvi, ta je z dolžino 14,5 m najdaljši most na slovenskih planinskih poteh, zgradili pa so ga markacisti Podravja leta 2002, kot je navedeno na informacijski tabli pred mostom. Zanimiva pot nas nato pripelje do slapa Mali Šumik (*25 min). V kolikor hočemo videti slap v celoti s spodnje strani, se moramo malce pred brvjo spustiti po strmini do Lobnice (neoznačeno, previdno!) v bližini mesta, kjer so vidni ostanki (jeklenice) viseče brvi, ki je bila atraktivno speljana direktno nad slapom, vendar so jo žal pred časom uničile naravne sile. Nekaj metrov višje nad slapom so markacisti zgradili nadomestno brv, preko katere nadaljujemo pot po desnem bregu Lobnice, naše poglede pa priteguje razpenjena voda, ki se v strugi preliva preko z mahom poraslih skal in ostankov drevesnih debel. Čez nekaj minut prispemo do slapišča potoka Verna, katerega prečimo s pomočjo jeklenice, nadaljujemo nad Lobnico in prispemo na mesto, kjer se nam odpre najbolj znani pogled na slap Veliki Šumik (* 15 min).
zemljevid poti - Slap Veliki Šumik
Ob poti: Slap Mali Šumik (890m)
Priporočamo: podobni izleti, vpisna knjiga
Slike:
Smolnik - Slap Veliki Šumik1
Smolnik - Slap Veliki Šumik2
Smolnik - Slap Veliki Šumik3
Smolnik - Slap Veliki Šumik4
Smolnik - Slap Veliki Šumik5
Smolnik - Slap Veliki Šumik6
Smolnik - Slap Veliki Šumik7
Smolnik - Slap Veliki Šumik8
Smolnik - Slap Veliki Šumik9
Smolnik - Slap Veliki Šumik10
Smolnik - Slap Veliki Šumik11
Smolnik - Slap Veliki Šumik12
Smolnik - Slap Veliki Šumik13
Smolnik - Slap Veliki Šumik14
Smolnik - Slap Veliki Šumik15
Smolnik - Slap Veliki Šumik16
Smolnik - Slap Veliki Šumik17
Smolnik - Slap Veliki Šumik18
Smolnik - Slap Veliki Šumik19
Diskusija o izletu Smolnik - Slap Veliki Šumik (po dolini Lobnice - Holcarska pot)
Micika17. 08. 2010
Ta izlet mi pomeni saj sem blizu doma rada se sprehajam po teh poteh ko sem bila še mlada lepo je imeti tako lepi kraj ki leži na vrhu Pohorja!nasmehmežikanje
dizzy444420. 09. 2014
Pozdravljeni, najprej bi rad pohvalil avtorja saj je res izjemno natančno in lepo opisal pot. Imam pa še neo vprašanje, danes sem šel na to pot ampak žal nisem moral prečkati --->slapišča potoke Verna, katerega prečimo s pomočjo jeklenice<--- saj je pravzaprav bil celotn pod vodo. Ali je potrebno počakati na naslednje leto oz brezdežje ali je stalno pod vodo?
joža x21. 09. 2014
Sam hodim že nekaj let( velikokrat) po tej poti pa sem še vedno lahko prečkal Verno,mnogokrat tudi pozimi,mi je pa seveda jasno ,da ob takšnih POVODNIH,ki smo jim priča zadnje tedne,zdaj to ni mogoče.zmeden
navdušena15. 07. 2015
Kako je zdaj s potjo mimo slapov - zavarovano? Je OK, prehodna, nevarna,...?
anjap26. 08. 2016
Včeraj bila na poti. Odlično prehodna. Ta prav cajt za it gor.
seinfeld17. 07. 2017
Včeraj smo opravili to pot, prekrasno. Poteka ves čas ob vodi, zelo razgibana, nenavadne skale ob poti. Kljub nedelji, smo srečali malo ljudi, spremljalo nas je le bučanje Lobnice. Od parkirišča do slapu in nazaj, je točno 10km. Pot je enostavna, nezahtevna, primerna tudi za manjše otroke, le na nekaj delih je potrebno biti malo bolj previden. Morda bi pri zgornjem opisu le dodal, da kmalu po delu kjer se usmerimo naravnost navzgor(slika 7), se markirana pot s kolovoza usmeri levo in je na začetku precej zaraščena. Smo bili v dvomih, če smo pravilno zavili.
Zelo priporočam.
Snecer15. 01. 2019
V nedeljo sem prehodil to pot (Smolnik-Šumik-Areh-Bellevue), je v redu označena oziroma markirana, tako da težav ni bilo. Snega je bilo malo, na nekaterih delih je potrebno biti previden zaradi poledenelosti, npr. pri prečkanju potokov.
Stone28. 07. 2021 13:37:15
Planinsko društvo Ruše obvešča, da je pot iz Ruš, ob potoku Lobnica, do slapa Šumik, zaradi neurja poškodovana. Voda je odnesla del poti in uničila tri brvi na poti, zato je le ta do nadaljnjega ZAPRTA.

Vir: https://www.pd-ruse.si/index.php/dogodki/190-zaprta-pot-na-sumik

Lep pozdrav.
Samoyedka26. 06. 2022 22:18:41
PD Ruše, je mogoče kaj novega glede poti? Je še vedno neprehodna?
Tadej1. 07. 2022 06:44:47
Na spletni strani PZS piše, da je pot zaprta. Sem šel pa včeraj mimo po zgornji strani, pa ni bilo nobenega obvestila, o tem, da je pot zaprta.
Sem pa v praksi že večkrat opazil, da dajo včasih obvestilo o zaprti poti samo na spodnjo stran in če delaš krožno pot izveš šele v dolini, da si hodil po zaprti poti.
m3pisnik4. 07. 2022 07:24:39
Prejšnji teden sem tekal iz Smolnika ob Lobnici po poti katera gre na Šumik. Ko se pot za Šumik odcepi v gozd je tabla, da je pot zaprta.
Za objavo komentarja se morate prijaviti:
Uporabniško ime:
Geslo:
Prijava
V kolikor še nimate uporabniškega imena se morate najprej registrirati.
     
Copyright © 2006-2024 Hribi.net, Pogoji uporabe, Piškotki